Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 apr 2021

Asana – houdingen om lichaam en geest te verbinden

/
Geplaatst door
/
Comments2

Asana (oefening) betekent letterlijk ‘je plaats innemen’. Hierbij neem je verschillende houdingen aan met je lichaam.

In de westerse wereld is Yoga veelal gericht op het beoefenen en het zo goed mogelijk uitvoeren van Asana’s.

Veel mensen denken dat dit ook het uiteindelijke doel is van Yoga.

Maar hoewel het wel heel erg belangrijk is om je gezond en sterk te voelen in je lichaam, is het uiteindelijke doel van alle Asana’s om je comfortabel te kunnen laten zitten zodat je goed kunt mediteren.

Een Asana staat er vooral bekend om toegepast te worden tijdens de Hatha Yoga, maar ook bij Ashtanga Yoga wordt er gebruik gemaakt van Asana’s. Er zijn er oneindig veel.

In dit blog bespreken we daarom wat meer over de asana’s. Je komt onder andere te weten:

  • Waar de oorsprong van de asana’s ligt
  • Waarvoor een asana precies goed is
  • Welke voordelen het uitvoeren van asana’s met zich meebrengt
  • Wat belangrijk is bij asana’s en waar je dus op moet letten

En nog veel meer!

asana

Oorsprong van de Asana

De Indiase filosoof Patanjali beschrijft het achtvoudige pad dat bewandeld moet worden om meer balans in het leven te krijgen. Hier moet men zich streng aan houden. De Asana komt voor in het derde pad.

Asana is dus simpel gezegd een fysieke houding en is zoals in de Yoga Sutra beschreven slechts een onderdeel van Yoga.

Volgens veel mensen uit de Yoga wereld is het zelfs redelijk nutteloos om alleen maar Asana’s te oefenen en je niet bezig te houden met de andere onderdelen van Yoga.

Je zoekt hierdoor namelijk misschien wel de lichamelijk diepgang op, maar de mentale en spirituele voordelen van Yoga ontdek je maar heel beperkt. Dat is ontzettend jammer omdat juist daar Yoga zoveel meerwaarde aan je leven kan geven.

Waar is een Asana goed voor?

Doordat je een Asana of reeks hiervan beoefent, wordt het evenwicht gestimuleerd. Ook je uithoudingsvermogen neemt toe omdat je vaak voor langere tijd in een bepaalde houding moet blijven.

Daarbij word je doormiddel van de oefeningen flexibeler. Ook krijg je meer energie, doordat je doorbloeding gestimuleerd wordt. Tot slot zijn asana’s een uitstekende voorbereiding op een meditatie zoals al eerder werd benoemd.

6 verschillende typen asana’s

Yoga Asana’s kunnen worden onderverdeeld in zes verschillende typen Asana’s.

  • Vooroverbuigingen
  • Achteroverstrekkende houdingen
  • Gedraaide houdingen
  • Zijwaartse houdingen
  • Strekkende houdingen
  • Ondersteboven houdingen

Elk type houding heeft verschillende energetische effecten op het lichaam. Je krijgt van bepaalde houdingen bijvoorbeeld meer energie, het kan emoties losmaken zoals een gelukzalig gevoel, of je juist een uitdaging laten ervaren waar je doorheen moet.

Het energetisch effect van asana’s zijn dus ontzettend uiteenlopend. Hier zullen we nu niet verder in detail op in gaan maar dit is belangrijk om mee te nemen bij het uitvoeren van je Yogaoefeningen.

Ook geeft het je een goede verklaring waarom je je na die ene les altijd prettig kunt voelen, terwijl je na die andere les een veel zwaarder gevoel hebt. Dit gaat dus verder dan hoe je je die dag toevallig voelt en kan het energetische resultaat zijn van je practice.

In de lessen die je bij ons volgt op het practice platform of de academy, hebben we hier natuurlijk uitgebreid rekening mee gehouden.

Mocht je ergens anders dan bij ons Yoga beoefenen of een eigen practice samenstellen, raden we je zeker aan om je een beetje in te lezen in de energetische effecten van een Yogapractice. Zo haal je het maximale uit je practice!

asana

Wat belangrijk is bij de Asana

Laat de uitvoering het liefste vroeg in de ochtend plaatsvinden. Anders is de beste tijd rond zonsondergang. Draag hierbij makkelijk zittende kleding en maak bij voorkeur gebruik van een yogamat, badlaken of tapijt.

Voordat je begint met een Asana of een serie Hatha Yoga oefeningen, is het belangrijk een glas water te drinken. Maar op het moment dat je begint met de uitvoering is het goed als je maag en darmen geleegd zijn.

Bij de Asana is het de bedoeling dat je een tijd lang in een vaste positie kunt zitten of staan. Deze moet hierbij echter wel prettig blijven aanvoelen. Vaak is het zo dat je lichaam veel meer aan kan dan je denkt. In je gedachten wil je dus veel sneller opgeven.

Blijf je daarom altijd op je ademhaling concentreren. Je ademhaling zal je laten weten waneer het tijd is om uit een houding te gaan. Als je ademhaling verstoord wordt, en je kan niet meer in je bekken ademen dan ben je te ver gegaan en is het beter om te stoppen.

Probeer hierin een balans te vinden. Het is niet de bedoeling dat je gaat vechten om in de houding te blijven. Dit heeft het tegengestelde effect van wat je eigenlijk wilt bereiken met Yoga. Probeer stabiel en comfortabel te zijn en laat je leiden door je adem.

Daarnaast is het belangrijk dat de Asana met aandacht wordt uitgevoerd. Forceren is uit den boze. Bij scherpe pijn adviseren we je dringend om de oefening op een andere manier toe te passen zodat deze wel goed aanvoelt.

Na de uitvoering is het aan te raden een uur te wachten met eten of drinken. De organen worden tijdens een Asana goed doorbloedt en kunnen geen meerdere dingen tegelijk. Het is ook aan te raden om na de oefeningen niet gelijk de kou in te gaan.

Het aanpassen van Yoga houdingen

Een van de belangrijkste punten bij het uitvoeren van Yogahoudingen is kennis over hoe je deze goed aanpast. Je kunt hierdoor blessures voorkomen maar asanas ook lichter of juist zwaarder maken. Ook heb je de mogelijkheid om houdingen goed op te bouwen.

Om asanas goed aan te kunnen passen, is het belangrijk om de gehele opbouw van een houding door te nemen. Op ons practice platform hebben we hier een speciale cursus voor samengesteld waarbij de belangrijkste Yogahoudingen stap voor stap worden doorgenomen.

In de video hieronder vertellen we je graag nog meer over hoe je Yoga houdingen kunt aanpassen!

Aan de slag met de asana’s!

Zoals we eerder al zeiden, is een goede asana practice opgebouwd met een bepaald energetisch effect in gedachten. Sommige asana’s kunnen elkaar daardoor heel goed versterken terwijl andere asana’s een tegengesteld effect kunnen oproepen.

In de opleidingen die we gevolgd hebben, zijn we hier diep op ingegaan. We hebben dit daarom ook verwerkt in alle Yogalessen die je bij ons kunt volgen.

Mocht je daarom graag met Yoga aan de slag willen gaan en dit op een verantwoorde en effectieve wijze willen doen, dan kan je zeker wat hebben aan onze Yoga stap voor stap cursus of ons practice platform 🙂

Klik op de afbeeldingen hieronder voor meer info!

Cursus Yoga stap voor stap

practice platform

Wil je liever (eerst) gratis aan de slag? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar we regelmatig nieuwe video’s plaatsen met Asana’s.

 

Hoe ziet jouw asana practice eruit? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

    1. Stephanie van der Linden

      Hi Jo,

      Bedankt voor je bericht. Wat fijn om te lezen, geen dank.
      We wensen je een fijne dag.

      Groetjes,
      Stephanie

      Happy with Yoga

Laat een reactie achter