Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 nov 2013

Asana, houdingen om lichaam en geest te verbinden.

/
Geplaatst door
/
Comments0

Asana (oefening) betekent letterlijk ‘je plaats innemen’. Hierbij neem je verschillende houdingen aan met je lichaam. In de westerse wereld is Yoga veelal gericht op het beoefenen en het zo goed mogelijk uitvoeren van Asana’s.

Veel mensen denken dat dit ook het uiteindelijke doel is van Yoga. Hoewel het wel heel erg belangrijk is om je gezond en sterk te voelen in je lichaam, is het uiteindelijke doel van alle Asana’s om je comfortabel te kunnen laten zitten zodat je goed kunt mediteren.

Een Asana staat er vooral bekend om toegepast te worden tijdens de Hatha Yoga, maar ook bij Ashtanga Yoga wordt er gebruik gemaakt van Asana’s. Er zijn er oneindig veel.

asana

Oorsprong van de Asana

De Indiase filosoof Patanjali beschrijft het achtvoudige pad dat bewandeld moet worden om meer balans in het leven te krijgen. Hier moet men zich streng aan houden. De Asana komt voor in het derde pad.

Asana is dus simpel gezegd een fysieke houding en is zoals in de Yoga Sutra beschreven slechts een onderdeel van Yoga.

Volgens veel mensen uit de Yoga wereld is het zelfs redelijk nutteloos om alleen maar Asana’s te oefenen en je niet bezig te houden met de andere onderdelen van Yoga.

Waar is een Asana goed voor

Doordat je een Asana of reeks hiervan beoefent, wordt het evenwicht gestimuleerd. Ook het uithoudingsvermogen neemt toe, omdat je vaak voor langere tijd in een bepaalde houding moet blijven.

Daarbij word je doormiddel van de oefeningen flexibeler. Ook krijg je meer energie, doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Yoga Asana’s kunnen worden onderverdeel in zes verschillende typen Asana’s.

– Vooroverbuigingen

– Achteroverstrekkende houdingen

– Gedraaide houdingen

– Zijwaartse houdingen

– Strekkende houdingen

– Ondersteboven houdingen

Elk type houding heeft verschillende energetische effecten op het lichaam. Hier zullen we nu niet verder in detail op in gaan maar dit is belangrijk om mee te nemen bij het uitvoeren van je Yogaoefeningen.

Wat belangrijk is bij de Asana

Laat de uitvoering het liefste vroeg in de ochtend plaatsvinden. Anders is de beste tijd rond zonsondergang. Draag hierbij makkelijk zittende kleding en maak bij voorkeur gebruik van een yogamat, badlaken of tapijt.

Voordat men begint met een Asana of een serie Hatha Yoga oefeningen, is het belangrijk een glas water te drinken. Maar op het moment dat men begint met de uitvoering moeten maag en darmen geleegd zijn.

Bij de Asana is het de bedoeling dat je een tijd lang in een vaste positie kunt zitten of staan. Deze moet hierbij echter wel prettig blijven aanvoelen. Vaak is het zo dat je lichaam veel meer aan kan dan je denkt. In je gedachten wil je dus veel sneller opgeven.

Blijf je daarom altijd op je ademhaling concentreren. Je ademhaling zal je laten weten waneer het tijd is om uit een houding te gaan. Als je ademhaling verstoort wordt, en je kan niet meer in je bekken ademen dan ben je te ver gegaan en is het beter om te stoppen.

Probeer hierin een balans te vinden. Het is niet de bedoeling dat je gaat vechten om in de houding te blijven. Dit heeft het tegengestelde effect van wat je eigenlijk wilt bereiken met Yoga. Probeer stabiel en comfortabel te zijn en laat je leiden door je adem.

Daarnaast is het belangrijk dat de Asana met aandacht wordt uitgevoerd. Forceren is uit den boze. Bij scherpe pijn wordt geadviseerd de oefening op een andere manier toe te passen zodat deze wel goed aanvoelt.

Na de uitvoering is het aan te raden een uur te wachten met eten of drinken. De organen worden tijdens een Asana goed doorbloedt en kunnen geen meerdere dingen tegelijk. Het is te aan te raden om na de oefeningen niet gelijk de kou in te gaan.

Abonneer je op ons YouTube kanaal waar we elke week nieuwe video’s plaatsen met Asana’s.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter