Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 dec 2014

5 voordelen van gedraaide Yoga oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Gedraaide Yoga oefeningen, waarschijnlijk heb je deze oefeningen al wel eens gedaan in de Yoga les. Dit zijn oefeningen waarbij je met de rug een draaiende beweging maakt en de houding voor een langere tijd aanhoudt.

Buiten het feit dat ze vaak als prettig en rustgevend ervaren worden, hebben gedraaide Yoga oefeningen nog vele andere voordelen.

Benieuwd wat deze oefeningen zowel lichamelijk als geestelijk voor je kunnen betekenen? Hieronder zetten we graag de voordelen voor je op een rijtje.

Voordelen van gedraaide Yoga oefeningen

gedraaide yoga oefeningen

1. Gedraaide Yoga oefeningen zorgen voor meer flexibiliteit in de rug. Zo kan het zijn dat naarmate je ouder wordt, de rug minder flexibel wordt. Maar ook worden de rugspieren minder soepel bij uitvoeren van een zittend beroep.

Door de spieren en gewrichten doormiddel van gedraaide Yoga oefeningen soepel te houden, creëer je meer flexibiliteit. De wervels worden afzonderlijk van elkaar bewogen en dat werkt erg positief.

2. Diverse buikspieren worden gestimuleerd.

3. Ook kun je doormiddel van gedraaide Yoga oefeningen de rugspieren, borstspieren en schouders beter ontspannen. Denk hierbij vooral aan de liggende oefeningen.
Dit bereik je vooral door langer in de houding te blijven zitten, staan of liggen. Daarbij gebruik je de totale Yoga ademhaling en laat je op iedere uitademing de spanning in het lichaam los.

4. Daarnaast wordt de doorbloeding in het lichaam en in de organen gestimuleerd. Er wordt meer zuurstofrijk bloed door het lichaam gepompt en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Ook kun je minder last hebben van een opgeblazen gevoel. Daarnaast kun je ook minder problemen ervaren met de spijsvertering.

5. Als je last hebt van stress of slaapproblemen, kunnen gedraaide Yoga houdingen je veel ontspanning bieden. Sluit de ogen in de zittende of liggende houding en concentreer je op de volledige Yoga ademhaling.

6. Gedraaide Yoga houdingen activeren daarnaast Samana Vayu. Samana Vayu is een van de vijf Vayus en zorgt voor balans en stabiliteit. Het activeren van Samana Vayu stimuleert de spijsvertering, verzamelt de energie in het lichaam en is verbonden met het derde chakra.

Voorbeelden van gedraaide Yoga oefeningen

Je ziet gedraaide Yoga oefeningen in zowel staande, als zittende en liggende houdingen terug. Zo wordt de Triangel Yoga houding ook vaak gedraaid uitgevoerd en is Parivrtta Parsvakonasana een ander voorbeeld van een gedraaide staande Yoga houding.

Ook kun je gedraaide Yoga houdingen op een zittende manier uitvoeren. Deze doe je bijvoorbeeld als volgt:

1. Leg beide benen recht naar voren neer. Of breng van één been de voet zo ver mogelijk richting het zitvlak (in dit voorbeeld je rechter been).
2. Plaats je rechterhand achter het zitvlak.
3. Adem in. Maak lengte van het stuitje tot aan de kruin.
4. Uitademend draai je je torso rechts naar achteren.
5. Sluit de ogen. Iedere inademing verleng je je ruggengraat. En uitademend probeer je nog iets verder te draaien.
6. Blijf voor een minuut in deze houding. Daarna draai je op de eerstvolgende inademing weer terug naar voren. Wissel van kant.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van liggende gedraaide houdingen. Een voorbeeld van een liggende gedraaide Yoga houding gaat als volgt:

1. Ga op je rug liggen en buig de knieën.
2. Zorg ervoor dat de onderbenen parallel met de mat zijn.
3. Inademend leg je de armen horizontaal van het lichaam.
4. Uitademend breng je de benen naar rechts en het hoofd naar links.
5. Adem rustig door in deze houding.
6. Blijf voor een minuut of langer in deze houding. Op de eerstvolgende inademing breng je de onderbenen weer parallel met de mat. Uitademend wissel je weer van kant.

Gedraaide Yoga oefeningen aan het einde van de les

Vaak worden gedraaide Yoga oefeningen aan het einde van de les toegepast. Deze zorgen ervoor dat je je gemakkelijk kunt ontspannen. Je kun spanning in het lichaam loslaten en je gemakkelijk op de volledige Yoga ademhaling focussen.

Doordat gedraaide Yoga oefeningen je helpen om te ontspannen, kan het je op deze manier stimuleren om een betere Savasana te hebben.

Probeer dus bij het thuis beoefenen van Yoga de gedraaide Yoga oefeningen zeker te integreren.

Waar je op moet letten bij gedraaide Yoga oefeningen

Op het moment dat je gedraaide Yoga oefeningen uitvoert, is het van belang dat je met een aantal punten rekening houdt.

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om eerst de rug te verlengen en daarna pas de ruggengraat te draaien. Op deze manier blijft de rug recht.

Ook is het van belang dat je ten aller tijde de rug recht houdt. Denk bijvoorbeeld in een zittende gedraaide Yoga houding aan een handdoekje onder het zitvlak als dit nodig is. Op deze manier kun je een optimale draaiing creëren en voorkom je blessures.

Daarnaast is het belangrijk om de ruggengraat naar beide kanten te draaien. Voer de oefening dus aan beide kanten hetzelfde uit. Op deze manier blijft de ruggengraat is zijn geheel soepeler en flexibeler.

Om optimaal effect te stimuleren, is het aan te raden om de ogen in de zittende en liggende gedraaide houdingen te sluiten. Zo richt je je optimaal naar binnen en op de Yoga ademhaling. Dit stimuleert de ontspanning.

Als laatste zijn deze gedraaide houdingen af te raden voor zwangeren en mensen met serieuze rugklachten en pijnen. Kijk wat bij je past, maar als je echte pijnen ervaart dan adviseren wij om de houding niet of desnoods onder begeleiding uit te voeren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter