Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 apr 2023

Yin Yoga houdingen – 8 geweldige voordelen

/
Geplaatst door
/
Comments2

Yin Yoga houdingen, heb jij al ontdekt hoe fijn ze kunnen zijn?

Yin yoga houdingen vinden hun oorsprong in 1980. De Amerikaanse Paul Grilley is de grondlegger van Yin Yoga.  Hij is vooral erg geïnteresseerd in de Yoga anatomie. Deze interesse werd bij hem gewekt door het boek ‘Autobiografie van een Yogi’.

Yin Yoga houdingen onderscheiden zich van de dynamische Yoga vormen. Yin Yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden.

Maar waarom zou je precies aan yin yoga doen?

In deze blog leggen we wat meer uit over yin yoga houdingen. Je leest hier onder andere:

 • Wat yin yoga houdingen zijn
 • Wat de voordelen zijn van yin yoga houdingen
 • Een aantal yin yoga houdingen voor beginners
 • Een video met yin yoga houdingen om direct aan de slag te gaan

Lees (en doe) je mee?

yin yoga houdingen

Vraag en antwoord

1. Wat is yin yoga?

Yin Yoga is een Yogavorm waarin houdingen op een passieve vorm lang worden aangehouden, vaak variërend van zo’n 3 tot 10 minuten. Het doel is om zo veel mogelijk over te geven aan de houding zodat het bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen.

2. Waar is yin yoga goed voor?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

In onderstaande video legt Melanie uit wat yin yoga precies is.

Wat zijn Yin Yoga houdingen?

Bij Yin Yoga houdingen, worden Asana’s (houdingen) voor langere tijd aangehouden. Je kunt wel tot 5 minuten in één houding staan.

Je voert de oefeningen statisch uit. Tijdens de uitvoering wordt er weinig gebruik gemaakt van beweging, meestal blijf je zelfs helemaal stil.

Yin Yoga wordt op een passieve manier aangeboden. Het is de bedoeling dat je je spieren zoveel mogelijk ontspant. Maar vergis je niet, dit wil niet zeggen dat het niet intensief is ;).

Het langer aanhouden van een houding kan als zeer intensief ervaren worden en bovendien zoek je bewust wat weerstand op in een houding. Die combinatie van met weerstand langer en stil in een houding blijven kan best pittig zijn.

Wat is het verschil met Yang Yoga houdingen?

Yang Yoga houdingen richten zich op het sterker en soepeler maken van de spieren. Yin richt zich specifiek op het versoepelen van het bindweefsel. 

Yang yoga houdingen zijn vaak actief, er zijn veel staande houdingen en je houdt houdingen meestal slechts enkele ademhalingen lang vast.

Yin yoga houdingen zijn passief, je blijft meerdere minuten in een houding.

Bij zowel yin als yang yoga houdingen kun je props gebruiken, maar vooral in yin yoga lessen zijn props meestal onmisbaar.

yin yoga cursus voor beginners

8 voordelen van Yin Yoga houdingen

Yin Yoga beoefenen heeft verschillende voordelen. We hebben er 8 voor je op een rijtje gezet die wij erg belangrijk vinden:

1. Je laat de spierspanning in je lichaam los.

Voor sommige mensen is het erg lastig om te leren ontspannen. Doormiddel van Yin Yoga, kun je de ontspanning bij verschillende delen van je lichaam toepassen.

2. Je leert jezelf te ontdekken terwijl je in een houding bent.

Doordat je langer in een houding blijft staan, is het belangrijk dat je mentaal ook de concentratie kunt vinden. Je moet naast het fysieke, ook mentaal los kunnen laten.

3. Yin Yoga is gemakkelijk te volgen.

Ook voor beginners is het een erg toegankelijke vorm van Yoga. Deze Yoga vorm is voor iedereen, met of zonder beperkingen, geschikt.

4. Yin Yoga zorgt ervoor dat je je lichaam versoepelt.

Bijvoorbeeld een kantoorbaan vraagt vaak voor een langere periode dezelfde houding. Hierbij kan je lichaam verstijven en kunnen er klachten ontstaan. Yin Yoga compenseert de lange zithouding.

5. Het draagt bij aan een betere meditatiehouding.

Je werkt hierbij aan een goede houding en leert deze voor langere tijd aan te houden. Op den duur ga je het langer vasthouden van deze houding zelfs als prettig ervaren.

6. Het stimuleert je meditatie beoefening.

Je leert mentaal en fysiek in balans te komen. Daarbij wordt je concentratie bevorder en leer je beter luisteren naar je eigen lichaam. Ook vind je rust in jezelf.

7. Yin Yoga werkt positief voor mensen met spierklachten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan reumapatiënten. Ook kunnen klachten in de bekken, rug, wervelkolom, nek en schouders met Yin Yoga behandeld worden.

8. Het kan klachten van stress en burn-out verminderen en bestrijden.

Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.

Yin yoga houdingen voor beginners

Er zijn veel yin yoga houdingen die je als beginner meteen kunt doen. Met goede ondersteuning en props zoals blokken en bolsters kun je de houding namelijk precies zo aanpassen dat de houding bij jouw lichaam aansluit.

In deze blog vind je aan 6 yin yoga houdingen voor beginners.

Zelf aan de slag met Yin Yoga houdingen?

Wil je thuis lekker zelf aan de slag met Yin Yoga houdingen? Doe dan de houdingen uit onderstaande video met ons mee.

Online Yin Yoga cursus

Mocht je verder aan de slag willen met Yin Yoga en de voordelen ervan willen ervaren door middel van verdiepende lessen, oefeningen en series, dan is onze complete Yin Yoga cursus voor beginners op het PRACTICE platform een hele goede optie.

Je krijgt:

 • Onbeperkt toegang tot alle lessen zolang je lid bent
 • Yoga beoefenen vanuit huis
 • Oefenen waar en wanneer je maar wilt voor de kosten van een enkele losse les bij een studio
 • Fijne uitleg van de oefeningen en goed begeleiding
 • Onbeperkt, altijd en overal werken aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid

Enthousiast geworden? Klik op de afbeelding hieronder en neem een kijkje op het platform!

yin yoga cursus voor beginners


Heb jij de kracht van yin yoga al ontdekt? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Rachel Dicks

  Beste Melanie,
  Hartelijk dank voor jullie mooie website, het ziet er fris, vrolijk en helder uit!
  Ik heb net de yin yogales meegedaan. Dat was heel fijn. Een mooie korte instaples.
  Zelf ben ik ook yogadocent dus ik heb een praktische vraag aan je.
  Ik wil de mensen in mijn les ook graag de voordelen laten ervaren van yin yoga, alleen heb ik een aantal mensen die wat moeite hebben met heup of kniebuigingen. Als ik de slapende zwaan zou doen, is er dan voor deze mensen een alternatieve houding die een soortgelijk effect oplevert? Zo is er een man op les met twee kunstheupen, die gewoon niet zulke diepe buigingen kan en mag maken met zijn heupen/bekken.

  Ik ben benieuwd naar je antwoord,
  Vriendelijke groet,
  Rachel

  1. Melanie

   Hi Rachel,

   Super leuk dat je lekker met de korte Yin les aan de slag bent gegaan!
   Wat leuk dat je ook Yogalessen geeft. Een alternatief voor de sleeping swan kan eye of the needle zijn. Een hele milde versie met veel hulpmiddelen zou je kunnen overwegen. Ik ken de cursisten natuurlijk niet, dus het is ten aller tijde aan te raden om goed te observeren en te checken of ze weerstand of pijnen ervaren. Het verschil is van essentieel belang. ?

   Succes!

Laat een reactie achter