Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 apr 2019

9 Voordelen van Yoga – waar iederaan wat aan heeft!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Voordelen van Yoga zijn ontzettend divers, en er zijn er talloze te noemen. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel kan Yoga zorgen voor veel positieve effecten.

Yoga heeft als hoofddoel om lichaam en geest met elkaar in verbinding te brengen. Je bent optimaal in balans en voelt je daardoor erg goed. Door middel van Yoga word je in staat gesteld aanwezig te zijn in het hier en nu. Vanuit deze setting handel je dus ook.

Onderstaande voordelen zijn een greep uit de positieve effecten die Yoga oefeningen op je kunnen hebben. Wij hebben de voornaamste voordelen voor je op een rijtje gezet. Maar daarbij blijft ieder mens uniek en zal Yoga op iedereen een persoonlijke positieve uitwerking hebben.

voordelen van yoga

9 voordelen van Yoga

De voordelen van Yoga zijn ontzettend divers. In dit blog heb ik daarom 9 voordelen geselecteerd waar je niet omheen kunt! Dit zijn:

  • Flexibeler worden
  • Sterker worden
  • Leren ontspannen
  • Een betere focus
  • Een betere bloedsomloop
  • Meer energie
  • Vermindering van stress
  • Pijnverlichting
  • Een betere ademhaling

Benieuwd geworden naar hoe dat zit? Hieronder leg ik het je graag uit 🙂

1. Je wordt flexibeler

Doormiddel van verschillende Asana’s (Yoga oefeningen) worden de pezen en spieren in je lichaam verlengd. Je wordt soepeler. Zonder te forceren zul je elke keer een stukje verder komen.

De stretches die je doet helpen spanningen uit het lichaam te krijgen. Dit helpt tegen allerlei verschillende klachten. Denk aan nek- en schouderklachten, rugklachten en meer flexibiliteit in het bekken en de hamstrings.

2. Je zult sterker worden

Doormiddel van het uitvoeren van verschillende oefeningen, maak je gebruik van spierkracht. Hierdoor zul je werken aan spieropbouw van de verschillende spiergroepen in je lichaam.

Naast flexibiliteit helpt ook je spierkracht om allerlei verschillende klachten te voorkomen. Je lichaam is simpelweg sterker in dit zorgt ervoor dat je op fysiek gebied meer aankunt.

3. Je leert te ontspannen

In deze hectische tijd zijn we langzaam gewend geraakt aan het onnodig aanspannen van ons lichaam en de stress in ons hoofd. Een van de voordelen van Yoga is dat je leert alle lichaamsdelen ontspanning te bieden en het in je hoofd rustiger te laten zijn.

In een wereld waar iedereen gestresst is en met een sneltreinvaart door het leven gaat, is leren ontspannen een ontzettend belangrijke vaardigheid.

4. Je ontwikkelt een betere focus

Een van de voordelen van het leren ontspannen, is de ontwikkeling van een betere focus. Wanneer jij in charge bent over wat er in je gedachten omgaat, kun je je namelijk gemakkelijker afsluiten van afleidende gedachten.

Door je aandacht vervolgens te richten op dat wat je aandacht verdient, kun je meer gefocust werken en leven. Een voordeel dat niet alleen tijdens je werk nuttig is, maar ook om meer mindful in het moment te leven.

voordelen van yoga

5. Een betere bloedsomloop

Een betere bloedsomloop is nummer 5 in de rij van voordelen van Yoga. De verschillende Yoga oefeningen  die je uitvoert en de bewegingen die je maakt, stimuleren de bloedcirculatie. Hierdoor kan er meer zuurstof opgenomen worden en krijg je meer energie.

Je circulatiesysteem is een van de belangrijkste transportsystemen van je lichaam. Niet alleen wordt zuurstof beter getransporteerd door je lichaam, maar ook voedingsstoffen. Dit is ontzettend belangrijk voor een energieke en gezonde levensstijl en het is een van de belangrijkste voordelen van Yoga.

6. Meer energie

Doormiddel van een betere bloedsomloop en een totale ademhaling, komt er meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt voor meer energie. Je raakt het futloze gevoel, ook in donkere dagen, kwijt en voelt je goed!

Ook verbetert Yoga je stofwisseling en tal van andere processen waardoor je meer energie gaat krijgen in het dagelijkse leven. Lees hier meer over Yoga en hoe dit helpt om meer energie te krijgen.

7. Vermindering van stress

Doordat je je richt op het hier en nu, zul je de stressvolle tijd waarin we leven even aan de kant kunnen schuiven. Je bent even alleen met jezelf bezig, zelfs soms alleen met de stilte in jezelf. Meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanning kunnen werken bij vermindering van stress.

In het hier en nu is er simpelweg geen stress. Er is alleen maar dit moment. Zonder zorgen over het verleden of de toekomst. Train je zelf om meer in het hier en nu te zijn, en je zult de aanwezige stress in je lichaam drastisch verminderen.

never-stress-over-what-you-cant-control._

8. Pijnverlichting

Yoga kan pijn verzachten door middel van gerichte oefeningen. Zo is bewezen dat bijvoorbeeld hoge bloeddruk verlaagd kan worden en rugklachten vermeden of bestreden kunnen worden.

Veel mensen starten met Yoga vanwege specifieke klachten. Steeds meer artsen beginnen hun patiënten naar yogalessen te verwijzen omdat het helpt tegen ontzettend veel klachten.

Een van de grote voordelen van Yoga is dus dat het vaak ontzettend goed helpt tegen pijntjes en fysieke klachten. Logisch ook, want je wordt fysiek sterker en flexibeler, je circulatiesysteem wordt beter en je leer om je lichaam te ontspannen. Een logisch gevolg is dat je minder last hebt van fysieke klachten.

9. Een betere ademhaling

Veel mensen ademen verkeerd en teveel. Ze gebruiken de totale longcapaciteit niet. Doormiddel van de totale Yoga ademhaling, maak je dat wel. Dit zorgt voor optimale opname van het zuurstof in je bloed.

Een optimale ademhaling is een ontzettend belangrijk element van je gezondheid. Voornamelijk omdat je ademhaling in verbinding staat met je zenuwstelsel. Je kunt door middel van de ademhaling bewust stress verminderen (of juist activeren). Lees in deze blog meer over de ademhaling en het zenuwstelsel. Het een van de belangrijkste voordelen van Yoga, maar vaak wordt dit onderschat.

voordelen van yoga

De voordelen van Yoga zelf ervaren

Ben je zo enthousiast over de voordelen van Yoga dat je direct zelf wilt starten? Dat kan!

Je kunt natuurlijk een Yogaschool zoeken bij jou in de buurt en wekelijks naar een les gaan. Maar je kunt ook lekker thuis aan de slag in je eigen woon- of slaapkamer.

Met onze online beginnerscursus krijg je onbeperkt toegang tot 9 volledige Yogalessen waarin je stap voor stap door alle basishoudingen en technieken heen loopt. Alle voordelen van Yoga die we hierboven genoemd hebben ga je voelen en ervaren door het volgen van de sessies.

Benieuwd? Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie over de beginnerscursus.

Cursus Yoga stap voor stap

Rustig kennismaken met Yoga

Vind je de stap om echt met Yoga aan de slag te gaan toch een beetje groot? Misschien vind je het dan wel fijn om rustig kennis te maken met Yoga.

Via onze gratis YouTube video hieronder kun je eens vrijblijvend een korte Yogales volgen. Zo maak je rustig kennis met de voordelen van Yoga. Dat valt namelijk niet uit te drukken in woorden, dat moet je voelen! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter