Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 mei 2014

Wat betekent Yoga, en wat voor soort Yogi ben jij?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wat betekent Yoga? Waar komt het woord vandaan en wat betekent het voor veel mensen?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als “herboren”, “verenigen” of “beheersen”. In het gebied waar India ligt is Yoga ontstaan.

Oorspronkelijk had Yoga een Hindoeïstisch religieus doel, namelijk om door middel van beheersing van lichaam en geest dichter tot God te komen.

In de westerse wereld wordt Yoga vandaag de dag vaak anders gebruikt. Het draait meer om het stressbestrijdende karakter van de Yoga en de lichamelijke oefeningen waarmee meer fitheid, lenigheid en een gevoel van rust nagestreefd worden.

De religie achter Yoga wordt vandaag de dag niet altijd even belangrijk gevonden, dit kan per Yoga docent en Yogi verschillen.

Wat betekent Yoga voor jou?

Voor iedereen zal Yoga een andere betekenis hebben. Sommige mensen zijn alleen bezig met de oefeningen en de fitheid en lenigheid die zij hiermee kunnen bereiken.

Anderen beoefenen Yoga omdat zij het heerlijk vinden om af en toe hun hoofd even helemaal leeg te kunnen maken, maar er zijn ook mensen die zich vooral richten op de religie achter Yoga.

Natuurlijk komen veel combinaties hiertussen voor. Zo zijn er Yogi die zich veel richten op fitter en leniger worden en bestrijden van stress, maar er zijn ook Yogi die zich bezighouden met alle kanten van de Yoga, of misschien slechts één. Alle combinaties zijn dus mogelijk!

Yoga betekent dus voor jou datgene waar jíj voor kiest.

Wat betekent Hatha Yoga voor jou?

Wat Yoga voor jou betekent kan jij alleen beantwoorden, toch is er wel iets waar eigenlijk iedere Yogi zich mee bezig zal houden; Hatha yoga oefeningen.

In ons eerder geschreven artikel “Hatha Yoga oefeningen, lichaam en geest in verbinding!”spraken we over de positieve uitwerking die Hatha Yoga oefeningen hebben.

Of je nu Yoga beoefent omdat je fitter wilt worden, stress tegen wilt gaan, of veel bezig bent met de religieuze kant, in Hatha Yoga oefeningen vind je het antwoord.

Wat betekent yoga voor de stressbestrijdende Yogi?

De Yogi die zich volledig richten op rust en het vermijden van stress bereiken met Hatha Yoga oefeningen een betere concentratie en een beter geheugen.

Daarnaast zijn zij erg goed in het “leegmaken” van hun hoofd, dat wil zeggen dat de oefeningen die zij doen ervoor zorgen dat zij zich gemakkelijk af kunnen sluiten van de drukte van het dagelijks leven.

Wat betekent Yoga voor de sportieve Yogi?

De sportieve Yogi, die graag streven naar een fitter en leniger lichaam maken veel gebruik van Hatha Yoga oefeningen om hun zenuwstelsel en werking van de organen te verbeteren. Daarbij wordt er tijdens de oefeningen spierkracht opgebouwd wat zorgt voor een fitter en sterker lichaam.

Wat betekent Yoga voor de religieuze Yogi?

Yogi’s die zich erg richten op de religieuze kant van de Yoga gebruiken Hatha Yoga oefeningen om te streven naar een betere balans tussen lichaam en geest.

Daarbij richten ze zich meer op de Yoga Sutra’s. Het Achtvoudige Pad, zoals Patanjali deze beschreef, wordt nauwgezet gevolgd.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter