Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 jan 2024

Wat is Hatha Yoga? – Een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments8

wat is hatha yoga

Hatha Yoga, wat is dat?

Hatha Yoga is een rustige vorm van Yoga en draait om het in balans brengen van tegenovergestelde krachten in het lichaam, zoals kracht en flexibiliteit.

Hatha Yoga is een systeem voor zelftransformatie en richt zich op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan. Het brengt lichaam, geest en energie in balans.

Zo kunnen we lijden (dukha) verminderen en geluk (sukha) vergroten.

Tijdens een Hatha yogales nemen we vaak een aantal Hatha Yoga poses (houdingen) aan gedurende een paar minuten. We combineren dat met ademhalingsoefeningen om zowel de geest als het lichaam te ontspannen.

“Veel mensen beoefenen Yoga en dat is voornamelijk door het doen van het staan op een mat en het doen van verschillende asana’s of yogahoudingen. Maar als je kijkt naar de geschriften over Yoga […] [dan is] Yoga ‘het kalmeren van de fluctuaties van de geest’. […] Dat is het doel van Yoga.” Rolf

Wil je graag snel weten wat Hatha Yoga is en wat de voordelen voor jou kunnen zijn? In de video hieronder leg ik het je graag uit! 

En als je er toch bent, vergeet dan niet om je gratis op ons YouTube kanaal te abonneren voor elke week nieuwe inspirerende Yoga video’s!

Voor wie is Hatha Yoga geschikt?

Hatha is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Juist omdat Hatha Yoga een rustige, redelijk langzame vorm van Yoga is, is het perfect voor beginners.

Je hoeft er niet flexibel of sterk voor te zijn. Sterker nog, hoe vaker je yoga beoefent, hoe sterker en flexibeler je wordt!

Daarnaast kun je altijd hulpmiddelen gebruiken, zoals kussens, blokken of riemen om de oefeningen makkelijker te maken.

Dus ook als je een minder goede lichamelijke conditie hebt of met blessures hebt te maken, kan Hatha Yoga heel goed voor je werken.

Hatha Yoga als basis

Hatha Yoga is een van de populairste en oudste yogastijlen. Het is dan ook een zeer complete vorm van Yoga.

Wat je misschien nog niet wist, is dat de meeste moderne vormen van Yoga een aftakking zijn van Hatha Yoga.

Verschillend als ze lijken, Iyengar, Ashtanga, Anusara, Kripalu, Power, Integrale Yoga en andere vormen van fysieke Yoga, zijn allemaal gebaseerd op het fysieke aspect en afgeleid van het oorspronkelijke Hatha Yoga.

Wat betekent ‘Hatha’ Yoga?

Net als bij veel woorden uit het Sanskriet, kan het woord ‘Hatha’ veel verschillende dingen betekenen en op veel manieren geïnterpreteerd worden.

Wanneer je zoekt naar de betekenis van Hatha Yoga, wordt vaak de omschrijving gegeven van Ha & Tha. ‘Ha’ is de zon, het actieve, het mannelijke, yang. En ’tha’ is de maan, het vrouwelijke, het kalme, yin.

Hatha Yoga is binnen deze interpretatie dus het verenigen van de gepolariseerde dimensies van ons bestaan – het mannelijke en het vrouwelijke. Dit omvat het lichaam, de geest en onze energie. – Rolf 

Hoewel de analogie van ha & tha als referentie naar zon en maan correct is, zijn zon en maan niet de letterlijke betekenis van deze woorden.

Zon en maan verwijzen naar de energiekanalen die in de yogatraditie ‘nadis‘ worden genoemd. De energiekanalen waarnaar zon en maan verwijzen zijn ida en pingala.

Hatha Yoga is krachtig

Een andere betekenis van het woord Hatha is ‘krachtig’. Dit is een referentie naar de fysieke en krachtige asanas die er soms tijdens Hatha Yoga beoefend worden.

Het werd krachtig genoemd, omdat Yoga vroeger vooral een practice voor de geest was, waarbij nauwelijks fysieke houdingen werden uitgevoerd. Bij Hatha Yoga was dat dus wel het geval.

Interessant hierbij is dat Hatha yogalessen tegenwoordig juist helemaal niet meer als heel erg fysiek bestempeld worden. Hatha Yoga wordt nu gezien als gematigd intens, vergeleken met veel andere stijlen.

Yoga in het westen heeft onze perceptie van Yoga doen veranderen waardoor een yogapractice over het algemeen veel fysieker is geworden.

Waar Hatha Yoga vroeger beschreven werd als krachtig, gaat dit nu meer op voor stijlen als Power Yoga, Vinyasa en Ashtanga.

‘Krachtig’ kan echter ook verwijzen naar de kracht, energie of discipline die nodig is om progressie in het proces van transformatie te boeken.

In dit opzicht is Hatha Yoga ontzettend krachtig omdat het een yogastijl is waarbij je je richt op het vrijmaken van energie.

Yoga is een pad met vele obstakels en we moeten persoonlijke kracht ontwikkelen om sterker te groeien dan de obstakels waarmee we geconfronteerd worden. – Rolf

Doel van Hatha Yoga

Het doel van Hatha Yoga is het samenbrengen van lichaam en geest, het in contact komen met jezelf en het bereiken van een eenheid. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie.

Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht.

Voor veel mensen in het Westen is Hatha Yoga een belangrijk middel om stress te verminderen. Vaak wordt je door het volgen van yogalessen soepeler, maar werkt het ook erg positief voor de organen en het zenuwstelsel.

Yoga is veel meer dan alleen ‘relaxen’ en ‘rekken en strekken’. 

In onderstaande video hoor je nog uitgebreider waarom Yoga veel meer is dan alleen houdingen!

Hatha Yoga en de ademhaling

In Hatha Yoga is de ademhaling heel belangrijk. De Hatha yogatraditie zegt dan ook:

‘Prana-vrtti-nirodhah’

Wat je vrij kunt vertalen als ‘het kalmeren van de fluctuaties van prana’. Onze levensenergie, prana, en onze geest zijn met elkaar verbonden. Als de een verstoord is, is de ander dit ook.

De Hatha Yogi’s zijn van mening dat er beter te werken valt met prana, onze levensenergie, (o.a. ademhaling) dan met de geest.

Ga maar eens na: het is voor veel mensen veel makkelijker om de ademhaling te controleren, dan hun gedachten.

Als we de ademhaling kunnen sturen, kunnen we onze levensenergie sturen en daarmee vat krijgen op onze veranderlijke geest.

7 voordelen van Hatha Yoga

Nu je weet wat Hatha Yoga precies is, wil je vast ook graag weten wat de voordelen hiervan zijn! Hieronder vind je 7 voordelen.

1. Ontwikkel flexibiliteit en kracht

De balans tussen flexibiliteit en kracht staat voor de balans tussen yin en yang in Hatha Yoga. Flexibiliteit leert je namelijk om yinkwaliteiten zoals loslaten, accepteren en compassie voor jezelf te ontwikkelen.

Hoe beter het je lukt om hiermee te werken, hoe meer flexibiliteit je in je lichaam (en geest!) zal ontwikkelen. Kracht helpt je om de yang kwaliteiten zoals discipline, wilskracht en stabiliteit te ontwikkelen.

Beide zijn nodig om tot een optimale balans te komen. De mentale aspecten van deze vurige energie, zullen uiteindelijk leiden tot een sterk en krachtig lichaam. Gecombineerd met de yinelementen is dit de perfecte balans.

2. Optimaliseer je ademhaling

De ademhaling wordt binnen de Hatha yogatraditie gezien als de drager van levensenergie prana. Ook vormt de ademhaling de brug tussen het externe en het interne. Tussen lichaam en geest.

Door met de ademhaling te werken krijgen we toegang tot de meer subtielere dimensies van ons bestaan. Een betere ademhaling betekent in de Yoga meer controle over lichaam en geest.

3. Meer energie

Door je lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de ademhaling te optimaliseren is meer energie bijna een onvermijdelijk gevolg. Als systemen in je lichaam worden getraind, gereinigd en geoptimaliseerd. Denk aan:

  • Het verwijderen van fysieke en mentale blokkades
  • Het afvoeren van afvalstoffen
  • Het verbeteren van de bloedcirculatie en het lymfesysteem
  • Het tegengaan van stress
  • En nog vele andere elementen die een positief effect hebben op de beschikbaarheid van energie

Een regelmatige Hatha sessie is een upgrade voor je lichaam en daarmee een upgrade voor je energiesysteem.

melanie van baalen

4. Minder automatische piloot

We leven een groot gedeelte van onze tijd op de automatische piloot. Zonder bewust met aandacht in het hier en nu te zijn. Dit is zonde, want tijd is iets wat je maar één keer kunt uitgeven. Daarna is het weg.

De tijd die je hebt wil je zo bewust mogelijk meemaken en niet op de automatische piloot. Het regelmatig volgen van een Hatha Yoga sessie helpt je om dit te doen. Waarom?

In eerste instantie doordat je heel bewust bezig bent met je lichaam en geest. Je beweegt niet zomaar. Tijdens de oefeningen probeer je lichaam, mind en spirit met elkaar te verbinden.

Ook is de ademhaling altijd in het hier en nu. Door jezelf te trainen om op de ademhaling te letten, breng je je aandacht automatisch naar het nu-moment. Het moment waarop je leven zich afspeelt.

Yoga is een proces van het bewust maken wat voorheen onbewust was. Je leeft dus minder op de automatische piloot. Dat betekent meer aandacht, meer mindfulness, meer voelen en ervaren, meer verbinding, meer genieten.

5. Betere focus, concentratie en geheugen

Omdat je minder tijd spendeert op de automatische piloot, een kwalitatief lagere functie van je geest, komt er vanzelfsprekend meer ruimte voor kwalitatief hoogwaardige functies zoals focus.

Ook kun je je beter concentreren en werkt je geheugen beter.

6. Meer intuïtie

Een Hatha yogales is niet compleet zonder meditatie. Door te mediteren en tijd te nemen om stil te zijn geef je je ‘Monkey Mind’ eindelijk eens tijd om tot rust te komen.

We zien vaak dingen niet omdat onze beperkende, stressvolle en onproductieve gedachten in de weg zitten. Gedachten die we vaak iedere dag weer opnieuw denken, zonder dat we er bewust van zijn.

Wanneer we hier meer grip op krijgen en af en toe de tijd nemen om stil te zijn ontstaat er in ons overbelaste en drukke brein weer meer ruimte voor creativiteit en intuïtie.

7. Meer verbinding

Verbinding is de meest voorkomende vertaling van het woord Yoga.

Verbinding van het mannelijke en het vrouwelijke. De zon en de maan. Yin en yang. Lichaam en geest. Verbinding met alles om ons heen. Verbinding met onszelf. En vooral ook verbinding met elkaar.

Niemand heeft ooit geschreven hoe fijn het is om geïsoleerd te zijn van alles wat ons omringt. Verbinding is de echte kracht van Hatha Yoga.

hatha yoga oefeningen

De herkomst van Hatha Yoga

Hatha Yoga komt uit India en is al duizenden jaren oud. Patanjali schreef al over yoga in de Yoga Sutra’s (ergens tussen 50 v.Chr. en 200 na Chr.).

In de 15e eeuw na Chr. is ook de Hatha Yoga Pradipika geschreven. Dit boek beschrijft de basis van de Hatha Yoga. Het legt een viervoudig systeem uit in vier verschillende hoofdstukken:

  1. Asana
  2. Reinigen, Pranayama
  3. Bandha, Mudra, Kriya en Kundalini
  4. Meditatie, trancedente oefeningen, Samadhi

De Hatha Yoga Pradipika is eigenlijk een bundeling van heel veel eerdere geschriften over Yoga en brengt daarmee verschillende ideeën die bestonden over Yoga samen.

Je kunt het daarom zien als een soort samenvatting van de essentie van belangrijke verschillende kanten van Yoga. Hierdoor is het een van de fundamentele boeken in de yogawereld.

Hatha Yoga werd van origine beoefend door monniken die lichaamsbeweging nodig hadden als voorbereiding op het mediteren.

Bij veel yogastijlen zijn er oprichters en goeroes. Bij Hatha Yoga is dat niet het geval. Dit maakt het heel toegankelijk voor een grote groep mensen.

Hatha yoga quote

Verschil tussen Hatha Yoga en Yin Yoga

Yin en Hatha lijken in sommige opzichten op elkaar, maar zijn toch verschillend. Bij Yin Yoga hou je houdingen lang vast met als doel spanningen los te laten. Het is meer gericht op het bindweefsel, waar hatha meer gericht is op de spieren.

Het is een veel nieuwere yogavorm ontstaan in de jaren ’70. Yin Yoga is het antwoord op de steeds fysieker wordende Hatha Yoga met aftakkingen als Power Yoga en Ashtanga Yoga.

Yin Yoga richt zich vooral op ontspanning vinden en rust creëren in het dagelijkse leven. Iets waar heel veel mensen behoefte aan hebben in deze tijd.

Dat is ook de reden waarom Yin Yoga steeds populairder wordt. Een goede zaak.

Hatha Yoga is een completere yogastijl

Als je Yin vergelijkt met traditionele Hatha Yoga, is het minder transformatief. Het focust zich vooral op ontspanning en rust vinden. Bij Hatha is dat niet het geval.

Hatha Yoga is in die zin completer, omdat het zich richt op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan. Dit zie je minder terug binnen de Yin Yoga.

Yin Yoga is ook een yogavorm die ontstaan is in het Westen en is daarom minder traditioneel.

Hoewel Hatha en Yin Yoga in essentie dus verschillend zijn, komen ze soms best dicht bij elkaar in de buurt.

hatha yoga

Hoe ziet een Hatha yogales eruit?

Hathalessen beginnen vaak zittend, met een korte mindfulness meditatie. Daarna doe je diverse asana’s en soms pranayama oefeningen. Je eindigt met een savasana en doet daarvoor of daarna soms nog een meditatie.

Tijdens Hatha lessen leer je om langer in een houding, een asana, te blijven.

In het begin kan dat oncomfortabel zijn, bijvoorbeeld doordat je in houdingen terechtkomt die zwaar zijn (fysiek of mentaal). Juist hier kun je winst behalen en groeien, bijvoorbeeld doordat je sterker wordt of meer balans leert vinden.

Asana’s zorgen er ook voor dat je veel energie krijgt en ze brengen gezondheid aan het lichaam.

Pranayama oefeningen komen niet in elke les uitgebreid aan bod, maar zijn wel van groot belang in de Hatha Yoga. Ze spelen een rol bij het reguleren van de ademhaling, het geven van energie en het loslaten van de adem.

In de playlist hieronder vind je verschillende online Hatha Yoga lessen op ons YouTube kanaal, die je vanuit huis met ons mee kunt doen.

Opbouw Hatha Yoga oefeningen

Hatha Yoga oefeningen kunnen op zichzelf staand uitgevoerd worden (dus als 1 losse oefening), maar ze kunnen ook gecombineerd worden in een serie.

Jij of de yogadocent maakt dan een logische opbouw tijdens een serie asana’s. Denk bijvoorbeeld aan staande oefeningen, gevolgd door zittende oefeningen en eindigend met liggende oefeningen.

Ook kun je gebruik maken van tegengestelde oefeningen. Na een vooroverbuiging doe je bijvoorbeeld een oefening achterover.

Een vooraf ingestelde serie blijkt op elk ander moment weer een andere uitwerking te hebben. Elke dag en ieder moment van de dag voel je je immers anders.

Waar moet je op letten tijdens Hatha Yoga oefeningen?

Tijdens Hatha Yoga is het van groot belang dat je jezelf niet forceert. Het is geen wedstrijd.

Doe wat goed voelt en op het moment dat dit niet zo is, pas je de oefening naar jouw wensen aan. Vooral bij beginners kan het in het begin misschien wat ongemakkelijk aanvoelen. Pas dan vooral de oefeningen aan.

De adem stuurt te beweging. Het is daarbij erg belangrijk dat je goed in- en uitademt en de volle longinhoud gebruikt. Hierdoor wordt de doorstroom van je bloed verbeterd en krijg je meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt voor meer energie.

Aan de slag met Hatha Yoga

Wil je graag aan de slag met Hatha Yoga maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje op ons practice platform! Hier vind je talloze hatha lessen die je overal en altijd kunt doen!

practice platform

5 populaire Hatha Yoga houdingen

Ben je benieuwd geworden welke houdingen veel voorkomen in een Hatha les? We zetten hier 5 populaire houdingen voor je op een rijtje.

1. De Plankhouding

De Plank is een yogahouding die veel coördinatie van het lichaam vraagt.

De Plank is een asana die door velen als erg uitdagend ervaren wordt en het bijkomende nadeel is dan ook nog dat er eigenlijk geen yogales voorbij gaat waarin de Plank niet aan bod komt.

Tijdens series als de Zonnegroet en eventuele andere vinyasaseries die je tijdens je les tegenkomt, wordt er allemaal gebruik gemaakt van de Plank.

Hier lees je zes tips om de Plankhouding te verbeteren.

plankhouding

2. De Neerwaartse Hond

De Neerwaartse Hond of (Adho Mukha Svanasana) bestaat uit een zogenaamde “omgekeerde beweging”, waarbij het hoofd van de yogi naar beneden gericht is.

Je komt deze houding bijna in elke Hatha les wel tegen.

De omgekeerde positie biedt de yogi veel voordelen ten opzichte van veel andere yogaoefeningen.

Zo brengt het onder andere verloren energie terug wanneer je deze houding voor een wat langere tijd aanneemt, rekt het de hamstrings en wordt stijfheid in de schouders aangepakt.

Lees hier meer over deze houding.

Neerwaartse hond

3. Utthita Parsvakonasana

Utthita Parsvakonasana wordt ook wel de zijwaartse hoekhouding genoemd. Het is een yogahouding waarbij je veel gebruik maakt van je buikspieren, maar waarbij ook controle over het gehele lichaam gevraagd wordt.

Parsvakonasana is een yogahouding die niet alleen spierkracht vraagt, maar tegelijkertijd geeft deze asana ook een laterale stretch. Hiermee wordt een stretch aan de zijkant van het lichaam bedoeld.

Hoe meer je de spieren als een krachtig gebied samen gebruikt, hoe meer je de controle kunt vinden en langer in de houding kunt blijven.

Naast deze spierkracht speelt ook de focus een erg belangrijke rol. Lees hier meer over deze belangrijke houding uit de Hatha Yoga.

4. Janu Sirsasana

Janu Sirsasana is een stretch waarbij je kort gezegd je hoofd richting je knie brengt. Dat is niet heel verrassend als je je bedenkt dat Sirsa ‘hoofd’ betekent en dat Janu het Sanskriet woord is voor ‘knie’.

Janu Sirsasana is een houding die veel fysieke voordelen met zich meebrengt, als je graag de flexibiliteit zou willen bevorderen. Zo geef je onder andere de hamstrings, de rugspieren en de liezen een stretch.

Als je jezelf iets minder lekker in je vel voelt en bijvoorbeeld last hebt van vermoeidheid, stress, menstruatieklachten of hoofdpijn, dan kan deze yogahouding erg prettig zijn.

Verder stimuleert deze houding de lever en de nieren. Lees hier meer over deze bijzondere asana.

5. De Maansikkelhouding

De Maansikkelhouding is een yogahouding die je bijvoorbeeld vaak terug ziet in een yogaserie.

Vanuit deze asana kun je gemakkelijk doorvloeien in bijvoorbeeld een Neerwaartse Hond of een Krijgerhouding. Dit stimuleert de flow tijdens je practice.

Meer ontdekken? Lees het hier of bekijk onze video hieronder!

Hatha Yoga oefeningen voor beginners – 5 tips

Hieronder delen we nog een paar praktische tips voor beginners die graag willen starten met Hatha yogaoefeningen.

1. Zorg voor een rustgevende ruimte

Denk hierbij aan rustige, zachte kleuren. Zorg daarnaast voor een zachte, stabiele ondergrond, zoals een yogamat.

2. Luister naar je lichaam

Durf rust te nemen als je lichaam daar om vraagt. Uiteindelijk vertelt je lichaam wat het nodig heeft en daar zul je het meeste voordeel mee behalen.

3. Forceer niet

Hoewel je jezelf bij Yoga mag uitdagen, is het belangrijk om niet te pushen en te forceren door over je grenzen heen te gaan. Juist hierdoor krijg je meer controle over je lichaam en geest en word je als persoon sterker.

Forceren werkt averechts en zal uiteindelijk zelfs tot blessures of meer klachten kunnen leiden.

4. Vraag hulp

Denk aan een professional die jou goede, passende tips kan geven. Een juiste plan van aanpak en opbouw van de oefeningen levert uiteindelijk de beste resultaten.

Wil je meteen aan de slag? Doe dan mee met onze online yoga voor beginnerscursus.

5. Denk aan je ademhaling

Vooral in het begin kan het erg onwennig aanvoelen als je met je ademhaling de oefening moet sturen. Beoefen je langer Yoga, dan zal de ademhaling je juist meer ruimte gaan geven in de oefening.

Door buiten de yogales te oefenen met een juiste ademhaling, zul je dit beter en sneller toe kunnen passen in de yogaoefeningen.

Meer yogatips voor beginners? In deze video deelt Mel 10 onmisbare tips!

Hatha Yoga Quotes voor inspiratie en motivatie

Ondanks de fijne voordelen van Hatha Yoga, kan het zijn dat je soms je motivatie verliest. Inspirerende quotes kunnen je soms net dat zetje geven om je practice weer op te pakken.

Quotes kunnen dus als inspiratiebron fungeren. Ze willen iets verduidelijken of je aan het denken zetten. En als je je even niet goed voelt, kunnen deze je ook helpen om je beter te voelen.

De volgende Hatha Yoga quotes vonden wij erg inspirerend:

1. Yoga is the practice of quieting the mind.- Patanjali

2. Undisturbed calmness of mind is attained by cultivating friendliness toward the happy, compassion for the unhappy, delight in the virtuous, and indifference toward the wicked.- Yoga Sutras

3.The pose begins when you want to leave it.– Unknown

4. Yoga teaches us to cure what need to be endured and endure what cannot be cured.- B.K.S. Iyengar

5. You cannot do yoga. Yoga is your natural state. What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.-Sharon Gannon

6. Be at least as interested in what goes on inside you as what happens outside. If you get the inside right, the outside will fall into place.- Eckhart Tolle

7. Yoga is not about touching your toes. It’s about unlocking your ideas about what you want, where you think you can go, and how you will achieve when you get there.- Unknown

8. Het ritme van het lichaam, de melodie van de geest en de harmonie van de ziel maken de symfonie van het leven.- B.K.S. Iyengar

9. Knowing others is intelligence. Knowing yourself is true wisdom.- Lao Tsu

10. Yoga takes you into the present moment, the only place where life exists.-Unknown

hatha yoga quotes

Onze ervaringen met Hatha Yoga

Melanie: Hatha Yoga is voor mij echt de basis van Yoga. Dit is de Yoga vorm die het meest allesomvattend is en voor ons ook waar onze yogareis mee begonnen is.

Conclusie

Hatha Yoga is een hele complete vorm van Yoga. Het zorgt voor balans van lichaam en geest. Het is de basis van bijna alle yogastijlen en daarom is het heel zinvol om te starten met deze yogavorm.

We hopen dat je een compleet beeld hebt gekregen van wat Hatha Yoga nou precies is en waar het vandaan komt.

Natuurlijk kom je er pas echt achter wat Hatha Yoga is, als je er zelf mee aan de slag gaat en het zelf gaat ervaren!

Doe jij zelf vooral Hatha Yoga? Of doe je een andere yogavorm? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

  1. Manuella

    Beste, met veel interesse lees ik jullie artikels. Ik doe Hatha yoga sinds een jaar. Begonnen door een flinke burn out. Ik kan mijn practice niet missen groztjzs

  2. Rina

    Wat een fijn compleet artikel! Het motiveert me om nog meer met yoga aan de slag te gaan dan ik nu al doe, dus dankjewel daarvoor ?

  3. Bammens Tamara

    Een heel duidelijke uiteenzetting om meer over yoga te weten te komen. Wat ik voel is dat het verteld wordt vanuit een eerlijke, vrije visie. Groetjes Tamara

  4. Tania Elias

    Dag Rolf en Melanie,

    Wat ben ik iedere keer dankbaar als ik opnieuw een artikel binnen krijg van jullie.
    Met veel interesse en aandacht lees ik ze elke keer opnieuw en is het een mooie aanvulling!
    Zelf ben ik ook veel bezig met yoga en sinds kort afgestudeerd als yoga teacher in de traditionele yoga.

    Inderdaad met al die verschillende vormen wordt het wat verwarrend. Ik merk dat de authenticiteit van traditionele yoga eenvoud biedt en daardoor meer eenheid brengt, wat zeer belangrijk is in een al verwarrende wereld.

    Natuurlijk is het belangrijk dat elk zijn eigen yoga vorm kiest dat bij hem past, uiteindelijk draait het om hetzelfde doel. CITTA – VRITTI- NIRODHAH.

    1. Rolf

      Hi Tania! Wat fijn om te lezen dat je onze blogs zo graag leest! Dank voor de complimenten! ? Mooi gezegd en wat leuk dat je zelf ook afgestudeerd bent als Yogadocent!

Laat een reactie achter