Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 jan 2019

Kundalini Yoga, wat is het precies?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een vorm van Yoga waar je misschien wel eens van gehoord hebt is Kundalini Yoga.

Deze soort Yoga is lang onbekend gebleven en gaat vrij diep in op het spirituele aspect van Yoga. Omdat dit af en toe best lastig te begrijpen is, hebben we hier een uitgebreid blog over geschreven.

Je leert onder andere:

  • Wat Kundalini Yoga is.
  • Of Kundalini Yoga gevaarlijk is.
  • Wat Kundalini Energie is.
  • War Kundalini Reiki is.

kundalini yoga

Kundalini

Kundalini is een spirituele energie. Je kunt het omschrijven als een energie die ‘slapend’ is. In de Yoga filosofie lees je vaak over een slapende slang die opgerold ligt aan de basis van de wervelkolom.

Kundalini en prana

Kundalini is niet hetzelfde als prana. Prana is de levensenergie die ons overal omringt en overal aanwezig is. Kundalini energie is een spirituele energie, die alleen gevoeld kan worden als deze energie bewust kan worden aangewakkerd.

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een vorm van Yoga die ervoor zorgt dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt
door het openen van je Chakra’s.

Chakra’s kunnen omschreven worden als energiezones in het lichaam die belangrijk zijn voor een goede balans van energiestromen in je lichaam.

Yogi Bhajan (in 1929 geboren in India) heeft de westerse wereld kennis laten maken met Kundalini Yoga. De reden dat deze vorm van yoga pas zo laat de wereld over ging was vanwege een eeuwenoude geheimhoudingsplicht.

Bhajan besloot om deze kennis toch te delen, en daardoor kunnen wij nu deze kennis met jou delen.

kundalini yoga

Chakra’s en Kundalini Yoga

Eerder noemden we al het belang van Chakra’s en Kundalini Yoga, maar hoe zit dit nu precies?

Het kan wat ingewikkeld klinken, maar als je je er even in verdiept, is het allemaal best logisch.

Alle Chakra’s bevinden zich rondom rondom wervelkolom. In de wervelkolom bevindt zich namelijk het centrale zenuwstelsel van de mens, waar veel energie door getransporteerd wordt in zenuwbanen.

Kundalini Yoga zorgt ervoor dat de Chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden, hierdoor komt er veel energie vrij in het zenuwstelsel.

Kundalini energie

Kundalini energie is energie die vrijkomt bij het openen van je Chakra’s. Het vrijkomen van Kundalini energie vindt plaats door speciale oefeningen te doen. Deze oefeningen zijn kenmerkend voor Kundalini yoga.

Kundalini energie is een bijzondere vorm van energie. Deze energie wordt namelijk op een directe wijze vrijgegeven in het lichaam. Wanneer een Chakra zichzelf geopend heeft wordt de energie via het zenuwstelsel door het lichaam geleid, deze “spontane energie” is direct voelbaar.

Kundalini energie ervaren

Het ervaren van Kundalini energie vraagt veel geduld, dit klinkt misschien wat tegenstrijdig met “spontane energie ervaring”.

De reden hiervoor is namelijk dat Kundalini energie alleen op een goede manier kan vrijkomen wanneer de Chakra’s zich op een juiste manier geopend hebben.

Een goede opening van je Chakra’s is voor beginnende Yogi helaas wat lastiger, het vraagt veel ervaring met Yoga om dit op een juiste manier te doen. Kundalini Yoga is dan ook niet heel erg geschikt voor beginners binnen de Yoga.

Aangeraden wordt om Kundalini Yoga pas te beoefenen na een bepaald basisniveau in de Yoga, vele Yogi volgen daarom eerst een aantal Hatha Yoga lessen.

kundalini energie

Kundalini energie en aura’s   

Misschien heb je de term “aura” wel eens horen vallen. Aura’s worden vaak gekoppeld aan spiritualiteit en geesten. Interessant is dat aura’s onderdeel zijn van hetzelfde energiestelsel als Kundalini energie, en veel worden beschreven in de Yoga.

Binnen het Hindoeïsme, de basis voor de Yoga, wordt alles op aarde als energiestromen ervaren. Energie gaat nooit verloren maar verandert alleen van vorm. Op dit gebied kan er een verband gelegd worden tussen deze energie en de spiritualiteit.

Sommige mensen beweren aura’s te kunnen zien rondom mensen, vaak zijn deze ook nog te onderscheiden in kleuren. Hoe gek het misschien ook klinkt, dit zou best waar kunnen zijn.

Aura’s en chakra’s

Wanneer een bepaalde Chakra dominant energie uitstraalt ten opzichte van de andere Chakra’s kan deze de Kundalini energie uit evenwicht brengen, je voelt je dan lichamelijk of geestelijk uit balans.

Hoewel het niet bewezen is, zou het zo kunnen zijn dat sommige mensen de dominante Chakra kunnen waarnemen als een kleur.

Dit komt omdat de Chakra’s in het menselijk lichaam die zich allemaal bevinden  rondom de wervelkolom, het zenuwcentrum van het lichaam, te onderscheiden zijn in zeven Chakra’s met allemaal een bijbehorende kleur.

Aura’s rondom mensen zouden dan ook door sommige mensen goed aangevoeld worden, waar andere mensen deze zelfs kunnen waarnemen en beschrijven.

chakra's

Kundalini Reiki

Kundalini reiki is een paranormale therapievorm. De therapievorm werkt met Kundalini energie.

De energie van deze spirituele kracht bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en zit daar als het ware “opgerold”. Om de energie vrij te geven binnen het lichaam kunnen Kundalini Yoga oefeningen worden gedaan.

Maar de energie kan ook van buitenaf aan iemand overgeleverd worden, dit wordt dan gedaan door middel van de Kundalini reiki.

Wat gebeurt er tijdens de Kundalini reiki?

Bij Kundalini reiki wordt simpel gezegd energie overgedragen van de therapeut naar de persoon onder behandeling. Het is dus geen Kundalini Yoga.

Die persoon ervaart daardoor een toegenomen hoeveelheid energie. De energie die deze persoon dan voelt is de Kundalini energie.

Het is het gevolg van het doorbreken van zogenaamde “blokkades” in het energiestelsel van een persoon, waardoor de Chakra’s in een betere balans komen.

Wanneer de Chakra’s in evenwicht zijn voel je jezelf energieker en meer in balans. Alle energiekanalen in je lichaam worden als het ware “gereinigd”, en zowel lichamelijk als geestelijk zul je jezelf prettiger voelen.

Een Kundalini reiki behandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Zo zijn er bijvoorbeeld behandelingen waarbij de therapeut zijn of haar handen op het lichaam van de persoon onder behandeling legt.

Ook zijn er therapievormen waarbij de energieoverdracht vanaf een afstandje plaatsvindt. Welke behandelvorm er ook gekozen wordt, alle behandelingen zorgen voor een overdracht van energie, waardoor je jezelf veel lekkerder en energieker voelt.

yoga energie

Problemen bij Kundalini reiki

Echte risico’s bij Kundalini reiki zijn er niet. Tenminste, wanneer de therapie wordt uitgevoerd door iemand met genoeg verstand van Kundalini energie.

Een risico bij Kundalini reiki kan bijvoorbeeld zijn dat de Chakra’s “verkeerd” geopend worden, waardoor het energiestelsel niet gereinigd wordt, maar het juist uit balans wordt gebracht.

Het gevolg daarvan zal zijn dat je jezelf uit balans voelt, een bepaalde energie is dan dominant aanwezig in je lichaam, waardoor de Chakra’s en daarmee heel je energiestelsel niet in evenwicht zijn.

Mocht je een keer Kundalini reiki willen proberen is het daarom aan te raden om dit te doen bij een persoon met voldoende kennis over deze spirituele energie.

Wanneer is Kundalini reiki nuttig?

Kundalini reiki kan worden toegepast bij verschillende soorten klachten.

Deze klachten kunnen uiteenlopen van lichamelijke klachten, tot geestelijke- en zelfs spirituele klachten. Kundalini reiki zijn dus voor vele soorten klachten nuttig.

Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat Kundalini reiki ook daadwerkelijk helpen. Toch zijn er veel mensen die zich duidelijk energieker en beter voelen na een behandeling.

Persoonlijk werk ik liever door middel van Yoga, pranayama en meditatie met Kundalini.

Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

We krijgen soms de vraag of Kundalini Yoga gevaarlijk kan zijn? Gevaarlijk is misschien niet het goede woord, maar tijdens evenementen in Bali waar gewerkt werd met deze spirituele energie hebben wij mensen gedesillusioneerd naar buiten zien komen.

Ook hebben we verhalen van anderen gehoord waarbij Kundalini meer slecht heeft gedaan dan goed.

Hoe komt dit?

Het is een hele heftige energie. En wanneer je die in één keer volledig wakker maakt, kan dit als een explosie voelen. Veel mensen zijn hier niet klaar voor en kunnen hierdoor niet goed meer functioneren in de huidige wereld.

Het is alsof je in een ferrari stapt zonder dat je je rijbewijs hebt gehaald.

Beter is om Kundalini geleidelijk aan te laten ontwaken onder behulp van goede begeleiding. Dit kan lastig zijn, want veel docenten en zogeheten ‘guru’s’ gaan niet voor dit geleidelijke proces, omdat mensen vaak een ‘quick fix’ willen.

Kan ik dan meteen starten met Kundalini Yoga?

Dit ligt aan je huidige niveau van Yoga. Het is niet aan te raden voor Yoga beginners.

Voor beginnende Yogi is het verstandig om eerst een basisvorm van yoga onder de knie te krijgen zoals de Hatha Yoga. Later zou je dan eventueel verder kunnen gaan met Kundalini Yoga.

Omdat deze vorm van Yoga veel werkt met het openen van Chakra’s, kan het gevaarlijk zijn om hier op eigen houtje mee te gaan experimenteren.

Deze vorm van Yoga is tenslotte niet voor niets zo lang geheim gehouden.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter