Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 feb 2014

Yoga Sutra, optimale verdieping van je meditatie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Yoga Sutra zijn samengesteld door Patanjali. Het is niet geheel zeker of hij de auteur is, maar hij heeft wel zijn ideeën over Yoga opgeschreven. Hierin staat hoe je op een goede manier met elkaar om kunt gaan.

De Yoga Sutra geven goede handvatten om de meditatie te kunnen verdiepen. De Yoga Sutra (letterlijk draad), geven in een duidelijke korte zin aan wat er bedoeld wordt. Zo kun je de kern gemakkelijk onthouden. De Yoga Sutra geven goede handvatten om de meditatie te kunnen verdiepen.

De Yoga Sutra zijn weer verdeeld in vier hoofdstukken (ook wel kwart, Pada, genoemd).

yoga sutra

De 4 hoofdstukken van de Yoga Sutra

Hoofdstuk 1, Samadhi Pada: Het hoofdstuk waarbij je jezelf leert kennen. Concentratie komt aan bod. In dit hoofdstuk wordt ook de vraag gesteld wat Yoga nu eigenlijk is. Wat is de basis, het proces en wat zijn de doelen. De geest gaat hierbij volledig op in de meditatie. Zorg dat je geweten niet gekleurd is, leeg je hoofd. Dit is de beste weg naar het geluk.

Hoofdstuk 2, Sadhana Pada: Waarom zou je Yoga beoefenen. Emotioneel, fysiek en mentaal klaar zijn voor het beoefenen van Yoga. Van dit hoofdstuk wordt ook wel gezegd dat je in actie komt. Dit bereikt men door het volgen van het achtvoudige pad (Ashtanga) van de Raja Yoga.

1. Yama. Er mag geen gebruik gemaakt worden van geweld, de waarheid is belangrijk, je mag niet stelen, je moet jezelf onder controle houden en je moet afzien van je bezittingen.
2. Niyama. Je moet schoon zijn, tevredenheid en soberheid staat centraal.  Kritisch bekijken van jezelf en overgave aan God is belangrijk.
3. Asana. Dit zijn de oefeningen binnen de Yoga.
4. Pranayama. De ademhaling naar meer levensenergie.
5. Pratyahara. Controle over de zintuigen.
6. Dharana. Concentratie.
7. Dhyana. Meditatie.
8. Samadhi. Het uiteindelijke doel van Yoga. Gelukszaligheid. Hierbij geef je je helemaal over.

Hoofdstuk 3, Vibuti Pada; Op het moment dat je de hogere vorm van Yoga gaat beoefenen, wordt je hier langzamerhad vaardig in. je leert je concenteren, het denken wordt rustiger, je leert je beheersen.

Hoofdstuk 4, Kaivalya Pada: Het durven loslaten van alle dingen waar je gehecht aan kunt zijn. Totale bevrijding.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter