Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 jun 2023

Een 4-stappen ochtend routine voor een geweldige dag

/
Geplaatst door
/
Comments59

Een ochtend routine, heb jij die?

We hebben allemaal wel eens een dag waarop we met ons ‘verkeerde been uit bed stappen.’ Toch? Ik wel in ieder geval…

Het vervelende is dat alles wat je die dag doet fout lijkt te gaan. Je komt overal te laat; je laat alles vallen; je vergeet de bijlagen bij je email te uploaden; je kunt geen parkeerplek vinden, en noem het maar op.

Klinkt bekend toch?

Vroeger, als ik zo’n soort dag had dacht ik: ‘Nee heh, daar gaan we weer!’.

Maar de laatste maanden ben ik een aantal nieuwe gewoontes uit gaan proberen om mijn ochtend routine te verbeteren.

Mijn gedachte hierachter was simpel. Als ik mijn ochtend routine vol stop met positieve gevoelens en goede energie zal alles de rest van de dag ook beter op zijn plaats vallen.

En het werkt!

Sinds het toepassen van mijn nieuwe ochtend routine ben ik vrolijker, creatiever, productiever en heb ik meer energie. De kwaliteit van mijn dagen (en dus van mijn leven) is dus een stuk hoger geworden.

Geweldig toch?

In deze blog lees je meer over het creëren van een ochtend routine. Je leest o.a.:

 • Wat de voordelen zijn van een ochtend routine
 • Wat mijn ochtend routine is

Lees je mee?

Een 4 stappen ochtendroutine

Vraag en antwoord

1.Wat is een goede ochtend routine?

Dat is persoonsafhankelijk, maar het is over het algemeen fijn om je telefoon nog even uit te laten en je op jezelf te focussen. Lees een boek, mediteer, doe yoga of maak gewoon eens heel rustig en bewust je ontbijt klaar.

2.Hoelang duurt een ochtend routine?

Ook dat is maar net afhankelijk van hoeveel tijd jij hebt en wil vrijmaken. Sommige mensen nemen 5 minuten, andere nemen 2 uur. Zoek voor jezelf uit wat je prettig vindt en wat haalbaar is.

Vroeg opstaan, waarom zou je dat doen? In deze video deel ik er wat meer over.

Voordelen van een ochtend routine

Geen tijd voor een ochtend routine? Vraag jezelf dan eerst eens af WAAROM je überhaupt een ochtendroutine wil hebben?

Ik ben simpelweg een uurtje eerder opgestaan omdat ik het zo belangrijk vind om een leuke en positieve dag te hebben.

Misschien moet je hierdoor ’s avonds wat eerder naar bed, maar het enige wat je dan waarschijnlijk mist is een uurtje ‘nutteloos tv kijken’. Makkelijke keuze als je het mij vraagt.

Hieronder een lijstje van de voordelen die het toepassen van een ochtend routine mij gebracht hebben:

1.Gevoel van succes dat de hele dag blijft.

Je bent immers in staat geweest om vroeg op te staan en je dag goed, gezond en positief te beginnen!

2.Meer energie gedurende de hele dag.

Klinkt misschien tegenstrijdig omdat je vroeger op staat, maar je krijgt echt meer energie. Ik zal je straks uitleggen hoe mijn ochtend routine er uit ziet.

3.Verhoogde creativiteit, focus en helderheid.

Daar heb je dus de hele dag profijt van! Het werkt echt door in de rest van je dag.

4.Gevoel van balans.

Je begint je dag rustiger en met de dingen die jij belangrijk vindt. Dit draagt bij aan een betere balans in je leven.

5.Minder stress.

Dit vind ik vooral erg belangrijk. Je staat eerder op, dus in plaats van de hele dag achter de feiten aan te lopen, loop je juist een stapje voor waardoor je minder stress hebt.

6.Een beter en positiever humeur.

Een positiever humeur is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor je partner ;).

7.Ontzettend veel zin om de dag op me af te laten komen zoals hij komt.

En dit is zoveel waard! Als je elke dag met positiviteit kunt starten, moet je nagaan wat voor impact dat heeft op je gevoel in een week, een maand of een jaar!

ochtend routine

Mijn ochtend routine

Mijn ochtend routine is mijn ‘heilige uurtje’ geworden. Een uurtje wat ik helemaal voor mezelf heb en waarin niemand me stoort.

Je kan dit bijvoorbeeld van 07.00 tot 08.00, maar veel mensen doen het ook van 06.00 tot 07.00.

Ik ken zelfs iemand die zijn ochtend routine doet van 05.00 tot 06.00. Hij zegt het heerlijk te vinden zich klaar te maken voor een nieuwe dag als de rest van de wereld nog ligt te slapen.

Mijn ochtend routine ziet er als volgt uit:

#1. 07.00 – 07.20

Ik gebruik de eerste 20 minuten van de nieuwe dag om Yoga te doen. Zeker in het begin vergt het best wat discipline om gelijk met je slaperige hoofd te gaan bewegen.

Maar als je eenmaal bezig bent is het heerlijk. Je bloed gaat weer stromen door je lichaam en je begint langzaam weer helder te denken.

Ik start sowieso met 5 keer de Zonnegroet gevolgd door verschillende oefeningen. Belangrijk is om het niet te moeilijk voor je zelf te maken. Zoek ook hierin routine, je bent immers nog slaperig als je uit je bed stapt.

#2. 07.20 – 07.25

In deze 5 minuten schrijf ik op een blaadje wat ik deze dag allemaal wil doen. Het voelt heerlijk om dit papiertje de hele dag bij je te hebben en niet alles te hoeven onthouden.

Schiet me iets nieuws te binnen, dan schrijf ik het erbij. Ik vind het fijn om eerst met de meest vervelende dingen te beginnen, anders blijf ik daar de hele dag een vervelend gevoel over hebben.

#3. 07.25 – 07.45

Deze tijd tijdens mijn ochtend routine gebruik ik om mezelf te inspireren.

Of ik ga een stukje lezen uit een boek wat ik aan het lezen ben, of ik lees een aantal artikelen van inspirerende (Yoga) websites, of ik kijk wat video’s op Youtube met een ‘positieve vibe’.

#4. 07.45 – 08.00

Deze tijd gebruik ik om een gezond ontbijt voor mezelf te maken. Ik eet meestal veel fruit. Ook drink ik altijd eerst twee glazen water omdat je lichaam ongeveer acht uur lang geen vocht heeft gehad tijdens de nachtrust.

Verder maak ik vaak een groene smoothie voor later op de dag en drink een kopje detox-thee.

Eerder heb ik een artikel geschreven over Yoga voeding die je energiek en fit houdt, misschien vind je dit ook wel interessant om te lezen:

Yoga voeding, 8 tips voor een gezonde levensstijl

Integreer yoga in je ochtend routine

Wil je yoga in de ochtend doen, maar weet je niet precies WAT je dan moet doen? Doe dan mee me de Rise & Shine cursus op het HWY practice platform.

Zo kom je er snel achter wat je wel en niet fijn vindt om te doen in de ochtend en hoef je er zelf niet over na te denken!

practice platform


Ik ben nog steeds aan het experimenteren met mijn ochtend routine en ik probeer gaandeweg nieuwe dingen uit. Ik ben heel benieuwd naar jullie ochtendroutines!

Laat me hieronder in de reacties weten wat jullie ’s ochtends doen om de rest van je dag positief en goed in je vel te zitten.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

59 Responses

  1. Hoi Monique!

   Sorry voor de late reactie! Wat goed dat je echt een vaste ochtendroutine hebt en leuk dat je ook de zonnegroet doet!

   Echt perfect om je dag mee te beginnen en je de rest van de dag veel energieker te voelen! Van een goede start heb je de rest van de dag ook nog veel profijt.

   Groetjes!

  2. Lydie

   Dank voor alle goede tips! Ik ben een langslaper, en mijn ochtend ziet er als volgt uit: na het opstaan drink ik een glas water (kamertemperatuur) daarna fris ik mij op in de badkamer. Aansluitend doe ik 5 lage en diepe volledige yoga ademhalingen om mij voor te bereiden op 3 ademhalingen waarbij ik met lege longen mijn middenrif omhoog laat komen zonder te ademen (weet niet meer hoe deze ademhaling heet) ik sta hiervoor licht voorover gebogen en mijn buik is ontspannen tijdens de beweging. Daarna enkele ademhalingen gekoppeld aan bewegen van het hoofd + schouders. Bij mooi weer ga ik op ons terras staan, met het aangezicht richting zon, om 6 keer “De Egyptische Zonnegroet” te doen, die ligt mij veel beter dan de klassieke ’s morgens. Bij slecht weer doe ik deze zonnegroet in de badkamer. Ik sluit meestal af met de staande berghouding om even na te voelen en eindig met een ontspannen torsi waarbij mijn armen losjes bengelen van links naar rechts en waarbij de schouders en mijn hoofd meedraaien. Daarna ben ik klaar om aan mijn dag te beginnen. Liefs,

   1. Rolf

    Hi Lydie,

    Bedankt voor het delen van je ochtend routine! Als ik het zo lees moet je je vast super voelen na deze reeks van oefeningen! De oefeningen met de retentie die je beschrijft is denk ik Agni Sara.

    Groetjes,

    Rolf

 1. Mijn ochtend ritueel loopt van 5.00 tot 7.00
  Eerst tandenpoetsen en mijn gezicht wassen met een lauw washandje
  Een volle pot rooibosthee zetten en een kopje St Janskruid thee
  Dan 10 minuten mediteren en dan wel of niet aansluitend een kort en licht oefenprogramma.
  Onder het genot van mijn kop thee werk ik aan mijn schaaktraining.
  Tussen 6.00 en 6.30 een rondje hardlopen (30 minuten)
  Terus thuis eet ik een fruitontbijtje.
  Daarna scheren, douchen en aan mijn dagprogramma beginnen.
  IK ben nog bezig dit te perfectioneren.

 2. Saskia

  Mijn avondprogramma ziet er zo uit. 🙂
  Voor een avondmens valt zo’n ochtendprogramma niet mee.
  ’s Ochtends ben ik blij als het weer gelukt is, om op tijd uit mijn bed te rollen. Ik kom pas bij na douchen, ontbijt met koffie en een wandeling met de hond in het park. Een half uur lang geniet ik van alles om me heen, en kan ik opgeladen aan het werk.

  1. Rolf van Baalen

   Hey Saskia, leuk om te horen! Je moet inderdaad doen wat goed voor jou voelt. Als het ’s avonds goed voor je werkt, vooral blijven doen! De meeste mensen zijn op zoek naar manieren om Mindfulness en Yoga in hun dagelijkse leven toe te passen en het maakt niet uit HOE je het doet, als je het maar doet. Veel succes 🙂

 3. Monika

  Mijn ideaal beeld zou zijn elke ochtend yoga oefeningen te doen…. Maar ik ben al tevreden als ik mijn buikspieroefeningen doe…ik sta al elke werkdag op om 5u, even uitrekken, oefeningen doen mijn tandenpoetsen en niet vergeten een fruit ontbijt klaar maken. Maar ik geef de hoop niet op en zal nog een weg vinden om yoga een betere plaats te geven in mijn leven.

  1. Rolf

   Hey Monika, Als je komt opdagen heb je het moeilijkste al gehad. Dus elke ochtend je buikspieroefeningen doen is al heel goed. Als dit gemakkelijk gaat en het is echt een gewoonte kun je er misschien een paar Yoga oefeningen aan vast plakken. Hoeft niet gelijk een half uur te zijn, maar gewoon 5 minuutjes. Zo maak je er stapje voor stapje toch een routine van. Als je gelijk grote stappen neemt is de kans groter dat je het niet vol houdt en je weer terug valt in je oude gewoontes. Komt goed, ga zo door! 🙂

 4. Diane

  Oh wat vind ik dit knap van jullie, als ik al deze reacties lees! Ik sta ’s morgens op om 6.15u om dan exact een uur later naar kantoor te vertrekken. Ik geraak ’s morgens heel erg moeizaam op gang, dus tegen dat ik gegeten heb, helemaal klaar ben in de badkamer en m’n lunch klaargemaakt heb, is dit uurtje al om… Ik zou best wel een kwartiertje yoga willen inbouwen maar ik heb het gevoel dat m’n rug een onbuigbare plank is als ik ’s morgens uit bed kom. Gewoon even ontspannen voorover buigen doet al enorm pijn! Zijn er nog mensen die dit probleem hebben?

  1. Rolf

   Hoi Diane, Het kost inderdaad even wat moeite en discipline om er een gewoonte van te maken. Juist als je lichaam ’s ochtends erg stijf is kan het goed zijn om dit te doen. Belangrijk is dan wel dat je rustig aan begint en je lichaam geleidelijk aan opwarmt. Dus niet gelijk je rug zo ver mogelijk proberen te buigen. Luister altijd naar je lichaam en kijk wat goed voelt! Succes 🙂

   1. Marjan

    Ik vind oefenen ’s morgens ook erg pijnlijk. Ik ben als ik opsta zo’n hark, dat ik de meeste oefeningen als onaangenaam ervaar. Vooral oefeningen waarbij ik voorover moet buigen. Ik heb net dat filmpje van de 5 Tibetanen gezien. Dat lijkt me wel te doen. Dat ga ik eens proberen. Misschien een ideetje voor jou Diane?

    1. Melanie

     Hoi Marjan,

     Dankje voor je reactie! Het stijve gevoel wordt ook regelmatig door anderen ervaren.
     Het is zoals Rolf in de reactie op Diane al aangaf, heel belangrijk om te luisteren naar je lichaam.
     Wat dient mij? En wanneer voel ik dat het genoeg is?
     Ik zou je vooral aanraden om eerst een aantal statische Yoga houdingen uit te voeren ipv series. Kijk hiervoor eens bij dit artikel: https://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-voor-beginners/

     Daarbij kun je natuurlijk ten aller tijde ondersteuning en hulpmiddelen gebruiken als je dat nodig hebt om beter in de houdingen te kunnen komen.

     Rustig aan 🙂

 5. Anika

  Ik raak geinspireerd door jullie rituelen! Ik word sochtends meestal wakker door de kinderen (3), die dan in bed komen knuffelen. Daar word ik altijd heel blij van. Daarna probeer ik de zonnegroet te doen (3x) en verschillende yoga houdingen. Daarna is het wel echt tijd om te douchen, kids aan te kleden, ontbijt klaar te maken en alle broodtrommels . Ik merk dat het rustige gevoel dan soms verdwijnt… Iemand tips? groet Anika

  1. Rolf

   Hey Anika! Het is al heel goed dat je dagelijks een aantal oefeningen doet om je lichaam klaar te maken voor de dag die komen gaat. Toch is het niet vreemd dat je naarmate de dag verstrijkt weer in wat situaties terecht komt waardoor je je weer wat onrustiger gaat voelen en misschien een beetje gestresst. Daar heeft iedereen denk ik wel last van.

   Wat ik zelf dan prettig vind, is om een aantal diepe rustige ademhalingen te nemen op het moment dat ik me bewust ben van dit onrustige gevoel. Gewoon even ‘inchecken’ bij jezelf, op je ademhaling letten en kijken of je dat rustige gevoel van de ochtend weer terug kunt krijgen.

   Veel succes! 😉

 6. Lies

  Ik sta om 6.15 op ,doe wat yoga oefeningen waaronder ook de zonnegroet , daarna aankleden ,ontbijten en lunch klaarmaken en naar mijn werk gaan.fietsend naar mijn werk noem ik ook een paar affrematie’s zodat de dag positief en energiek kan beginnen.

  1. Rolf

   Hoi Lies! Wat gaaf om te horen dat je zo’n energieke ochtendroutine hebt! Heerlijk om elke dag zo te starten zeg! Dank voor het delen!

 7. janneke

  erg mooi zo’n ochtend ritueel. Alleen zou ik blij zijn met wat praktische tips voor moeders met jongen kinderen die regelmatig in de nacht wakker zijn en om ongeveer 6.00 naast je bed staan.iedere dag..ja 7 dagen in de week

  1. Rolf

   Dankje Janneke! Ja dit maakt het inderdaad een stukje lastiger, toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen!

   – Probeer je kids te betrekken bij de oefeningen. Vorige week sprak ik toevallig met iemand die onze online Mindfulness cursus doet. Zij had de oefeningen samen met haar dochter gedaan. Eerst was ze bang dat ze al snel verveeld zou raken, maar haar dochter vond het heerlijk. Haar reactie na afloop ‘Mam, ik voel me zo rustig in mijn hoofd’. Prachtig toch? 🙂

   – Neem je zelf voor om slechts 5 minuutjes je oefeningen te doen. Vaak zal je merken dat je toch iets langer de tijd zal vinden om je oefeningen te doen.

   – Leg aan je gezin uit de het belangrijk voor je is om dit te doen.

   – Kijk of je het op een ander tijdstip kunt doen? Niet iedereen is in staat om het ’s ochtends te doen, bijvoorbeeld door onregelmatige diensten. Misschien kan je het later op de ochtend doen? Of toch nog ietsje eerder opstaan? Kijk of je een moment kunt vinden wat voor jou werkt en waarop je het vol kunt houden.

   Hoe je je dag gaat inplannen heeft natuurlijk ook te maken met de leeftijd van je kids. Als ze ouder zijn kunnen ze misschien meedoen. Als ze jonger zijn, kan je misschien jouw sessie inplannen tijdens het dutje van je kind.

   Veel succes!

  2. Inge

   He Janneke! Je bericht is al van lang geleden, maar het is voor mij herkenbaar. 🙂 Zonder kinderen heb je veel meer controle over je ochtendritueel. Benieuwd of je ondertussen wat manieren hebt gevonden. Voor mij werkt het goed om samen met mijn zoon het ochtendritueel te doen. Daarnaast heb ik een vaste afspraak met mijn vriend dat ik in elk geval een half uurtje per ochtend heb om te mediteren en wat pranayama te doen. In de avond doe ik dan de oliemassage en wat yogaoefeningen. Alle kleine beetjes helpen voor een goede start van de dag 🙂 Op mijn blog heb ik laatst een artikel geschreven over ochtendrituelen en moeder zijn. Misschien heb je nog wat toevoegingen 🙂

 8. Cynthia

  Leuk! Ik ga ook een ochtendroutine in elkaar zetten voor mezelf, ik ben altijd vrij snel onrustig als ik wakker wordt omdat ik van alles (altijd te veel) wil doen en het overzicht dan nog niet heb. Dus dat op een papiertje schrijven ga ik zeker mee nemen (doe ik al wel vaak ’s avonds).

 9. Maaike

  Hoi! Ik ben heel benieuwd welke inspirerende yoga websites je bezoekt in de ochtend? Ik merk dat de gewenning om zodra ik opsta facebook op te starten er erg in zit… En daar wil ik graag van af!! Tot nu toe lukt dat aardig want tegenwoordig lees ik steeds vaker een stukje van jullie website 🙂

   1. Maaike

    Hoi Melanie,
    Ah super. Ik ga een volgende stap zetten in het veranderen van mijn gewoontes. Merci!!

    Keep up the good work 🙂

 10. Simone

  Hoi,

  Ik laat me wakker maken door de sleepcycle-app en dan zet ik de waterkoker aan en doe ik een 7 minutensporttraining. Daarna mn glas lauwwarm citroenwater en een glas voor mn vitamine d, magenesium en wat er soms nog bij komt. Dan maak ik iedereen wakker, dek de tafel, kook mn havermout en bak/kook evt nog ei voor diegene die daar vandaag zin aan heeft. Als iedereen naar school/werk is probeer ik diverse yogaoefeningen en vaak een korte meditatie.

  Als ik straks weer werk heb moet ik het anders gaan doen en dan word dat een van 5u tot 6u moment denk ik. Vooral na de 7-minutentraining ben ik aktief dus ga ws beginnen met yoga, dan meditatie en dan 7-min.training.

  1. Rolf

   Goed om te horen Simone! De kunst is inderdaad om iets te vinden wat past bij je eigen levensstijl. Soms heb je daar wat aanpassingen voor nodig. Maar je bent zeker heel goed op weg, dus blijf vooral zo doorgaan!

 11. Martien

  Hoi wat leuk om te lezen over jullie ochtendrituelen. Ik heb ook zo mijn dingetjes on de ochtend en voel me sons een tut dat ik dat zo prettig vind. Daarom leuk om te lezen dat het me meer energie geeft op de dag!
  Ik beging met oefeningen voor mijn rug in bed. Dan bedenk ik een leuk ding wat ik die dag ga doe. Ik drink ern glas lauw water om de spijsvertering weer op gang te brengen en te ontgiften. Ik doe een korte meditatie van een paar minuten. Staande oefeningen uit de yoga en qigong volgen. Ik ga me aankleden. Als ik ben aangekleed trek ik een aandachtskaart. Daar staat een woord op die deze dag belangrijk voor me is bijvoorbeeld aandacht of warmte. Op een moeilijk moment helpt me sat richting te geven.
  Met deze routines ben ik drie kwartier bezig. Ik zou ook nog wel graag willen wandelen voor het ontbijt. Maar dat lukt me nog niet.
  Leuk om alles te lezen en ga zo door met alle positieve tips geven!

  1. Rolf

   Hoi Martien,

   Bedankt voor het delen van je ochtendroutine! Leuk om te lezen hoe je het doet en heel inspirerend!

 12. Sandra

  Ik ben begonnen met een avond- en een ochtend routine in te bouwen. Ik word alleen in de ochtend tijdens mijn yoga oefeningen ineens misselijk, waardoor ik de oefeningen niet af maak of slecht afwerk. Heb jij een idee wat dit kan zijn en hoe ik er vanaf kom?

  1. Rolf

   Hoi Sandra,

   Goed om te horen dat je begonnen bent met een ochtend- en een avondroutine. Hoe het komt dat je misselijk wordt, is voor mij moeilijk te zeggen. Het kan zijn dat je lichaam nog aan bepaalde oefeningen moet wennen, of dat het nog te zwaar is.

   Wat ik zou proberen is om te experimenteren met je oefeningen en goed te kijken naar wanneer je misselijk wordt. Vervolgens kan je misschien kijken of je die oefeningen aan kunt passen of het gewoon heel rustig aan kunt doen. Het heeft niet zo veel zin om jezelf hiermee te pesten en het te forceren.

   Succes!

 13. Sonja Silver

  Wel ik heb al jaren een ochtendritueel wat steeds uitgebreider wordt. Na opstaan om 4.45 uur eerst 45 minuten mediteren. Dan minimaal 3 zonnegroeten en nog andere oefeningen. Dan een gezond ontbijtje. Daarna een koffieklysma’ waarmee ik 15 minuten op bed lig en ademhalingsoefeningen doe.
  Daarna een koude douche en positieve visualisaties. En mijn dag begint absoluut positief. En waar mogelijk vervang ik de douche door ern duik in zee en daarna ern korte wandeling door het bos. Kan het ieder aanraden. Namasté

  1. Rolf

   Hoi Tanja, beide zijn een goede optie. Dus je zou het kunnen afwisselen. Maar de zonnegroet is er wel echt op gericht om dat in de ochtend te doen voor meer energie en vitaliteit. Dus als je er per se een wilt kiezen, dan zou ik voor de zonnegroet gaan! ?

 14. chatoel

  Hallo hier chatoel; ik sta om 4.30 op wordt begroet door de kat; boefje en start met zonnegroet 3x. waar de kat dan aan mee doet met knuffels tussendoor.Dan rust met ohm zoom mantra tussen door; thee drinken en ontbijt. Douchen (koud/warm) en massage om in het aardse te komen.tussendoor eten en drinken. Dan 1 mantra;ohm bhur mantra en meditatie. Even spelen met de poes en innerlijke kind therapie. Dan is de ochtend al weer voorbij. leuk de meningen te lezen alsof we als 1 familie zijn die bezig is te ontwaken. groet chatoel

 15. Wendy

  Hallo,
  ‘S morgens gaat mijn wekker om 5.30 om verveolhwns te douchen en mezelf aan te kleden en om 6.00 staan de kinderen op.
  Het lukt mij niet om dan iets aan yoga te doen.
  Wel wil ik hier 2 tot 3x per week ’s avonds een uur de tijd voor maken. Ik kan alleen geen lange filmpjes van jullie op YouTube vinden. Zijn die er niet of zoek ik verkeerd?
  Groetjes

  1. Rolf

   Hoi Wendy,

   Leuk dat je een paar keer per week Yoga wilt beoefenen. Onze filmpjes op YouTube zijn max. ongeveer 25 minuten, dus het kan kloppen dat je geen langere filmpjes dan dat kunt vinden.

   Groetjes,

   Rolf

 16. Viki

  Ik doe mij yoga meestal ’s ochtends, het is voor mij ook een manier om m’n lichaam wakker te krijgen en de stijfheid uit m’n spieren en gewrichten te krijgen. Ik heb fibromyalgie en sta elke ochtend heel stijf op. Als ik dan een half uurtje yoga doe is de stijfheid grotendeels weg en kan ik verder de dag in. Soms verzwakt mijn discipline, zoals deze ochtend, mijn man is de deur uit om 6u, we staan samen op om 5u45, meestal maak ik dan eerst de vaatwasser leeg, knuffel wat met de kat en dan een half uurtje yoga. Maar vanmorgen was de vermoeidheid weer net iets te groot en ben ik terug een uurtje in bed gekropen, jammer toch dat ik dan vergeet dat yoga beter is!. Dan ben ik blij dat er zo’n mailtje in mijn mailbox komt om me te herinneren aan die goede routine, net wat ik nodig had, misschien beter gisteren dan vandaag. Het uurtje extra slaap heeft ook deugd gedaan, maar een half uurtje yoga was misschien toch beter geweest. Ik haal het vanavond in, als mijn man naar Extra time kijkt (voetbal), dan kruip ik in mijn cocon van m’n eigen lichaam en laat alles om me heen voor wat het is, me-time 🙂 Yoga time, Namasté

  1. Rolf

   Goed om te horen dat je er zoveel baat bij hebt Viki! En het is trouwens helemaal niet erg om een keertje te missien. Soms heeft je lichaam gewoon behoefte aan iets anders, dus voel je er niet schuldig over. Zolang het maar geen gewoonte wordt! 🙂

 17. Laura

  Bedankt voor de leuke tips !
  Momenteel doe ik er al een aantal van, zoals lezen en een gezond ontbijt maken.

  Ook schrijf ik bij het ontwaken in mijn dagboek hoe ik mij voel en waar ik dankbaar voor ben om positief aan mij dag te beginnen.
  Ik denk echter dat mijn dag starten met yoga een héél goed idee is, je vindt nogal snel een excuus om het uiteindelijk niet te doen.. 🙂
  Ik zal het morgen uittesten !

  PS: Jullie hebben een geweldige website, met zeer leuke en bruikbare artikels ! 🙂

  1. Rolf

   Goed bezig Laura! Yoga is een onmisbaar onderdeel van onze ochtend routine en ik weet zeker dat je het ook heerlijk gaat vinden om hier de dag mee te starten! Ook al is het maar een paar minuutjes! Thanks voor je complimenten en goed om te horen dat je veel aan de blogs hebt!

 18. Inge

  Mijn nieuwe ochtendritueel: Het drinken van water uit een kopere beker die ik de avond ervoor vul. Het helpt bij het reinigen en ontgiften van je maag schijnt : ) En ik spoel mijn mond met sesamolie (Oil pulling)

  Wat een mooie site hebben jullie!
  Binnenkort leer ik op mijn opleiding meer over asana’s per dosha, zijn jullie hier ook bekend mee?
  Dank voor de artikelen, ik hou jullie site in de gaten 🙂

  1. Rolf

   Dankje wel Inge! Wat leuk dat je een ayurveda opleiding volgt! Ja het is zeker zo dat bepaalde asanas beter werken bij bepaalde dosha types. Heel interessant om over te leren! 🙂

 19. Leo

  Hai Rolf en Melanie,

  Mijn ochtend is niet vast omlijnd. Hangt van de dag af. Na wassen en scheren start ik met minimaal 6 x de Zonnegroet en dan 2 tot 3 oefeningen voor de (lage) rug, Bujang, Salambha o.a. Verder 1 of 2 oefeningen die ik voor de dag nodig heb, Vibrahaasana, de krijgerhoudingen. Als ik moeilijke gesprekken met klant of leverancier heb gebruik ik deze zodat ik steviger in mijn schoenen sta.
  Ook een energieoefening komt dan goed van pas. Ik sluit altijd af met 20 min meditatie. Met ontbijt erbij ben ik dan snel een uur verder.

  Namastè Leo

  1. Rolf

   Bedankt voor je reactie Leo! Mooi om te horen hoe je de oefeningen gebruikt om bepaalde aspecten in je dagelijkse leven te versterken!

 20. Corry

  Ik sta meestal rond half 8 op, eerst de poezen en konijnen eten geven. Daarna is het “mijn” moment: ik begin met een 5-6 min Thai Chi oefeningen, dan een Zonnegroet, Leg Strength en afhankelijk van welke dag rug- of buikspier-oefeningen. Dan nog twist en stretches en dan ben ik klaar voor het ontbijt en de rest van de dag! Voor iedereen die het lastig vind om een ochtend routine te starten wil ik graag meegeven dat je het beste stap voor stap kunt beginnen. Ik ben met mijn ochtend-routine begonnen in februari, maar in het begin alleen om de dag een Zonnegroet. Na een week elke dag, daarna om de dag een Thai Chi toegevoegd etc om zo rustig alles te kunnen opbouwen en om het ook vol te kunnen houden. Dit werkt voor mij tot nu toe heerlijk!

 21. Maureen

  Mijn ochtendritueel start hier in Spanje in de camper om 6 uur.
  Eerst in bed nog mijn ” komkommer moment?”. Dit betekent combi van oogwallen toonbaar maken diepe ademhaling met elke dag een op dat moment passende bewuste intentie voor deze dag als affirmatie.
  Dan zonnegroet : eerst met statische houdingen daarna de dynamische versie. Dan aantal yang oefeningen. Dan mijn heerlijke en enige latte magiato moment vd dag waarbij ik lees waar ik op dat moment behoefte aan heb voor nu zijn dit m’n de superinspirerende blogs van happy with yoga ?. Ik heb hier een mooi gekaft schriftje bij waarin ik de dingen noteer die me raken.
  Dan is het onderhand 8 uur en ben ik klaar voor de dag. Ik merk dat ik die 2 quality uurtjes zeer waardeer en nodig heb om me na de nacht opnieuw te resetten in mijn beste versie voor die dag.
  Ik wil jullie trouwens bedanken voor de waardevolle en enthousiaste website inhoud die mij als beginnende yogi erg inspireert om door te gaan.
  Hgr Maureen

  1. Sven Poldervaart

   Hi Maureen,

   Wat klinkt dat heerlijk! En natuurlijk zijn we onwijs vereerd dat Happy with Yoga een vast onderdeel is van je dag! 🙂

   Groetjes!

 22. Midge

  Ik lees dit net en ben hier terechtgekomen via Google: gegoogeld dat ik het niet kan opbrengen om ’s ochtends te yoga-en ook al weet ik dat het mijn dag, wat zeg ik, mijn leven verandert. Ik werk thuis en het is winter. zelfs als ik vroeg opsta ga ik meestal meteen achter mijn pc zitten omdat ik het te koud vind om iets anders te doen. De rest vd dag komt er dan weer niets van en na mijn werk heb ik helemaal geen energie meer omdat ik de dag verkeerd begonnen ben. Vicieuze cirkel… Hoe kom ik hier uit?

  1. Sven Poldervaart

   Hi midge!

   Wat vervelend!

   De beste oplossing is om je spullen alvast helemaal klaar te leggen om de volgende dag te kunnen practice. Op die manier verlaag je de drempel om de mat op te stappen.

   Verder is het goed om je practice direct te doen wanneer je opstaat. Practicen op een lege maag is alleen maar goed, dus leg je mat indien nodig letterlijk naast je bed neer en spreek met jezelf af dat je elke dag een (korte) practice doet voor je met je dag start 🙂

   Groetjes!

   1. Midge

    Bedankt Sven, je hebt helemaal gelijk, ik zat even in een dipje maar het gaat nu weer een stuk beter én de dagen worden alweer langer 🙂

 23. Katrien Berckmans

  Ik ben inderdaad een avond mens. Heb moeite met op tijd gaan slapen en vroeg opstaan. Toch probeer ik een uurtje te nemen voor ik naar het werk vertrekken moet om rustig wakker te worden, me op te frissen, een glas water te drinken en rustig te ontbijten. Ik sta meestal op rond 6u15 en vertrek om 7u10 naar kantoor. Wanneer ik thuiswerk sta ik pas om 7u op en dan moet ik me vaak haasten om te kunnen ontbijten, tijd te nemen om mij op een rustige manier voor te bereiden op de werkdag met wat relaxatie. Ik merk inderdaad dat als ik onvoldoende tijd neem voor de werkdag om 8u start ik vaak al van sochtends gestrest en gespannen bij loop wat niet goed is gezien ik van natuur al een nerveuze persoon ben. Ik probeer tijd te nemen om rustig wakker te worden en te ontbijten dat helpt om met minder stress aan de dag te beginnen. Vaak doe ik yoga na de werkdag ipv in de ochtend om te relaxen en ont stressen.

 24. Katrien Berckmans

  Ik vind jullie tips zeer handig in mijn strijd tegen de stress van het werk en het dagelijks leven. Bedankt hiervoor

  1. Stephanie van der Linden

   Hi Katrien,

   Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het je helpt.
   Fijne dag.

   Groetjes,
   Stephanie

   Happy with Yoga

 25. Bart

  Ik hik er een beetje tegenaan…..
  Lijkt me heerlijk om zo’n routine te hebben maar het sleutelwoord met zoiets is volhouden natuurlijk. En dat is nou net mijn ‘probleem’. Met dit gestresst persoontje die op zoek is naar rustmomenten is dat soms best lastig.
  Ergens gigantisch geïnteresseerd in raken, zin in hebben, uitzoeken tot op de bodem en mega-enthousiast raken en dan na een paar weken of paar keer weer afhaken en de fut verliezen. Hobby’s, sport, afspraken met mezelf over eten, lifestyle. Elke keer trap ik er weer in, al tientallen jaren lang. Er wordt aan gewerkt, maar ik zoek nog houvast.
  Erin trappen klinkt trouwens wat botter dan ik bedoel. Ik heb uiteraard wel plezier in dingen, maar ik spring van de hak op de tak, vooral in mijn hoofd, en krijg daar dus 0 rust van.

  Nu jullie blog gevonden en al van alles gelezen. Echt een goed blog!! Leest heel fijn en is clean voor het oog. En goede, praktische content.
  Uiteraard, zoals het hoort bij mij, weer enorm enthousiast over een aantal dingen waaronder de ochtendroutine dus ik sta alweer helemaal ‘aan’. En dus ook op mijn hoede voor teleurstelling. 🙂

  Op dit moment is het een kwestie van wakker worden, iPad op schoot, wat rondklikken en dus al veel te veel prikkels incasseren, dan wassen en aankleden, de hond uitlaten en naar het werk. Alles binnen een klein uurtje gepropt. En ik heb een bureaubaan in de IT dus schermtijd heb ik toch al voldoende.

  Ik ga het gewoon proberen. Klein beginnen. Kwartiertje yoga en 5 minuten mediteren zou al heel wat zijn, daarna een uurtje kop thee een een boek, wassen en aankleden en de hond uitlaten. Dat lijkt me wel een poging waard.
  Vroeg opstaan is geen probleem voor me. De tijdsbesteding en spanningsboog normaal gesproken dus wel.

  Dank voor de inspiratie,
  Wordt vervolgd….

Laat een reactie achter