Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 apr 2014

Yin Yoga houdingen, flexibel en rustgevend!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yin Yoga houdingen vinden hun oorsprong in 1980. De Amerikaanse Paul Grilley is de grondlegger van Yin Yoga.  Hij is vooral erg geïnteresseerd in de Yoga anatomie. Deze interesse werd bij hem gewekt door het boek ‘Autobiografie van een Yogi’.

Yin Yoga houdingen onderscheiden zich van de dynamische Yoga vormen. Yin Yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden.

Een tegenhanger van Yin Yoga, is de Yang Yoga vorm. Denk hierbij aan Power Yoga. Hierbij speelt de dynamische, actieve, krachtige aanpak een grote rol.

yin yoga houdingen

Wat zijn Yin Yoga houdingen

Bij Yin Yoga houdingen, worden Asana’s (oefeningen) voor langere tijd aangehouden. Je kunt wel tot 5 minuten in één houding staan.

Je voert de oefeningen statisch uit. Tijdens de uitvoering wordt er weinig gebruik gemaakt van beweging, of sta je zelfs helemaal stil.

Yin Yoga wordt op een passieve manier aangeboden. Dit wil niet zeggen dat het niet intensief is. Het langer aanhouden van een houding kan als intensief ervaren worden.

Gewrichten en bindweefsel versoepelen, ontspannen en versterken. Het richt zich minder op de spierpanning. Dit zie je vaak terug in actieve Yang Yoga oefeningen.

8 voordelen van Yin Yoga houdingen

Yin Yoga beoefenen heeft verschillende voordelen. We hebben er 8 voor je op een rijtje gezet die wij erg belangrijk vinden:

1. Je laat de spierspanning in je lichaam los. Voor sommige mensen is het erg lastig om te leren ontspannen. Doormiddel van Yin Yoga, kun je de ontspanning bij verschillende delen van je lichaam toepassen.

2. Je leer jezelf te ontdekken terwijl je in een houding staat. Doordat je langer in een houding blijft staan, is het belangrijk dat je mentaal ook de concentratie kunt vinden. Je moet naast het fysieke, ook mentaal los kunnen laten.

3. Yin Yoga is gemakkelijk te volgen. Ook voor beginners is het een erg toegankelijke vorm van Yoga. Deze Yoga vorm is voor iedereen, met of zonder beperkingen, geschikt.

4. Yin Yoga zorgt ervoor dat je je lichaam versoepelt. Bijvoorbeeld een kantoorbaan vraagt vaak voor een langere periode dezelfde houding. Hierbij kan je lichaam verstijven en kunnen er klachten ontstaan. Yin Yoga compenseert de lange zithouding.

5. Voor mensen die graag hun meditatiehouding zouden willen verbeteren is Yin Yoga ook een hele goede oplossing. Je werkt hierbij aan een goede houding en leert deze voor langere tijd aan te houden. Op den duur ga je het langer vasthouden van deze houding zelfs als prettig ervaren.

6. De meditatie wordt gestimuleerd. Je leert mentaal en fysiek in balans te komen. Je concentratie wordt bevorderd, maar ook het luisteren naar je eigen lichaam. Je vindt de rust in jezelf.

7. Yin Yoga werkt positief voor mensen met spierklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reumapatiënten. Ook kunnen klachten in de bekken, rug, wervelkolom, nek en schouders met Yin Yoga behandeld worden.

8. Tijdens hevige stressperiodes of zelfs een burn-out, kan deze Yoga vorm je helpen de klachten te verminderen of zelfs te bestrijden. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.

Zelf aan de slag met Yin Yoga houdingen?

Wil je thuis lekker zelf aan de slag met Yin Yoga houdingen? Doe dan de houdingen uit onderstaande video met ons mee:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Rachel Dicks

  Beste Melanie,
  Hartelijk dank voor jullie mooie website, het ziet er fris, vrolijk en helder uit!
  Ik heb net de yin yogales meegedaan. Dat was heel fijn. Een mooie korte instaples.
  Zelf ben ik ook yogadocent dus ik heb een praktische vraag aan je.
  Ik wil de mensen in mijn les ook graag de voordelen laten ervaren van yin yoga, alleen heb ik een aantal mensen die wat moeite hebben met heup of kniebuigingen. Als ik de slapende zwaan zou doen, is er dan voor deze mensen een alternatieve houding die een soortgelijk effect oplevert? Zo is er een man op les met twee kunstheupen, die gewoon niet zulke diepe buigingen kan en mag maken met zijn heupen/bekken.

  Ik ben benieuwd naar je antwoord,
  Vriendelijke groet,
  Rachel

  1. Melanie

   Hi Rachel,

   Super leuk dat je lekker met de korte Yin les aan de slag bent gegaan!
   Wat leuk dat je ook Yogalessen geeft. Een alternatief voor de sleeping swan kan eye of the needle zijn. Een hele milde versie met veel hulpmiddelen zou je kunnen overwegen. Ik ken de cursisten natuurlijk niet, dus het is ten aller tijde aan te raden om goed te observeren en te checken of ze weerstand of pijnen ervaren. Het verschil is van essentieel belang. ?

   Succes!

Laat een reactie achter