Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 sep 2014

Meditatiekussen – Maak je meditatie makkelijker!

/
Geplaatst door
/
Comments3

Een meditatiekussen is voor veel beginnende Yogi nog een onbekend voorwerp. Zoals de naam eigenlijk al zegt is een meditatiekussen een kussen dat kan worden gebruikt tijdens het zittend mediteren.

Je vraagt je vast af wat dan precies de meerwaarde is van een meditatiekussen, vijfduizend jaar geleden deden de Yogi het (voor zover we weten) tenslotte ook zonder.

meditatiekussen

Het nut van een meditatiekussen

Een meditatiekussen is een voorwerp dat je als Yogi ondersteunt bij het uitvoeren van je zittende meditatie. Tijdens de meditatie is het van groot belang dat je jezelf kunt concentreren op je gedachten en zo min mogelijk met je lichaam bezig bent.

Wanneer je niet lekker en stabiel zit, gaan je gedachten al snel uit naar hoe je een comfortabele houding kunt aannemen. Probleem daarbij is dat de focus op je gedachten dan helemaal weg is.

De belangrijkste basis voor goed mediteren is dan ook een fijne houding vinden om in te zitten.

Sommige Yogi weten zo’n fijne houding maar niet te vinden, of ze hebben pijnlijke of zwakkere spieren, en kunnen daardoor wel “een steuntje in de rug” gebruiken. Dit is precies waar een meditatiekussen voor bedoeld is!

Een meditatiekussen helpt goed bij rugklachten, omdat je meer steun bij je onderrug voelt. Ook is het meditatiekussen perfect voor beginnende Yogi die zichzelf een goede houding willen aanleren om te kunnen mediteren, de steun van een meditatiekussen helpt daarbij.

Zie onderstaande video over hoe een meditatie kan helpen bij een goede zithouding:

Materiaal van meditatiekussens

Veel meditatiekussens zijn tegenwoordig gemaakt van katoen. De vulling ervan verschilt.

Mocht je een meditatiekussen willen kopen dan is het handig om rekening te houden met het bijvullen van de vulling, omdat je veel op het kussen zit zal de inhoud namelijk samengedrukt worden.

Er zijn bijvoorbeeld meditatiekussens die open geritst kunnen worden, je hoeft daardoor alleen het kussen bij te vullen en niet meteen een heel nieuw kussen te kopen.

Soorten meditatiekussens

Meditatiekussens zijn er in allerlei soorten en maten. De “”standaard” meditatiekussens zijn rond van vorm en zo’n dertien centimeter dik. Dit meditatiekussen is geschikt voor de meeste Yogaoefeningen.

Daarnaast bestaan er ook meditatiekussens in de vorm van een half rondje, de specialiteit van dit kussen is bijvoorbeeld dat het perfect steun geeft in de lotushouding.

Alle meditatiekussens die afwijken van het standaard model hebben een bepaalde specialiteit. Als je op zoek bent naar een kussen waar je alle kanten me op kunt, kan je het beste kiezen voor een standaard meditatiekussen.

Wel of geen meditatiekussen?

Een meditatiekussen is een handig hulpmiddel voor iedere Yogi, het kussen zorgt ervoor dat je veel gemakkelijker de juiste houding aanneemt om te kunnen mediteren.

Ook is een meditatiekussen enorm prettig voor mensen met zwakkere- of pijnlijkere spieren. Daarnaast zit een meditatiekussen gewoon veel lekkerder dan op de grond of een Yogamat.

Het wel of niet gebruiken van meditatiekussen blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Vaak zijn ze echter niet duur, daarom is het een absolute aanrader er een te proberen!

Klik hier om direct een meditatiekussen te bestellen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

  1. Jolanda

    Dag Melanie, ik ben al een tijdje op zoek naar een yogalessen en ik koop hem liever via jou. Is dat mogelijk? Het liefst in de zwarte uitvoering. Binnenkort zie ik Marleen en Peter weer dus als het mogelijk is…… Als ik hem via jou kan aanschaffen dan hoornik wel wat ik moet overmaken op welk banknummer en dan komt hij vanzelf wel richting Meteren. Dank je en groeten aan Rolf.

    Met groet, Jolanda Kloet

Laat een reactie achter