Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 apr 2023

Pranayama ademhaling toepassen (incl. video)

/
Posted By
/
Comments0

Pranayama ademhaling. Wat is dat precies?

Pranayama is een woord uit het Sanskriet en is een van de onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.

Pranayama wordt al van oudsher gebruikt bij Yoga en Ayurveda en is een van de belangrijkste aspecten binnen het beoefenen van Yoga.

Als je nog niet zo lang bezig bent met Yoga, heb je hier misschien nog nooit van gehoord.

Als beginnende Yogi focus je je vaak op Asana’s en meditatietechnieken, zonder dat je het belang van Pranayama ademhaling erachter begrijpt. En dat is helemaal prima.

Naarmate je echter wat meer ervaring hebt met Yoga, en het belang van de ademhaling begrijpt tijdens je yogasessies, realiseer je je misschien dat de Yoga ademhaling centraal staat tijdens de Yoga.

Als je dit goed begrijpt, dan ben je klaar om met Pranayama ademhaling aan de slag te gaan.

Om je daar een handje bij te helpen vertel ik je in dit blog graag wat meer over de Pranayama ademhaling, zo komt je te weten:

  • Wat Pranayama ademhaling precies is
  • Welke voordelen deze ademhaling met zich meebrengt
  • Uit welke fases Pranayama ademhaling bestaat
  • Welke ademhalingstechnieken er te onderscheiden zijn
  • Hoe je met Pranayama aan de slag gaat

En nog veel meer!

pranayama ademhaling

Vraag en antwoord

1.Wat betekent Pranayama?

‘Prana’ betekent de ‘vitale kracht of ‘levensenergie’. ‘Yama’ betekent ontwikkelen, uitbreiden of ontplooien (de letterlijke vertaling is een soort combinatie van deze drie woorden).

Pranayama kan dus gezien worden als ‘het ontwikkelen van deze vitale levensenergie’ die door de ademhaling gedragen wordt en op deze manier door je lichaam stroomt.

2.Wanneer pas je pranayama toe?

Er zijn veel verschillende Pranayama oefeningen. Sommige pas je toe wanneer je je moe en futloos voelt, andere juist om te ontspannen of goed te kunnen slapen.

Op welk moment je een Pranayama oefening toepast hangt dus af van het type Pranayama oefening.

Wat is Pranayama ademhaling?

Heel simpel gezegd houdt Pranayama in dat je de in- en uitademing bewust reguleert.

De ademhaling op deze manier zorgt er niet alleen voor dat er zuurstof in je lichaam komt, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de levensenergie (Prana) door ons hele systeem gaat.

Je levensenergie wordt dus als het ware ‘gedragen door de ademhaling’. Onze ademhaling beinvloedt dus ons energiesysteem en daarmee ons hele body-mind systeem.

Het controleren van de ademhaling door middel van Pranayama oefeningen geeft ons meer controle over onze ademhaling waardoor we ook meer controle krijgen over onze levensenergie.

Deze energie kun je vervolgens gebruiken om de mooie dingen in je leven meer aandacht te geven.  

In de video hieronder vertel ik je hier graag iets meer over.

De voordelen van Pranayama

Pranayama ademhaling heeft vele verschillende voordelen die bereikt kunnen worden met verschillende Pranayama ademhalingstechnieken.

Het toepassen van de Pranayama technieken, kan onder andere verhittende, verkoelende, reinigende en kalmerende effecten op je hebben.

Ook kan Pranayama ademhaling gebruikt worden om de geest te kalmeren en voor te bereiden op meditatie.

Een techniek die ik daarvoor zelf graag gebruik is Brahmari. Ook wel de ademhaling van de ‘zoemende bij’ genoemd, of ‘bij-ademhaling’.

Brahmari heeft een kalmerend effect op de geest waarbij de vibraties die ontstaan een stressverlagend effect hebben op de hersenen.

Doordat de aandacht volledig naar binnen is gericht, is dit een ideale voorbereiding op een meditatiesessie.

Hieronder vind je een korte video waarin ik Brahmari uitleg zodat je er direct mee aan de slag kunt!

Het toepassen van Pranayama ademhaling zorgt er daarnaast niet alleen voor dat er extra zuurstof naar de organen toe stroomt, maar ook dat de organen als het ware ‘gemasseerd’ worden.

Dit stimuleert de bloedcirculatie wat een ontgiftend en energiek effect heeft op het lichaam.

Verschillende fases van Pranayama ademhaling

Elke ademhaling heeft vijf fasen. Hieronder leg ik deze even voor je uit.

  1. Prana: De energie komt je lichaam binnen door de inademing.
  2. Samana: Onthouding van de ademhaling en zuurstof wordt in het lichaam opgenomen via de longen.
  3. Vyana: Het zuurstof wordt opgenomen in het bloed en door de rest van het lichaam vervoerd.
  4. Udana: De uitademing waarbij de adem een ontspannen en positief gevoel creëert.
  5. Apana: Het einde van de uitademing waarbij afvalstoffen en CO2 het lichaam verlaten.

Neem maar eens een aantal diepe van deze Yoga ademhalingen en kijk of je elk van deze vijf fasen kunt onderscheiden.

Bizar hoeveel je binnen je eigen lichaam kunt voelen als je bewuster ademt he?

pranayama ademhaling

Pranayama ademhalingstechnieken

Naast Brahmari zijn er nog een scala van andere technieken waarmee je Pranayama ademhaling kunt oefenenen. Ik zal er hieronder kort een aantal toelichten.

Ujjayi ademhaling

De meest bekende is de Ujjayi ademhaling. Deze techniek wordt vaak gebruik in Hatha Yoga lessen.

Je ademt bij de Ujjayi ademhaling als het ware uit door de achterkant van je keel. Je hoort hierbij goed je eigen ademhaling.

Ujjayi heeft een verhittend en tegelijkertijd kalmerend effect op je lichaam. Daarnaast is deze vorm van Pranayama ademhaling ook reinigend omdat de afvalstoffen beter het lichaam kunnen verlaten.

Je reinigt eigenlijk je longen, en daarmee ook je lichaam en geest.

Kapalabhati ademhaling

Bij de Kapalabhati ademhaling ‘pers’ je als het ware de ademhaling door de neus naar buiten op de uitademing. Je spant hierbij je buik- en bekkenspieren aan. Het zijn hele korte krachtige uitademingen.

De inademing komt eigenlijk vanzelf door de buikspieren weer te laten ontspannen en de lucht daar binnen te laten stromen.

Het is een techniek die ook weer reinigend werkt en een activerend effect heeft op het lichaam. Een goed moment om dit te oefenen is bijvoorbeeld vlak voor je ochtend yoga sessie.

Shitali ademhaling

Tot slot wil ik de Shitali ademhaling aan je uitleggen. In tegenstelling tot bovengenoemde Pranayama ademhaling technieken heeft de Shitali ademhaling een verkoelend effect op het lichaam.

Je ademt bij deze Pranayama techniek in via een geplooide tong (voor sommige mensen is het bijna onmogelijk om de tong te plooien).

Met geplooide tong bedoel ik dat je de zijkanten van de tong op rolt. De geplooide tong steek je iets naar buiten waardoor het lijkt alsof je door een rietje inademt.

De lucht die dan het lichaam binnenkomt is fris en verlaagt hierdoor de temperatuur van het lichaam. Houd de adem na de inademing zo lang mogelijk vast en adem vervolgens uit via de neus.

Dit is een van de weinige Pranayama ademhaling technieken waarbij er door de mond wordt geademd.

De oefening is goed voor als je je overhit voelt, koortsachtig voelt, een hoge bloeddruk hebt of hyperactief bent.

Pranayama ademhaling oefenen

Als deze technieken niet bekend voor je zijn, dan is het aan te raden om deze eerst te oefenen onder begeleiding van een docent.

Pranayama is een krachtig middel en heeft grote invloed op wie we zijn en hoe we ons voelen. Ga er daarom alleen mee aan de slag als je hier al ervaring mee hebt of onder begeleiding van een docent.

Daarover gesproken heb ik meteen een goede tip voor je.

Op ons Practice Platform besteden we namelijk uitgebreid aandacht aan ademhalingstechnieken die je direct mee kunt doen. Sterker nog, we hebben er zelfs een volledige cursus aan gewijd.

Klik op de afbeelding hieronder voor mee info! 🙂

ADEMHALING CURSUS


Vragen?! Let me know!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Leave a Reply