Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mei 2021

Yoga blok – Haal meer uit je practice met een Yoga Blok

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een Yoga blok is een handig hulpmiddel in de Yogales. Het is een rechthoekig blok dat op allerlei manieren gebruikt kan worden om Yogaoefeningen gemakkelijker en aangenamer te maken.

Een Yoga blok ondersteunt je bij het uitvoeren van verschillende oefeningen. Met een Yoga blok kan je trainen om leniger te worden bijvoorbeeld, maar je kunt ook pijn vermijden door het te gebruiken als steunblok waardoor je spieren en gewrichten ontlast worden.

Omdat het Yogablok zo’n essentieel hulpmiddel is binnen de Yoga staan we in dit graag stil bij een aantal punten. We geven je onder andere informatie over:

  • De meerwaarde van een Yoga blok
  • Soorten en maten Yogablokken
  • In hoeverre en Yogablok noodzakelijk is

Lees je mee?

yoga blok

De meerwaarde van een Yoga blok

Voor zowel beginnende- als gevorderde Yogi is een Yoga blok erg nuttig. Omdat een Yoga blok gebruikt kan worden om op te steunen wordt het uitvoeren van de Asana’s zeker voor beginnende Yogi’s een stuk makkelijker.

Door de steun van het Yogablok worden je spieren en gewrichten niet overbelast, dat zorgt ervoor dat je het risico op blessures verkleint.

Ook wanneer een Asana nog even te zwaar aanvoelt, kan je eerst het Yoga blok gebruiken als ondersteuning van je lichaam voor je de oefening helemaal zelfstandig gaat proberen.

Maar ook voor gevorderde Yogi is een Yogablok erg handig. Want wanneer je de basis Asana’s onder de knie hebt wil je jezelf natuurlijk verder ontwikkelen.

Ook dan geldt eigenlijk hetzelfde als voor beginners, oefeningen die nog nieuw zijn kan je makkelijker uitvoeren met een Yoga blok, net als dat je het risico op blessures enorm verkleint.

In de video hieronder leggen we de meerwaarde van een Yogablok verder aan je uit.

Een multifunctioneel hulpmiddel

Hoewel veel mensen bij een Yogablok alleen denken aan ondersteuning van asana’s, is een Yoga blok een stuk multifunctioneler dan je misschien dacht.

In onze lessen gebruiken we een Yoga blog bijvoorbeeld regelmatig als basis voor een zelfgemaakt meditatiebankje. Door een dekentje op het blok te plaatsen kun je namelijk comfortabel verhoogd zitten en vaak meer diepgang in je meditatie opzoeken.

Ook komt het Yogablok vaak voor als ondersteuningsmiddel bij omgekeerde houdingen (inversies). In dat geval doet het blok uitstekend dienst als een middel om de bescherming van bijvoorbeeld je nek te garanderen.

Het Yogablok in relatie tot lenigheid

Er zijn veel Yogi’s die denken dat een Yogablok alleen handig is voor mensen die nog niet zolang aan Yoga doen. Yogi’s met vele jaren ervaring zijn immers zo lening dat een blog niet meer nodig is.

Toch is dat niet helemaal waar..

Als je al langer aan Yoga doet, wil dat absoluut niet zeggen dat je nooit een Yogablok nodig hebt. In veel gevallen is het namelijk gewoon een kwestie van de verhoudingen van het lichaam. Sommige mensen hebben nu eenmaal langere armen of benen dan andere en kunnen gemakkelijker bij de grond.

Lenig zijn maakt daarvoor niets uit want de kans bestaat dat je dan je ruggengraat in een positie brengt die niet goed is, waardoor de essentie van de houding verloren gaat.

Een Yogablok helpt je dus om een stukje lengte toe te voegen of steun te geven waar je het nodig hebt. Hier kan iedereen baat bij hebben, al is een Yoga blok geen absolute must voor iedereen. Dit is heel persoonlijk.

Yogablok

Soorten en maten Yogablokken

Een standaard Yoga blok is rechthoekig van vorm, maar Yogablokken vind je eigenlijk in allerlei soorten en maten.

Vaak zijn ze gemaakt van hout, kurk of schuim. Het is een kwestie van smaak wat voor soort Yoga blok je prettig vind. Yoga blokken zijn in vele kleuren en vormen leverbaar.

Over het algemeen worden Yoga blokken van schuim of kurk prettig gevonden omdat ze minder hard aanvoelen dan hout. Vaak zijn deze Yoga blokken van met name kurk dan ook iets duurder.

Het voordeel van een Yogablok van schuim of kurk, is dat ze iets beter dempen dan een houten Yoga blok. Wanneer je steunt op een blok van schuim of kurk, komt er dan ook minder druk op je gewrichten te staan.

De kans op blessures is hierdoor kleiner en het comfort tijdens je practice ligt vaak een stuk hoger.

Is een Yoga blok een “must-have”?

Of je per se een Yogablok nodig hebt is natuurlijk aan jezelf. Het verkleint echter de kans op blessures en ondersteunt je lichaam beter, om die reden is een Yoga blok wel heel erg aan te raden.

Omdat een Yoga blok niet heel duur is, en je er de kans op blessures behoorlijk mee verkleint, is het zeker de moeite waard om er een aan te schaffen.

Naarmate het niveau van je practice vordert en je steeds uitdagendere asana’s wilt proberen, is het prettig om een hulpmiddel te hebben dat je ondersteunt bij het veilig uitvoeren van nieuwe houdingen.

Een Yogablok is niet duur, en kan je dus enorm helpen bij je Yogaoefeningen. Iedere Yogi zou er dus eigenlijk wel een in huis moeten hebben!

Klik hier om direct een Yogablok te bestellen!

Hoe gebruik je een Yoga blok het best in de Yogales?

Een Yogablok op de juiste manier gebruiken is niet altijd even makkelijk. Dat een Yogablok een lange en korte kant heeft komen de meeste mensen wel uit, maar waar het blok precies geplaatst moet worden in een houding is vaak een grotere uitdaging.

In onze Yoga stap voor stap cursus staan we hier onder andere uitgebreid bij stil. Je komt precies te weten hoe een Yoga blok optimaal gebruikt kan worden om het maximale uit je practice te halen.

Cursus Yoga stap voor stap

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter