Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 aug 2014

Wat je nog niet wist over het ontstaan van Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments2

Het ontstaan van Yoga.

Laat ik voorop stellen dat er aardig wat onduidelijkheid is over het ontstaan van Yoga. Als je zoekt op Internet kom je veel verschillende verhalen tegen over hoe het precies ontstaan is. Er zijn vele verhalen over hoe Yoga zich van uit spiritualiteit, tradities en geloofsovertuigingen ontwikkeld heeft.

Er is alleen een verhaal wat ik niet vaak ben tegengekomen, maar wat wel heel interessant is. En als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk ook heel logisch dat hier een kern van waarheid in zit.

En jij als Yogi bent vast benieuwd waar alle bewegingen die je dagelijks op je Yogamatje doet nou vandaan komen. Op deze pagina leggen we je precies uit hoe Yoga nu eigenlijk ontstaan is. Ik denk dat het iets is wat je niet gedacht had ;-).

Vijfduizend jaar geleden…..

Het ontstaan van Yoga gaat terug naar zo’n vijfduizend jaar geleden. Yoga is ontstaan in het land India in het verre oosten.

Vijfduizend jaar geleden werd Yoga beoefend door de eerste Yogi’s. Dit waren mensen die zich bezighielden met de eerste vormen van Yoga.

Het ontstaan van Yoga is voortgekomen uit de drang van de Yogi’s om meer één te worden met de natuur. Ze zagen zichzelf als onderdeel van dezelfde wereld als de dieren, planten en de natuur.

Om meer tot eenwording met deze werelden te kunnen komen, besloten ze te gaan mediteren. Door het mediteren konden de Yogi’s zich als het ware beter afzonderen van de mensenwereld, en richtten ze zich op de energiebanen in hun eigen lichaam en die van de wereld om hen heen.

Het mediteren deden ze vaak in een natuurlijke omgeving. Niet heel verrassend kwamen ze daar vaak dieren tegen. Het mediteren wisselden de Yogi af met bestuderen. In volledige stilte observeerden ze het gedrag van dieren.

Het ontstaan van Yoga houdingen

Het viel de Yogi’s op dat dieren veel verschillende houdingen aannamen. Voor elk dier afzonderlijk waren de houdingen anders.

Toch hadden alle houdingen één gemeenschappelijk kenmerk, allemaal waren ze enorm nuttig! Wanneer een dier aangevallen werd nam het een bepaalde houding aan die praktisch was, maar ook simpele rek- en strekoefeningen werden door de dieren gedaan als zij wakker werden.

De Yogi kwamen erachter dat al deze bewegingen nuttig waren. Het stelde de dieren bijvoorbeeld in staat om soepeler te bewegen, of sneller op een aanval te reageren en zelf aan te vallen.

Het ontstaan van Yoga oefening namen

De Yogi begonnen de bewegingen uit het dierenrijk na te doen, ze wilde namelijk graag testen of het ook voor henzelf goed werkte. Al snel kwamen ze erachter dat ze fitter werden, hun spieren werden flexibeler en hun conditie ging vooruit.

Al snel werden de oefeningen gecombineerd met meditatie. Samen vormden ze de basis voor de eerste Yoga oefeningen. De namen van de oefeningen werden afgeleid van de dieren waar de oefeningen van afgekeken waren, of waar ze op leken.

Voorbeelden van zulke oefeningen zijn bijvoorbeeld de “hondhouding”, de “cobrahouding” en de “kathouding”.

De Yogi’s breidden het aantal oefeningen vanaf dat moment snel uit. Ze baseerden de houdingen ook op de natuur buiten het dierenrijk om, denk maar eens aan de “berghouding” of de “diamantzit”. Allemaal voorbeelden van houdingen die uit de natuur afgeleid zijn.

Yoga is dus ontstaan door het bestuderen van de natuur en de dieren. Hieruit zijn houdingen ontstaan die door de Yogi gecombineerd zijn met verschillende vormen van meditatie.

Yoga groeit nog steeds tot op de dag van vandaag. Steeds meer oefeningen, meditatievormen en omgevingen worden gebruikt om jouw persoonlijke doelen als moderne Yogi te behalen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Fée Noyen

  hallo, ik ben een meisje van 14 en ikzelf doe ook yoga.
  voor nederlands moeten we spreken over je interesse en ik heb yoga gekozen, deze site heeft me enorm geholpen en nu weet ik veel meer over yoga.
  Bedankt!

  1. Melanie

   Hoi Fée,

   Wat super leuk dat je aan Yoga doet en zoveel aan onze website hebt gehad voor Nederlands.
   Heel veel succes :-).

   Groetjes,
   Melanie

Laat een reactie achter