Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 nov 2013

Hatha Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een moderne opvatting van Hatha Yoga is dat het alle fysieke vormen van Yoga omvat. Iyengar, Ashtanga, Anusara, Kripalu, Integrale Yoga en andere vormen van fysieke Yoga, zijn allemaal vormen van Yoga gebaseerd op het fysieke aspect en zijn allemaal afgeleid van de het oorspronkelijke Hatha Yoga.

Omdat Yoga vandaag de dag zo populair is wordt Hatha Yoga vooral gezien als slechts het beoefenen van een aantal asanas. Als Hatha Yoga inderdaad alleen om het fysieke gedeelte zo draaien, zou dit heel ver afwijken van de oorspronkelijke definitie van Hatha Yoga.

Het wordt vaak een soort Yoga genoemd dat uit twee delen bestaat, de zon(ha) en de maan (tha) worden samen gebracht. De ‘Ha’ staat voor het vurige en mannelijke. De ‘Tha’ verwijst naar het kalmerende en vrouwelijke. Tegenovergestelden worden dus samengebracht, onder andere het lichaam, de geest en energie.

hatha yoga

De Hatha Yoga Pradipika

Het boek ‘De Hatha Yoga Pradipika‘ is de basis van de Hatha Yoga en beschrijft een viervoudig systeem in vier verschillende hoofdstukken:

1. Asana

2. Reinigen, Pranayama

3. Bandha, Mudra, Kriya en Kundalini

4. Meditatie, Trancedente oefeningen, Samadhi

De HYP is eigenlijk een bundeling van heel veel eerdere geschriften over Yoga en brengt daarmee verschillende ideeën die bestonden over Yoga samen. Hierdoor is het een van de fundamentele boeken in de yogawereld.

Hatha Yoga en Asana’s

Tijdens de Hatha Yoga is het belangrijk om te leren om lang in een houding (Asana) te blijven. Door te leren op een comfortabele manier lang in een bepaalde houding te blijven, werkt dit erg positief mee aan een goede basis voor meditatietechnieken.

Het ultieme doel van alle Asana’s is namelijk om je voor te bereiden en ongestoord en comfortabel in een houding kunt zitten, zodat je kunt mediteren. Als je spanningen in je lichaam voelt of je gedachten worden te vaak verstoord, zal het je namelijk niet lukken om goed te mediteren.

Daarom worden de meeste yogalessen ook afgesloten met savasana en daaropvolgend een meditatie. Je keert hierbij de aandacht naar binnen en leert doormiddel van meditatie bij de Hatha Yoga ook jezelf heel goed kennen.

Asana’s zorgen er ook voor dat men veel energie krijgt en ze brengen gezondheid aan het lichaam.

Hatha Yoga en Pranayama’s

Niet alleen de Asana’s komen aan bod bij de Hatha Yoga. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende ademhalingstechnieken (Pranayama’s) voor het reguleren van de ademhaling, het geven van energie en het loslaten van de adem.

Je leert hierbij het verschil tussen de buikademhaling en ademhaling in de borst. Als je aan de slag gaat met gevorderde pranayama technieken leer je ook om verschillende ratio’s toe te passen binnen je adem en je adem een aantal ogenblikken te pauzeren. Zowel na de inademing als na de uitademing. Ook zorgen deze Pranayama’s voor een goede balans tussen de twee hersenhelften.

Doel van de Hatha Yoga

Het doel van de Hatha Yoga is lichaam en geest samen te brengen. Het in contact komen met jezelf en het bereiken van een eenheid. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie.

Denk bij Hatha Yoga oefeningen niet alleen aan de belangrijke houdingen en ademhalingstechnieken. Om het maximale uit jezelf te halen is het daarbij ook van groot belang dat de juiste oefeningen op het gewenste moment worden aangeboden.

Daarbij moet je niets forceren en niet willen vechten om bijvoorbeeld in houdingen te blijven. Maar je de mentaliteit van een ‘vreedzame krijger’ ontwikkelen. Iemand die niet snel uit balans is te brengen en die toegewijd is aan zijn doel.

Voor veel mensen die leven in het Westen is Hatha Yoga een belangrijk middel om stress te verminderen. Vaak wordt je door het volgen van Yoga lessen soepeler, maar werkt het ook erg positief voor de organen en het zenuwstelsel.

Veel mensen denken dat Yoga doen alleen maar ‘relaxen’ is. Naar mijn mening is dit een misvatting. Yogi’s lijken wel ‘relaxer’ omdat ze meer mentale kracht hebben en daardoor beter met stress en tegenslagen om kunnen gaan. Ze zijn niet makkelijk van hun stuk te brengen.

Zoals ik al zei; een vreedzame krijger.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter