Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 aug 2014

Iyengar Yoga – De geweldige voordelen op een rij!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Iyengar Yoga dankt haar naam aan de “bedenker” ervan: B.K.S. Iyengar. Iyengar Yoga is een Yogavorm waarin de Asana’s en de Pranayama centraal staan, de houdingen en ademhaling zijn dus beiden van groot belang.

Iyengar Yoga

De basiselementen van de Iyengar Yoga

Iyengar Yoga houdt zich vooral bezig met drie zogenaamde basiselementen. Deze elementen zijn te verdelen in: techniek, reeksen, en timing.

Techniek staat voor de precisie waarin de Yoga houdingen en ademhaling uitgevoerd worden.

Reeksen staan voor de volgordes waarin de Asana’s en ademhalingsoefeningen uitgevoerd moeten worden. De reeksen zijn namelijk belangrijk omdat alleen vaste volgordes van Yogahoudingen in combinatie met bepaalde ademhalingstechnieken een specifiek doel kunnen behalen.

Timing staat voor de duur van iedere Asana en ademhalingsoefening.

Deze drie elementen goed met elkaar in balans brengen, vormt de voorwaarde voor het kunnen behalen van je doelen.

 Wat Iyengar Yoga uniek maakt

Iyengar Yoga onderscheidt zich niet per se van andere Yogavormen door de specifieke nadruk op de houdingen en ademhaling. Wat Iyengar Yoga uniek maakt is het feit dat deze Yogasoort veel met objecten werkt.

Iyengar Yoga maakt bijvoorbeeld gebruik van riemen, blokken, doeken, zandzakken, enzovoort. De materialen die worden gebruikt in de Iyengar Yogalessen zorgen ervoor dat de oefeningen beter uitgevoerd kunnen worden en om minder spierkracht vragen.

Vaak zorgen de attributen ervoor dat je ondersteund kan worden bij een bepaalde houding of dat je ademhaling beter uitgevoerd kan worden. Zeker als beginnende Yogi kan het handig zijn om bijvoorbeeld eerst een Asana met ondersteuning uit voeren.

Het hoofdzakelijke doel van de attributen is dan ook om de Yoga toegankelijk te maken voor alle soorten mensen, van jong tot oud!

De grote voordelen van Iyengar Yoga

Iyengar Yoga heeft veel voordelen. De allerbelangrijkste is misschien wel dat beginnende Yogi gegarandeerd de Yogahoudingen goed uitvoeren. Door de ondersteuning wordt een goede houding gegarandeerd, ook als je nog onvoldoende spierkracht hebt voor de Asana bijvoorbeeld.

Daarnaast is Iyengar Yoga misschien wel de minst blessuregevoelige Yogasoort. Door de ondersteuning bij iedere oefening komt het eigenlijk nooit voor je jezelf kunt overbelasten.

Iyengar Yoga zorgt ook vaak voor een betere houding. Omdat je tijdens de Yogalessen leert hoe je alle Asana’s goed moet uitvoeren, ga je dit automatisch ook in je dagelijks leven toepassen. Al snel zul je merken dat je houding een stuk beter wordt!

Tot slot gaat Iyengar Yoga ook veel lichamelijke klachten tegen. Vormen van rugpijn en andere lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld vaak verholpen worden, omdat je de natuurlijke houdingen van je lichaam aanleert.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter