Lotushouding oefenen – stap voor stap meer stabiliteit
Lotushouding, of wel padmasana in het Sanskriet, is voor veel mensen een uitdagende houding.
Lotushouding Yoga is de kleermakerszit voor Oosterse begrippen.
Toch is er wel een verschil tussen Lotushouding Yoga en de kleermakerszit. Zo rusten bij de lotushouding de voeten op de knieën. Dit kan vooral voor beginnende Yogi’s in het begin als onprettig beschouwd worden.
Je kunt de houding eigenlijk zien als één van de Yoga houdingen voor beginners, maar veel mensen ervaren de houding juist als heel uitdagend. Dat komt omdat we hier in het Westen deze houding niet van jongs af aan gewend zijn.
Je kunt daarom veel ongemakken ervaren in deze houding. Dat is zonde, omdat de Lotushouding je juist ook veel voordelen kan brengen! Het is dus heel zinvol om de lotushouding te oefenen.
In deze blog gaan we dieper in op de lotushouding. Je komt te weten:
- Wat de stappen zijn om in lotushouding te komen
- Hoe je lotushouding kunt oefenen
- Waar je rekening mee moet houden bij het oefenen van de lotushouding
- Het verschil tussen kleermakerszit en lotushouding
Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat betekent padmasana?
Padmasana komt van de woorden Padme, wat lotus betekent en Asana, wat houding betekent. De lotushouding dus.
2.Waar is de lotushouding goed voor?
De lotushouding is een houding die vooral als meditatiehouding wordt gebruikt. De houding heeft een kalmerend effect.
Het kan bijdragen aan een goede lichaamshouding. Daarbij zorgt het voor versterking en versoepeling van de rug en een verbetering van de bloedsomloop. Het zorgt ook voor strekking in de enkels, benen, knieën en heupen.
3.Is de lotushouding hetzelfde als de kleermakerszit?
Nee, het niet precies hetzelfde, maar het lijkt wel op elkaar. De houding van de voeten en benen is net even anders. De voeten liggen bij de lotushouding namelijk op de benen.
De oorsprong van de lotushouding
Padmasana is een van de oudste yoga poses. In het boek Hatha Yoga Pradipika, worden 4 basis asana’s beschreven: siddhasana, bhadrasana, simhasana en padmasana.
De lotushouding heeft ook een mooie symboliek. De lotus is namelijk een bloem die haar wortels heeft in de modder. Als de lotus groeit, komt zij boven water tot uiting in een mooie bloem.
Dit is een mooie metafoor voor het effect dat yoga op je kan hebben. Yoga kan je een weg bieden van het donker naar boven toe, naar het licht. Het kan je helpen jezelf te ontwikkelen en uit te groeien tot te beste en mooiste versie van jezelf.
Meer weten over de symboliek van de lotusbloem? Hieronder vind je er alles over!
Wat zijn de voordelen van het oefenen van de Lotushouding?
De Lotushouding staat erom bekend dat het, vooral bij het uitvoeren van diverse meditaties, een erg prettige houding is. Je zit stabiel, rechtop en je hebt optimaal contact met de aarde.
Je zitbeentjes hebben volledig contact met de grond. Dit zorgt voor stabiliteit en een goede basis voor het openen van je Chakra’s.
Ook ben je symmetrisch, waardoor je in evenwicht bent. Je rug en nek zijn recht, waardoor de organen en de adem de ruimte krijgen die ze nodig hebben. De spieren en weefsels rondom het bekken wordt door deze houding gestretcht.
Daarbij werkt deze houding als ontspannend, omdat je bij een goede uitvoering geen ongemakken zult ervaren en voor langere tijd kunt blijven zitten. Je kunt je dus volledig richten op jezelf en in het hier en nu.
Van halve lotushouding naar volledige lotushouding
Omdat veel mensen het niet gewend zijn om van jongs af aan Lotushouding Yoga te beoefenen, kan deze houding voor velen na een bepaalde tijd als onprettig ervaren worden.
Ook is het heel goed mogelijk dat het je gewoonweg niet lukt om deze houding uit te voeren!
Je kan daarom in het begin starten met het oefenen van de halve Lotushouding Yoga (Ardha Padmasana). Hierbij plaats je de ene voet op de knie, maar blijft de andere voet op de grond of (gedeeltelijk) op de dij liggen.
Op deze manier ben je beter in staat rustig aan de Lotushouding te wennen en deze op een rustige manier op te bouwen.
De lotushouding in 4 stappen
De Lotushouding oefenen kun je uitvoeren in 4 stappen. Doe wat goed bij je voelt en als je last krijgt van ongemakken is het belangrijk dat je stopt. Met een langzame opbouw bereik je veel meer!
- Stap 1: Je zit rechtop en je billen (zitbotjes) maken optimaal contact met de grond. Als je niet goed rechtop kunt zitten, moet je je zitvlak verhogen doormiddel van bijvoorbeeld een meditatiekussen.
- Stap 2: Je kruist de onderbenen en legt één voet op de knie. Bijvoorbeeld met je linkervoet op je rechterknie.
- Stap 3: Je andere voet leg je gekruist op de grond. Bijvoorbeeld je rechtervoet op de grond richting je linkerdij. Op dit moment zit je in de halve Lotus.
- Stap 4: Op het moment dat deze houding comfortabel aanvoelt, kun je ook je rechtervoet op je linkerknie plaatsen. Nu zit je in de Lotushouding.
Waar moet je op letten bij het oefenen van de lotushouding?
Op het moment dat je gerichte klachten hebt, bijvoorbeeld aan de voeten, enkels, knieën of het bekken, dan kan de Lotushouding in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.
Het is dus aan te raden om te kijken naar je eigen mogelijkheden. Luister naar je lichaam en forceer niets. Ook als je helemaal geen last hebt van gerichte klachten, maar pijn voelt, stop dan en pas de houding aan.
Het is belangrijk dat je in deze positie een rechte rug hebt. Je zult hierbij het bekken iets naar voren kantelen, zodat je een kleine holling in je onderrug krijgt. Zo ben je in staat voor langere tijd in deze positie te blijven zonder ongemakken te ervaren.
Zorg ervoor dat je niet in je rug gaat hangen en daardoor je rug gaat kromtrekken. Dit werkt negatief voor het lichaam en zal ook tijdens een meditatie voor veel afleiding en ongemakken zorgen.
Om de rug makkelijker te kunnen verlengen en om ervoor te zorgen dat je minder snel gaat hangen, helpt het om iets hoger te gaan zitten, bijvoorbeeld op een meditatiekussen.
In onderstaande video kun je zien hoe je comfortabel kunt zitten met een meditatiekussen.
Als je met bovenstaande punten rekening houdt, zul je het beste de positieve effecten van de Lotushouding ervaren.
Wij vinden het zelf daarbij altijd prettig om na langdurige uitvoering van de Lotushouding of kleermakerszit de benen recht vooruit op de mat te leggen en de knieën te masseren.
Kleermakerszit als alternatief voor de Lotushouding
Een alternatief voor de Lotushouding is de kleermakerszit. Deze houding is vaak gemakkelijker uit te voeren, ook als je last hebt van lichamelijke klachten.
Ook de kleermakerszit zorgt ervoor dat je recht, stabiel en voor langere tijd in dezelfde houding kunt zitten. Maar ook hierbij geldt dat je niet moet forceren.
Het is dus helemaal niet erg om in plaats van Lotushouding Yoga de kleermakerszit uit te voeren. Als deze gemakkelijker aanvoelt, kan de kleermakerszit je veel meer ontspanning bieden tijdens de meditatie.
Natuurlijk is het altijd aan te raden om Lotushouding Yoga wel te blijven doen. Al is het maar voor korte tijd en begin je met de halve Lotushouding.
Op deze manier gun je je lichaam rustig te wennen aan deze houding en bouw je deze op een rustige manier op.
Basis flexibiliteits cursus
Wil je de lotushouding oefenen? Onze cursus basis flexibiliteit kan je hierbij helpen. Je gaat aan de slag met het verbeteren en ontwikkelen van je basisflexibiliteit op verschillende gebieden van het lichaam.
Doe jij de lotushouding weleens en heb je nog tips voor anderen? Deel ze dan hieronder in de comments!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hoi ik heb je blog gelezen heb wel een vraagje ik heb een halve kunst knie en kan niet meer in het begin in volledige lotus houding zitten maar na enig rekken wel met spanning in de knie wat raad jij mij aan groetjes gabrielle
Hoi Gabrielle,
Ik raad je aan om de houding aan te passen naar de mogelijkheden van je lichaam. Wat niet gaat dat gaat niet, dus probeer het niet te forceren. Een gewone kleermakerszit, of een andere houding die comfortabel voelt is ook goed. Zolang je rug recht is en je ontspannen kunt zitten is het goed.
Groetjes, Rolf.
Hoi rolf bedankt van je reactie via jullie site heb ik de halve lotus ontdekt en pas die goed aan. Bedankt groetjes gabrielle