Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 dec 2014

Hoe vind je de discipline om elke dag Yoga te doen?

/
Geplaatst door
/
Comments40

Een aantal jaren geleden deed ik een avond in de week aan Yoga. Maar sinds ik me meer ben gaan verdiepen in Yoga, Mindfulness en Meditatie, is het een van mijn doelen om dit dagelijks te beoefenen.

Maar dagelijks Yoga beoefenen kan nog best wel een uitdaging zijn. Door ons drukke leven schuiven we Yoga en Meditatie al snel naar de achtergrond. Met als gevolg dat we ons weer sneller gestresst en niet fit voelen.

Hierdoor hebben we niet de focus en de energie die we nodig hebben om het beste van onszelf te geven.

Dagelijks Yoga en Meditatie is ook voor mij een grote uitdaging geweest. En soms nog steeds wel eens.

Maar wat ik vaak hoor van mensen die ik les geef, is dat het creëren van een nieuwe gewoonte, zoals elke dag Yoga doen, ontzettend lastig is. Net zoals veel mensen ontzettend veel moeite hebben om een paar keer per week te gaan hardlopen.

Vaak starten we vol enthousiasme met een nieuw doel of nieuwe gewoonte. Maar vaak is het zo dat we het een paar keer volhouden en daarna de touwtjes al weer een beetje laten vieren en bijvoorbeeld een keer overslaan.

Het begin van het einde…

Hieronder wil ik graag een aantal bekende obstakels met je delen. En wil ik ook een aantal tips geven om die obstakels te overwinnen en deze Yoga discipline op te bouwen. Zodat je uiteindelijk in staat zult zijn om een paar keer per week je Yoga- en Meditatieoefeningen te doen, zodat het echt een vaste gewoonte wordt.

Want, het is een van de beste gewoontes die je jezelf eigen kunt maken!

yoga discipline

Bekende Yoga obstakels

‘Ik heb te weinig tijd’

Misschien wel het meeste bekende ‘smoesje’ van mensen waarom elke dag aan Yoga doen niet lukt. Ze hebben het te druk, te weinig tijd en rennen de hele dag overal heen.

Te weinig tijd is eigenlijk een verkeerde opvatting. Iedereen heeft namelijk dezelfde 24 uur in een dag. Het probleem is dat je andere prioriteiten stelt en daarom geen tijd meer hebt voor je Yoga.

Je tijd is je meest waardevolle bezit. Je kunt het maar een keer uitgeven en het komt nooit meer terug. Dus het is tijd om eens goed na te denken over je prioriteiten.

Kijk je liever ’s avond 4 uur lang TV naar nutteloze programma’s? Of ga je ook nog een uurtje op je Yogamat staan?

Daarover gesproken…

Experimenteer eens met het tijdstip waarop je je oefeningen doet. Als je bent net zoals de meeste mensen, heb je ’s avonds veel minder energie en is het dus lastiger om nog op je Yogamat te gaan staan.

Ik doe mijn oefeningen altijd gelijk als ik uit bed stap. Op een vast tijdstip. Ik weet dat ik die oefeningen ga doen. Ik kan het niet uitstellen. Er staan geen andere dingen gepland. En na afloop voel ik me heerlijk.

TIP: Ontdek op wel tijdstip jij het beste Yoga kunt beoefenen. Als je een goed tijdstip heb gevonden, neem dan het besluit om dagelijks op dat tijdstip je oefeningen te doen. Plan niets anders in.

‘Ik weet niet wat ik moet doen’

Zonder een plan te hebben van wat je gaat doen, zullen je oude slechte gewoontes al snel het roer overnemen en zal je in je oude routines vallen.

Maak een plan met welke Yoga oefeningen je gaat doen en wat voor meditatie je gaat doen. Schrijf bij elke oefening van te voren een aantal tips waar je op moet letten, en schrijf erbij hoeveel minuten of hoeveel ademhalingen je de oefening gaat doen.

Het is moeilijk genoeg om nieuwe gewoontes aan te leren. En als je niet precies weet wat je gaat doen en hoe je het gaat doen is het gedoemd om te mislukken.

TIP: Maak elke zondagavond een plan voor elke dag dat je Yoga gaat doen. Zoek wat informatie en tips over oefeningen. Dit kost je maximaal een uurtje van je tijd, maar verhoogt de kans dat je daadwerkelijk je oefeningen doet aanzienlijk.

‘Ik heb vandaag even geen zin’

Als je moet wachten totdat het jou uitkomt om Yoga te gaan doen, dan doe je misschien 10 keer per jaar aan Yoga. Laat deze gedachten niet de baas over je zijn.

Jij hebt de controle over je lichaam. Jij bepaalt wanneer je Yoga gaat doen. Niet die ‘luie gedachten’ die zeggen dat je vandaag te moe, te druk of te slap bent.

Je moet er voor kiezen om je dagelijks je oefeningen te doen. Of je er nu zin in hebt of niet. Als je wacht tot je er wel zin in hebt blijf je het steeds weer uitstellen.

TIP: Ga op je Yogamat staan, ongeacht of je er zin in hebt of niet. Train je zelf om je oefeningen te doen, in welke staat je ook bent. Het hoeven niet altijd dezelfde oefeningen te zijn. als je een fysieke blessure hebt, is dat juist een mogelijkheid om je geest te trainen door te mediteren.

Nog een aantal tips voor Yoga discipline…

‘Hack je gedachten’

Je gedachten houden je vaak voor de gek. Iets waar je bijvoorbeeld vaak aan denkt, wordt vanzelf een werkelijkheid voor je. Terwijl dat in de praktijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Je gedachten houden je simpelweg voor de gek.

Maar jij kunt je gedachten ook voor de gek houden. Op deze manier kunnen je gedachten je grootste vriend worden.

Een van de grootste uitdagingen van ons brein is om dingen te starten. We zijn vaak geneigd dingen uit te stellen totdat we er echt niet meer om heen kunnen.

Als je hier ook problemen mee hebt, neem je zelf dan voor om slechts 5 minuten aan Yoga te doen. Doe bijvoorbeeld twee oefeningen. Mediteer 5 minuten.

Door slechts 5 minuten te nemen, geef je je hersenen een seintje, dat het makkelijk is om te beginnen en dat ze er zo weer van af zijn.

Vaak wijst de praktijk uit dat je al snel geneigd bent om langer dan die 5 minuten bezig te zijn. Als we eenmaal bezig zijn is het namelijk makkelijker om nog even door te gaan. Het moeilijkste is het beginnen.

En als je je na die 5 minuten echt niet goed voelt kan je altijd nog stoppen, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

‘Elimineer verleiding’

De laatste jaren zijn onze gedachten getraind om constant ergens mee bezig te zijn. We moeten Facebook checken, of we moeten ons favoriete programma zien, of we moeten nog een telefoontje plegen.

Dit zorgt ervoor dat we constant afgeleid zijn.

Jouw taak is om er achter te komen wat jouw grootste zwakke punten zijn. Waar ‘verspil’ je het meeste tijd aan? Vervolgens zal je de tijd dat je spendeert aan deze activiteiten moeten beperken.

Geef jezelf bijvoorbeeld een half uurtje om TV te kijken, en ga daarna iets anders doen. Kijk je favoriete programma, maar blijf niet hangen en naar het volgende programma kijken. Dat programma vind je waarschijnlijk minder leuk, maar je zit er nu toch al.

Nee, stop na dit programma. Het beste is om direct na dit programma een activiteit in te plannen. Bijvoorbeeld een uurtje Yoga ;-).

Deel jouw obstakels!

Ik ben erg benieuwd welke problemen en obstakels jullie nog meer tegenkomen bij het beoefenen van Yoga? Wat weerhoudt jou ervan om dagelijks Yoga te doen?

Of misschien heb je wel tips om juist de discipline te vinden om wel Yoga te doen?

Deel jouw reactie hieronder in het reactiegedeelte!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

40 Responses

 1. Susanne

  Een (kundalini) yoga docent heeft me eens het advies gegeven; hoe drukker je het hebt, hoe meer je aan yoga zou moeten doen. Die wijze uitspraak heb ik goed in mijn oren geknoopt 🙂

  1. Hoi Yvonne, dat werkt inderdaad ook heel goed. Het is maar net wat je voorkeur is. Sommige mensen doen het zowel ’s ochtends als ’s avonds. Belangrijkste is dat je een soort routine krijgt. En dat heb je zo te horen, dus goed bezig!

 2. Ik heb mijn mat permanent uitgerold. Zodra ik mijn bed uit kom loop ik er even overheen en dan krijgt mijn lichaam al trek in een lekkere ochtendoefening…

  1. Rolf van Baalen

   Zo hoort het Pearl! Goed bezig, elke keer dat je ’s ochtends vroeg op je yogamat stapt train je je discipline een klein beetje en wordt het steeds meer een gewoonte om elke dag yoga te doen!

 3. Judith

  Ha,
  Elke ochtend (op zondag na) doe ik het en de laatste week wilde ik ook savonds wat doen. Maar merk dat dit blijkbaar te zwaar is voor m’n lijf, aan de spierpijn te merken?
  Grtz

  1. Rolf

   Hoi Judith,

   Het kan zijn dat je lijf hier nog aan moet wennen als je dit normaal nooit doet. Spierpijn is in principe ‘goede’ pijn en kan geen kwaad. Je kan dus prima twee keer op een dag Yoga doen. Ik ken mensen die het nog veel vaker op een dag doen.

   Wat ik je sowieso wel aanraad, is om ’s ochtends wat houdingen en series te doen waar je wat meer energie van krijgr, bijvoorbeeld de zonnegroet.

   Als je dan ’s avonds weer op je matje wilt gaan staan kan je beter wat rustigere stretches doen, die je lichaam kalmeren en klaarmaken voor de nacht. Als je ’s avonds ook pittige en activerende oefeningen gaat doen maak je heel veel energie vrij waardoor je misschien slecht slaapt en daardoor ook weer slecht hersteld.

 4. Manuela

  Ik doe het vier keer per dag. En al helemaal als ik in een slechte bui ben want dan heb ik het juist nodig.
  De stap om het te doen kan dan absoluut groot zijn, want het liefst zou je lekker in je bed kruipen.
  Maar ik doe het dan toch en heb dat bed dan niet meer nodig en kan heerlijk door met mijn dag.
  Het heeft mij heel erg geholpen bij mijn angst en mijn dwang. Van iemand die constant op en neer liep in de woning en alles moet controleren, ben ik nu een persoon geworden die bijna nooit meer hoeft te controleren of op en neer te lopen.
  Verzin dus geen excuses en begin eraan, je zult zien dat je je een heel ander mens gaat voelen.

  Groetjes

  Manuela

 5. Marla

  Ik was in de zomer begonnen met dagelijks de zonnegroet doen, maar helaas was ik daar opeens mee gestopt. Merkte het gelijk aan mijn lichaam. Ik heb nogal de neiging om juist geen yoga te doen als ik het meeste gestrestst ben. Soort van mezelf tegenwerken ofzo. 🙂 Nu ben ik sinds kort weer begonnen met de dagelijkse zonnegroet. Ik werk wel onregelmatig, dus is het handigst om de zonnegroet te doen als ik opsta (of dat nu savonds is na een dag slapen na nachtdienst of sochtends).

  1. Rolf

   Hoi Marla, Het is inderdaad vaak zo dat wanneer we het het drukste hebben en het meest gestresst zijn, we Yoga en Mindfulness het hardste nodig hebben. Helaas zijn dat ook de momenten waarop het het lastigste is op de discipline en tijd te vinden. Goed om te horen dat je de draad weer hebt opgepikt! 🙂

 6. Greet Groenen

  Hoi Rolf. Ik heb jullie video nu ongeveer één week. Ik heb al één week trouw iedere dag een aantal oefeningen gedaan en ik voel me hier super mee. De ademhalingstechnieken, de meditatie en de asana’s , chapeau voor jullie, voor mij kan het niet beter toegelicht worden.
  De rede dat ik met yoga begin is dat ik 3 jaar geleden een ernstige hersenbloeding heb gehad met RE hemiplegie tot gevolg. Ondertussen kan ik wel een beetje stappen maar dus niet zonder hulpmiddel. Ik kan maar een aantal oefeningen doen, waar ik mijn evenwicht niet verlies, maar ik hoop hierin te groeien zodat ik uiteindelijk meerdere asana’s kan uitvoeren. Een televisie programma in Belgîë heeft me er toe aangezet met Yoga te starten, Iyengar Yoga zou een helende kracht uitoefenen op verlammingen.
  Dus ik ben wel degelijk gemotiveerd, en sla geen dag over maar doe het binnen mijn mogelijkheden. IK volg ook wekelijks acupunctuur en de uitwerking die ik bij de Savasana ervaar, “de energie” is precies dezelfde als tijdens een sessie acupunctuur. Dus ik denk dat ik goed bezig ben. Ik kom er wel!!! Al zal het nog wel even duren.
  Bedankt voor de leerrijke tips.
  Greet

  1. Melanie

   Hoi Greet,

   Super om te horen dat je zo actief bezig bent met Yoga en dat het je zo helpt!

   Yoga doen binnen je eigen mogelijkheden brengt je uiteindelijk de meeste voordelen, dus lekker mee doorgaan zouden wij zeggen.
   Heel veel succes ermee!

   Groetjes,

   Rolf & Mel

 7. Caroline

  Hoi Rolf en Mel,
  Ik lees in het bovenstaande blog: “Ik doe mijn oefeningen altijd gelijk als ik uit bed stap.”.
  Hier heb ik dus een vraag over; Eet en drink je niets voordat je start met yoga?
  Ik ga twee keer per week naar Bikram yoga. De andere ochtenden doe ik de Zonnegroet.
  Ik vind yoga in de ochtend het fijnste moment. Hoewel ik denk dat mijn lijf er anders over denkt. Ik ben namelijk behoorlijk stijf als ik net mijn bed uit kom.

  Groet,

  1. Rolf

   Hoi Caroline,

   Bedankt voor je reactie. Dat is een hele goede vraag. Ik drink meestal een glas water voordat ik de mat op stap. Ik eet niks. Je wil geen vol gevoel hebben tijdens je practice. Bovendien zit het eten ‘in de weg’ als je aan de slag gaat met bepaalde oefeningen (bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen). Probeer als het lukt, om niets te drinken tijdens je Yogasessie. Het is overigens logisch dat je wat stijf bent in de ochtend, maar daarom is het juist prettig om die stijfheid er direct uit te werken d.m.v. Yoga oefeningen.

   Hopelijk is dit een antwoord op je vraag! Groetjes!

    1. Rolf

     Hi Jill,

     Het is beter om niet te veel te drinken omdat je dan een volle een klotsende buik krijgt. Dit zit de ademhaling en het doen van de houdingen in de weg. Bovendien probeer je een vuurtje aan te wakkeren en door veel te drinken ‘blus’ je dat vuurtje.

 8. Monique

  Dag Rolf,

  De laatste tijd krijg ik tijden mijn oefeningen steeds vlagen van misselijkheid. Dat geeft mij nu een beetje tegenzin om de mat op te gaan. Ik stap dan beroerd van de mat af en moet daar echt van bijkomen. Heb jij een idee wat dat kan zijn? En ik ben niet zwanger 😉
  Groeten, Monique

  1. Rolf

   Hoi Monique,

   Wat vervelend dat je hier last van hebt. Een concrete verklaring is lastig te geven, maar het is onderdeel van het reinigen van het lichaam. Je kunt proberen om het ietsje rustiger aan te doen en je extra te focussen op de ademhaling.

   Kijk even of het de komende tijd zo blijft, of dat het weer wegtrekt. Neem anders even contact op met je huisarts, leg hem/haar uit welke oefeningen je doet en vraag of hij/zij er een verklaring voor heeft.

   Hopelijk wordt het snel beter!

   Groetjes,

   Rolf

   1. Sonja

    Beste,
    ik heb hier ook regelmatig last van, maar dat is een zeer goed teken. mijn kundalini yogaleraar verklaart dit als een ontgiftingsproces. Lever en nieren leveren op dat moment zeer veel werk.

    1. Rolf

     Hi Sonja,

     Het is inderdaad onderdeel van het reinigingsproces. Het komt vaak voor wanneer je net start met Yoga. Het is een ‘fase’ waar je even door heen moet, maar die wat minder prettig kan zijn.

 9. Gaby

  Ik doe tegenwoordig elke ochtend de zonnegroet. En doe elke dag wel iets met yoga of meditatie, heerlijk ontspannen. Mijn kinderen beginnen het zelfs ook leuk te vinden. Kijk veel op jullie site naar tips en trucs, hoe kan ik het beste de zonnegroet afsluiten? Ik eindig meestal Door mezelf helemaal uit te rekken of met de Kind houding.
  Bedankt voor de leuke site!

  1. Rolf

   Geweldig om te horen Gaby!

   De zonnegroet is een vrij energieke serie, dus het kan prettig zijn om daarna een aantal rustige houdingen te doen voordat je je meditatie ingaat. De kindhouding is hiervoor een goede optie, maar ook zittende of liggende gedraaide houding zijn vaak erg prettig.

   Jij bedankt voor je leuke reactie! 🙂

 10. Sinds bijna twee weken doe ik elke dag aan Yoga, waar ik voorheen slechts een keer per week naar de yoga les ging (dat doe ik nog steeds overigens) . Ik begin met de zonnegroet en volg vervolgens een fijne les van jullie bijv of een andere yogi, die mij bevalt. Ik merk dat jullie tips, de website en blogs en de video’s mij erg motiveren. Daarbij kon ik vrijwel meteen al merken dat ik mij iin het geheel genomen veel beter voel. De vermoeidheid in mijn rug en de pijn soms bij het ontspannen is zo goed als weg! Ik ben van huis uit nogal lenig, maar merk zelfs dat daar nog progressie in zit! Al met al zeer positief! Wat de meditatie betreft, daar weet ik van dat dit ook heel goed is om te doenmaar hiervoor kan ik mijn motivatie(nog) niet zo vinden. Maar wat niet is, kan nog komen. Tot zover hartstikke bedankt en wie weet tot ziens!
  Joan

  1. Rolf

   Hoi Joan! Wat ontzettend gaaf om te horen dat je zo veel met Yoga bezig bent en dat het je zo goed doet! Leuk dat wij hier een bijdrage aan kunnen leveren! 🙂

   Blijf vooral zo doorgaan, stapje voor stapje!

 11. Inge

  Hoi Rolf en Mel,

  Wat een leuke site! Ik ga sinds twee maanden elke week naar yogales (ik woon in Zweden en volg les bij een groot en schijnbaar ook bekend yogaretreatcenter), maar vind het inderdaad moeilijk om yoga helemaal in het dagelijks leven te integreren. Ik zou het liefst s ochtends yoga doen, maar heb twee kleine kinderen die soms al om 6:00/6:30 wakker zijn. Dat zou betekenen dat ik zelf elke dag om 5:00/5:30 miet opstaan… Dat vind ik toch wel erg vroeg… Ik doe wel elke avond als ik in bed lig ademhalingsoefeningen en slaap sindsdien makkelijker in. Dit doe ik dus al in bed en niet op een yogamat, is dat een probleem? 😉
  Over yogamat gesproken… welke mat raden jullie aan? Ik heb wat last van mijn bekken op een te dunne/harde mat (dit heb ik sinds m’n zwangerschappen maar lijkt wel wat verminderd nu ik wekelijks yoga doe).

  Wellicht kom ik eens naar een van jullie events als ik weer een keer in Nl ben. Tot die tijd doe ik mijn voordeel met jullie site! Bedankt!

  Groetjes, Inge

  1. Rolf

   Hoi Inge,

   Wat leuk, een berichtje uit Zweden! Goed om te horen dat je begonnen bent met Yoga. Je kunt ademhalingsoefeningen zeker in bed doen, maar als onderdeel van je practice heeft het meestal meer effect als je ze aan je practice plakt. Maar doe vooral wat voor jou goed werkt!

   Wij vinden zelf de matten van Manduka erg fijn, vooral de Manduka Pro Yogamat. Zie ook deze blogs:

   https://www.happywithyoga.com/yoga/manduka-yoga-mat-review/

   https://www.happywithyoga.com/yoga/yogamat-kopen/

   En we zouden het natuurlijk ontzettend leuk vinden om je eens terug te zien bij een van onze events! 🙂

   Veel plezier met het ontdekken van Yoga!

 12. Saskia

  Sinds ik vorige maand op yoga retraite geweest ben in Spanje, sta ik elke ochtend vroeger op (en ga elke avond eerder naar bed) om zo’n 30 minuten aan yoga te doen. Het is een heerlijke en eerlijke manier om je dag te beginnen. Heel bewust tijd nemen om wakker te worden door letterlijk in beweging te komen, Ik maak momenteel gebruik van een app’je op mijn telefoon maar merk nu wel dat ik graag wat meer uitdaging wil en mijn lichaam meer en meer wil ’tone’-en en meer kracht/spieren kweken. Hebben jullie daar toevallig een gouden tip voor? Ik kom de 20e naar de workshop in Haarlem, kunnen we de oefeningen samen doornemen 🙂 HARTelijke groet, Saskia

  1. Rolf

   Geweldig om te horen Saskia! Goed bezig! 🙂

   Hoeveel kracht je opbouwt heeft vooral te maken met de soort Yoga die je volgt. Hatha Vinyasa kan bijvoorbeeld vrij pittig zijn en hierbij word je zeker wel uitgedaagd op fysiek gebied. Yin Yoga is bijvoorbeeld wat rustiger en hiermee bouw je iets minder kracht op. Leuk dat je naar de workshop komt! We kunnen het er zeker even over hebben!

   Tot dan!

 13. Stijn

  Hoi Rolf en Melanie,

  Ik ben een redelijk fanatiek hardloper en ik doe graag yoga voor mijn training en een stukje yin yoga na de training. Soms vraag ik me af of ik de goede oefeningen doe. Welke oefeningen raden jullie aan?

  Gr. Stijn

  1. Rolf

   Hi Stijn,

   Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat je naast het lopen ook lekker Yoga beoefent. Hardlopen verkort je spieren. Bijvoorbeeld je hamstrings. Oefeningen voor de hamstrings, onderrug en je core zijn daarom sowieso goed om te beoefenen. Yin is ook fijn om je spieren echt een lange diepe stretch te geven.

   Heb je deze blog van ons wel eens gelezen?

   https://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-voor-hardlopers-oefeningen/

   Daar heb je waarschijnlijk ook wel iets aan!

   Groetjes,

   Rolf

 14. Nans

  Ik sta het liefste ‘s-avonds op de mat. Een paar weken lukt het om elke dag te oefenen en word ik er helemaal blij van totdat ik het leven voor laat gaan. Ik kan daar enorm van balen. Nu zit ik weer in de elke dag fase dus jullie tips zijn welkom.
  Groetjes Nans

  1. Rolf

   Hi Nans!

   We gaan allemaal wel eens door een cyclus waarin het even wat beter en daarna weer wat minder gaat. Dat is normaal. Als je moeite hebt, begin steeds weer klein en bouw het vanaf daar weer op! Succes met je practice!

 15. Jenneke

  Wellicht kunnen jullie mij adviseren. Ik heb RSi in een redelijk vergevorderd stadium, en merk dat reguliere fysio niet meer voldoende is. Mij is aangeraden aan Bikram Yoga te gaan doen omdat de RSI voornamelijk ontstaan vanuit een enorm verkrapte rug en nek. Is dit een advies wat jullie ondersteunen, of zou een andere variatie beter passen? Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Groet, Jenneke

  1. Melanie

   Hi Jenneke!

   Het is aan te raden om eens te verschillende Yogavormen te proberen, om te kijken waar je lichaam het beste op reageert. Belangrijk is dat je ten aller tijde naar je lichaam luistert en grenzen respecteert. En wellicht even overlegt met een arts of fysio. Je zou bijvoorbeeld ook eens een Yin Yoga les kunnen proberen. Deze vorm richt zich op een rustige manier veelal op heupen, rug, nek en schouders. Veel succes!

 16. Lizzy

  Gebrek aan ruimte en privacy woon erg klein en niet alleen. Ook kan ik het niet erg warm meer stoken en merk dat met die tocht over de vloer ik het niet prettig vindt. Jammer want zou graag elke dag wel thuis yoga willen doen!

Laat een reactie achter