Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 okt 2021

Wat is Hatha Yoga? En 7 redenen waarom het goed voor je is!

/
Geplaatst door
/
Comments8

Wat is Hatha Yoga eigenlijk?

Er zijn vele verschillende vormen van Yoga. Zoveel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Of, door de stijlen je mat niet meer….

Hatha Yoga is een van de populairste Yogavormen.

In dit blog besteed ik daarom graag wat meer aandacht aan deze Yogavorm. Je komt onder andere te weten:

 • Waar de naam Hatha Yoga vandaan komt
 • Wat Hatha Yoga precies is
 • Het verschil tussen Hatha Yoga, Vinyasa Yoga en Yin Yoga
 • Welke populaire Hatha Yoga houdingen er zijn
 • Wat de voordelen van Hatha Yoga zijn

Ben je er klaar voor? Hieronder vertel ik je graag meer!

Wat is Hatha Yoga?

FAQ’s over Hatha Yoga

1. Wat is hatha yoga?

Hatha Yoga is een zeer complete Yogavorm en de basis voor vele andere Yogastijlen. Het richt zich op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan.

2. Welke soorten Yoga zijn afgeleid van Hatha Yoga?

Iyengar, Ashtanga, Anusara, Kripalu, Power, Integrale Yoga en vele andere vormen van Yoga zijn allemaal afgeleid van het oorspronkelijke Hatha Yoga.

3. Wat betekent Hatha Yoga?

Wanneer je zoekt naar de betekenis van Hatha Yoga wordt vaak de omschrijving gegeven van Ha & Tha. ‘Ha’ is de zon, het actieve, het mannelijke, Yang. En ‘Tha’ is de maan, het vrouwelijke, het kalme, Yin.

Wat is Hatha Yoga? – De betekenis van Hatha Yoga

Net als bij veel woorden uit het Sanskriet, kan het woord Hatha veel verschillende dingen betekenen en op veel manieren geïnterpreteerd worden.

Wanneer je zoekt naar de betekenis van Hatha Yoga, wordt vaak de omschrijving gegeven van Ha & Tha. ‘Ha’ is de zon, het actieve, het mannelijke, Yang. En ‘Tha’ is de maan, het vrouwelijke, het kalme, Yin.

Hatha Yoga is binnen deze interpretatie dus het verenigen van de gepolariseerde dimensies van ons bestaan – het mannelijke en het vrouwelijke. Dit omvat het lichaam, de geest en onze energie.

Hoewel de analogie van Ha & Tha als referentie naar zon en maan correct is, zijn zon en maan niet de letterlijke betekenis van deze woorden.

Zon en maan verwijzen naar de energiekanalen die in de Yogatraditie ‘nadis‘ worden genoemd. De energiekanalen waarnaar zon en maan verwijzen zijn ida en pingala.

Kan je niet langer wachten en wil je graag nu al weten wat Hatha Yoga is en wat de voordelen voor jou kunnen zijn? In de video hieronder leg ik het je graag uit!

Bekijk onderstaande video voor een uitgebreide en gedetailleerde uitleg van Hatha Yoga:

Vergeet je niet gratis op ons YouTube kanaal te abonneren voor elke week nieuwe inspirerende Yoga video’s!

Hatha is krachtig

Een andere betekenis van het woord Hatha iskrachtig’. Dit is een referentie naar de fysieke en krachtige asanas die er soms tijdens Hatha Yoga beoefend worden.

Het werd krachtig genoemd, omdat Yoga vroeger vooral een practice voor de geest was. Er waren nauwelijks fysieke houdingen met uitzondering van de zittende meditatiehoudingen.

Interessant hierbij is dat Hatha Yogalessen tegenwoordig helemaal niet meer als heel erg fysiek bestempeld worden.

Yoga in het westen heeft onze perceptie van Yoga doen veranderen waardoor een Yoga practice over het algemeen veel fysieker is geworden.

Waar Hatha Yoga vroeger beschreven werd als krachtig, gaat dit nu meer op voor stijlen als Power Yoga, Vinyasa en Ashtanga.

Hatha Yoga lessen zijn gematigd intense lessen vergeleken met de bovenstaande stijlen.

Krachtig refereert niet altijd naar het fysieke aspect

‘Krachtig’ kan echter ook verwijzen naar de kracht, energie of discipline die nodig is om progressie in het proces van transformatie te boeken.

In dit opzicht is Hatha Yoga ontzettend kracht omdat het een Yogastijl is waarbij je je richt op het vrijmaken van energie.

Yoga is een pad met vele obstakels en we moeten persoonlijke kracht ontwikkelen om sterker te groeien dan de obstakels waarmee we geconfronteerd worden.

De term ‘kracht’ betekent overigens niet dat er tijdens Hatha Yoga lessen niet toegewerkt wordt naar een ontspanning. De kalme energie van de maan in Hatha Yoga, is even belangrijk als de vurige energie van de zon.

Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht.

Het opwekken van kracht komt namelijk optimaal tot zijn recht wanneer deze ook gecontroleerd en gebalanceerd wordt. We kunnen deze kracht dan focussen op onze dromen, doelen en persoonlijke ontwikkeling. Hatha Yoga symboliseert dat.  

Hatha yoga quote

Dus wat is Hatha Yoga?

Wat je misschien nog niet wist, is dat de meeste moderne Yoga vormen een aftakking zijn van Hatha Yoga.

Verschillend als ze lijken, Iyengar, Ashtanga, Anusara, Kripalu, Power, Integrale Yoga en andere vormen van fysieke Yoga, zijn allemaal vormen van Yoga gebaseerd op het fysieke aspect en zijn allemaal afgeleid van het oorspronkelijke Hatha Yoga.

Hatha Yoga kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. Het in balans brengen van lichaam, geest en energie om lijden (dukha) te verminderen en geluk (sukha) te vergroten.

Het boek ‘De Hatha Yoga Pradipika‘ beschrijft de basis van de Hatha Yoga en legt een viervoudig systeem uit in vier verschillende hoofdstukken:

 1. Asana
 2. Reinigen, Pranayama
 3. Bandha, Mudra, Kriya en Kundalini
 4. Meditatie, Trancedente oefeningen, Samadhi

Yogas Chitta Vritti Nirodha

Belangrijk in deze methode is het element van prana. Als je eens Googled naar de betekenis van Yoga kom je al snel de volgende definitie tegen:

‘Yogas Chitta Vritti Nirodha’

Vertaling: ‘Yoga is het kalmeren van de fluctuaties van de geest’

De Hatha Yoga traditie zegt echter: ‘Prana-vrtti-nirodhah’

In plaats van het proberen te controleren van de mind, focust de Hatha Yoga traditie zich meer of het controleren van prana. Onze levensenergie, prana, en onze geest zijn met elkaar verbonden.

Als de een verstoord is, is de ander dit ook. De Hatha Yogi’s zijn van mening dat er makkelijker te werken valt met prana (o.a. ademhaling) dan met de geest.

Ga maar eens na: het is voor veel mensen veel makkelijker om de ademhaling te controleren, dan gedachten te controleren.

Als we de ademhaling kunnen sturen, kunnen we onze levensenergie sturen en daarmee vat krijgen op onze veranderlijke geest.

hatha yoga

Verschil tussen Hatha Yoga en Yin Yoga

Waar Hatha Yoga wordt gelinkt aan de term ‘krachtig’ is dat in principe alles wat Yin Yoga niet is.

Yin is een veel nieuwere Yogavorm ontstaan in de jaren ’70. Yin Yoga is het antwoord op de steeds fysieker wordende Hatha Yoga met aftakkingen als Power Yoga en Ashtanga Yoga.

Bij Yin Yoga focus je je in een houding op een specifiek gebied waar je spanning op aanbrengt.

Door de houding volgens lang vast te houden merk je vaak dat je lichaam deze spanning steeds meer los gaat laten.

Je vindt dus steeds meer ruimte in een houding en je lichaam is vaak in staat om zich tot ontspannen tot in het bindweefsel.

Yin Yoga richt zich vooral op ontspanning vinden en rust creëren in het dagelijkse leven. Iets waar heel veel mensen behoefte aan hebben in deze tijd.

Dat is ook de reden waarom Yin Yoga steeds populairder wordt. Een goede zaak.

Hatha Yoga is een completere Yogastijl

Als je Yin vergelijkt met traditionele Hatha Yoga, is het minder transformatief. Het focust zich vooral op ontspanning en rust vinden. Bij Hatha is dat niet het geval.

Hatha Yoga is in die zin completer, omdat het zich richt op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan.

Dit zie je minder terug binnen de Yin Yoga. Yin Yoga is ook een Yogavorm die ontstaan is in het Westen en is daarom minder traditioneel.

Zelf beoefen ik voornamelijk Hatha (Vinyasa) Yoga. Het verschil tussen hatha en vinyasa Yoga is dat vinyasa Yoga wat dynamischer is.

Een of twee keer per week doe ik een Yin Yoga sessie om het af te wisselen en de Yin kwaliteiten te trainen en wat meer aandacht te geven.

Belangrijk, want door onze drukke samenleving worden we vaak vooral richting de Yang kant geduwd.

Hoewel Hatha en Yin Yoga is essentie dus verschillend zijn, komen ze soms best dicht bij elkaar in de buurt.

In de playlist hieronder vind je verschillende online Hatha Yoga lessen op ons YouTube kanaal die je vanuit huis met ons mee kunt doen.

5 populaire Hatha Yoga houdingen

1. De Plank houding

De Plank is een Yoga houding die veel coördinatie van het lichaam vraagt.

De plank is een Asana die door velen als erg uitdagend ervaren wordt en het bijkomende nadeel is dan ook nog dat er eigenlijk geen Yogales voorbij gaat waarin de Plank niet aan bod komt.

Tijdens series als de Zonnegroet en eventuele andere vinyasa series die je tijdens je les tegenkomt, wordt er allemaal gebruik gemaakt van de Plank.

Hier lees je zes tips om de plank houding te verbeteren.

plankhouding

2. De Neerwaartse Hondhouding

De Neerwaartse Hondhouding Yoga of (Adho Mukha Svanasana) bestaat uit een zogenaamde “omgekeerde beweging”, waarbij het hoofd van de Yogi naar beneden gericht is.

Je komt deze houding bijna in elke Hatha les wel tegen.

De omgekeerde positie biedt de Yogi veel voordelen ten opzichte van veel andere Yoga oefeningen.

Zo brengt het onder andere verloren energie terug wanneer je deze houding voor een wat langere tijd aanneemt, rekt het de hamstrings en wordt stijfheid in de schouders aangepakt.

Lees hier meer over deze houding.

Neerwaartse hond

3. Utthita Parsvakonasana

Utthita Parsvakonasana wordt ook wel de zijwaartse hoekhouding genoemd. Het is een Yoga houding waarbij je veel gebruik maakt van onder andere je buikspieren, maar waarbij ook controle over het gehele lichaam gevraagd wordt.

Parsvakonasana is een Yoga houding die niet alleen spierkracht vraagt, maar tegelijkertijd geeft deze Asana ook een laterale stretch. Hiermee wordt een stretch aan de zijkant van het lichaam bedoeld.

Hoe meer je de spieren als een krachtig gebied samen gebruikt, hoe meer je de controle kunt vinden en langer in de houding kunt blijven.

Naast deze spierkracht, speelt ook de focus een erg belangrijke rol. Lees hier meer over deze belangrijke houding uit de Hatha Yoga.

4. Janu Sirsasana

Janu Sirsasana is een stretch waarbij je kort gezegd je hoofd richting je knie brengt. Dat is niet heel verrassend als je je bedenkt dat Sirsa ‘hoofd’ betekent en dat Janu het Sanskriet woord is voor ‘knie’.

Janu Sirsasana is een houding die veel fysieke voordelen met zich mee brengt, als je graag de flexibiliteit zou willen bevorderen. Zo geef je onder andere de hamstrings, de rugspieren en de liezen een stretch.

Als je jezelf iets minder lekker in je vel voelt en bijvoorbeeld last hebt van vermoeidheid, stress, menstruatieklachten of hoofdpijn, dan kan deze Yoga houding erg prettig zijn.

Verder stimuleert deze houding de lever en de nieren. Lees hier meer over deze bijzondere asana.

5. De Maansikkelhouding

De Maansikkelhouding is een Yoga houding die je bijvoorbeeld vaak terug ziet in een Yoga serie.

Vanuit deze Asana kun je gemakkelijk doorvloeien in bijvoorbeeld een Neerwaartse Hond of een Krijgerhouding. Dit stimuleert de flow tijdens je practice.

Meer ontdekken? Lees het hier of bekijk onze video hieronder!

7 voordelen van Hatha Yoga

1. Ontwikkel flexibiliteit en kracht

De balans tussen flexibiliteit en kracht staat voor de balans tussen Yin en Yang in Hatha Yoga.

Flexibiliteit leert je met name om Yin kwaliteiten zoals loslaten, accepteren en compassie voor jezelf te ontwikkelen.

Hoe beter het je lukt om hiermee te werken, hoe meer flexibiliteit je in je lichaam (en geest!) zal ontwikkelen.

Kracht helpt je om de Yang kwaliteiten zoals discipline, wilskracht en stabiliteit te ontwikkelen.

Beide zijn nodig om tot een optimale balans te komen. De mentale aspecten van deze vurige energie, zullen uiteindelijk leiden tot een sterk en krachtig lichaam.

Gecombineerd met de Yin elementen is dit de perfecte balans.

2. Optimaliseer je ademhaling

De ademhaling wordt binnen de Hatha Yoga traditie gezien als de drager van levensenergie prana.

Ook vormt de ademhaling de brug tussen het externe en het interne. Tussen lichaam en geest.

Door met de ademhaling te werken krijgen we toegang tot de meer subtielere dimensies van ons bestaan. Een betere ademhaling, betekent in de Yoga meer controle over lichaam en geest.

3. Meer energie

Door je lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de ademhaling te optimaliseren is meer energie bijna een onvermijdelijk gevolg.

Als systemen in je lichaam worden getraind, gereinigd en geoptimaliseerd. Denk aan het verwijderen van fysieke en mentale blokkades en afvalstoffen afvoeren.

Het verbeteren van de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Het tegengaan van stress en nog vele andere elementen die een positief effect hebben op de beschikbaarheid van energie.

Een regelmatige Hatha sessie is een upgrade voor je lichaam en daarmee een upgrade voor je energiesysteem.

4. Minder automatische piloot

We leven een groot gedeelte van onze tijd op de automatische piloot. Zonder bewust met aandacht in het hier en nu te zijn.

Dit is zonde, want tijd is iets wat je maar een keer kunt uitgeven. Daarna is het weg.

Zonde dus als je er niet helemaal bij was met je hoofd en je achteraf afvraagt wat er nu precies gebeurt is.

De tijd die je hebt wil je zo bewust mogelijk meemaken en niet op de automatische piloot stand. En het regelmatig volgen van een Hatha Yoga sessie helpt je om dit te doen? Waarom?

In eerste instantie doordat je heel bewust bezig bent met je lichaam en geest. Je beweegt niet zomaar. Tijdens de oefeningen probeer je body, mind en spirit met elkaar te verbinden.

Ook is de ademhaling altijd in het hier en nu. Door jezelf te trainen om op de ademhaling te letten, breng je je aandacht automatisch naar het nu-moment. Het moment waarop je leven zich afspeelt.

Je wordt je bewuster van kleine gewoontes en gedachtepatronen die er in de loop van de jaren zijn ingesleten.

Yoga is een proces van het bewust maken wat voorheen onbewust was. Je leeft dus minder op de automatische piloot.

Dat betekent meer aandacht, meer Mindfulness, meer voelen en ervaren, meer verbinding, meer genieten.

melanie van baalen

5. Betere focus

Omdat je minder tijd spendeert in de automatische piloot stand, een kwalitatief lagere functie van je geest, komt er vanzelfsprekend meer ruimte voor de kwalitatief hoogwaardige functies zoals focus.

6. Meer intuïtie

Een Hatha Yoga les is niet compleet zonder meditatie. Door te mediteren en tijd te nemen om stil te zijn geef je je ‘Monkey Mind’ eindelijk eens tijd om tot rust te komen.

We zien vaak dingen niet omdat onze beperkende, stressvolle en onproductieve gedachten in de weg zitten. Gedachten die we vaak iedere dag weer opnieuw denken, zonder dat we er bewust van zijn.

Wanneer we hier meer grip op krijgen en af en toe de tijd nemen om stil te zijn ontstaat er in ons overbelaste en drukke brein weer meer ruimte voor creativiteit en intuïtie.

Het is een van de belangrijkste voordelen van Hatha.

7. Meer verbinding

Verbinding is de meest voorkomende vertaling van het woord Yoga.

Verbinding van het mannelijke en het vrouwelijke. De zon en de maan. Yin en Yang. Lichaam en geest. Verbinding met alles om ons heen. Verbinding met onszelf. En vooral ook verbinding met elkaar.

Niemand heeft ooit geschreven hoe fijn het is om geïsoleerd te zijn van alles wat ons omringt.

Verbinding is de echte kracht van Hatha Yoga.

Aan de slag met Hatha Yoga

Wil je graag aan de slag met Hatha Yoga maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje op ons practice platform! Hier vind je talloze hatha lessen die je overal en altijd kunt doen!

practice platform

Volg jij zelf Hatha Yoga? Of doe je een andere yogavorm? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

 1. Manuella

  Beste, met veel interesse lees ik jullie artikels. Ik doe Hatha yoga sinds een jaar. Begonnen door een flinke burn out. Ik kan mijn practice niet missen groztjzs

 2. Rina

  Wat een fijn compleet artikel! Het motiveert me om nog meer met yoga aan de slag te gaan dan ik nu al doe, dus dankjewel daarvoor ?

 3. Bammens Tamara

  Een heel duidelijke uiteenzetting om meer over yoga te weten te komen. Wat ik voel is dat het verteld wordt vanuit een eerlijke, vrije visie. Groetjes Tamara

 4. Tania Elias

  Dag Rolf en Melanie,

  Wat ben ik iedere keer dankbaar als ik opnieuw een artikel binnen krijg van jullie.
  Met veel interesse en aandacht lees ik ze elke keer opnieuw en is het een mooie aanvulling!
  Zelf ben ik ook veel bezig met yoga en sinds kort afgestudeerd als yoga teacher in de traditionele yoga.

  Inderdaad met al die verschillende vormen wordt het wat verwarrend. Ik merk dat de authenticiteit van traditionele yoga eenvoud biedt en daardoor meer eenheid brengt, wat zeer belangrijk is in een al verwarrende wereld.

  Natuurlijk is het belangrijk dat elk zijn eigen yoga vorm kiest dat bij hem past, uiteindelijk draait het om hetzelfde doel. CITTA – VRITTI- NIRODHAH.

  1. Rolf

   Hi Tania! Wat fijn om te lezen dat je onze blogs zo graag leest! Dank voor de complimenten! ? Mooi gezegd en wat leuk dat je zelf ook afgestudeerd bent als Yogadocent!

Laat een reactie achter