Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 apr 2024

Power Yoga, wat is het precies?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Power Yoga is helemaal hip! Sinds ongeveer de jaren ’30 is deze stroming binnen de Yoga gaan groeien, en vandaag de dag groeit het nog steeds door.

Power Yoga is afgeleid van de traditionele Ashtanga Yoga.

Veel mensen die Yoga eerst als “vaag” of “zweverig” beschreven, komen snel op hun worden terug na een kennismaking met een lesje Power Yoga.

Power Yoga lessen kunnen op vele plekken gevolgd worden, vaak in sportscholen en andere sportverenigingen.

Maar wat is nou precies power yoga? Voor wie is power yoga geschikt en wat is het verschil precies met ashtanga yoga? In deze blog leggen we het uit.

power yoga

Wat is Power Yoga?

Power Yoga is een actieve, behoorlijk fysieke vorm van yoga die is afgeleid van Ashtanga yoga. Je vindt deze vorm van yoga dan ook vaak in sportscholen. 

Door de mix van oefeningen worden de spieren steeds op een andere manier gebruikt. Door spieren te gebruiken die dat niet gewend zijn, of door ze op een andere manier te gebruiken, worden spieren geprikkeld om sterker of flexibeler te worden.

Spieren hebben een soort “spiergeheugen”. Wanneer je de spieren belast, onthouden de spieren als het ware de bewegingen die je gemaakt hebt en passen zich hier langzaam op aan. Eigenlijk is het heel logisch, je lichaam past zich aan door de bewegingen die het veel maakt, en dus de manier waarop het vaak belast wordt. – Melanie

Bij Power Yoga worden de oefeningen constant door elkaar heen gegooid, waardoor de spieren nooit helemaal wennen aan de oefeningen. De spieren worden daardoor iedere les weer verrast en staan nooit stil in de ontwikkeling.

Het resultaat? Fittere, sterkere en lenigere spieren!

De fysieke uitdaging helpt je ook om in je lichaam te komen en je grenzen te verleggen. Dit kan je helpen om uit je hoofd te komen.

Power yoga, vinyasa yoga en ashtanga yoga – de verschillen en overeenkomsten

Power yoga, vinyasa yoga en ashtanga yoga zijn verschillende vormen van yoga, maar hebben ook overeenkomsten.

Om het nog wat verwarrend te maken wordt er ook weleens gesproken van vinyasa power yoga ;). Dan worden dus vinyasa yoga en power yoga met elkaar gecombineerd.

Wat is het verschil tussen Power Yoga en Ashtanga Yoga?

Het verschil tussen Power Yoga en Ashtanga Yoga is, dat Ashtanga Yoga een vaste serie aan houdingen heeft. Je voert deze serie altijd op dezelfde volgorde uit. Er zijn wel een aantal verschillende series, maar die staan dus wel vast. 

Ashtanga Yoga wordt vrijwel alleen in Yoga studios gegeven.

Bij Power Yoga staat de serie niet vast en is de docent dus vrij om zijn of haar eigen invulling aan de les te geven. De lessen focussen vooral op het fysieke gedeelte van Yoga en zijn bedoelt om kracht op te bouwen.

Power Yoga wordt vooral vaak in sportscholen gegeven.

Power Yoga en Ashtanga Yoga lijken verder best wel op elkaar, omdat Power Yoga van Ashtanga Yoga is afgeleid.

Beide vormen zijn behoorlijk fysiek intensief en er wordt in beide vormen weinig aandacht besteed aan losse Pranayama oefeningen en meditatie.

Wat is het verschil tussen Power Yoga en Vinyasa Yoga?

Het verschil tussen Power Yoga en Vinyasa Yoga is dat Vinyasa Yoga over het algemeen dynamischer en holistischer is. Bij Power Yoga kunnen oefeningen op zichzelf staan, terwijl bij Vinyasa Yoga alles vloeiend in elkaar overloopt.

In Vinyasa Yoga synchroniseer je je bewegingen met je ademhaling. De ademhaling is hierin dus heel belangrijk.

In een Vinyasa Yoga les is er vaak ook aandacht voor ademhalingsoefeningen of een korte meditatie. In Power yoga zul je dit niet snel tegenkomen.

Beide vormen hebben geen vaste serie aan houdingen. Het is de docent die de serie bedenkt. Met name bij Vinyasa serie kan dat er voor zorgen dat de les heel erg fysiek en intensief is, maar het kan ook heel rustig zijn.

Wil je meer weten over Vinyasa Yoga? Lees dan deze blog.

Of kijk eens naar deze video waarin Rolf uitlegt wat Vinyasa Yoga is.

Voor wie is Power Yoga geschikt?

Power Yoga lessen zijn vooral geschikt voor de sportieve Yogi, die het fijn vindt om op een intensieve manier te bewegen en zich met name met het fysieke gedeelte van Yoga bezig wil houden.

In de lessen ligt de nadruk op de fysieke oefeningen in plaats van bijvoorbeeld de meditatie.

Omdat er in de lessen weinig tijd  wordt besteed aan de geestelijke- en spirituele kanten van de Yoga blijft er simpelweg meer tijd over voor de oefeningen. Deze lessen zijn dan ook een stuk intensiever dan veel andere Yoga vormen.

Het opbouwen van conditie, kracht, flexibiliteit en het juist leren toepassen van je adem, zijn belangrijke doelen binnen deze Yogavorm.

Power Yoga voor beginners

Als beginner kun je prima starten met deze vorm van Yoga. Zeker ook omdat het vrij toegankelijk is aangezien het vooral focust op het fysieke en het zich niet veel bezighoudt met de filosofie van Yoga. 

Het is wel belangrijk om van te voren goed te informeren over het niveau van de les.

Wanneer je een beginner bent en je sluit aan bij een les voor gevorderden, kun je wat problemen krijgen met het uitvoeren van de oefeningen. In het ergste geval kun je zelfs geblesseerd raken.

Luister dus goed naar je eigen lichaam en geef je eigen grenzen goed aan. Als je niet gewend bent om fysiek krachtige oefeningen te doen, gun jezelf dan de tijd en het geduld om dit rustig op te bouwen.

Power Yoga Oefeningen

Power Yoga oefeningen zijn er in vele vormen. Dit komt omdat er Yoga oefeningen vanuit allerlei Yoga stijlen gecombineerd worden.

Toch lijken de oefeningen in een bepaald opzicht allemaal op elkaar, bij iedere oefening draait het om verbetering van de kracht, fitheid en/of lenigheid van de spieren.

De basis van Power Yoga oefeningen

Een van de basisoefeningen binnen de deze vorm van Yoga, is de zogenaamde “berghouding“. De berghouding is erg goed voor het versterken van de nek- en schouderspieren.

Vanuit deze houding kunnen Yogi letterlijk veel kanten op. De berghouding vormt dus eigenlijk de basis van alle staande oefeningen binnen de Power Yoga.

Power Yoga oefeningen 2.0 – voor de gevorderde Yogi

Voor gevorderde Yogi zijn Power Yoga oefeningen net zo uitdagend, zo niet uitdagender als voor de beginnende Yogi. Het geheim zit hem in de creativiteit waarmee gevorderde Yogi alle kanten op kunnen binnen de Power Yoga.

Omdat deze oefeningen gebaseerd zijn op het verbeteren van de spierconditie, is het gemakkelijk voor de sportieve Yogi om even af te kijken in de sportschool, dé plek waar mensen ook bezig zijn met het verbeteren van de spierkracht.

Kijk gewoon eens af bij verschillende fitness apparaten. Bedenk de gewichten weg en kijk puur naar de beweging. Bedenk vervolgens: “kan ik deze beweging ook zónder dit apparaat maken?”.

Is het antwoord daarop “ja”, dan kun je gaan experimenteren met je nieuwe zelfverzonnen Power Yoga oefening ;).

Waar moet je op letten tijdens de oefeningen?

Niet alleen binnen de Power Yoga, maar bij Yoga in het algemeen, is het belangrijk om bij iedere oefeningen te letten op de volgende punten:

Door deze drie punten goed in gedachte te houden voorkom je dat je jezelf verkeerd belast, en daarmee voorkom je ook blessures!

poweryoga quotes

Quotes

Voor Power Yoga heb je dus wel een goeie dosis energie nodig. Soms wil je wel, maar lijkt het wel alsof het uit je tenen moet komen…

Dan kun je wel een beetje extra inspiratie gebruiken! Het lezen van een quote kan je soms net dat inzicht, die motivatie of kracht geven die je nodig hebt om te doen wat je nodig hebt. Daarom delen we hier 10 power yoga quotes met je!

  1. Yoga is a light, which once lit, will never dim. The better your practice, the brighter the flame. – B.K.S. Iyengar
  2. The yoga mat is a good place to turn when talk therapy and antidepressants aren’t enough. – Amy Weintraub
  3. Yoga is the fountain of youth. You’re only as young as your spine is flexible. – Bob Harper
  4. For me, yoga is not just a workout – it’s about working on yourself. – Mary Glover
  5. Anyone who practices can obtain success in yoga but not one who is lazy. Constant practice alone is the secret of success. – Svatmarama
  6. Warrior pose battles inner weakness and wins focus. You see that there is no war within you. You’re on your own side, and you are your own strength. – The Quote Garden
  7. The body is your temple. Keep it pure and clean for the soul to reside in. – B.K.S Iyengar
  8. Do your practice and all is coming. – Sri K Patthabi Jois
  9. It is health that is the real wealth and not pieces of gold and silver. – Mahatma Gandhi
  10. The groundwork for all happiness is good health. – Leigh Hunt

Aan de slag met yoga

Heb je de kracht in jezelf gevonden en wil je graag aan de slag met yoga? ;). Op ons practice platform vind je heel veel verschillende yogalessen! Kom je een les uitproberen?

Practice online yoga


Heb jij weleens Power Yoga gedaan? Hoe vond je het?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter