Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 apr 2014

Yoga en Ayurveda, gezondheid in balans!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga en Ayurveda, deze twee termen zie je vaak in combinatie met elkaar voorbij komen. Deze termen zullen dus wel eens iets met elkaar te maken kunnen hebben. 

Dit klopt zeker! In dit artikel gaan we graag in op beide termen, leggen we deze aan je uit, maar vertellen we ook hoe Yoga en Ayurveda elkaar kunnen versterken.

yoga en ayurveda

Yoga en Ayurveda, wat betekenen deze termen?

Yoga en Ayurveda, twee termen die we hieronder graag even verder aan je toe willen lichten.

Yoga zorgt ervoor dat lichaam en geest op een juiste manier met elkaar in verbinding worden gesteld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende houdingen (Asana’s), ademhalingsoefeningen (Pranayama).Dit zorgt voor een perfecte balans.

Ayurveda is een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer. Ayurveda maakt gebruik van drie vormen van energie, die op een juiste manier met elkaar in balans moeten zijn.

Ayurveda is erop gericht dat je lichaam gezond moet blijven. Hoe blijft je lijf in een goede conditie zodat je in leven kunt blijven.

Hierbij spelen drie soorten energie een grote rol. Kort gezegd is dit de Vata (kracht van impulsen), Pitta (kracht van vuur) en Kapha (kracht van structuur).

Bij Vata kunnen er veel veranderingen optreden. Zijn dit veranderingen die je onder spanning gezet hebben, dan kan dit angst met zich mee brengen. De structuur uit je leven is verdwenen. Zorg voor rust en ontspanning, denk hierbij bijvoorbeeld aan rustgevende ademhalingsoefeningen.

Bij Pitta kun je erg actief zijn. Hierdoor kun je snel stress ondervinden. Deze vorm kun je in balans brengen door bijvoorbeeld een rustgevende wandeling en ontspanning doormiddel van meditatie.

Bij Kapha kun je door structuur erg teruggetrokken raken. Depressie en gewichtstoename kunnen een probleem zijn. Breng Kapha in balans doormiddel van beweging en het eten van minder suiker.

Ieder mens heeft elementen van deze drie energiebronnen in zich. Het is van belang om deze in evenwicht te houden. Op het moment dat er een vorm van energie overheerst, kun je verschillende klachten ervaren.

Het gebruik van muziek kan ervoor zorgen dat doormiddel van trillingen lichaam en geest in balans blijven. Ayurveda stimuleert dus ook muziekgebruik.

Voeding is ook erg belangrijk bij deze eeuwenoude gezondheidsleer. Eet op vaste tijden en let erop dat je genoeg drinkt. De lunch wordt qua hoeveelheid de nadruk op gelegd. Eten en drinken is bij voorkeur warm.

Yoga en Ayurveda, een goede combinatie?

Er zijn vele redenen waarom Yoga en Ayurveda een goede combinatie zijn. Hieronder zetten we er graag een aantal voor je op een rijtje.

Yoga zorgt ervoor dat het lichaam in beweging is. Dit werkt positief voor de Ayurveda levensstijl. Door Yoga oefeningen voel je je beter. Doordat je beweegt, zal de gezondheid van het lichaam bevorderd worden.

Bij Yoga worden lichaam en geest in verbinding gesteld. Je leert naar je lichaam te luisteren. Ayurveda wil ook deze balans bereiken. Lichaam en geest werken immers samen.

Bij Yoga en Ayurveda is het van belang om de energie optimaal door het lichaam te laten stromen. Op deze manier bereik je optimale balans. Door combinatie van Yoga en Ayurveda worden de Chakra’s op een juiste manier geactiveerd.

Ayurveda is ook gespitst op de juiste voeding. In samenwerking met de Pranayama oefeningen en Asana’s van de Yoga, zul je een goede combinatie hebben om lichaam en geest in balans te krijgen.

Yoga en Ayurveda hebben beiden behoefte aan het toepassen van meditatie. Verschillende meditatievormen worden gebruikt bij zowel Ayurveda als Yoga. Deze zorgen ervoor dat je naar je lichaam leert te luisteren. Kijk hierbij welke vorm het lichaam nodig heeft om optimaal in balans te kunnen komen.

Vipassana meditatie kan hierbij ook erg waardevol zijn. Lees in ons artikel over ‘Vipassana meditatie‘ wat deze vorm voor je kan betekenen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter