Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 mei 2022

Kundalini Yoga, wat is het precies?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Kundalini Yoga, wat is dat eigenlijk?

Deze soort Yoga is lang onbekend gebleven en gaat vrij diep in op het spirituele aspect van Yoga. Omdat dit af en toe best lastig te begrijpen is, hebben we hier een uitgebreid blog over geschreven.

Je komt in dit blog onder andere te weten:

  • Wat Kundalini Yoga is
  • Of Kundalini Yoga gevaarlijk is
  • Wat Kundalini Energie is
  • En wat Kundalini Reiki is

Lees je mee?

kundalini energie

Vragen over Kundalini Yoga

1. Wat is Kundalini?

Kundalini is een spirituele energie. Je kunt het omschrijven als een energie die ‘slapend’ is. In de Yoga filosofie lees je vaak over een slapende slang die opgerold ligt aan de basis van de wervelkolom.

2. Waar is Kundalini Yoga goed voor?

Kundalini Yoga is een vorm van Yoga die ervoor zorgt dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt door het openen van je Chakra’s.

3. Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

Kundalini Yoga is niet per se gevaarlijk, maar Kundalini is wel een hele heftige energie. Wanneer je die in één keer volledig wakker maakt, kan dit als een explosie voelen waar sommige mensen van kunnen schrikken.

Veel mensen zijn hier niet klaar voor en dat kan zorgen voor aanpassingsproblemen in het dagelijks leven. Dat kan dus best heftig zijn.

Kundalini en prana

Kundalini is niet hetzelfde als prana. Prana is de levensenergie die ons overal omringt en overal aanwezig is. Kundalini energie is een spirituele energie, die alleen gevoeld kan worden als deze bewust kan worden aangewakkerd.

Wil je meer weten over prana? Kijk dan eens de video hieronder!

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een vorm van Yoga die ervoor zorgt dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt door het openen van je Chakra’s. De energie en kracht komt van binnen uit.

Chakra’s kunnen omschreven worden als energiezones die belangrijk zijn voor een goede balans van energiestromen in je lichaam.

Yogi Bhajan (in 1929 geboren in India) heeft de westerse wereld kennis laten maken met Kundalini Yoga in de jaren 60. De reden dat deze vorm van Yoga pas zo laat de wereld over ging, was vanwege een eeuwenoude geheimhoudingsplicht.

Bhajan besloot om deze kennis toch te delen en daardoor kunnen wij nu deze kennis verder verspreiden.

kundalini yoga

Chakra’s en Kundalini Yoga

Eerder noemden we al het belang van Chakra’s en Kundalini Yoga, maar hoe zit dat nu precies? Het kan wat ingewikkeld klinken, maar als je je er even in verdiept is het allemaal best logisch.

Alle Chakra’s bevinden zich rondom de wervelkolom. In de wervelkolom bevindt zich namelijk het centrale zenuwstelsel van de mens, waar veel energie door getransporteerd wordt in zenuwbanen.

Kundalini Yoga zorgt ervoor dat de Chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden, hierdoor komt er veel energie vrij in het zenuwstelsel.

Wat is Kundalini energie?

Kundalini energie is energie die vrijkomt bij het openen van je Chakra’s. Het vrijkomen van Kundalini energie vindt plaats door speciale oefeningen te doen. Deze oefeningen zijn kenmerkend voor Kundalini yoga.

Kundalini energie is een bijzondere vorm van energie. Deze energie wordt namelijk op een directe wijze vrijgegeven in het lichaam.

Wanneer een Chakra zichzelf geopend heeft, wordt de energie via het zenuwstelsel door het lichaam geleid. Deze ‘spontane energie’ is direct voelbaar.

Kundalini energie ervaren

Het ervaren van Kundalini energie vraagt veel geduld. De reden hiervoor is dat Kundalini energie alleen op een goede manier kan vrijkomen wanneer de Chakra’s zich op een juiste manier geopend hebben.

Een goede opening van je Chakra’s is voor de beginnende Yogi helaas wat lastiger, het vraagt veel ervaring met Yoga om dit op een juiste manier te doen. Kundalini Yoga is dan ook niet heel erg geschikt voor beginners binnen de Yoga.

Aangeraden wordt om Kundalini Yoga pas te beoefenen na een bepaald basisniveau in de Yoga. Vele Yogi’s volgen daarom eerst een aantal Hatha Yoga lessen.

kundalini energie

Kundalini Yoga oefeningen, hoe zien ze er uit?

Tijdens Kundalini Yoga worden de oefeningen dynamisch uitgevoerd. De ene oefening vloeit dus over in een nieuwe oefening. De houdingen worden hierbij precies binnen het voorgeschreven tijdslimiet uitgevoerd.

Doormiddel van de uitvoering van Kundalini Yoga oefeningen en de ademhaling worden de geest en de ziel één. De ademhaling kan heel bepalend zijn voor de lichamelijke gesteldheid.

Denk je maar eens in: adem je snel of langzaam? Ben je boos, angstig, blij of juist heel kalm? Al deze emoties kunnen ervoor zorgen dat je anders ademt.

Meditaties zijn daarnaast ook erg belangrijk bij kundalini oefeningen. Deze kun je stil uitvoeren, maar kunnen ook op een dynamische manier uitgevoerd worden.

Denk bij een dynamische uitvoering aan een meditatief ademritme of door de toepassing van mantra’s.

Kundalini energie en aura’s   

Misschien heb je de term “aura” wel eens horen vallen. Aura’s worden vaak gekoppeld aan spiritualiteit en geesten. Interessant is dat aura’s onderdeel zijn van hetzelfde energiestelsel als Kundalini energie, en veel worden beschreven binnen de Yoga.

Binnen het Hindoeïsme, de basis voor de Yoga, wordt alles op aarde als energiestroom ervaren. Energie gaat nooit verloren maar verandert alleen van vorm. Op dit gebied kan er een verband gelegd worden tussen deze energie en de spiritualiteit.

Sommige mensen beweren aura’s te kunnen zien rondom mensen, vaak zijn deze ook nog te onderscheiden in kleuren. Hoe gek het misschien ook klinkt, dit zou best waar kunnen zijn.

Aura’s en chakra’s

Wanneer een bepaalde Chakra dominant energie uitstraalt ten opzichte van de andere Chakra’s, kan deze de Kundalini energie uit evenwicht brengen, je voelt je dan lichamelijk of geestelijk uit balans.

Hoewel het niet bewezen is, zou het zo kunnen zijn dat sommige mensen de dominante Chakra kunnen waarnemen als een kleur.

chakra's

Dit komt omdat de Chakra’s in het menselijk lichaam zich allemaal bevinden rondom de wervelkolom, het zenuwcentrum van het lichaam. Deze zijn te onderscheiden in zeven Chakra’s met allemaal een bijbehorende kleur.

Aura’s rondom mensen zouden dan ook door sommige mensen goed aangevoeld worden, waar andere mensen deze zelfs kunnen waarnemen en beschrijven.

Wil je meer over de chakra’s ontdekken? In deze video leggen we je er meer over uit!

Kundalini Reiki

Kundalini reiki is een paranormale therapievorm. De therapievorm werkt met Kundalini energie.

De energie van deze spirituele kracht bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en zit daar als het ware ‘opgerold’. Om de energie vrij te geven binnen het lichaam kunnen Kundalini Yoga oefeningen worden gedaan.

De energie kan ook van buitenaf aan iemand overgeleverd worden, dit wordt dan gedaan door middel van de Kundalini reiki.

Wat gebeurt er tijdens de Kundalini reiki?

Bij Kundalini reiki wordt simpel gezegd energie overgedragen van de therapeut naar de persoon onder behandeling. Het is dus geen Kundalini Yoga.

Die persoon ervaart daardoor een toegenomen hoeveelheid energie. De energie die deze persoon dan voelt is de Kundalini energie.

Het is het gevolg van het doorbreken van zogenaamde ‘blokkades’ in het energiestelsel van een persoon, waardoor de Chakra’s beter in balans komen.

Wanneer de Chakra’s in evenwicht zijn voel je jezelf energieker en meer in balans. Alle energiekanalen in je lichaam worden als het ware “gereinigd”, en zowel lichamelijk als geestelijk zul je jezelf daardoor prettiger voelen.

Een Kundalini reiki behandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Zo zijn er bijvoorbeeld behandelingen waarbij de therapeut zijn of haar handen op het lichaam van de persoon onder behandeling legt. Ook zijn er therapievormen waarbij de energieoverdracht vanaf een afstandje plaatsvindt.

Welke behandelvorm er ook gekozen wordt, alle behandelingen zorgen voor een overdracht van energie waardoor je jezelf veel lekkerder en energieker voelt.

yoga energie

Problemen bij Kundalini reiki

Echte risico’s bij Kundalini reiki zijn er niet, tenminste, wanneer de therapie wordt uitgevoerd door iemand met genoeg verstand van Kundalini energie.

Een risico bij Kundalini reiki kan bijvoorbeeld zijn dat je Chakra’s ‘verkeerd’ geopend worden waardoor je energiestelsel niet gereinigd wordt maar het juist uit balans wordt gebracht.

Het gevolg daarvan zal zijn dat je jezelf uit balans voelt, een bepaalde energie is dan dominant aanwezig in je lichaam, waardoor de Chakra’s en daarmee heel je energiestelsel niet in evenwicht zijn.

Mocht je een keer Kundalini reiki willen proberen is het daarom aan te raden om dit te doen bij een persoon met voldoende kennis over deze spirituele energie.

Wanneer is Kundalini reiki nuttig?

Kundalini reiki kan worden toegepast bij verschillende soorten klachten.

Deze klachten kunnen uiteenlopen van lichamelijke klachten tot geestelijke- en zelfs spirituele klachten. Kundalini reiki is dus voor vele soorten klachten nuttig.

Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat Kundalini reiki ook daadwerkelijk helpt. Toch zijn er veel mensen die zich duidelijk energieker en beter voelen na een behandeling.

Persoonlijk werk ik liever doormiddel van Yoga, pranayama en meditatie met Kundalini.

kundalini yoga

Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

We krijgen soms de vraag of Kundalini Yoga gevaarlijk kan zijn.

Gevaarlijk is misschien niet het goede woord, maar tijdens evenementen in Bali waar gewerkt werd met deze spirituele energie, hebben wij mensen gedesillusioneerd naar buiten zien komen.

Ook hebben we verhalen van anderen gehoord waarbij Kundalini meer slecht heeft gedaan dan goed.

Hoe komt dit?

Het is een hele heftige energie. En wanneer je die in één keer volledig wakker maakt, kan dit als een explosie voelen. Veel mensen zijn hier niet klaar voor en kunnen hierdoor niet goed meer functioneren in de huidige wereld.

Het is alsof je in een ferrari stapt zonder dat je je rijbewijs hebt gehaald.

Beter is om Kundalini geleidelijk aan te laten ontwaken met behulp van goede begeleiding. Dit kan lastig zijn, want veel docenten en zogeheten ‘guru’s’ gaan niet voor dit geleidelijke proces, omdat mensen vaak een ‘quick fix’ willen.

Kan ik dan meteen starten met Kundalini Yoga?

Dat ligt aan je huidige niveau van Yoga. Het is niet aan te raden voor Yoga beginners.

Voor beginnende Yogi is het verstandig om eerst een basisvorm van yoga onder de knie te krijgen zoals de Hatha Yoga. Later zou je dan eventueel verder kunnen gaan met Kundalini Yoga.

Omdat deze vorm van Yoga veel werkt met het openen van Chakra’s, kan het gevaarlijk zijn om hier op eigen houtje mee te gaan experimenteren. Deze vorm van Yoga is tenslotte niet voor niets zo lang geheim gehouden.

Wil je op een veilige en inspirerende manier aan de slag gaan met het openen van je chakra’s? Bekijk dan eens onze Yoga Nidra chakra cursus!

Cursus Yoga nidra chakra


Wat zijn jouw ervaringen met Kundalini Yoga? Laat het ons weten in een reactie hieronder! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter