Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 mei 2014

Kundalini Yoga, wat is het? (Artikel 1/3)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een vorm van Yoga waar je misschien wel eens van gehoord hebt is Kundalini Yoga. Deze soort Yoga is lang onbekend gebleven en gaat vrij diep in op het spirituele aspect van Yoga. Omdat dit af en toe best lastig te begrijpen is hebben we hier een serie van drie artikelen over geschreven. Dit artikel laat je eerst kennis maken met Kundalini Yoga.kundalini yoga

Kundalini Yoga is een vorm van Yoga die ervoor zorgt dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt
door het openen van je Chakra’s. Chakra’s kunnen omschreven worden als energiezones in het lichaam die belangrijk zijn voor een goede balans van energiestromen in je lichaam.

Yogi Bhajan (in 1929 geboren in India) heeft de westerse wereld kennis laten maken met Kundalini Yoga. De reden dat deze vorm van yoga pas zo laat de wereld over ging was vanwege een eeuwenoude geheimhoudingsplicht.

Bhajan besloot om deze kennis toch te delen, en daardoor kunnen wij nu deze kennis met jou delen.

Chakra’s en Kundalini Yoga

Eerder noemden we al het belang van Chakra’s bij Kundalini Yoga, maar hoe zit dit nu precies?

Het kan wat ingewikkeld klinken, maar als je je er even in verdiept, is het allemaal best logisch.

Alle Chakra’s bevinden zich rondom de wervelkolom, in de wervelkolom bevindt zich namelijk het centrale zenuwstelsel van de mens, waar veel energie door getransporteerd wordt in zenuwbanen.

Kundalini Yoga zorgt ervoor dat de Chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden, hierdoor komt er veel energie vrij in het zenuwstelsel. Je voelt je hierdoor fit en energiek!

Wat is er speciaal aan Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is speciaal omdat het een yogavorm is die direct energie levert. Omdat tijdens de oefeningen de Chakra’s geopend worden komt er veel energie vrij die onmiddellijk voelbaar is.

Ook maakt Kundalini Yoga gebruik van vele ademtechnieken en meditatievormen. Dit maakt Kundalini Yoga tot een erg veelzijdige yogavorm.

Vele andere soorten yoga leveren op de lange termijn pas resultaat. Je zou kunnen stellen dat Kundalini Yoga daarom erg geschikt is voor de “ongeduldige Yogi”.

Kan ik dan meteen starten met Kundalini Yoga?

Dit ligt aan je huidige niveau van Yoga. Als je net begint met Yoga raden we je niet aan om met Kundalini Yoga te beginnen. Kundalini Yoga is een meer gevorderde vorm van yoga. Voor beginnende Yogi is het verstandig om eerst een basisvorm van yoga onder de knie te krijgen zoals de Hatha Yoga. Later zou je dan eventueel verder kunnen gaan met Kundalini Yoga.

Omdat Kundalini Yoga veel werkt met het openen van Chakra’s, kan het gevaarlijk zijn om hier op eigen houtje mee te gaan experimenteren. Deze vorm van Yoga is tenslotte niet voor niets zo lang geheim gehouden.

Voor wie is Kundalini Yoga dus geschikt?  

Kundalini Yoga is geschikt voor gevorderde Yogi die verdieping zoeken in de Yoga. Binnen deze vorm van Yoga wordt veel aandacht besteed aan ademhaling, meditatie en de Chakra’s. Hierdoor komen de Yogi in een verder gevorderd stadium van de Yoga, wat een leuke uitdaging kan zijn.

Daarnaast is Kundalini Yoga zeer geschikt voor gevorderde yogi die op korte termijn veel energie willen ervaren.

Klik hier om het tweede artikel van deze serie te lezen: Kundalini energie.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter