Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 aug 2022

Wat is Ashtanga Yoga? – Een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments4

Wat is Ashtanga Yoga? Een vraag die je waarschijnlijk bezighoudt nu je hebt besloten dit artikel te lezen ;).

Ashtanga Yoga maakt gebruik van vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. Het einde van elke oefening vormt het begin voor de volgende oefening, het loopt dynamisch in elkaar over.

Het wijkt daarmee af van de “traditionele Yoga”, ook wel de Hatha Yoga genoemd.

In deze blog vertellen we je wat Ashtanga Yoga precies is. Je leest o.a.:

 • Wat het verschil is tussen het Achtvoudige pad en de yogavorm Ashtanga Yoga
 • Voor wie Ashtanga Yoga geschikt is
 • Hoe je kunt beginnen met Ashtanga Yoga
 • Een voorbeeld van Ashtanga Yoga oefeningen
 • De voordelen en nadelen van Ashtanga Yoga
 • Wat Ashtanga Power Yoga en Ashtanga Vinyasa yoga is

En nog veel meer. Lees je mee?

Oorsprong van Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga, zoals we dat vandaag de dag kennen, is naar het westen gebracht door Pattabhi Jois. Pattabhi Jois was, net als Iyengar (grondlegger van Iyengar Yoga) een leerling van Krishnamacharya.

Waar Iyengar zich vooral bezig hield met de precisie van de houdingen, focuste Pattabhi Jois zich vooral op de dynamiek en kracht.

Krishnamacharya baseerde zijn lesgeven op een oud manuscript, de Yoga Kuruntha en moderniseerde dit.

Ze woonden in Mysore, een stad in India. Daar komt ook de naam ‘Ashtanga – Mysore style’ vandaan. Wanneer je een Ashtanga les volgt op ‘Mysore stijl’ dan betekent dit dan iedereen individueel en ope eigen tempo de yogareeks aan het beoefenen is.

Dat is namelijk de manier waarop het in Mysore toen ook ging. Je leert de yogareeks van je docent en geleidelijk worden er door de docent steeds meer uitdagenden oefeningen toegevoegd aan de reeks.

Het achtvoudige pad 

Het woord ‘Ashtanga’ betekent ‘acht/ achtvoudig’. Ongeveer tweeduizend jaar geleden beschreef Patanjali het Achtvoudige Pad van Yoga in de Yoga Sutra. Dit deed hij doormiddel van acht stappen.

De stappen in het achtvoudige pad zijn als volgt:

 1. Yama. Richtlijnen over hoe je je moet opstellen tegenover de rest van de wereld. Er zijn in totaal 5 Yamas.
 2. Niyama. Richtlijnen die naar binnengekeerd zijn, een soort persoonlijke waarheden en disciplines. Er zijn in totaal 5 Niyamas.
 3. Asana. Fysieke houdingen.
 4. Pranayama. De ademhaling naar meer levensenergie.
 5. Pratyahara. Controle over de zintuigen.
 6. Dharana. Concentratie.
 7. Dhyana. Meditatie.
 8. Samadhi. Het uiteindelijke doel van Yoga. Gelukszaligheid. Hierbij geef je je helemaal over.

De naam van de fysieke yogavorm (Ashtanga Yoga dus) is gebaseerd op dit achtvoudige yoga pad. Hoewel Ashtanga yoga gebaseerd is op deze stappen, is de benadering en invulling van Patanjali en Pattabhi Jois heel anders.

Patanjali benadert yoga vooral als iets van de geest. De asana’s zijn daar slechts een klein onderdeel van.

Pattabhi Jois heeft de asana’s (in combinatie met de adem) de voornaamste rol gegeven in het achtvoudige pad. Hij ziet de houdingen als manier om lichaam, geest en ziel samen te brengen (en daarin komen dus alle stappen tot uiting).

Je beoefent de stappen dus niet los van elkaar, maar als geheel. Er is bijvoorbeeld ook geen uitgebreide meditatie aan het einde van de practice. De houdingen zijn allemaal vloeiend, en met de ademhaling, met elkaar verbonden.

In de rest van deze blog gaan we verder in op deze fysieke vorm van yoga, de Ashtanga yoga zoals omschreven door Pattabhi Jois dus :).

Ashtanga Vinyasa Yoga en Ashtanga Power Yoga

Om het nog een beetje verwarrender te maken, wordt er ook weleens gesproken van Ashtanga Vinyasa Yoga en Ashtanga Power Yoga.

Zowel Vinyasa Yoga als Power Yoga hebben overeenkomsten met Ashtanga Yoga maar ze zijn net even anders. Deze vormen hanteren allebei geen vaste serie. 

In Vinyasa Yoga speelt met name de dynamiek en de adem een grote rol. In Power Yoga ligt de focus vooral op kracht.

Wil je meer weten over de verschillen tussen deze vormen? Lees dan deze blog.

Wil je weten wat Vinyasa Yoga precies is? Kijk dan vooral even deze video!

Wat zijn de voordelen van Ashtanga Yoga?

Het hoge tempo van de oefeningen biedt een groot voordeel. Omdat je snel moet schakelen tussen de oefeningen blijft je lichaam namelijk in beweging.

Het constante bewegen zorgt ervoor dat je bloedsomloop op gang komt en de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ook komt de spijsvertering op gang. Verder wordt de innerlijke kracht en stabiliteit bevorderd.

Ashtanga Yoga zorgt door inspanning dat het lichaam veel calorieën verbrandt. Het is dan ook een geschikte Yogasoort om af te vallen.

Ook zorgt het voor een verbetering in je flexibiliteit. Omdat je constant bezig bent blijft je lichaam namelijk warm. Het voordeel hiervan is dat je spieren hierdoor beter kunnen uitrekken waardoor je leniger en flexibeler wordt!

De combinatie van Asana’s en de Ujjayi ademhaling zorgen er ook voor dat je je hoofd leeg kunt maken. Er kan zo een gevoel ontstaan van samenkomst van lichaam, geest en ziel.

Wat zijn de nadelen van Ashtanga Yoga?

Omdat de oefeningen in dynamisch en in hoog tempo worden uitgevoerd, past deze vorm niet bij iedereen.

Ashtanga Yoga is fysiek uitdagend en het risico is dan ook dat je te snel gaat en te veel wil. Het kan dat je daardoor houdingen slordig of verkeerd uit gaat voeren, waarbij blessures op de loer liggen.

Het kan ook gebeuren dat je je teveel naar buiten keert en bezig bent met hoe de houdingen eruit zien in plaats van dat je naar binnen keert om te voelen hoe de houdingen voor jou zijn.

Ook het uitvoeren van correcties gebeurt veel bij Ashtanga Yoga. Een subtiele correctie om ervoor te zorgen dat je de houding op de juiste manier doet, kan heel behulpzaam zijn.

Maar laat je nooit hardhandig en met kracht in een houding duwen! Ieder lichaam is anders en ieder skelet is ook anders, we zijn daarom niet allemaal in staat om precies hetzelfde te doen.

Je kan hier flinke blessures van oplopen, dus wees hier echt voorzichtig mee.

Ook zijn er de laatste jaren nare verhalen naar buiten gekomen over ongewenste aanrakingen door Patthabi Jois. Dat is natuurlijk ontzettend treurig en dit staat lijnrecht tegenover wat yoga zou moeten zijn.

Is Ashtanga Yoga geschikt voor iedereen?

Als je van een fysieke uitdaging houdt en het fijn vindt om elke keer dezelfde serie houdingen te doen, dan kan dit heel geschikt voor je zijn!

Wanneer je op zoek bent naar een meer rustige vorm van yoga, wanneer je vooral yoga doet om te ontspannen of wanneer je bepaalde blessures of ziektes hebt, is Ashtanga Yoga niet geschikt.

Hoe kan je met Ashtanga Yoga beginnen?

We raden de meeste Yogi’s aan om eerst met de basis Hatha Yoga te beginnen.

Dit geeft je de ruimte om de houdingen eerst één voor één te ervaren en op de juiste manier op te bouwen en uit te voeren. In Ashtanga Yoga is daar minder tijd voor.

Voor beginners kan het verstandig zijn om eerst af te tasten welke Yogavorm het beste bij hun wensen past. Ashtanga Yoga kan met name geschikt zijn voor een fanatieke Yogi.

Het kan voor iedere Yogi dus verstandig zijn om eerst zichzelf te leren begrijpen. Wat zijn je doelen? Wat wil je met Yoga bereiken?

Vervolgens moet iedere Yogi de Yoga leren begrijpen. Welke soort Yoga past het beste bij jou?

Hatha Yoga biedt uitkomst bij het beantwoorden van deze vragen. Ashtanga Yoga vormt hier een mooi vervolg op voor de fanatieke Yogi.

Ashtanga Yoga Oefeningen

Ashtanga Yoga oefeningen kunnen erg lastig zijn wanneer je nog onbekend bent met de Ashtanga Yoga. De oefeningen worden namelijk snel achter elkaar uitgevoerd.

Om alle afzonderlijke oefeningen en de overgangen goed onder de knie te krijgen, is het verstandig om vooraf goed instructiefilmpjes te bestuderen of les te nemen.

Een voorbeeld van Ashtanga Yoga oefeningen

Toch is het wel nuttig en leuk om één van die oefeningreeksen uitgelegd te krijgen. Je wilt tenslotte snel aan de slag kunnen en je leest dit niet voor niks! 😉

Als je al vaker yoga hebt gedaan, dan ken je deze reeks misschien wel…

Het gaat namelijk om Surya Namaskar A, oftewel de Zonnegroet. Deze reeks komt dus in de Ashtanga Yoga voor, maar ook in andere vormen van Yoga.

De Zonnegroet is een vaste reeks van staande-, liggende-, en zittende Yoga oefeningen, die meerdere malen herhaald wordt.

Je kunt hierbij de verschillende opeenvolgende houdingen lang aanhouden, of de serie juist op het ademritme en dus sneller uitvoeren.

In de Zonnegroet A worden de Berghouding, Plankhouding, Chataranga Dandasana,  Cobrahouding of Opwaartse Hond houding, Neerwaartse hond, en de Namasté houding  gecombineerd tot een geheel.

In deze video leggen we de zonnegroet aan je uit!

Welke vorm van yoga past bij jou?

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je aan yoga wil doen. Wat zijn je doelen, wat hoop je te bereiken en wat zijn je wensen?

Hoe beter je dat helder hebt, hoe beter je een yogavorm kunt vinden die aansluit op wat jij zoekt!

Weet je niet meer welke yogavormen er ook alweer zijn? We zetten er hier 4 voor je op een rij!

Online yoga – Posture Lab

Heb je helemaal zin om met Ashtanga Yoga te beginnen maar heb je nog nooit yoga gedaan? Dan is het handig om je eerst te verdiepen in de meest voorkomende yoga houdingen.

Je leert dan hoe je deze op de juiste manier uit moet voeren.

Op ons online platform vind je een cursus ‘Posture Lab‘ waarin we alle belangrijke basic houdingen aan je uitleggen. Doe je mee?Posture lab

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Frederique

  Hi! Welke vorm van yoga is het beste om flexibeler te worden? Ik ben van nature best wel stijf en zelfs al doe ik elke dag een kwartiertje yoga, ik heb het idee dat het leniger worden vrij langzaam gaat. Groetjes!

  1. Rolf

   Hi Frederique, flexibeler worden is niet iets wat heel snel gaat. In iedere vorm van Yoga zitten bijna wel stretches die je helpen om leniger te worden. Yin Yoga zou je hier extra goed bij kunnen helpen, als het puur gaat om de lenigheid.

   Groetjes,

   Rolf

 2. Manon

  Hi, Gaan jullie ook Ashtanga yoga aanbieden op jullie (betaalde) platform? Zou écht een toevoeging zijn war mij betreft.
  Gr. Manon

  1. Rolf

   Hi Manon! De Ashtanga Yoga zoals ontworpen door Pattabhi Jois zal voorlopig niet op het platform komen. Wij zijn hier niet in geschoold. De Ashtanga Yoga zoals die beschreven wordt door Patanjali geven we al, dus dat zit verweven in de lessen op het practice platform. Zie het artikel voor het verschil tussen deze 2.

Laat een reactie achter