Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jul 2014

Wat is Ashtanga Yoga eigenlijk?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Wat is Ashtanga Yoga? Een vraag die je waarschijnlijk bezighoudt nu je hebt besloten dit artikel te lezen. Ashtanga Yoga is een vorm van Yoga die afwijkt van de “traditionele Yoga”, ook wel de Hatha Yoga genoemd.

Het verschil zit hem onder andere in het verloop van je Yogasessie. De Hatha Yoga oefeningen, zijn met name losstaande oefeningen. Iedere oefening heeft zijn eigen begin en einde.

Ashtanga Yoga maakt gebruik van vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. Het einde van elke oefening vormt het begin voor de volgende oefening, het loopt dynamisch in elkaar over.

wat is ashtanga yoga

Ashtanga Yoga, het achtvoudige pad

Ashtanga Yoga houdt zich bezig met maar liefst acht verschillende disciplines van de Yoga. Deze 8 punten, kun je terugvinden in het Achtvoudige Pad van Patanjali, beschreven in de Yoga Sutra en vormen de basis van de Ashtanga Yoga.

Binnen de Ashtanga Yoga wordt aandacht besteed aan:

– Deugdzaamheid (een goed leven leiden)

– Reinheid (lichamelijk en geestelijk schoon zijn)

Asana’s (Lichamelijke Yoga oefeningen)

Ademhaling (Pranayama)

– Controle over de zintuigen

– Concentratie

Meditatie

en als uiteindelijk doel: overgave en gelukzaligheid.

In het artikel “Ashtanga Yoga, het achtvoudige pad” staan deze acht hoofdpunten completer uitgewerkt.

Ashtanga Yoga, geschikt voor iedereen!

Omdat Ashtanga Yoga zich met zoveel disciplines van de Yoga bezighoudt, biedt de Ashtanga Yoga sowieso deels voor iedere Yogi wat hij of zij zoekt in de Yoga.

Of je nu een Yogi bent die meer van de lichamelijke-, spirituele- of geestelijke kant van de Yoga houdt, binnen de Ashtanga Yoga is eigenlijk voor ieder wat wils!

Met Ashtanga Yoga beginnen?

Hoewel de Ashtanga Yoga veel verschillende Yoga aspecten omvat, raden we voor de meeste Yogi aan om toch eerst met de basis Hatha Yoga te beginnen.

De reden hiervoor, is dat Ashtanga Yoga meer omvat dan alleen Yoga oefeningen doen en je hoofd leeg maken. Ashtanga Yoga vormt een levensstijl.

Voor beginners kan het verstandig zijn om eerst af te tasten welke Yogavorm het beste bij hun wensen past. Ashtanga Yoga kan met name geschikt zijn voor een fanatieke Yogi, die de Yoga in zijn of haar gehele leven wil toepassen.

Het kan voor iedere Yogi dus verstandig zijn om eerst zichzelf te leren begrijpen. Wat zijn je doelen? Wat wil je met Yoga bereiken?

Vervolgens moet iedere Yogi de Yoga leren begrijpen. Welke soort Yoga past het beste bij jou? 

Hatha Yoga biedt uitkomst bij het beantwoorden van deze vragen. Ashtanga Yoga vormt hier een mooi vervolg op voor de fanatieke Yogi.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Frederique

  Hi! Welke vorm van yoga is het beste om flexibeler te worden? Ik ben van nature best wel stijf en zelfs al doe ik elke dag een kwartiertje yoga, ik heb het idee dat het leniger worden vrij langzaam gaat. Groetjes!

  1. Rolf

   Hi Frederique, flexibeler worden is niet iets wat heel snel gaat. In iedere vorm van Yoga zitten bijna wel stretches die je helpen om leniger te worden. Yin Yoga zou je hier extra goed bij kunnen helpen, als het puur gaat om de lenigheid.

   Groetjes,

   Rolf

Laat een reactie achter