Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 sep 2022

Bikram Yoga – de kenmerken en voordelen samengevat

/
Geplaatst door
/
Comments6

Bikram Yoga, je hebt er vast wel eens van gehoord. 

Het is die Yogavorm die je doet in een opgewarmde ruimte, waarmee het zich onderscheidt van andere Yogavormen.

In dit blog staan we stil bij een aantal kenmerken van Bikram Yoga en vertellen we je waar deze yogavorm precies goed voor is. Zo kom je bijvoorbeeld te weten:

 • Hoe een typische Bikram Yoga les eruit ziet
 • Wat de oorsprong van deze Yogavorm precies is
 • Wat de voordelen zijn van Bikram Yoga
 • Of Hot Yoga en Bikram Yoga hetzelfde zijn
 • Welke punten belangrijk zijn om te onthouden als je practiced

En nog veel meer! Lees je mee?

Bikram yoga

Vraag en antwoord

1.Wat is bikram yoga?

Bikram yoga is een serie van 26 yoga houdingen die je uitvoert in een verwarmde ruimte.

2.Wat doet bikram yoga met je?

Het kan je sterker en flexibeler maken. Daarbij draagt de warmte bij aan het afvoeren van afvalstoffen en kan het een extra ontspannend effect geven.

Hoe ziet een Bikram Yoga les eruit?

Binnen Bikram Yoga maak je gebruik van een ‘vast patroon’ in de les. Deze ziet er als volgt uit:

Om te beginnen bestaat de les uit twee ademhalingsoefeningen (Pranayama’s). Vervolgens ga je aan de slag met maar liefst zesentwintig houdingen/oefeningen uit de Hatha Yoga (Asana’s).

De vastgelegde serie van oefeningen vindt plaats in een verwarmde ruimte. Hierbij kun je rekenen op een temperatuur rond de 38-40 graden Celsius. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dus niet zo dat je practiced in een sauna.

De Yogales duurt in totaal vaak 90 minuten.

Wat opvalt bij Bikram Yoga, is dat zoals je ziet deze Yogavorm zich dus voornamelijk onderscheidt door de warme ruimte en het vaste patroon van de houdingen.

Variaties op de houdingen zelf vindt namelijk nauwelijks plaats, deze zijn rechtstreeks van de Hatha Yoga gekopieerd.

Wil je weten wat hatha yoga ook alweer is? Hieronder vind je een uitleg!

Oorsprong van de Bikram Yoga

Bikram Choudhury is de oprichter van Bikram Yoga. Deze soort Yoga is rond 1970 ontstaan en is gebaseerd op de Hatha Yoga. Vele houdingen (Asana’s) uit de Hatha Yoga worden dus gebruikt als basis voor deze les zoals we eerder al zagen.

Het verschil hierbij is dus dat er gebruik wordt gemaakt van een vast aantal Asana’s en Pranayama’s onder hoge temperaturen.

Bij de Hatha Yoga wordt een serie van op zichzelf staande Asana’s aangeboden die op hun eigen manier gestart en beëindigd worden.

Bij Bikram Yoga leidt de ene Asana de ander in, er zit daardoor als het ware een ‘flow’ in de les en de houdingen vormen samen een geheel.

Van Bikram yoga naar hot yoga

Tegenwoordig zijn er veel scholen die ‘hot yoga’ aanbieden. Hot yoga betekent simpelweg dat er yoga gegeven wordt in een verwarmde studio.

Het kan zijn dat er ook daadwerkelijk de ‘bikram serie’ wordt gegeven, maar dat hoeft niet. Het kan dus bijvoorbeeld ook een vinyasa les of yin les zijn.

De afgelopen jaren hebben veel yoga studio’s in Nederland hun naam veranderd van Bikram yoga naar iets dergelijks als Hot yoga. Deze studios willen de naam van Bikram Choudhury niet meer dragen omdat ze niet met hem geassocieerd willen worden.

Bikram is aangeklaagd vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag en de Netflix documentaire (Bikram: Yogi, Guru, Predatorover hem heeft veel stof doen opwaaien. 

Dit is natuurlijk heel treurig en dit gedrag staat lijnrecht tegenover wat yoga zou moeten zijn.

Voor de ene persoon is dit een reden om helemaal te stoppen met deze vorm van yoga. Voor een ander staat de yoga vorm zelf los van de bedenker, waardoor ze de yoga vorm wel willen blijven beoefenen.

Iedereen is vrij om hier zijn eigen keuze in te maken.

Voor wie zijn Bikram Yoga oefeningen geschikt?

Bikram Yoga oefeningen zijn in principe geschikt voor iedereen.

Omdat de Asana’s binnen de Bikram Yoga altijd hetzelfde zijn, kan deze vorm fijn zijn voor mensen die graag precies willen weten waar ze aan toe zijn en het ritme van herhaling fijn vinden.

Wanneer je blessure gevoelig bent, kan de warmte ervoor zorgen dat je lichaam zich beter opwarmt en dat er daardoor minder blessures ontstaan.

Daarbij is het wel heel belangrijk dat je je NOOIT dieper in een houding laat duwen door een docent. De kans op blessures is dan juist groter dan bij een ander type yogales.

Er wordt overigens soms weleens gezegd dat je, eenmaal binnen in de zaal, de les niet meer uit mag (dok niet als je niet lekker wordt van de hitte en intspanning).

Hier zijn wij het absoluut niet mee eens. Jij hebt altijd de leiding en controle over jouw lichaam en jouw practice. Voelt iets niet goed? Stop, pas iets aan, geef je grens aan of loop de zaal uit. Yoga is iets dat jij doet voor jezelf.

Voordelen van Bikram Yoga

Waar deze Yogavorm vooral op gericht is, is om de gezondheid te bevorderen. Doormiddel van deze yoga oefeningen verminder je stress en wordt je soepeler.

Ook kun je je beter concentreren, omdat je je hoofd leeg maakt tijdens de oefeningen. Hierdoor kun je gemakkelijker verbanden leggen en ben je alerter. Daarbij krijg je door de Yoga oefeningen meer spierkracht.

Maar dit zijn niet de enige voordelen van Bikram Yoga. We zetten er graag een paar hieronder op een rijtje!

Voordeel 1: De bloedsomloop wordt gestimuleerd

Doordat de les plaatsvindt in een verwarmde ruimte, zorgt dit ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit heeft als voordeel dat blessures op deze manier voorkomen of soms juist verholpen kunnen worden.

Voordeel 2: Meer zuurstof in je bloed

Het tweede voordeel van een Yoga les volgen in een verwarmde ruimte, is dat er door een toename van de bloedsomloop meer zuurstof in het bloed opgenomen kan worden.

Veel topsporters maken trouwens ook gebruik van het sporten in een verwarmde ruimte om het opnemen van meer zuurstof te stimuleren.

Je hebt hierdoor bijvoorbeeld meer energie en je spieren verzuren minder snel waardoor je langer en diepgaander kunt practicen.

Voordeel 3: Een soepeler lichaam

Een derde voordeel is dat een warme ruimte je spieren wat soepeler maakt, ze zijn al opgewarmd door de omgevingstemperatuur. Hierdoor is het vaak makkelijker om wat meer ruimte te vinden in het lichaam.

Wanneer je de mat op stapt met het doel om leniger of flexibeler te worden, kan Bikram je dus naast Yin Yoga goed helpen.

bikram yoga

Ook is een Bikram les fijn in de winter. Door de kou en vochtigheid zijn we dan vaak stijver wat bikram yoga goed tegengaat. Het is als het ware een Yogapractice en sauna ineen! 😉

Voordeel 4: De warmte draagt bij aan ontspanning

Warmte heeft een ontspannend effect op ons lichaam. Wanneer je dus yoga in een verwarmde ruimte doet heb je de ontspannende effecten van yoga plus de ontspannende effecten van warmte. Dubbelop dus!

Kun je afvallen door bikram yoga?

Tijdens een Bikram yoga les ga je zweten. Dit zorgt ervoor dat je afvalstoffen uit je lichaam kwijtraakt en door het verliezen van vocht met het zweten, zul je direct na de Yoga les iets minder wegen.

Je vetpercentage zal door zweten alleen niet veranderen, daar is meer voor nodig.

Maar omdat Bikram Yoga in een verwarmde ruimte plaatsvindt, zijn je spieren flexibeler dan normaal, waardoor je oefeningen dieper en intenser kunt maken. Je spieren werken daardoor dus nog harder.

Wanneer je spieren harder werken, worden ze sterker en dit zal de spiertonus ten goede komen. Je ziet er gespierder uit. Bovendien kunnen spieren vet verbranden, dus als jij meer spieren hebt kun je meer vet verbranden.

Overigens zijn er yoga vormen die actiever zijn dan Bikram yoga en waarbij je dus sneller meer spieren op kan bouwen, zoals bijvoorbeeld power yoga.

Belangrijke tips voor de Bikram Yoga les

Bikram Yoga is een intensieve en warme les. Hierdoor is het erg belangrijk dat je je vocht op peil houdt. Veel water drinken is dus erg belangrijk. Probeer dit alleen wel met kleine slokjes te doen.

Hoewel je de neiging kunt hebben om grote slokken te nemen is het erg vervelend om met een klotsende maag te practicen. Beperkt water innemen voorkomt dit probleem en houdt je gehydrateerd in de juiste balans.

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen hoofdpijn krijgen als ze na de les te snel afkoelen (met bijvoorbeeld een koude douche).

Wanneer jij daar ook last van hebt is het verstandig om iets langer de tijd te nemen en zo op die manier rustig af te koelen.

Binnen Bikram, is het doel van de ademhalingstechnieken bij de Yoga oefeningen om de verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Concentratie ligt hierbij vooral op een juiste buikademhaling. Deze zorgt voor veel zuurstof in de longen.

Het omlaag brengen van de ademhaling kun je onder andere doen door meer te weten te komen over de middenrif ademhaling. Hieronder vind je daarvoor nog wat nuttige aanwijzingen.

Dat de ademhaling tijdens een Bikram les belangrijk is, heeft niet alleen met het uitvoeren van de oefeningen te maken en de diepgang die je daardoor in de les kunt vinden.

Een goede ademhaling zorgt er ook voor dat je de warmte van de ruimte beter kunt verdragen. Een hogere temperatuur kan je namelijk een benauwd gevoel geven wanneer je practiced, net zoals je dat in een sauna weleens ervaart.

Op ons practice platform hebben we hierdoor onder meer een ademhalingscursus staan met talloze nuttige oefeningen om je ademhalingstechniek te verbeteren. Neem daar dus zeker eens een kijkje! 🙂

ADEMHALING CURSUS

5 Inspirerende Bikram Yoga Quotes

Quotes kunnen ervoor zorgen dat je net een beetje extra motivatie of inspiratie vindt. Quotes kunnen je helpen om dingen in een ander perspectief te plaatsen. Ook kunnen ze je net die reminder geven die je even moest horen!

Hieronder vind je 5 Bikram Yoga Quotes die wij erg inspirerend vinden:

1.You’re never too old, never too bad, never too late and never too sick to start from the scratch once again

Je moet geen smoesjes verzinnen om iets vooral niet te doen. Heb vertrouwen en durf door te zetten. Van je fouten leer je, en uiteindelijk kom je daardoor veel verder.

bikram yoga quotes

2.In life you only have to travel 6 inches. That is the distance from your mind to your heart.

Zorg ervoor dat lichaam en geest optimaal met elkaar in verbinding blijven staan. De weg tussen hoofd en hart is misschien niet zo groot, maar kan voor sommige mensen eindeloos ver weg lijken.

bikram yoga quotes

3.Would you rather suffer 90 minutes or 90 years?

Geinspireerd op de Bikram Yoga les die in totaal 90 minuten duurt.

bikram yoga quotes

4.Falling out of a posture means you are human; getting back into the posture means you are a Yogi

Als je uit een houding valt, is dat helemaal niet erg. Dat kan gebeuren en is heel menselijk. Van fouten en oefenen leer je.

Maar juist weer terug gaan in de positie, en het opnieuw proberen geeft blijk van doorzettingsvermogen. Dit is de kracht van een echte Yogi.

bikram yoga quotes

5.The cure for anything is salt water – sweat, tears or the sea

Zout water staat er om bekend een helende werking te hebben. Daarbij horen dus ook de tranen, de zee en het zweten.

bikram yoga quotes


Wat zijn jouw ervaringen met Bikram Yoga? En waarom zou je het anderen wel of niet aanraden? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

 1. Esmee Van Zele

  Hoi,

  Ik heb nog nooit yoga gedaan, maar ben heel nieuwsgierig naar deze stijl. Heb je misschien goede adresjes om ermee te beginnen, die van prijs ook meevallen?

  Alvast bedankt!

  1. Rolf

   Hoi Esmee,

   Leuk dat je deze Yogastijl wilt gaan proberen. Wij volgen deze vorm zelf niet zo vaak, dus helaas kunnen we je niet helpen aan goede adresjes. Het is ook afhankelijk van waar je woont natuurlijk. Vaak is er wel een Bikram Yoga studio in de wat grotere steden. Kijk dus eens op internet of je iets kunt vinden bij jou in de buurt.

   Groetjes,

   Rolf

 2. Lia

  Ha die Rolf en Melanie, ik doe nu zo 2 a 3 keer in de week hot yoga, echt heerlijk zweten als een pakkedrager, al na een kwartier bezig te zijn. Maar nu voelde ik toen ik met de rust op de grote kussen, lag mijn onderrug een beetje zeuren, dacht zal wel spierpijn zijn, maar nu na een les en gedoucht te hebben, trok ik mijn steunkousen aan en het leek wel of ik op de grond geduwd werd. Wat een zweepslag in mijn onderrug. Ben 58 zal deze yoga dan niet voor mij geschikt zijn, of met welke oefening moet ik voorzichtiger zijn, is echt balen was juist zo goed bezig. Mvg lia. Welke oefeningen kunnen jullie mij adviseren na deze of tijdens deze blessure?

  1. Rolf

   Hi Lia! Sommige Yoga vormen zijn beter voor de een dan voor de ander. Als je lichaam er niet goed bij voelt, doe het dan niet, of wat rustiger aan. Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Specifieke oefeningen kan ik je helaas niet geven omdat ik de aard van je blessure niet ken. Overleg hiervoor even met een arts of specialist!

 3. Hey!

  Ik heb nog nooit yoga gedaan en ben ook niet lening aangelegd. Ik hou wel van sport maar heb sinds corona het niet meer in de hand . Ik zou graag bikram yoga doen maar gaat dat wel? Aangezien ik nog nooit yoga heb gedaan en ook niet lening ben? Groetjes

Laat een reactie achter