Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 sep 2021

Beginnen met Yoga – hoe pak je dat aan?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Beginnen met Yoga. Veel mensen lopen met het idee rond. Om je heen hoor je steeds meer mensen die ontzettend enthousiast zijn over Yoga en niet meer zonder willen.

Maar toch zijn er een aantal obstakels die mensen ervan weerhouden om met Yoga te beginnen.

Je denkt misschien dat je je tenen moet kunnen aanraken of dat Yoga alleen maar is voor slanke, superflexibele dames van een jaartje of twintig.Of je wordt tegengehouden om te beginnen met Yoga om dat je denkt dat het misschien wat te zweverig is?

Oke, fair enough, er zijn inderdaad een aantal dingen die ik kan bedenken waarom Yoga wat zweverig over zou kunnen komen. Meditatie bijvoorbeeld, klinkt zweverig misschien?

Toch is de basis van meditatie niet meer dan simpelweg de rommel in je hoofd opruimen, waardoor je meer focus krijgt voor de dingen die belangrijk zijn. Dit in tegenstelling tot verzonken te zijn in je alsmaar rondrazende gedachten.

Als je het zo bekijkt is mediteren opeens niet meer zo zweverig, toch?

Goed, je wilt beginnen met Yoga om eens te kijken of het echt iets voor je is. Maar waar start je. En wanneer weet je of dit echt je ding is of toch niet?

Hieronder zal ik je wat tips geven! Je komt bijvoorbeeld te weten:

 • Voor wie Yoga geschikt is
 • Hoe en waar je aan de slag kunt gaan met Yoga
 • Op welke manieren je Yoga kunt beoefenen

En nog veel meer!

Beginnen met yoga

Mindset voor het beginnen met Yoga

Yoga is voor iedereen

Wie je ook bent, waar je vandaan komt, of wat je achtergrond ook is, Yoga is voor iedereen. Denk dus niet op voorhand al dat Yoga niets voor jou is. In onze lessen ben ik ontzettend veel verschillende mensen tegengekomen.

Het verbaast me altijd weer hoe Yoga verschillende mensen weet te raken op hun eigen manier. Yoga doet zijn werk bij iedereen, en met toewijding en een ‘open-mind’ kan iedereen de positieve voordelen van Yoga ervaren.

In de video hieronder geven we je graag 10 onmisbare tips voor als je met Yoga aan de slag wilt gaan!

Wees ‘open-minded’

Als je wilt beginnen met Yoga heb je een ‘open-mind’ nodig. Feit blijft dat je nu eenmaal een aantal houdingen gaat doen die je nog nooit gedaan hebt.

Ook de ontspanningsoefeningen en meditaties zullen in het begin wat vreemd zijn. Dat is niet erg, want je gedachten zijn simpelweg gewend om constant bezig te zijn. En plotseling ben je opeens niets meer aan het doen en is het alleen jij en je gedachten.

Dit kan best onwennig zijn.

Dus ja, beginnen met Yoga zorgt ervoor dat je misschien af en toe buiten je comfortzone moet komen. Maar alleen als je bereid bent om dit te doen, zul je uiteindelijk de positieve effecten van Yoga kunnen ervaren.

Ga het dus gewoon doen en laat het lekker op je af komen. Niets is raar of vreemd, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Je wilt de mooie dingen in het leven toch niet aan je voorbij laten gaan omdat je bang bent om voor gek te staan?!

Heb geen verwachtingen

Hoe je ook over Yoga denkt voordat je gaat beginnen met Yoga, waarschijnlijk zal het in de praktijk anders zijn (en dat bedoel ik positief 🙂 ).

Als je van te voren al verwachtingen hebt, sluit je jezelf af voor bepaalde ervaringen. Je gaat als het ware proberen om de Yoga zo te laten zijn zoals jij dat wilt. En als dat niet zo is, valt het tegen en zal je zeggen dat Yoga niets voor jou is.

Probeer daarom zonder verwachtingen de Yogales binnen te stappen. Het zal lastig zijn, maar je zal merken dat je zo veel meer uit de les kunt halen.

beginnen met yoga

Oke, dus hoe kan ik beginnen met Yoga?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je kunt beginnen met Yoga. Ik zal ze hieronder voor je op een rijtje zetten met alle voor- en nadelen erbij.

1. Naar Yoga les gaan bij een Yogaschool

Allereerst kun je natuurlijk gewoon een Yogaschool of docent bij jou in de buurt zoeken en daar een Yogales gaan volgen. Bel de school of docent een keer op en vraag hem/haar naar wat voor soort Yoga er gegeven wordt en kijk of dit goed bij je past.

Er bestaan vele verschillende soorten Yoga, dus de ene soort zal je prettiger vinden dan de andere soort.

Het is daarom ook misschien wel aan te raden om eens een Yogales bij verschillende docenten te volgen. Zo ben je lekker breed georiënteerd en kan je goed een keuze maken over wat jij prettig vind.

Ook als je al wat ervaring met Yoga hebt, kan het soms fijn zijn om af en toe nog ergens anders een Yogales te volgen.

Wij zijn pas nog naar Amsterdam geweest om daar een keer een les te volgen. Wees dus ook hier ‘open-minded’ (!) en niet bang om een keer iets nieuws te proberen.

Voordelen:

 • Direct contact met docent.
 • Mogelijkheid om gelijk vragen te stellen.
 • De docent kan eventueel aanpassingen maken om je de effecten van de houding beter te laten voelen.
 • Sociale contacten.

Nadelen:

 • De prijs. Vaak betaal je tussen de € 9 en € 15 voor een Yogales.
 • Je moet op een bepaald tijdstip aanwezig zijn waardoor je met extra stress de les in stapt.
 • Als je wilt beginnen met Yoga kan het vervelend zijn om een klas binnen te stappen met mensen die al jarenlang aan Yoga doen.
 • Aandacht van de docent is verdeeld over meerdere studenten.

2. YouTube Yogavideo’s

Een andere manier om te beginnen met Yoga is door het bekijken van YouTube filmpjes. Er zijn duizenden yoga filmpjes op YouTube te bekijken van allerlei soorten en varianten van Yoga.

Er zal daarom best wel wat tussen zitten wat jou aanspreekt. Alleen moet je het wel zien te vinden.

Als je alleen YouTube filmpjes volgt kan het zo zijn dat je het gevoel hebt dat je wat mist. De filmpjes op zich zijn vaak wel goed. Maar als je het als totaal ziet zijn het vaak losse flodders. Er zit niet echt structuur of opbouw in deze gratis YouTube Yoga filmpjes.

Wel helpt het natuurlijk goed als je meer wilt weten over een bepaalde houding. Hieronder vind je een afspeellijst van ons eigen YouTube kanaal:

Voordelen:
 • Gratis.
 • Veel aanbod.
 • Kunt het doen op het tijdstip dat jij het wilt.
 • Geen last van andere mensen, en je kunt het in je eigen woonkamer doen.

Nadelen:

 • Soms misschien wel te veel keuze, waardoor het lastig is om te bepalen wat nu goed voor je is.
 • Kwaliteit is vaak matig (niet altijd).
 • Docent kan je niet aanpassen in houdingen.
 • Vaak sluiten de filmpjes niet goed op elkaar aan en heb je niet iets waar je naar toe werkt. Het is een beetje ‘random’ om het zo maar even te zeggen.

3. Betaalde online Yoga cursus

Als je online een Yoga website of docent hebt die je erg aanspreekt of die je al een tijdje volgt, kan je kijken of zij een online programma hebben. Zo kun je beginnen met Yoga op je eigen tempo vanuit je woonkamer.

Bovendien heeft de Yogawebsite bij wie je dit wilt gaan doen zijn waarde al bewezen, aangezien je ze online volgt. De kans is dus groot dat ook de lessen je aanspreken.

Helaas zijn er in Nederland niet veel websites of Yogascholen die dit hebben, dus het zal misschien wat lastig te vinden zijn. Als dit er wel is, kan dit een hele goede optie en investering zijn om Yoga te volgen!

Lijkt dit je wat? Wij hebben een complete online Yoga beginnerscursus voor je klaar staan waarmee je direct kunt starten. Klik hier om meer te weten te komen.

Yoga voor beginners

Voordelen:

 • Vaak stukken goedkoper dan offline lessen.
 • Als het een beginnerscursus is, heb je video’s om altijd op terug te vallen en de basis goed te leren.
 • Je kunt de video’s zo vaak terug kijken als je zelf wilt en pauzeren en terugspoelen als je iets niet begrijpt.
 • Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen tussen mensen die al langer met Yoga bezig zijn, je leert het rustig op je eigen tempo aan.
 • Thuis oefenen in de woon- of slaapkamer op een tijdstip wat voor jou goed uit komt.
 • Goede kwaliteit, vergelijkbaar met een offline les.

Nadelen:

 • Geen face-to-face contact.
 • Docent kan je niet corrigeren in de houding.
 • Weinig aanbod in Nederland.

Yoga in je leven integreren

Wanneer je eenmaal bent begonnen met Yoga is dat natuurlijk hartstikke goed, maar je gaat er pas echt de voordelen van ervaren als je ook blijft practicen.

We hebben om deze reden de HWY Academy in het leven geroepen met cursussen die je los kunt aanschaffen en waar je vervolgens levenslang toegang toe hebt.

happy with yoga academy

Ons practice platform is net zo waardevol, hier vind je als het ware een ‘Netflix van de Yoga’ met talloze losse lessen en cursussen die je waar en wanneer dan ook kunt doen.

practice platform

Hieronder kun je een deel van een les van het practice platform meedoen en zelf eens ervaren hoe dat bevalt 🙂

Beginnen met Yoga – Conclusie

Zoals je gemerkt hebt zijn er verschillende manieren om te beginnen met Yoga. Alle manieren hebben zijn voor- en nadelen en je moet voor jezelf bepalen wat jij prettig vindt.

Naast verschillende docenten, of scholen kunt je natuurlijk ook experimenteren met deze verschillende methoden. Sommige mensen zullen het prettiger vinden om naar een offline les te gaan. Sommige mensen doen het liever thuis op een moment dat het ze uitkomt.

Ikzelf vind het heel prettig om een online programma te volgen. Op YouTube vind ik het lastig om echt goede filmpjes te vinden die op elkaar aansluiten en waar ik echt op de lange termijn iets aan heb.

Wel kan YouTube prettig zijn om eens een keer de details van een enkele houding op te zoeken, maar voor hele lessen of cursussen zou ik toch een kleine investering maken en een online programma volgen.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat iedereen kan beginnen met Yoga en dat je lekker ‘open-minded’ en zonder verwachtingen de les moet ingaan. Dan zal je er het meeste uithalen!

We horen graag van je hoe jij wilt beginnen met Yoga. Kies je voor online of offline Yoga bijvoorbeeld? Laat het ons weten in een reactie hieronder 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter