Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 apr 2015

De Pranayama ademhaling toepassen (incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Pranayama ademhaling?!

Je leest het goed ja. Pranayama is een woord uit het Sanskriet en is een van de onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.

Pranayama wordt al van oudsher gebruikt bij Yoga en Ayurveda en is een van de belangrijkste aspecten binnen het beoefenen van Yoga.

Je vraagt je zeker meteen af waarom je er dan nog nooit van gehoord hebt?!

Als je nog niet zo lang bezig bent met Yoga dan klopt dit. Als beginnende Yogi focus je je voornamelijk op Asana’s en meditatietechnieken, zonder dat je het belang van de Pranayama ademhaling erachter begrijpt. En dat is helemaal prima.

Naarmate je echter wat meer ervaring hebt met Yoga, en het belang van de ademhaling begrijpt tijdens je yogasessies, realiseer je je misschien dat de Yoga ademhaling centraal staat tijdens de Yoga.

Als je dit goed begrijpt, dan ben je klaar om met de Pranayama ademhaling aan de slag te gaan.

Wat is Pranayama ademhaling?

Heel simpel gezegd houdt Pranayama in dat je de in- en uitademing bewust reguleert.

‘Prana’ betekent de ‘vitale kracht of ‘levensenergie’. ‘Yama’ betekent ontwikkelen, uitbreiden of ontplooien (de letterlijke vertaling is een soort combinatie van deze drie woorden).

Pranayama kan dus gezien worden als ‘het ontwikkelen van deze vitale levensenergie’ die door de ademhaling gedragen wordt en op deze manier door je lichaam stroomt.

De ademhaling op deze manier, zorgt er niet alleen voor dat er zuurstof in je lichaam komt, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de levensenergie (Prana) door ons hele systeem gaat.

De voordelen van Pranayama

De Pranayama ademhaling heeft vele verschillende voordelen die bereikt kunnen worden met verschillende Pranayama ademhalingstechnieken.

Het toepassen van de Pranayama technieken, kan onder andere verhittende, verkoelende, reinigende en kalmerende effecten op je hebben.

Ook kan de Pranayama ademhaling gebruikt worden om de geest te kalmeren en voor te bereiden op meditatie. Een techniek die ik daarvoor zelf graag gebruik is Brahmari. Ook wel de ademhaling van de ‘zoemende bij’ genoemd, of ‘bij-ademhaling’.

Brahmari heeft een kalmerend effect op de geest waarbij de vibraties die ontstaan en een stressverlagend effect hebben op de hersenen. Doordat de aandacht volledig naar binnen is gericht, is dit een ideale voorbereiding op een meditatiesessie.

Hieronder een korte video waarin ik Brahmari uitleg zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Het toepassen van de Pranayama ademhaling zorgt er daarnaast niet alleen voor dat er extra zuurstof naar de organen toe stroomt, maar ook dat de organen als het ware ‘gemasseerd’ worden.

Dit stimuleert de bloedcirculatie wat een ontgiftend en energiek effect heeft op het lichaam.

Verschillende fases van de Pranayama ademhaling

Elke ademhaling heeft vijf fasen. Hieronder leg ik deze even voor je uit.

  1. Prana: De energie komt je lichaam binnen door de inademing.
  2. Samana: Onthouding van de ademhaling en zuurstof wordt in het lichaam opgenomen via de longen.
  3. Vyana: Het zuurstof wordt opgenomen in het bloed en door de rest van het lichaam vervoerd.
  4. Udana: De uitademing waarbij de adem een ontspannen en positief gevoel creëert.
  5. Apana: Het einde van de uitademing waarbij afvalstoffen en CO2 het lichaam verlaten.

Neem maar eens een aantal diepe van deze Yoga ademhalingen en kijk of je elk van deze vijf fasen kunt onderscheiden.

Bizar hoeveel je binnen je eigen lichaam kunt voelen als je bewuster ademt heh?!

pranayama ademhaling

Pranayama ademhaling technieken

Naast Brahmari zijn er nog een scala van andere technieken waarmee je de Pranayama ademhaling kunt oefenenen. Ik zal er hieronder kort een aantal toelichten.

Ujjayi ademhaling

De meest bekende is de Ujjayi ademhaling. Deze techniek wordt vaak gebruik in Hatha Yoga lessen.

Je ademt bij de Ujjayi ademhaling als het ware uit door de achterkant van je keel. Je hoort hierbij goed je eigen ademhaling. Ujjayi heeft een verhittend en tegelijkertijd kalmerend effect op je lichaam. Daarnaast is deze vorm van Pranayama ademhaling ook reinigend omdat de afvalstoffen beter het lichaam kunnen verlaten. Je reinigt eigenlijk je longen, en daarmee ook je lichaam en geest.

Kapalabhati ademhaling

Bij de Kapalabhati ademhaling ‘pers’ je als het ware de ademhaling door de neus naar buiten op de uitademing. Je spant hierbij je buik- en bekkenspieren aan. Het zijn hele korte krachtige uitademingen. De inademing komt eigenlijk vanzelf door de buikspieren weer te laten ontspannen en de lucht daar binnen te laten stromen.

Het is een techniek die ook weer reinigend werkt en een activerend effect heeft op het lichaam. Een goed moment om dit te oefenen is bijvoorbeeld vlak voor je ochtend yoga sessie.

Shitali ademhaling

Tot slot wil ik de Shitali ademhaling aan je uitleggen. In tegenstelling tot bovengenoemde Pranayama ademhaling technieken heeft de Shitali ademhaling een verkoelend effect op het lichaam.

Je ademt bij deze Pranayama techniek in via een geplooide tong (voor sommige mensen is het bijna onmogelijk om de tong te plooien). Met geplooide tong bedoel ik dat je de zijkanten van de tong op rolt. De geplooide tong steek je iets naar buiten waardoor het lijkt alsof je door een rietje inademt.

De lucht die dan het lichaam binnenkomt is fris en verlaagt hierdoor de temperatuur van het lichaam. Houd de adem na de inademing zo lang mogelijk vast en adem vervolgens uit via de neus.

Dit is een van de weinige Pranayama ademhaling technieken waarbij er door de mond wordt geademd.

De oefening is goed voor als je je overhit voelt, koortsachtig voelt, een hoge bloeddruk hebt of hyperactief bent.

Pranayama ademhaling oefenen

Als deze technieken niet bekend voor je zijn, dan is het an te raden om deze eerst te oefenen onder begeleiding van een docent.

Pranayama is een krachtig middel en heeft grote invloed op wie we zijn en hoe we ons voelen. Ga er daarom alleen mee aan de slag als je hier al ervaring mee hebt of onder begeleiding van een docent.

Vragen?! Let me know!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter