Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 mrt 2022

Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding

/
Geplaatst door
/
Comments41

Wat is een Chakra?

Je hebt ongetwijfeld wel eens van Chakra’s gehoord en misschien vind je ze maar raar en zweverig. De kans is ook groot dat je niet helemaal precies weet wat Chakra’s nu eigenlijk zijn.

Ik ben zelf veel beginnende Yogi’s tegengekomen die na enkele lessen al weer gestopt zijn met Yoga omdat ze een meditatie moesten doen waarin verwezen werd naar de Chakra’s, of dat hen verteld werd dat ze hun Chakra’s moesten openen.

Say what?!

Als je voor de eerste keer een yogales binnenstapt voel je je al ongemakkelijk genoeg.

Een nieuwe ruimte waar je nog nooit geweest bent. Mensen die je niet kent. Houdingen die je nog nooit gedaan hebt. Oefeningen waar je nooit eerder van hebt gehoord.

Genoeg reden om gelijk alweer de yogales uit te lopen als je niet goed begeleid wordt!

Dit is al helemaal het geval als de yogadocent direct over Chakra’s begint. En ik begrijp je volkomen.

Daarom heb ik de tijd genomen om een Chakra-handleiding voor je te schrijven met alles wat je moet weten over deze energiepunten in je lichaam als beginnende yogi.

Je komt onder andere te weten:

 • Wat de Chakra’s precies zijn
 • Welke verschillen er tussen de Chakra’s zijn
 • Hoe je de Chakra’s kunt openen en welk nut dat heeft
 • Hoe je sterke- en zwak ontwikkelde Chakra’s kunt herkennen
 • Op welke manier Yoga en meditatie met de Chakra’s verbonden zijn

En nog veel meer!

chakra uitleg

Vraag en antwoord

1.Wat betekent ‘chakra’?

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

2.Hoeveel chakra’s zijn er?

We hebben heel veel chakra’s in ons lichaam, maar meestal spreken we over 7 chakra’s. Dit zijn namelijk de belangrijkste.

In de video hieronder en de rest van dit blog vertel ik je graag meer over de chakra’s.

Wat is een Chakra?

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s.

In ons lichaam zijn in feite nog honderden andere van deze energiecentra aanwezig, maar we richten ons nu op de zeven punten die het belangrijkste zijn.

De zeven Chakra’s

Je kunt de zeven `Chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de Chakra’s niet gebroken raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan.

1. Het eerste Chakra

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Klik hier om meer te lezen over het eerste chakra.

2. Het tweede Chakra

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Klik hier om meer te lezen over het tweede chakra.

3. Het derde Chakra

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Klik hier om meer te lezen over het derde chakra.

4. Het vierde Chakra

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het vierde chakra.

5. Het vijfde Chakra

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Dit vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd.

Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

Klik hier om meer te lezen over het vijfde chakra.

6. Het zesde Chakra

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Klik hier om meer te lezen over het zesde chakra.

7. Het zevende Chakra

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen.

Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Klik hier om meer te lezen over het zevende chakra.

chakra uitleg

© Happy with Yoga

Chakra’s openen

Medische wetenschap heeft aangetoond dat Chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

Met ‘Chakra’s openen‘ wordt bedoeld dat je de balans in de Chakra’s weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt.

Zwak ontwikkelde Chakra’s

Een van de Chakra’s die het vaakst te zwak ontwikkeld, of uit balans is, is het eerste Chakra. Dit resulteert vaak in angst en onzekerheid bij mensen.

Het vervelende hiervan is dat dit je ‘basischakra’ is. Als dit uit balans is werken de andere energiepunten in je lichaam ook minder goed.

Een zwak eerste Chakra kan je bijvoorbeeld herkennen aan:

 • Weinig fysieke energie.
 • Hoe je je voelt is sterk afhankelijk van externe factoren. Als alles goed gaat voel jij je ook prima, maar als dingen niet gaan zoals gepland voel je je angstig en onzeker en zit je niet lekker in je vel.
 • Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
 • Je gelooft dat geld je zekerheid kan geven.
 • Overige signalen zoals: eetstoornissen, pijn aan benen en voeten, zwak immuunsysteem.

Doe mee met onze online cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

Ben je nu al razend enthousiast over de Chakra’s en wil je aan de slag om deze in balans te krijgen of houden? Bekijk dan eens onze Yoga Nidra Reis door de Chakra’s cursus!

In dit blog besteden we uitgebreid aandacht aan deze cursus zodat je een nog beter beeld krijgt van wat het je kan brengen.
chakra cursus

Sterk ontwikkelde Chakra’s

Een van de belangrijkste redenen waarom we aan Yoga en meditatie doen, is om ons lichaam en geest in balans te houden.

Zo zijn alle houdingen en technieken ontwikkeld om bepaalde lichaamsdelen te stimuleren, zodat de energie daar goed door heen kan stromen.

Juist ja…Chakra’s openen.

Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is de ademhaling.

Als je oppervlakkig en gejaagd ademt, benut je niet de volledig capaciteit van je longen.

Kortom, de adem komt niet onder in het bekken bij je eerste Chakra, waardoor deze uit balans is.

Een oppervlakkige en hoge ademhaling in de borst creëert angst, onzekerheid en stress. Je geeft je onderbewuste een seintje dat je op de vlucht bent en moet vrezen voor je leven.

Dit klopt helemaal als je je bedenkt dat je je angstig voelt doordat de ademhaling het onderste chakra niet bereikt. Als je je angstig en onzeker voelt, betekent dit namelijk dat je eerste chakra uit balans is, zoals ik hierboven al heb uitgelegd.

Stuur je de adem wel naar onder in het bekken, dan zal je onderbewuste een seintje krijgen dat je kunt kalmeren en je kunt focussen. Oftewel, je bent minder onzeker en angstig.

Daarnaast zijn er nog tal van Yoga oefeningen die je kunt doen om de energiestroom door de chakra’s te stimuleren en de adem daar beter naar toe te sturen, waardoor je de werking van de Chakra’s versterkt.

View this post on Instagram

All energies in the body can be excessive or deficient. You can increase your energy in order to deal with a situation or decrease your energy in order to run away from it. This is basic programming hardwired in our nervous system. It’s a survival instinct and it’s here to protect you. However, these survival instincts can become excessive or deficient over time, causing us to increase or decrease our energy too much in certain situations. This is another layer of programming and and it will make us view the world around us through a colored lens. The more I do and study Yoga, the more I realize that finding balance is really what it’s all about. Yoga literally means union. It’s about finding a healthy balance between the energies in the body and nervous system. The balance between energies is where the magic happens. When balanced, mr. autopilot is switched off and we are able to look objectively to a particular situation and make a conscious decision. More often than not, this is a much better decision that helps us move forward and grow instead of getting us more stuck in life. Enjoy your Friday Yogi’s! ✌️💚

A post shared by Happy with Yoga | Rolf & Mel (@happywithyoga) on

Chakra Yoga

Het stimuleren van de Chakra’s is ook precies wat je aan het doen bent als je Chakra Yoga doet.

Eigenlijk zou elke yogadocent de werking van de chakra’s in zijn of haar achterhoofd moeten hebben bij het geven van een les. In principe werk je binnen de Yoga dus altijd met de Chakra’s.

Het enige verschil is dat het vaak niet genoemd wordt door docenten, omdat het vaak als zweverig wordt beschouwd.

Bij Chakra yoga staan de mensen die hier aan mee doen er bewust voor open en kan het ‘beestje’ gewoon bij het naampje genoemd worden.

Kleuren van de Chakra’s

Een andere eigenschap van de Chakra’s is dat ze allemaal gekoppeld worden aan een andere kleur. In dit blog en de Infographic hieronder krijg je daar een beter beeld van 🙂

Oefeningen voor de Chakra’s

Om het eerste Chakra te openen of weer in balans te krijgen kan je verschillende oefeningen doen.

Het stuit- of wortel Chakra kan je stimuleren door oefeningen te doen waardoor je weer contact maakt met de aarde of je benen versterkt.

Andere oefeningen werken ook als ze het effect hebben dat je kalmer wordt, geduldiger en de bereidheid om minder gehaast te zijn en op een plek te blijven. Deze effecten kan je in veel yogahoudingen terugvinden.

Meditatie om je Chakra’s te openen

Naast chakra yoga kan je ook een meditatie doen om je Chakra’s in balans te brengen.

Je focust je in de meditatie vooral op het gebied waar dit wiel van energie zich bevindt en stuurt daar de ademhaling naar toe.

Nu is dit natuurlijk een simpele uitleg, maar hier komt de essentie van de meditatie wel op neer. Ook kun je bepaalde visualisaties gebruiken om de werking van de Chakra’s te stimuleren.

Een complete geleide Chakra meditatie vind je in deze video:

Heb je nog vragen?!

Ik hoop dat je zo wat beter in staat bent om te begrijpen wat Chakra’s zijn en hoe ze werken. Nu hoef je niet gelijk je yogadocent raar aan te kijken als hij of zij hier een keer over begint.

Wees gewoon ‘open-minded’ en kijk welke effecten de oefeningen op je lichaam en geest hebben.


Als je nog vragen hebt over chakra’s kan je ze natuurlijk in de reacties hieronder plaatsen. Ik zal m’n best doen om ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

41 Responses

  1. Rolf van Baalen

   Hoi Ine,

   De vuistregel bij Yoga, en ook als je met de Chakra’s aan de slag gaat, is dat je moet doen wat goed voelt. Het draait er volledig om dat je naar je lichaam moet luisteren en kijken waar je behoefte aan hebt. Misschien een beetje een ‘vaag’ antwoord, maar wel de waarheid.

   Je kan het dus prima iedere dag doen als jij je daar prettig bij voelt! 🙂

 1. Petra

  Beste Rolf,

  dank je voor de fijne uitleg over je chakra’s. Ik heb de andere artikelen ervan ook gelezen. Maar wat als nu al je chakra’s volledig uit balans zijn. Waar begin je dan? Waar ga je het eerst aan werken? De eerste?

  1. Rolf

   Hoi Petra,

   Bedankt voor je reactie! En een hele goede vraag. Hierover zijn verschillende opvattingen. In sommige benaderingen lees je dat je bij het eerste Chakra moet beginnen, en vanuit daar om hoog moet gaan. Andere stromingen vinden dat je bij het zesde Chakra moet beginnen (derde oog) omdat deze de regie heeft over de andere chakra’s. Door je te focussen op je derde oog ontwikkel je spiritueel bewustzijn, wat het in balans brengen van de lager gelegen chakra’s in goede banen kan leiden.

   Wij vinden het in ieder geval belangrijk om je niet alleen maar op één chakra te richten, dit zorgt alleen maar voor meer onbalans. Richt je op alle chakra’s, maar op eentje net ietsje meer.

   Digitaal is dit wat lastig uit te leggen, dus als je zelf niet precies weet hoe dit moet of hoe je hier mee kan starten, dan raad ik je aan om daar begeleiding bij te zoeken van iemand die weet waar hij / zij mee bezig is.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   – Rolf

 2. G

  Gek vragie. Ik heb hele rare gewoonte om bij elke foto shoot m’n hand op m’n solarplexus te zetten. Het valt behoorlijk op. Maar ik vind het heerlijk & volgens anderen zie ik op de foto ook erg “vredig” uit. Maar waarom? Alvast bedankt.
  Ps uw blog is super!

 3. Atie

  Wat fijn om dit artikel te lezen. Sinds kort zit ik op yoga en ben aan een bestaande groep toegevoegd. Veel info over chakra’s was me niet duidelijk. Nu begrijp ik beter hoe alles met elkaar verbonden is. Bedankt!

 4. Patries

  Thanks, ik zit op een hooggevoeligheidscursus en we moeten aarden. Das wel ff wennen.als je het niet gewend bent. Je weet niet wat je moet voelen. Toch begint het al een beetje te werken en me negatieve energie verdwijnt. Tis ook handig om te weten hoe het zit met chakra’s.

  1. Rolf

   Het gaat vooral om het voelen opzich Patries. Dat is veel belangrijker dan wat je voelt. Vaak zijn we zo druk bezig met de sleur van het dagelijkse leven dat we helemaal vergeten zijn wat het is om daadwerkelijk te voelen. Ga dus vooral lekker door met voelen! 🙂

 5. Myrthe

  Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg! Vanaf volgende week ga yoga lessen volgen, dus het is erg fijn alvast een idee te hebben van wat Chakra’s nou eigenlijk inhouden.
  Het was heel prettig om te lezen en goed te volgen. Dankjewel!

 6. Kim

  Hele fijne uitleg! Ik beoefen nu 1,5 jaar yoga (ashtanga/yin). Fysiek ben ik er enorm op voorruit gegaan; ik wilde gaag sterker en zekerder worden na een lang herstel na een auto-ongeluk van 7 jaar geleden. Ik merk dat ik nu toe begin te komen aan het volgende stuk, waarbij chakra’s denk ik een belangrijke rol gaan spelen! Ik merk dat ik veel spanning vast hou ik mijn heup gebied; dit is ook het gebied waarin ik mezelf het minst kan ontwikkelen merk ik. Ik heb geprobeerd in jou uitleg een bijpassende chakra te vinden, waarin ik deze blokkade herken, maar ik vind het moeilijk! Heb jij een tip/idee? Alvast heel erg bedankt

  1. Rolf

   Hoi Kim, bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat je ook deze kant van Yoga wilt gaan ontdekken. Spanningen in het heup en bekkengebied hebben vaak een verband met de eerste twee chakra’s.

   Heupopeners en vooroverbuigingen kunnen hierbij helpen, maar forceer het vooral niet. Fysieke spanningen hebben vaak ook een emotionele lading, dus wanneer je te snel progressie wilt boeken kan het nogal overweldigend zijn.

   Ik raad je sowieso aan om niet teveel in te zoomen op deze twee chakra’s. Zie het het als een elektrisch circuit. Wil het efficiënt en goed stromen, dan zal elke schakel goed moeten kunnen functioneren. Het is dus oke om een les te doen die gericht is op de eerste twee chakra’s, maar laat de overige chakra’s niet volledig links liggen!

  2. Annemiek

   Hoi Rolf,
   Ik ben erg benieuwd naar de oefeningen voor het Solar Plexus, volgens mij is deze bij mij namelijk een beetje uit balans!
   Maar helaas werkt het filmpje niet! Zou ik hier misschien op een andere manier aan kunnen komen? 🙂

 7. Gerdien

  Hoi Rolf,
  Tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan lezen over yoga en mindfullness.
  Toch voel ik dat daar de oplossing ligt als ik verbetering wil aanbrengen vwb de kwaliteit van mijn leven.
  Ik heb een hele zware tijd gehad en nu ik dat achter me heb gelaten en rust heb, begin ik te dromen (nachtmerries )en ik heb het gevoel dat alle spieren van mijn lichaam zo vast zitten! Kortom; ik ben zo stijf als een plank.
  Maakt dat yoga moeilijk en zo nee, waar vind ik een goede yogagroep en/of mindfullness?
  Groetjes Gerdien

  1. Rolf

   Hi Gerdien,

   Goed om te horen dat je met Yoga en Mindfulness aan de slag wilt gaan! Het kan je zeker helpen om weer krachtiger in het leven te staan. Je kunt praktisch overal Yoga en Mindfulness lessen vinden en volgen. Ik raad je aan om er verschillende uit te proberen en te kijken welke lessen het beste bij je passen.

   Mocht je liever thuis aan de slag willen dan kan je ook kijken of onze online Yoga en/of Mindfulness cursus iets voor je is.

   Yogacursus:

   https://www.yogavoorbeginners.com/

   Mindfulness cursus:

   https://www.happywithmindfulness.nl/

   Groetjes,

   Rolf

 8. elin

  Hoi. ik ben 37 jaar oud. 2 jonge drukke kinderen en een forse burn out. opgenomen geweest in een herstellingsoord. ademhalingstherapie, cognitieve gedragstherapie en fysio therapie en nog het gevoel dat ik geen steek verder ben. 1 keer reiki gedaan zonder me er in te verdiepen . Ik vond het heerlijk. Ik ben erg nuchter en vindt al gauw iets zweverig. Mijn lichaam en geest zijn flink uit balans. Ik zit erg in mijn hoofd . Mijn gedachten zorgen voor angst, hyperventileren en daarnaast heb ik vele andere lich. klachten zoals maag darm klachten, gewichtsverlies, eenzaam, emotioneel, duizelig, misselijk.
  Na zoveel therpieen en een jaar verder te zijn met veel frustratie en wanhoop weet ik niet meer waar ik goed aan doe. Iedereen adviseert iets anders. Hoe kan ik ontspannen als ik continu het gevoel heb alsof ik achtervolgd wordt door een kudde olifanten.. Ik ben de wanhoop nabij..

  1. Rolf

   Hi Elin, Wat vervelend om te horen dat je niet lekker in je vel zit! Mijn advies is om voor een langere tijd iets te proberen en daar echt je weg in te vinden. Dit geeft een stabiele basis in plaats vaan heel veel verschillende dingen proberen. Wellicht zijn onze online Mindfulness cursus of onze Yoga Nidra cursus goede opties om te proberen…

   Veel sterkte en laat het gerust weten als we ergens mee kunnen helpen!

   Groetjes,
   Rolf

  2. Chanty

   Hoi Elin, ondanks dat ik dit voor jou heel vervelend om te lezen vind, geeft het mij een soort opgelucht gevoel. Een gevoel van herkenning helaas.
   Ik zelf, net 50, 2 kinderen een scheiding en ook een reeks aan gezondheidsproblemen, ondanks, net als jij, therapieën gedaan. Allerlei aanpassingen en veranderingen in bv voeding, leefstijl enz. Ben ik nu, 10 jaar verder, niet veel verder. En wederom nog steeds zoekende, naar wat wel, echt werkende dingen. Als je iets tegenkomt
   ,waardoor je basis weer stabieler is geworden en je kan opbouwen, jezelf weer helen……. dan hoor ik het graag. Ben best klaar met de “westerse” medische wereld, maar zit wel met o.a. diverse angsten , zoals plein/drempel vrees en veel negatieve energie in mij en mensen waar ik helaas mee te maken heb die ook heel veel energie vreten(waardoor er weinig positieve energie over blijft)

   Hoop, dat je nu al veel beter gaat,dan wat je posting zei.

   Veel positieve energie gewenst 😊

 9. jordy

  praat veel en krijg dit ook vaak terug bedankt nu ik keel chakra opende loste ik probleem op door de chart die hierboven kan vinden ben erg dankbaar berdankt nu kan we weer luisteren

 10. Joop van Hout

  Dag,

  heb het stuk gelezen over chakra’s. Ik wil graag geloven dat zoiets bestaat. Een vriendin van mij beweert dat je zo ook fysiek kunt aantonen of is het toch empirisch?

  1. Rolf

   Hi Joop,

   Chakra’s zijn niet fysiek aanwezig in het lichaam, wel is ieder chakra verbonden met verschillende organen en gebieden in het lichaam. Maar je kunt een chakra niet zien, het is een energiecentrum.

 11. x

  Vraagje ik heb al twee jaar verspringende pijnen voeten half uur later buik uurtje later hoofpijn dan weer krampen in handen de medische wereld verklaard Me gezond toch blij ik deze voelen verder ben ik een zeer spiritueel persoon wetend dan niet praktiserend. Zou het kunnen dat die pijnen van mijn chakra’s komen en wat zou ik dan het beste doen hiervoor

 12. Amber

  Hoi!
  Super interessant om dit te lezen. Ik heb vorig jaar wat aan yoga gedaan en ik wil het eigenlijk weer oppakken. Misschien is het te heftig voor me om me ook meteen met chakra’s te gaan bemoeien maar ik vind het reuze interessant. Ik zag ook dat er bepaalde kristallen/stenen te koppelen vallen aan de chakra’s? Kan je daar misschien wat meer over vertellen?
  Bedankt en groetjes!

  1. Rolf

   Hi Amber! Goed idee om weer met Yoga te beginnen! Ook al lijkt het misschien niet altijd zo, in feite ben je tijdens elke Yoga practice bezig met het werken met de chakra’s. De houdingen die je doet, hebben niet alleen een fysiek effect, maar ook een energetisch effect op de werking van de chakra’s. Het klopt dat er ook vaak een koppeling wordt gemaakt tussen de werking van de chakra’s en stenen of kristallen. Echter is dit niet onze specialiteit, dus hiermee kunnen we je helaas niet zo veel verder helpen. Groetjes!

 13. Kelly

  Hallo,

  Ik ben pas begonnen met chakra meditatie en probeer hier nu veel informatie over te lezen.
  Er is 1 ding dat ik mij afvraag en wat ik ook niet terug vindt. Ik hoop dat jij me hiermee kan helpen.

  Mijn verleden is zeer moeilijk geweest en ik wil me focussen op verschillende chakra’s waarvan ik denk dat ze niet in balans zijn. Hoe kan ik dit het beste doen? Elke dag focussen op ze allemaal? Een bepaalde tijd op 1 chakra focussen en dan door naar een andere? Indien dit laatste correct is, hoelang focus ik me op 1 chakra? Als ik me dan op een andere focus, kan de eerste dan terug uit balans gaan? Hoe pak ik dit het beste aan?

  Ik hoop dat je me kan helpen.

  Met vriendelijke groeten,
  Kelly

  1. Sven Poldervaart

   Hi kelly!

   De chakra’s zijn met elkaar verbonden. Om die reden doe je er het verstandigst aan om deze als eenheid te benaderen en ook zodanig te ontwikkelen. De geleide chakra meditatie in dit blog is daar een perfect voorbeeld van.

   Natuurlijk kun je daarnaast wel iets meer aandacht besteden aan de losse chakra’s waarvan je denkt dat deze niet in balans zijn maar probeer altijd de hoofdzakelijke focus op het geheel te houden.

 14. Tugba

  Beste Rolf,
  Hartelijk dank voor dit artikel. Ik heb het met veel plezier gelezen. Graag zou ik meer willen weten over de wetenschap en chakra’s (buiten de link). Zijn er boeken, websites etc. die ik kan raadplegen? Het liefst in het Nederlands. Warme groet

 15. Kees van Wely

  Hallo Kelly,
  De uitleg bij de chakra’s die je geeft is duidelijk zeg. Maar ik mis toch iets, namelijk dat vanuit elke chakra een energielichaam ontspringt. 7 chakra’s = 7 energielichamen.
  De 7 energielichamen samen vormen onze aura.

  Ik ben Reikimaster 3B.

Laat een reactie achter