Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 nov 2020

Hatha Yoga – Leer alles over deze populaire yoga stijl!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hatha Yoga. Je hebt er vast wel eens van gehoord.

Een moderne opvatting van Hatha Yoga is dat het alle fysieke vormen van Yoga omvat.

Iyengar, Ashtanga, Anusara, Kripalu, Integrale Yoga en andere vormen van fysieke Yoga, zijn allemaal vormen van Yoga gebaseerd op het fysieke aspect en zijn allemaal afgeleid van het oorspronkelijke Hatha Yoga.

Omdat Yoga vandaag de dag zo populair is, wordt Hatha Yoga vooral gezien als slechts het beoefenen van een aantal asanas.

Echter, als Hatha Yoga inderdaad alleen om het fysieke gedeelte zo draaien, zou dit heel ver afwijken van de oorspronkelijke definitie van Hatha Yoga.

Het wordt vaak een soort Yoga genoemd dat uit twee delen bestaat, de zon(ha) en de maan (tha) worden samen gebracht.

De ‘Ha’ staat voor het vurige en mannelijke. De ‘Tha’ verwijst naar het kalmerende en vrouwelijke. Tegenovergestelden worden dus samengebracht, onder andere het lichaam, de geest en energie.

Zoals je ziet een hoop informatie dus! In dit blog vertellen we je daarom graag wat meer over Hatha Yoga. Je komt onder meer te weten:

  • Waar hatha yoga vandaan komt
  • Welke verbinding het heeft met de asana’s
  • Hoe pranayama en hatha yoga aan elkaar gelinkt zijn 
  • Welk doel hatha yoga voor ogen heeft

En nog veel meer! Lees je mee?

hatha yoga

De Hatha Yoga Pradipika

Het boek ‘De Hatha Yoga Pradipika‘ is de basis van de Hatha Yoga en beschrijft een viervoudig systeem in vier verschillende hoofdstukken:

1. Asana

2. Reinigen, Pranayama

3. Bandha, Mudra, Kriya en Kundalini

4. Meditatie, Trancedente oefeningen, Samadhi

De Hatha Yoga Pradipika is eigenlijk een bundeling van heel veel eerdere geschriften over Yoga en brengt daarmee verschillende ideeën die bestonden over Yoga samen.

Je kunt het daarom zien als een soort samenvatting van de essentie van belangrijke verschillende kanten van Yoga. Hierdoor is het een van de fundamentele boeken in de yogawereld.

In de video hieronder vertellen we je graag nog wat meer over hatha yoga 🙂

Asana’s

Tijdens Hatha lessen is het belangrijk om te leren om lang in een houding (Asana) te blijven. Door te leren op een comfortabele manier lang in een bepaalde houding te blijven, werkt dit erg positief mee aan een goede basis voor meditatietechnieken.

Het ultieme doel van alle Asana’s is namelijk om je voor te bereiden en ongestoord en comfortabel in een houding kunt zitten, zodat je kunt mediteren. Als je spanningen in je lichaam voelt of je gedachten worden te vaak verstoord, zal het je namelijk niet lukken om goed te mediteren.

Om deze reden worden de meeste yogalessen ook afgesloten met savasana en daaropvolgend een meditatie. Je keert hierbij de aandacht naar binnen en leert doormiddel van meditatie binnen Hatha lessen ook jezelf heel goed kennen.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is Yoga dus veel meer dan alleen houdingen!

Asana’s zorgen er ook voor dat je veel energie krijgt en ze brengen gezondheid aan het lichaam.

In het begin kan dat soms oncomfortabel zijn, bijvoorbeeld doordat je in houdingen terechtkomt die zwaar zijn. Juist hier kun je echter winst behalen en groeien, bijvoorbeeld doordat je sterker wordt of meer balans leert vinden.

hatha yoga

Pranayama’s

Niet alleen de Asana’s komen aan bod bij de Hatha Yoga. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende ademhalingstechnieken (Pranayama’s) voor het reguleren van de ademhaling, het geven van energie en het loslaten van de adem.

Je leert hierbij het verschil tussen de buikademhaling en een ademhaling in de borst.

Als je aan de slag gaat met gevorderde pranayama technieken leer je ook om verschillende ratio’s toe te passen binnen je adem en je adem een aantal ogenblikken te pauzeren. Zowel na de inademing als de uitademing.

Ook zorgen deze Pranayama’s voor een goede balans tussen de twee hersenhelften.

In de video hieronder vertellen we je graag wat meer over de kracht van Pranayama.

Doel van Hatha Yoga

Het doel van Hatha lessen is om lichaam en geest samen te brengen. Het in contact komen met jezelf en het bereiken van een eenheid. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie.

Denk bij Hatha oefeningen niet alleen aan de belangrijke houdingen en ademhalingstechnieken. Om het maximale uit jezelf te halen is het daarbij ook van groot belang dat de juiste oefeningen op het gewenste moment worden aangeboden.

Daarbij moet je niets forceren en niet willen vechten om bijvoorbeeld in houdingen te blijven. Maar je de mentaliteit van een ‘vreedzame krijger’ ontwikkelen. Iemand die niet snel uit balans is te brengen en die toegewijd is aan zijn doel.

Voor veel mensen in het Westen is Hatha Yoga een belangrijk middel om stress te verminderen. Vaak wordt je door het volgen van Yoga lessen soepeler, maar werkt het ook erg positief voor de organen en het zenuwstelsel.

Veel mensen denken dat Yoga doen alleen maar ‘relaxen’ is. Naar mijn mening is dit een misvatting. Yogi’s lijken wel ‘relaxter’ omdat ze meer mentale kracht hebben en daardoor beter met stress en tegenslagen om kunnen gaan.

Ze zijn niet makkelijk van hun stuk te brengen. Zoals ik al zei; een vreedzame krijger. Je bent emotioneel en mentaal vaak sterker dan de gemiddelde mens en kunt gemakkelijker in balans blijven in het leven.

Aan de slag!

Wanneer je enthousiast bent geworden over deze Yogavorm hebben we goed nieuws voor je, op ons practice platform vind je namelijk een groots aanbod van Hatha lessen.

Op het platform vind je een speciale filter waarmee je hatha lessen gemakkelijk kunt vinden. Zo heb je altijd en overal je favoriete Yogalessen bij de hand!

Neem daarom zeker eens een kijkje en probeer de lessen uit 🙂

practice platform

Wat vind jij zo fijn aan hatha yoga? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter