Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 nov 2021

Wat is Yoga echt? Een complete handleiding + tips

/
Geplaatst door
/
Comments10

Wat is Yoga?

Een vraag die mij als Yogadocent vaak gevraagd wordt, en waar ik het toch altijd lastig vind om een kort en duidelijk antwoord op te geven.

Ik weet precies wat Yoga is en wat het is voor mijzelf, maar hoe leg je het aan anderen uit, zodat zij het ook begrijpen?

Misschien begin je net met Yoga en vraag je je ook af wat het nu precies is:

  • Bewegen?
  • Ademen?
  • Mediteren?
  • Spiritualiteit?
  • Therapie?

Of misschien doe je al wat langer aan Yoga en ben je op zoek naar een manier om aan anderen te vertellen wat je nu eigenlijk precies doet als je met Yoga bezig bent.

Of je wilt anderen graag enthousiasmeren maar weet niet precies hoe je jezelf uit moet drukken.

Welk van bovenstaande gevallen ook op jou van toepassing is, dit blog is wat je zoekt. Hieronder staat Yoga zo simpel mogelijk uitgelegd, zonder belangrijke dingen weg te laten.

In dit blog ontdek je onder andere over Yoga:

  • Wat het niet is.
  • Wat het betekent.
  • Waarom ademhaling belangrijk is.
  • Wat het doel is.
  • De voordelen.
  • Hoe je kunt beginnen.

En nog veel meer!

wat is yoga

Wat is Yoga?

1. Wat betekent het woord Yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. In het gebied waar India ligt is Yoga ontstaan.

2. Wat is Yoga niet?

Yoga is geen godsdienst, sport of sekte. Dit is een misvatting die onder veel mensen leeft.

3. Wat is Yoga dan wel?

Yoga is een levensstijl waarbij je verschillende oefeningen en technieken gebruikt om te ‘bloeien’ in het leven en de beste versie van jezelf te worden.

Wat is Yoga niet?

Ik zal eerst beginnen met wat Yoga vooral niet is.

Je vraagt je misschien af waarom ik wil uitleggen wat Yoga niet is. Ik doe dit omdat er nogal wat misverstanden bestaan. Veel mensen hebben een bepaald beeld bij Yoga, helaas vaak een verkeerd beeld.

Hieronder drie grote misverstanden over Yoga.

Godsdienst

Kan je Christelijk, of Moslim zijn en toch aan Yoga doen? Absoluut. Yoga is namelijk geen godsdienst.

Ja, het heeft te maken met spirituele ontwikkeling, maar dat wil niet zeggen dat jij niet meer mag geloven in de dingen van jouw eigen Godsdienst.

Het brengt je juist dichter bij je zelf door middel van meer bewustwording.

Ik geloof dat of je nu Christelijk bent, Moslim of welk ander geloof dan ook, dat Yoga dit alleen maar kan versterken. Niemand dwingt je om op een andere manier te denken.

Sport

Veel mensen worden aangetrokken door de fysieke voordelen van Yoga. Een sterker lichaam, meer flexibiliteit, een betere balans of een middel tegen bijvoorbeeld rug en nek klachten.

En dat is prima.

Het moet alleen niet gezien worden als slechts een fysieke workout. Het is veel meer dan dat. Het gaat er niet om welke bizarre houdingen je kunt, het gaat er om wat het met je doet.

Het maakt ook niet uit wat degene naast je op de mat doet. Je kan niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn in Yoga.

En natuurlijk zal het er bij de ene wat gemakkelijker uit zien dan bij de ander, maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken. Je doet het voor jezelf, en alleen voor jezelf.

Yoga-betekenis

Zweverige sekte

Oh ja, deze opmerking krijg ik zeker! Sommige mensen denken inderdaad dat Yoga een of andere zweverige sekte is. Je kan niet verder van de waarheid af zitten.

Natuurlijk lopen er ‘bepaalde figuren’ rond in de wereld van Yoga, maar dat heeft niets te maken met wat Yoga is en wat het voor jou kan doen.

Er bestaan ontzettend veel vormen van Yoga en de ene soort is wat spiritueler dan de andere. Sommige mensen kunnen dit in het begin als zweverig beschouwen. Het is maar net waar je van houdt.

Ik weet in ieder geval dat ik al jarenlang aan Yoga doe, zonder met aan te hebben gesloten bij een zweverige sekte of iets dergelijks.

Wat betekent Yoga?

Nu je weet wat het vooral niet is, is het tijd om uit te leggen wat Yoga WEL is.

Je kunt het wellicht wat beter begrijpen als je weet wat het woord ‘Yoga’ eigenlijk betekent.

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. In het gebied waar India ligt is het ontstaan.

Het ‘verbinden’ slaat op het verenigen van lichaam en geest en dit kunnen we doen door middel van de ademhaling.

Het begrip ‘Yoga’ wordt op veel verschillende manieren geïnterpreteerd. Op internet lees je dus verschillende betekenissen van het woord ‘Yoga’.

Het is lang niet alleen een aantal fysieke houdingen en oefeningen om je lichaam sterker en gezonder te maken. Sterker nog, de houdingen zijn slechts een van de acht onderdelen van Yoga, allen even belangrijk.

Wij omschrijven het als volgt:

“Yoga is een systematische methode die je helpt om gezondheid, persoonlijke kracht en geluk te ervaren.” – Rolf van Baalen

In onze documentaire ‘Why we practice’ delen we onze visie op Yoga:

Waarom is de ademhaling zo MEGA belangrijk?

Iedereen ademt dezelfde lucht. De adem draagt de levensenergie (pranayama), want zonder te ademen kan je niet blijven leven. De Yogi’s hadden al vroeg ontdekt dat de ademhaling de brug is tussen lichaam en geest is, een verbinding tussen je fysieke sensaties en je denkprocessen dus. Het is als het ware een ‘barometer’ van hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt.

Stel dat je je bijvoorbeeld gejaagd voelt. Is dat terug te leiden naar de ademhaling?

Jazeker.

Het gevoel van gejaagdheid komt door een versnelde ademhaling. Het geeft je onderbewuste als het ware een seintje dat je lichaam moet overschakelen op een ‘fight or flight’ modus.

Dit is een gezonde en natuurlijk reactie van het lichaam, omdat je spieren extra kracht krijgen je je beter kunt focussen om uit die benauwde situatie te komen.

Als je echter constant zo ademt, verstoord dit de hormoonhuishouding.

Je lichaam produceert door deze ademhaling te veel adrenaline waardoor je je constant gejaagd voelt. Iets wat dus gemakkelijk is op de lossen door middel van ademhalingstechnieken.

Dit leer je door aan Yoga te doen.

Zo zijn er nog tal van gezondheidsklachten te relateren aan de ademhaling. Helaas wordt hier in de wetenschap (nog) te weinig onderzoek naar gedaan.

yogaadem

Wat is het doel van yoga?

Yoga heeft als doel dus het verbinden van lichaam en geest door middel van de ademhaling. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wat bereik je er mee?

De achterliggende gedachte is dat Yoga traditioneel gezien altijd als doel heeft gehad om je een beter en gelukkiger leven te geven. Een filosofie of levensstijl die je stilte, vrede en geluk brengt.

In de regio waar het ontstaan is duizenden jaren geleden was Yoga een uitgebreid systeem voor welzijn op verschillende niveau’s: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

In onze huidige samenleving en eigenlijk in de hele westerse wereld staan we nauwelijks meer stil bij onszelf, wat we hier doen en wat het doel is van het leven. We zitten met onze gedachten te veel bij ons werk, onze zorgen, welke spullen we allemaal moeten kopen etc.

Dingen die je ervan weerhouden om binnen in jezelf te kijken en te observeren hoe je lichaam en geest zich voelen.

Hoe vaak neem je nog een aantal minuten de tijd om even helemaal niets te doen?

We moeten constant naar een TV, Smartphone of laptop staren omdat we ons anders verveeld voelen. Dit isoleert ons van de wereld om ons heen, het universum.

wat is yoga

We krijgen overgewicht, raken gestresst, verveeld, depressief en hebben last van talloze andere klachten, simpelweg omdat we niet weten waar we nu helemaal mee bezig zijn. Er is geen doel en het geeft geen voldoening.

Vroeger was er alleen de ‘midlife crisis’; mensen van een jaartje of 50 die opeens allerlei dingen wilden gaan doen en kopen, simpelweg omdat ze het gevoel hadden dat ze meer uit het leven moeten halen.

De quarterlife crisis

Tegenwoordig hoor ik mensen om me heen die dit gevoel al op hun 25ste hebben;

Een ‘quarterlife crisis’.

Een groter huis, of een duurdere auto maakt je niet gelukkig. Ja, voor een paar dagen misschien.

Maar al snel zijn we hier aan gewend en willen we weer iets nieuws. We proberen het gevoel van leegte op te vullen met het kopen van spullen.

Maar hoe vaak hoor je niet van Hollywoodsterren dat ze depressief zijn, zelfmoord willen plegen en aan de drugs zijn, ondanks dat ze alles hebben?

Ik keur geld niet af, want het is zeker makkelijk om te hebben, maar het is geen middel om geluk te ervaren en je leven meer voldoening te geven. We mogen ons geluk niet van materiële dingen laten afhangen.

Je kunt er geen connectie met jezelf of de wereld om je heen mee kopen.

Isha van Urban Lotus verwoordt het ook mooi:

“Onze waarnemingen worden beïnvloed door onze ervaringen. Vaak worden we verblind door de angsten en trauma’s uit onze jeugd en kunnen we de schoonheid om ons heen niet meer zien. We hebben ons afgesloten van de wereld om onszelf tegen mogelijk gevaar te beschermen.”

Wat mensen nodig hebben is meer connectie met zichzelf, spiritueel bewustzijn. Bij veel mensen gaan er direct alarmbellen rinkelen bij het woord ‘spiritueel’. Het woord heeft een bepaald imago.

En toch denk (weet) ik dat dit het is waarom veel mensen een gevoel van leegte ervaren en hierdoor depressief raken. Het voelt alsof er iets mist in je leven.

En het opvallende is dat dit bij veel mensen die Godsdienstig zijn niet zo is. Zij geloven in een ‘hoger doel’. Nu zeg ik absoluut niet dat je Christen, Moslim of wat dan ook moet worden (ben ik zelf ook niet), maar het is opvallend dat veel mensen wel aangeven dat ze geloven dat er ‘iets meer is dan dit.’ Ze weten alleen niet echt wat.

En nu wordt het interessant.

Ze missen iets, geloven wel iets, maar weten niet wat.

Kop hem maar in……spiritueel bewustzijn.

Iets wat te ontwikkelen is door middel van Yoga. Dit spiritueel hoeft dus niet per se het geloven in een God te zijn, meer in de krachten van het universum.

Alles wat leeft en om je heen draait. Het gaat er dus bij spirituele ontwikkeling niet om dat je in een God gaat geloven, maar dat je een connectie maakt met jezelf (je lichaam en geest) en het universum om je heen.

Hoe doen we dit?

De Adem.

yoga

Verschillende soorten Yoga

Er worden in Nederland veel verschillende vormen van Yoga beoefend. Hieronder wil ik er een aantal uitleggen om je een beter beeld te geven van deze soorten en om te zien welke Yogasoort bij je past.

Voordelen van Yoga

De voordelen van Yoga zijn zowel fysiek als mentaal. Yoga is eigenlijk een wetenschap of filosofie voor een beter leven. Er zijn talloze voordelen en iedereen zal hier ook zijn eigen invulling aan geven. Toch wil ik een aantal belangrijke voordelen van Yoga kort op een rijtje zetten.

Meer flexibiliteit, kracht en balans

De Yoga houdingen dagen je op fysiek gebied uit. Je wordt meer bewust van je lichaam en hoe het werkt. De houdingen zijn er voor bedoeld om je zowel je lichaam als geest te trainen en geven je meer kracht, maken je flexibeler en bevorderen je balans.

Hierdoor kan de energie beter door je lichaam stromen en zal je lichaam beter gaan functioneren.

Meer energie

Doordat de energie beter door je lichaam kan stromen krijg je ook meer energie. Het helpt dus goed voor als je je futloos en vermoeid voelt.

Door op de juiste manier te ademen wordt ook het zuurstof gehalte in je lichaam hoger waardoor spieren en organen meer brandstof kunnen maken en kunnen krijgen.

Rug en nekklachten

Veel mensen worden door artsen naar Yoga verwezen als ze last hebben van rug- en nekklachten. Niet vreemd, want door Yoga kan er veel spanning in het lichaam worden losgelaten.

Het fysieke effect van gedraaide houdingen is bijvoorbeeld dat er ‘spanning uit het lichaam wordt gewrongen’.

De ademhaling creëert meer ruimte in de ruggengraat, waardoor de ruggenwervels minder op elkaar gedrukt worden.

Ook helpt het controleren van de ademhaling bij nekklachten. De ‘hulpademhalingsspieren’ zitten rondom de denk. Als je constant te snel en te hoog ademt, raken deze spieren overbelast en gaan ze zeer doen. Het controleren van de adem kan er dus voor zorgen dat deze spieren weer rust krijgen en kunnen ontspannen.

Slapeloosheid

Dit heeft vooral te maken met het feit dat je niet kunt ontspannen. Mede door de ademhaling is je brein constant alert en aan het nadenken. Ademhalingstechnieken helpen je om je brein te kalmeren en meer rust te vinden als je gaat slapen.

Stress

Dit hebt ik hierboven al uitgebreid besproken. Veel mensen denken dat dit het doel is van Yoga. Dit is niet zo, maar het is wel een heel gunstig bij-effect.

Gevoel van voldoening

Door meer in contact te komen met jezelf, even de ‘pauzeknop’ indrukken van je hectische leven, krijg je meer tijd om stil te staan bij de wereld om je heen. De natuur, de dieren, de mensen, jezelf alles gaat door.

Yoga helpt je om je meer verbonden te voelen met het universum wat een gevoel van voldoening geeft. Iets wat lastig uit te leggen is, en wat je niet kan ervaren door alleen maar te lezen. Je moet het dus echt zelf DOEN.

Meer lezen over de voordelen? Check dit!

voordelen van yoga

Is Yoga voor iedereen?

Absoluut!

Moet ik ook mediteren bij Yoga?

Dit hoeft natuurlijk niet, maar het is wel aan te raden. Meditatie is een van de onderdelen van het achtvoudige pad.

Ik had vroeger het idee dat mediteren zweverig was. Urenlang stilzitten in de Lotushouding, in een kamer vol met wierook.

Ik ben 180 graden van mening veranderd.

Mediteren zal de volgende grote ‘trend’ worden in de gezondheidsindustrie. Mensen beginnen nu pas te beseffen dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Dit kan door middel van meditatie.

Nieuwsgierig? Probeer dan deze drie meditatie oefeningen voor beginners!

Hoe vaak per week moet ik op de mat staan?

Het is beter om een routine voor jezelf te creëren die (bijna) elke dag terugkomt dan een keer per week aan Yoga te doen. Liever elke dag 15 minuutjes, dan een keer per week twee uur.

Belangrijk is dat het onderdeel van je leven wordt. Zie het niet als een sport waar je een aantal keer per week naar toe gaat, maar als een levensstijl.

Bang dat je de discipline niet kunt vinden om elke dag Yoga te doen? Lees hier hoe je dit wel kunt vinden.

Yoga stroom van gedachten

Bekende Yoga termen

  • Yoga – ‘Verbinden’ van lichaam en geest
  • Asana – Fysieke houdingen
  • Pranayama – Ademhalingstechnieken
  • Chakra – Energiecentra in het lichaam
  • Hatha – Zon en Maan; Het samenbrengen van twee tegenpolen
  • Mantra – Herhalen van woorden of zinnen om je geest ‘bezig te houden’
  • Namasté – Groet en uiting van respect
  • Sutra – Oud geschrift over Yoga
  • Vinyasa – Synchroniseren van de bewegingen op de ademhaling

Wat heb ik nodig om te beginnen met Yoga?

Je hebt niet zoveel nodig om te starten:

Enkele Yoga oefeningen

Heb je een goed beeld van Yoga en wil je direct beginnen met een aantal oefeningen?

We hebben een afspeellijst gemaakt van al onze YouTube filmpjes, zodat je ze direct mee kunt doen. Let er wel op dat er ook houdingen voor gevorderden tussen zitten!

Conclusie: Wat is Yoga echt?

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over Yoga en alles daaromheen. Ik hoop dat het inmiddels wel duidelijk het niet alleen maar om houdingen draait.

Hoewel het helpt tegen bijvoorbeeld stressklachten en of lichamelijke klachten zoals rugpijn is dit niet de essentie van Yoga. Het zijn (positieve) ‘bij-effecten’.

Het is een levensstijl waarbij je verschillende oefeningen en technieken gebruikt om te ‘bloeien’ in het leven en de beste versie van jezelf te worden.

Vragen? Stel ze hieronder!

En ik zou het natuurlijk super vinden als je dit artikel zou willen delen! Zo krijgen meer mensen een beter beeld van wat Yoga nu eigenlijk is! Scheelt jou weer moeite om het uit te leggen :-).

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

10 Responses

    1. Rolf

      Dat is inderdaad een van de definities van Yoga Rene, dus helemaal waar.

      Uiteindelijk gaat het er om wat je hier mee doet in de wereld. Yoga gaat verder dan je practice op je matje. De kwaliteiten die je hier cultiveert, probeer je te gebruiken in het alledaagse leven om zo een bijdrage te leveren.

  1. Jane

    Beste rolf ik ben al een tijdje ziek en beperkt in bewegen en energie ik wil mede hierom 15 min yoga per dag gaan oefenen jouw stukje hierboven motiveerd me des te meer. Alleen weet ik niet waar te beginnen kun je mij misschien wat tips hierin geven zeker omdat ik wat beperkter ben in het bewegen mijn spieren herstellen langzaam en zijn stroef en blokeren na te veel inspanning dus ik moet het langzaam opbouwen

  2. Milou

    Bedankt voor de handleiding! Ik ben een paar weken geleden begonnen met yoga en tot op de dag van vandaag voel ik me zoveel beter. Ik vraag me alleen af of ik na de les een eiwitshake moet drinken of niet? Voorheen deed ik dit altijd na krachttraining. Ik wil graag mijn spieren behouden namelijk. Ik koop het meestal via flinndal en misschien kunnen jullie me hierin adviseren?

Laat een reactie achter