Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 feb 2020

Wat betekent Yoga, en wat voor soort Yogi ben jij?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wat betekent Yoga? Waar komt het woord vandaan en wat betekent het voor veel mensen?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas).

In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als “herboren”, “verenigen” of “beheersen”. In het gebied waar India vandaag ligt is Yoga ontstaan.

Oorspronkelijk had Yoga een Hindoeïstisch religieus doel, namelijk om door middel van beheersing van lichaam en geest dichter tot God te komen.

In de westerse wereld wordt Yoga vandaag de dag vaak anders gebruikt. Het draait meer om het stressbestrijdende karakter van de Yoga. Daarnaast houdt het zich met de lichamelijke oefeningen bezig waarmee meer fitheid, lenigheid en een gevoel van rust nagestreefd worden.

De religie achter Yoga wordt vandaag de dag niet altijd even belangrijk gevonden, dit kan per Yoga docent en Yogi verschillen.

Zeker in de Westerse wereld is Yoga steeds minder religieus geworden. Soms is het echter nog wel spiritueel, zonder dat het religieus is.

Wat yoga betekent is daarom niet samen te vatten in 1 allesomvattende definitie, het heeft ook te maken met wat je er persoonlijk uithaalt.

In dit blog laat ik je graag met een aantal van deze verschillende opvattingen kennismaken. Je komt onder meer te weten over de volgende definities van Yoga:

  • Yoga als verbinding
  • De verbinding tussen lichaam, geest en ziel
  • Yoga als middel om jezelf leren kennen
  • Een tool om de relatie met de externe wereld te ontdekken

Lees je mee?

wat betekent yoga

Wat betekent Yoga voor jou?

Voor iedereen zal Yoga een andere betekenis hebben.

Sommige mensen zijn alleen bezig met de oefeningen en de fitheid en lenigheid die zij hiermee kunnen bereiken.

Anderen beoefenen Yoga omdat zij het heerlijk vinden om af en toe hun hoofd even helemaal leeg te kunnen maken, maar er zijn ook mensen die zich vooral richten op het spirituele achter Yoga.

Natuurlijk komen veel combinaties hiertussen voor. Zo zijn er Yogi die zich veel richten op fitter en leniger worden en bestrijden van stress, maar er zijn ook Yogi die zich bezighouden met alle kanten van de Yoga, of misschien slechts één.

Alle combinaties zijn dus mogelijk en er is geen goed of fout!

Yoga betekent dus voor jou datgene waar jíj voor kiest. Hieronder bespreekt Rolf er graag een aantal met je:

Definitie 1: Yoga is verbinding

Een van de definities die je het meest tegenkomt is dat Yoga staat voor verbinding.

Je kunt daarbij denken aan verbinding met de ademhaling, het lichaam, de ademhaling en de geest, de verbinding tussen het lichaam, de geest en de ziel. Alle combinaties zijn mogelijk!

Dit hangt ook af van wat voor soort practice je hebt en hoe je yoga beoefent. Bijvoorbeeld of je een meer spirituele, lichamelijk of mentale focus aan je practice geeft.  

Definitie 2: Yoga is het kalmeren van de mind

Een andere definitie van yoga is dat het staat voor: ‘Yogas Chitta Vritti Nirodha’. In het Sanskriet betekent dit dat Yoga het kalmeren van de geest/gedachten is.

Je richt je hierbij op het loslaten van stress, spanningen en onrust om erachter te komen wie je diep vanbinnen bent. Je zoekt daarbij de verbinding met jezelf op een dieper niveau.

Definitie 3: Jij en de wereld

Een ander definitie van Yoga draait om wie je bent en wat je relatie met de rest van de wereld is. Opnieuw staat hierbij het thema verbinding centraal, maar in plaats van dit alleen binnen jezelf te zoeken kijk je hierbij naar het grotere geheel.

Definitie 4: Bereik het onbereikbare

Een andere definitie van Yoga is het proces van iets bereiken wat voorheen onbereikbaar was. Een proces van persoonlijke groei.

Alles wat je al gedaan hebt vormt namelijk je comfortzone, en als je daaruit wilt moet je jezelf uitdagen. Yoga is hierbij het proces van het stretchen van je comfortzone en het ontwikkelen van je lichaam, geest en ziel/spirituele zelf.

Yoga helpt daarbij om krachtiger te worden in kleine stapjes door bijvoorbeeld dagelijks te practicen.

wat betekent yoga

photo credit: jhoc

Wat betekent Hatha Yoga voor jou? De drievoudige focus van Yoga

Wat Yoga voor jou betekent kan jij alleen beantwoorden, toch is er wel iets waar eigenlijk iedere Yogi zich mee bezig zal houden; Hatha yoga oefeningen.

Of je nu Yoga beoefent omdat je fitter wilt worden, stress tegen wilt gaan, of veel bezig bent met de spirituele kant, in Hatha Yoga oefeningen vind je het antwoord.

Natuurlijk zijn combinaties van je intenties om Yoga te doen prima te combineren. Soms beoefen je Yoga om stress in je leven te verminderen, sterker te worden of meer spirituele diepgang op te zoeken, maar vaak zoek je een combinatie van alles op.

Welk type Yogi ben jij eigenlijk? Ontdek het hieronder!

1. Wat betekent yoga voor de stressbestrijdende Yogi?

De Yogi’s die zich volledig richten op rust en het vermijden van stress bereiken met Hatha Yoga oefeningen een betere concentratie en een beter geheugen.

Daarnaast zijn zij erg goed in het “leegmaken” van hun hoofd, dat wil zeggen dat de oefeningen die zij doen ervoor zorgen dat zij zich gemakkelijk af kunnen sluiten van de drukte van het dagelijks leven.

2. Wat betekent Yoga voor de sportieve Yogi?

De sportieve Yogi, die graag streven naar een fitter en leniger lichaam maken veel gebruik van Hatha Yoga oefeningen om hun zenuwstelsel en werking van de organen te verbeteren.

Daarbij wordt er tijdens de oefeningen spierkracht opgebouwd wat zorgt voor een fitter en sterker lichaam.

3. Wat betekent Yoga voor de spirituele Yogi?

Yogi’s die zich erg richten op de spirituele kant van de Yoga gebruiken Hatha Yoga oefeningen om te streven naar een betere balans tussen lichaam en geest en het ontdekken wie ze daadwerkelijk zijn.

Daarbij richten ze zich meer op de Yoga Sutra’s. Het Achtvoudige Pad, zoals Patanjali deze beschreef, wordt nauwgezet gevolgd.

 

Heb je inmiddels een beter beeld van wat Yoga voor jou betekent en welk soort Yogi je bent? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter