Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mei 2024

Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding

/
Geplaatst door
/
Comments43

chakra uitleg

Een chakra is een energiepunt in je lichaam, een draaiend wiel van energie. Het woord chakra komt uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. 

Er zijn meerdere chakra’s in ons hele lichaam, maar we spreken meestal alleen over de 7 hoofdchakra’s die zich op de middellijn van het lichaam bevinden. Elke chakra heeft een eigen functie en eigenschappen.

Bestaan chakra’s echt?

Of chakra’s daadwerkelijk bestaan of dat het meer om een schematische voorstelling gaat, is zowel binnen als buiten de yogawereld een continu onderwerp van discussie.

Ik ben veel beginnende Yogi’s tegengekomen die na enkele lessen alweer gestopt zijn met Yoga omdat ze een meditatie moesten doen waarin verwezen werd naar de chakra’s, of dat hen verteld werd dat ze hun chakra’s moesten openen. Natuurlijk vind ik dat ontzettend jammer. ‘Geloven in de chakra’s’ is namelijk helemaal niet noodzakelijk om de voordelen van chakra oefeningen te ervaren. – Rolf

Het chakra systeem helpt je om bepaalde oefeningen en ervaringen letterlijk te kunnen ‘plaatsen in je lichaam’. Je kunt ze dus misschien niet zien, maar je kunt chakra’s wel voelen. 

Het maakt dus niet uit of je wel of niet in het bestaan van Chakra’s gelooft, want het systeem kan voor iedereen behulpzaam zijn.

In de video hieronder en de rest van dit blog vertel ik je graag meer over de chakra’s.

Wat doen chakra’s?

Chakra’s zorgen ervoor dat de energie goed door ons lichaam kan stromen. Als de chakra’s in balans zijn, dan voel je je goed en ervaar je veel flow in je leven. 

Om chakra’s te begrijpen is het dus noodzakelijk dat je gelooft dat alles in de wereld bestaat uit energie. Die energie, ook wel prana genoemd, kunnen we niet zien, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.

Prana stroomt via energiebanen, oftewel nadi’s, door ons heen. De 7 chakra’s liggen langs deze belangrijke kanalen en staan met elkaar in verbinding.

De zeven Chakra’s

De 7 meest bekende chakra’s zijn: muladhara, swadhistana, manipura, anahata, vishuddha, ajna, sahasrara. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn eigen kenmerken die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Deze chakra’s bevinden zich langs de wervelkolom.

Onderaan de wervelkolom zit muladhara, net onder de navel zit swadhistana, net boven de navel vind je manipura, bij het hart bevindt zich anahata, bij de keel zit het vishuddha chakra, tussen de wenkbrauwen zit ajna chakra en bovenaan de kruin zit sahasrara chakra.

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan.

1. Het eerste Chakra

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Klik hier om meer te lezen over het eerste chakra.

2. Het tweede Chakra

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Klik hier om meer te lezen over het tweede chakra.

3. Het derde Chakra

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Klik hier om meer te lezen over het derde chakra.

4. Het vierde Chakra

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het vierde chakra.

5. Het vijfde Chakra

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Dit vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd.

Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

Klik hier om meer te lezen over het vijfde chakra.

6. Het zesde Chakra

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Klik hier om meer te lezen over het zesde chakra.

7. Het zevende Chakra

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen.

Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Klik hier om meer te lezen over het zevende chakra.

chakra uitleg

© Happy with Yoga

Hoe zien chakra’s eruit?

Chakra’s kunnen we niet met het blote oog zien, maar ze worden vaak omschreven en visueel gemaakt als een soort trechters of draaikolken. Ze draaien rond als een wiel, vandaar dus ook de naam ‘chakra’.

Je kunt je dus voorstellen dat een chakra die uit balans is niet op de juiste snelheid draait.

Chakra’s worden allemaal gekoppeld aan een andere kleur. In dit blog en de Infographic hieronder krijg je daar een beter beeld van.

Hoe raken chakra’s uit balans?

Medische wetenschap heeft aangetoond dat chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

Bij veel mensen is het eerste chakra uit balans of zwak ontwikkeld en dit resulteert in klachten zoals angst en onzekerheid.

Een zwak eerste chakra kan je bijvoorbeeld herkennen aan:

 • Weinig fysieke energie.
 • Hoe je je voelt is sterk afhankelijk van externe factoren. Als alles goed gaat voel jij je ook prima, maar als dingen niet gaan zoals gepland voel je je angstig en onzeker en zit je niet lekker in je vel.
 • Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
 • Je gelooft dat geld je zekerheid kan geven.
 • Overige signalen zoals: eetstoornissen, pijn aan benen en voeten, zwak immuunsysteem.
View this post on Instagram

All energies in the body can be excessive or deficient. You can increase your energy in order to deal with a situation or decrease your energy in order to run away from it. This is basic programming hardwired in our nervous system. It’s a survival instinct and it’s here to protect you. However, these survival instincts can become excessive or deficient over time, causing us to increase or decrease our energy too much in certain situations. This is another layer of programming and and it will make us view the world around us through a colored lens. The more I do and study Yoga, the more I realize that finding balance is really what it’s all about. Yoga literally means union. It’s about finding a healthy balance between the energies in the body and nervous system. The balance between energies is where the magic happens. When balanced, mr. autopilot is switched off and we are able to look objectively to a particular situation and make a conscious decision. More often than not, this is a much better decision that helps us move forward and grow instead of getting us more stuck in life. Enjoy your Friday Yogi’s! ✌️💚

A post shared by Happy with Yoga | Rolf & Mel (@happywithyoga) on

Doordat het eerste chakra het ‘basis-chakra’ is, werken de andere energiepunten in je lichaam ook minder goed als dit eerste chakra uit balans is.

Chakra blokkade test

Je kunt er zelf achterkomen of je chakra’s uit balans zijn met behulp van een chakra blokkade test. Chakra blokkade testen omvatten vragen of stellingen die te maken hebben met de verschillende chakra’s.

De vragen gaan over de thema’s die bij de chakra’s horen. Zo kom je voor het eerste chakra vragen tegen over veiligheid en de natuur en bij het tweede chakra over creativiteit en seksualiteit.

Een aantal voorbeelden van vragen die je tegen kunt komen bij een chakra blokkade test zijn:

 • Doe je regelmatig aan lichaamsbeweging?
 • Kun je je gevoelens uiten?
 • Hoe is je dagelijkse energieniveau?
 • Hou je van jezelf?
 • Spreek je jezelf uit?
 • Ben je visueel ingesteld?
 • Mediteer je wel eens?

Aan de hand van jouw antwoorden ontdek je welke chakra’s meer aandacht nodig hebben.

Breng je chakra’s in balans

Een van de beste manieren om de chakra’s in balans te brengen, is door middel van yoga en meditatie. 

Alle houdingen en technieken zijn ontwikkeld om bepaalde lichaamsdelen te stimuleren, zodat de energie daar goed door heen kan stromen. Oftewel om de chakra’s te openen dus!

Ben je nu al razend enthousiast over de chakra’s en wil je aan de slag om deze in balans te krijgen of houden? Bekijk dan eens onze Yoga Nidra Reis door de Chakra’s cursus!

In dit blog besteden we uitgebreid aandacht aan deze cursus zodat je een nog beter beeld krijgt van wat het je kan brengen.

chakra cursus

Chakra’s openen

Met ‘chakra’s openen‘ wordt bedoeld dat je de balans in de chakra’s weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt. Je lost chakra blokkades op.

Een van de makkelijkste manieren om chakra’s te openen is met behulp van de ademhaling.

Als je oppervlakkig en gejaagd ademt, benut je niet de volledig capaciteit van je longen. Kortom, de adem komt niet onder in het bekken bij je eerste chakra, waardoor deze uit balans is.

Een oppervlakkige en hoge ademhaling in de borst creëert angst, onzekerheid en stress. Je geeft je onderbewuste een seintje dat je op de vlucht bent en moet vrezen voor je leven. Dit klopt helemaal als je je bedenkt dat je je angstig voelt doordat de ademhaling het onderste chakra niet bereikt. Als je je angstig en onzeker voelt, betekent dit namelijk dat je eerste chakra uit balans is. – Rolf

Stuur je de adem wel naar onder in het bekken, dan zal je onderbewuste een seintje krijgen dat je kunt kalmeren en je kunt focussen. Oftewel, je bent minder onzeker en angstig.

Wat is chakra Yoga?

Chakra Yoga is een vorm van yoga waarbij je de chakra’s stimuleert. Eigenlijk is alle yoga chakra yoga, want alle yoga vormen hebben namelijk effect op de chakra’s. 

Het enige verschil is dat het vaak niet genoemd wordt door docenten, omdat het vaak als zweverig wordt beschouwd.

Bij Chakra yoga staan de mensen die hier aan mee doen er bewust voor open en kan het ‘beestje’ gewoon bij het naampje genoemd worden.

Chakra oefeningen

Iedere chakra kent zijn eigen oefeningen en houdingen om de desbetreffende chakra te openen en in balans te brengen.

Zo kan je bijvoorbeeld muladhara stimuleren door aardende oefeningen te doen. Voor het hartchakra zijn hartopeners fijn en voor het kruinchakra is bijvoorbeeld de hoofdstand heel geschikt.

Wanneer je merkt dat oefeningen ervoor zorgen dat je kalmer wordt, geduldiger en de bereidheid om minder gehaast te zijn en op een plek te blijven, dan weet je dat ze effect hebben op je chakra’s.

Meestal werk je echter niet met een chakra tegelijk, maar focus je op het in balans brengen van het hele chakra systeem.

Meditatie voor de Chakra’s

Een fijne manier om de chakra’s in balans te brengen is door middel van een chakrameditatie.

Je focust je in de meditatie steeds op de verschillende gebieden in het lichaam waar dit wiel van energie zich bevindt en stuurt daar de ademhaling naar toe.

Nu is dit natuurlijk een simpele uitleg, maar hier komt de essentie van de meditatie wel op neer. Ook kun je bepaalde visualisaties gebruiken om de werking van de Chakra’s te stimuleren.

Een complete geleide Chakra meditatie vind je in deze video:

Mijn ervaringen met de chakra’s

Rolf: Ik vond het zelf allemaal best wel zweverig klinken toen ik er voor het eerst over hoorde, maar toen ik er een beetje dieper naar ging kijken en het ook ging koppelen aan de wetenschap, vond ik het eigenlijk een heel erg logische benadering van hoe wij als mensen zijn opgebouwd.

Conclusie

Chakra’s hebben een belangrijke functie in ons lichaam en ondanks dat we ze niet kunnen zien, kunnen we ze wel voelen. Bestempel het systeem dus niet meteen als zweverig en stel je open om zelf te ervaren hoe het allemaal werkt.

Wees gewoon ‘open-minded’ en kijk welke effecten de oefeningen op je lichaam en geest hebben.

Ik hoop dat je zo wat beter in staat bent om te begrijpen wat Chakra’s zijn en hoe ze werken. Nu hoef je niet gelijk je yogadocent raar aan te kijken als hij of zij hier een keer over begint ;).


Als je nog vragen hebt over chakra’s kan je ze natuurlijk in de reacties hieronder plaatsen. Ik zal m’n best doen om ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

43 Responses

   1. Antony Casanova

    Hoi Rolf, ik wilde even bedanken voor je webside, mooi en compleet dus ik ga hier wat, of eigelijk alles in lezen, en wou graag zeggen dat er 144 chakras zijn, de Chinezen gebruiken die voor de acupunctuur en zo weet ik dat, verder zijn de 7 hoofd chakras meteen je 7 lichamen.
    Gegroet: Antony

  1. Rolf van Baalen

   Hoi Ine,

   De vuistregel bij Yoga, en ook als je met de Chakra’s aan de slag gaat, is dat je moet doen wat goed voelt. Het draait er volledig om dat je naar je lichaam moet luisteren en kijken waar je behoefte aan hebt. Misschien een beetje een ‘vaag’ antwoord, maar wel de waarheid.

   Je kan het dus prima iedere dag doen als jij je daar prettig bij voelt! 🙂

 1. Petra

  Beste Rolf,

  dank je voor de fijne uitleg over je chakra’s. Ik heb de andere artikelen ervan ook gelezen. Maar wat als nu al je chakra’s volledig uit balans zijn. Waar begin je dan? Waar ga je het eerst aan werken? De eerste?

  1. Rolf

   Hoi Petra,

   Bedankt voor je reactie! En een hele goede vraag. Hierover zijn verschillende opvattingen. In sommige benaderingen lees je dat je bij het eerste Chakra moet beginnen, en vanuit daar om hoog moet gaan. Andere stromingen vinden dat je bij het zesde Chakra moet beginnen (derde oog) omdat deze de regie heeft over de andere chakra’s. Door je te focussen op je derde oog ontwikkel je spiritueel bewustzijn, wat het in balans brengen van de lager gelegen chakra’s in goede banen kan leiden.

   Wij vinden het in ieder geval belangrijk om je niet alleen maar op één chakra te richten, dit zorgt alleen maar voor meer onbalans. Richt je op alle chakra’s, maar op eentje net ietsje meer.

   Digitaal is dit wat lastig uit te leggen, dus als je zelf niet precies weet hoe dit moet of hoe je hier mee kan starten, dan raad ik je aan om daar begeleiding bij te zoeken van iemand die weet waar hij / zij mee bezig is.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   – Rolf

 2. G

  Gek vragie. Ik heb hele rare gewoonte om bij elke foto shoot m’n hand op m’n solarplexus te zetten. Het valt behoorlijk op. Maar ik vind het heerlijk & volgens anderen zie ik op de foto ook erg “vredig” uit. Maar waarom? Alvast bedankt.
  Ps uw blog is super!

 3. Atie

  Wat fijn om dit artikel te lezen. Sinds kort zit ik op yoga en ben aan een bestaande groep toegevoegd. Veel info over chakra’s was me niet duidelijk. Nu begrijp ik beter hoe alles met elkaar verbonden is. Bedankt!

 4. Patries

  Thanks, ik zit op een hooggevoeligheidscursus en we moeten aarden. Das wel ff wennen.als je het niet gewend bent. Je weet niet wat je moet voelen. Toch begint het al een beetje te werken en me negatieve energie verdwijnt. Tis ook handig om te weten hoe het zit met chakra’s.

  1. Rolf

   Het gaat vooral om het voelen opzich Patries. Dat is veel belangrijker dan wat je voelt. Vaak zijn we zo druk bezig met de sleur van het dagelijkse leven dat we helemaal vergeten zijn wat het is om daadwerkelijk te voelen. Ga dus vooral lekker door met voelen! 🙂

 5. Myrthe

  Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg! Vanaf volgende week ga yoga lessen volgen, dus het is erg fijn alvast een idee te hebben van wat Chakra’s nou eigenlijk inhouden.
  Het was heel prettig om te lezen en goed te volgen. Dankjewel!

 6. Kim

  Hele fijne uitleg! Ik beoefen nu 1,5 jaar yoga (ashtanga/yin). Fysiek ben ik er enorm op voorruit gegaan; ik wilde gaag sterker en zekerder worden na een lang herstel na een auto-ongeluk van 7 jaar geleden. Ik merk dat ik nu toe begin te komen aan het volgende stuk, waarbij chakra’s denk ik een belangrijke rol gaan spelen! Ik merk dat ik veel spanning vast hou ik mijn heup gebied; dit is ook het gebied waarin ik mezelf het minst kan ontwikkelen merk ik. Ik heb geprobeerd in jou uitleg een bijpassende chakra te vinden, waarin ik deze blokkade herken, maar ik vind het moeilijk! Heb jij een tip/idee? Alvast heel erg bedankt

  1. Rolf

   Hoi Kim, bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat je ook deze kant van Yoga wilt gaan ontdekken. Spanningen in het heup en bekkengebied hebben vaak een verband met de eerste twee chakra’s.

   Heupopeners en vooroverbuigingen kunnen hierbij helpen, maar forceer het vooral niet. Fysieke spanningen hebben vaak ook een emotionele lading, dus wanneer je te snel progressie wilt boeken kan het nogal overweldigend zijn.

   Ik raad je sowieso aan om niet teveel in te zoomen op deze twee chakra’s. Zie het het als een elektrisch circuit. Wil het efficiënt en goed stromen, dan zal elke schakel goed moeten kunnen functioneren. Het is dus oke om een les te doen die gericht is op de eerste twee chakra’s, maar laat de overige chakra’s niet volledig links liggen!

  2. Annemiek

   Hoi Rolf,
   Ik ben erg benieuwd naar de oefeningen voor het Solar Plexus, volgens mij is deze bij mij namelijk een beetje uit balans!
   Maar helaas werkt het filmpje niet! Zou ik hier misschien op een andere manier aan kunnen komen? 🙂

 7. Gerdien

  Hoi Rolf,
  Tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan lezen over yoga en mindfullness.
  Toch voel ik dat daar de oplossing ligt als ik verbetering wil aanbrengen vwb de kwaliteit van mijn leven.
  Ik heb een hele zware tijd gehad en nu ik dat achter me heb gelaten en rust heb, begin ik te dromen (nachtmerries )en ik heb het gevoel dat alle spieren van mijn lichaam zo vast zitten! Kortom; ik ben zo stijf als een plank.
  Maakt dat yoga moeilijk en zo nee, waar vind ik een goede yogagroep en/of mindfullness?
  Groetjes Gerdien

  1. Rolf

   Hi Gerdien,

   Goed om te horen dat je met Yoga en Mindfulness aan de slag wilt gaan! Het kan je zeker helpen om weer krachtiger in het leven te staan. Je kunt praktisch overal Yoga en Mindfulness lessen vinden en volgen. Ik raad je aan om er verschillende uit te proberen en te kijken welke lessen het beste bij je passen.

   Mocht je liever thuis aan de slag willen dan kan je ook kijken of onze online Yoga en/of Mindfulness cursus iets voor je is.

   Yogacursus:

   https://www.yogavoorbeginners.com/

   Mindfulness cursus:

   https://www.happywithmindfulness.nl/

   Groetjes,

   Rolf

 8. elin

  Hoi. ik ben 37 jaar oud. 2 jonge drukke kinderen en een forse burn out. opgenomen geweest in een herstellingsoord. ademhalingstherapie, cognitieve gedragstherapie en fysio therapie en nog het gevoel dat ik geen steek verder ben. 1 keer reiki gedaan zonder me er in te verdiepen . Ik vond het heerlijk. Ik ben erg nuchter en vindt al gauw iets zweverig. Mijn lichaam en geest zijn flink uit balans. Ik zit erg in mijn hoofd . Mijn gedachten zorgen voor angst, hyperventileren en daarnaast heb ik vele andere lich. klachten zoals maag darm klachten, gewichtsverlies, eenzaam, emotioneel, duizelig, misselijk.
  Na zoveel therpieen en een jaar verder te zijn met veel frustratie en wanhoop weet ik niet meer waar ik goed aan doe. Iedereen adviseert iets anders. Hoe kan ik ontspannen als ik continu het gevoel heb alsof ik achtervolgd wordt door een kudde olifanten.. Ik ben de wanhoop nabij..

  1. Rolf

   Hi Elin, Wat vervelend om te horen dat je niet lekker in je vel zit! Mijn advies is om voor een langere tijd iets te proberen en daar echt je weg in te vinden. Dit geeft een stabiele basis in plaats vaan heel veel verschillende dingen proberen. Wellicht zijn onze online Mindfulness cursus of onze Yoga Nidra cursus goede opties om te proberen…

   Veel sterkte en laat het gerust weten als we ergens mee kunnen helpen!

   Groetjes,
   Rolf

  2. Chanty

   Hoi Elin, ondanks dat ik dit voor jou heel vervelend om te lezen vind, geeft het mij een soort opgelucht gevoel. Een gevoel van herkenning helaas.
   Ik zelf, net 50, 2 kinderen een scheiding en ook een reeks aan gezondheidsproblemen, ondanks, net als jij, therapieën gedaan. Allerlei aanpassingen en veranderingen in bv voeding, leefstijl enz. Ben ik nu, 10 jaar verder, niet veel verder. En wederom nog steeds zoekende, naar wat wel, echt werkende dingen. Als je iets tegenkomt
   ,waardoor je basis weer stabieler is geworden en je kan opbouwen, jezelf weer helen……. dan hoor ik het graag. Ben best klaar met de “westerse” medische wereld, maar zit wel met o.a. diverse angsten , zoals plein/drempel vrees en veel negatieve energie in mij en mensen waar ik helaas mee te maken heb die ook heel veel energie vreten(waardoor er weinig positieve energie over blijft)

   Hoop, dat je nu al veel beter gaat,dan wat je posting zei.

   Veel positieve energie gewenst 😊

 9. jordy

  praat veel en krijg dit ook vaak terug bedankt nu ik keel chakra opende loste ik probleem op door de chart die hierboven kan vinden ben erg dankbaar berdankt nu kan we weer luisteren

 10. Joop van Hout

  Dag,

  heb het stuk gelezen over chakra’s. Ik wil graag geloven dat zoiets bestaat. Een vriendin van mij beweert dat je zo ook fysiek kunt aantonen of is het toch empirisch?

  1. Rolf

   Hi Joop,

   Chakra’s zijn niet fysiek aanwezig in het lichaam, wel is ieder chakra verbonden met verschillende organen en gebieden in het lichaam. Maar je kunt een chakra niet zien, het is een energiecentrum.

 11. x

  Vraagje ik heb al twee jaar verspringende pijnen voeten half uur later buik uurtje later hoofpijn dan weer krampen in handen de medische wereld verklaard Me gezond toch blij ik deze voelen verder ben ik een zeer spiritueel persoon wetend dan niet praktiserend. Zou het kunnen dat die pijnen van mijn chakra’s komen en wat zou ik dan het beste doen hiervoor

 12. Amber

  Hoi!
  Super interessant om dit te lezen. Ik heb vorig jaar wat aan yoga gedaan en ik wil het eigenlijk weer oppakken. Misschien is het te heftig voor me om me ook meteen met chakra’s te gaan bemoeien maar ik vind het reuze interessant. Ik zag ook dat er bepaalde kristallen/stenen te koppelen vallen aan de chakra’s? Kan je daar misschien wat meer over vertellen?
  Bedankt en groetjes!

  1. Rolf

   Hi Amber! Goed idee om weer met Yoga te beginnen! Ook al lijkt het misschien niet altijd zo, in feite ben je tijdens elke Yoga practice bezig met het werken met de chakra’s. De houdingen die je doet, hebben niet alleen een fysiek effect, maar ook een energetisch effect op de werking van de chakra’s. Het klopt dat er ook vaak een koppeling wordt gemaakt tussen de werking van de chakra’s en stenen of kristallen. Echter is dit niet onze specialiteit, dus hiermee kunnen we je helaas niet zo veel verder helpen. Groetjes!

 13. Kelly

  Hallo,

  Ik ben pas begonnen met chakra meditatie en probeer hier nu veel informatie over te lezen.
  Er is 1 ding dat ik mij afvraag en wat ik ook niet terug vindt. Ik hoop dat jij me hiermee kan helpen.

  Mijn verleden is zeer moeilijk geweest en ik wil me focussen op verschillende chakra’s waarvan ik denk dat ze niet in balans zijn. Hoe kan ik dit het beste doen? Elke dag focussen op ze allemaal? Een bepaalde tijd op 1 chakra focussen en dan door naar een andere? Indien dit laatste correct is, hoelang focus ik me op 1 chakra? Als ik me dan op een andere focus, kan de eerste dan terug uit balans gaan? Hoe pak ik dit het beste aan?

  Ik hoop dat je me kan helpen.

  Met vriendelijke groeten,
  Kelly

  1. Sven Poldervaart

   Hi kelly!

   De chakra’s zijn met elkaar verbonden. Om die reden doe je er het verstandigst aan om deze als eenheid te benaderen en ook zodanig te ontwikkelen. De geleide chakra meditatie in dit blog is daar een perfect voorbeeld van.

   Natuurlijk kun je daarnaast wel iets meer aandacht besteden aan de losse chakra’s waarvan je denkt dat deze niet in balans zijn maar probeer altijd de hoofdzakelijke focus op het geheel te houden.

 14. Tugba

  Beste Rolf,
  Hartelijk dank voor dit artikel. Ik heb het met veel plezier gelezen. Graag zou ik meer willen weten over de wetenschap en chakra’s (buiten de link). Zijn er boeken, websites etc. die ik kan raadplegen? Het liefst in het Nederlands. Warme groet

 15. Kees van Wely

  Hallo Kelly,
  De uitleg bij de chakra’s die je geeft is duidelijk zeg. Maar ik mis toch iets, namelijk dat vanuit elke chakra een energielichaam ontspringt. 7 chakra’s = 7 energielichamen.
  De 7 energielichamen samen vormen onze aura.

  Ik ben Reikimaster 3B.

 16. Wat een fijne en duidelijke uitleg zonder poespas, ik heb hierdoor een beter beeld hoe ik aan mijn 8 plus kinderyoga groep uit kan leggen wat chakra’s zijn en wat een chakra les leuk maakt. En daarbij heb ik veel informatie gevonden die ik kan gebruiken voor een zelfgeschilderde set chakra kindertoga kaarten. Heel erg bedankt voor de inspiratie.

  Groetjes, Joan – DutchUnicorn kinderyoga

Laat een reactie achter