Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 feb 2021

Kinderyoga – een opkomende Yogavorm in stressvolle tijden

/
Geplaatst door
/
Comments2

Kinderyoga. Meer en meer mensen ontdekken de positieve werking van Yoga voor kinderen.

De stressvolle tijd van deze dagen gaat helaas ook kinderen niet onopgemerkt voorbij. Kinderen hebben het druk, hebben last van stress en voelen constant de druk om te moeten presteren.

Het constante thuiszitten zorgt daarbij voor minder sociaal contact met andere kinderen wat de stress die normaal al hoog is nog hoger maakt. 

Dit alles kan er niet alleen voor zorgen dat kinderen zich minder happy voelen, maar tegelijkertijd ook minder gewaardeerd. Met alle eventuele grote gevolgen van dien, waardoor het dus erg belangrijk is daar verandering in te brengen.

In dit blog bespreken we daarom graag hoe Kinderyoga kan helpen om je kind beter te laten voelen. We bespreken onder andere:

  • Het verschil tussen ‘gewone’ Yoga en Yoga voor kinderen
  • Welke werking Kinderyoga heeft op kinderen
  • Hoe Yoga voor kinderen toegepast wordt
  • Wat de oorsprong van Kinderyoga is

En nog veel meer! Lees je mee?

Kinderyoga

Kinderyoga in het kort

Waarschijnlijk heb je meteen een aantal vragen wanneer je aan Kinderyoga denkt. Hieronder beantwoorden we er daarom gelijk een paar!

1. Hoe onderscheidt Kinderyoga zich van andere Yoga?

Kinderyoga is Yoga dat speciaal ontworpen is om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen. Daarnaast is het een hele lichamelijk vorm van Yoga waarbij veel bewegen centraal staat.

2. Wat zijn de voordelen van Kinderyoga?

Yoga voor kinderen heeft talloze voorbeelden. Zo worden kinderen door Kinderyoga rustiger omdat ze hun energie kwijt kunnen, ze leren te ontspannen en om ruimer te denken. Bijvoorbeeld door speels met spiritualiteit bezig te zijn.

3. Kun je zelf Kinderyoga met je kind doen?

Ja, dat kan. Je kunt normale Yogalessen iets aanpassen waardoor je kind lekker mee kunt doen. Houd er wel rekening mee dat het hierdoor voor jezelf vaak bijna onmogelijk wordt om ook rust en diepgang in je practice te vinden.

Tot slot geven we je in de video hieronder graag alvast een introductie in de Kinderyoga 🙂

De werking van Yoga voor kinderen

Steeds meer kinderen krijgen behoefte aan rust, ontspanning en waardering. Dit kun je creëren door het bewust worden van je eigen lichaam.

Kinderyoga zorgt voor deze positieve invloeden, doormiddel van verschillende oefeningen in een op maat gemaakte Kinderyoga les binnen de belevingswereld van het kind.

Kinderen hebben plezier, leren zich te ontspannen, worden soepeler, krijgen meer kracht, uithoudingsvermogen, evenwicht en leren zichzelf en anderen te respecteren en waarderen.

Kinderen mogen in de Kinderyoga les zichzelf zijn, worden niet in hokjes geplaatst en kunnen weer even volop genieten zonder dat er een bepaald verwachtingspatroon aan verbonden is. Hierdoor zal dit buiten de Kinderyoga les ook zijn vruchten afwerpen.

Kinderen leren doormiddel van Yoga voor kinderen om zich (soms ook ongemerkt) van binnen uit beter te voelen, waardoor ze zichzelf beter kunnen weren tegen de negatieve invloeden van buitenaf. Geluk begint bij jezelf!

Toepassen van Yoga voor kinderen

Op jonge leeftijd wordt Kinderyoga vooral toegepast in spelvorm, waarbij naast verschillende houdingen (Asana’s) ook verschillende ademhalingsoefeningen (Pranayama’s) aan bod komen.

Naarmate de kinderen ouder worden, komen daar verschillende krachtoefeningen bij en krijgt de Kinderyoga les steeds meer de vorm van een Hatha Yoga les voor volwassenen.

Er wordt hierbij rekening gehouden met de mogelijkheden en de belevingswereld van verschillende leeftijdsgroepen.

Als ouder is het prima mogelijk om gewone Yogalessen speels uit te leggen aan je kind waardoor hij of zij lekker mee kan doen. We raden dit dan ook zeker aan, het is alleen wel belangrijk dat je hierbij weet dat het moeilijker is om zelf diepe ontspanning te vinden als je tegelijkertijd je kind les wilt geven.

Als je kind al wat ouder is, is dit vaak geen probleem meer. Oudere kinderen kunnen vaak prima mee doen met normale Yogalessen waardoor het voor jezelf ook makkelijker wordt om van de leraar naar de leerling rol terug te gaan.

kinderyoga

Oorsprong oefeningen Kinderyoga

Vroeger werden door yogi’s de Asana’s (houdingen) al uitgebeeld en vergeleken met verschillende natuurlijke objecten. Denk hierbij aan dieren, maar ook aan bomen.

Deze natuurlijke objecten worden vandaag de dag nog steeds op een speelse manier toegepast als voorbeelden binnen de thema’s van een Kinderyoga les. Bijvoorbeeld: ‘’Maak je zo klein als een egeltje’’. Hierdoor gaan de kinderen terug naar de natuur in hun puurste vorm en alle mooie eigenschappen die de natuur, maar ook zijzelf te bieden hebben.

Dit helpt kinderen om plezier te blijven houden in Yoga en bewegen omdat ze hier al hun creatieve denken op kunnen loslaten! De voordelen van het stimuleren van die creativiteit zijn eindeloos.

Enkele voordelen van Yoga voor kinderen

Wanneer kinderen met Yoga aan de slag gaan, krijgen ze de ruimte om hun creativiteit ten volle te benutten, dit is ontzettend voordelig voor alle leerprocessen.

Een onderzoek van twee wetenschappers maakt de link tussen creativiteit en het probleemoplossend vermogen van kinderen duidelijk.

Hoe meer de creativiteit van kinderen bevorderd wordt, des te beter kunnen zij hun probleem oplossend vermogen trainen waar ze zowel in het dagelijks leven als op school van profiteren.

Daarnaast helpt Yoga om kinderen spelenderwijs iedere dag te laten bewegen. Zeker in deze tijd waarbij kinderen meer tijd dan ooit achter de computer en tablets doorbrengen is dat belangrijker dan ooit.

Ook helpt kinderyoga om de verbinding met andere kinderen gemakkelijker te maken.

Binnen kinderyoga is namelijk niets raar waardoor ieder kind helemaal zichzelf kan zijn en geen rol hoeft te spelen om leuk gevonden te worden door klasgenootjes.

Dit bevordert ook de sociale banden in de klas.

Natuurlijk zijn er nog vele andere voordelen van Yoga voor kinderen te ontdekken. Weet jij er nog een paar te noemen? Plaats dan een reactie onder dit blog! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter