Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 dec 2013

Bikram Yoga, dat is even zweten!

/
Geplaatst door
/
Comments4

Bij Bikram Yoga maak je gebruik van een vast patroon in de les. Dit bestaat uit twee ademhalingsoefeningen (Pranayama’s) en zesentwintig houdingen/oefeningen uit de Hatha Yoga (Asana’s).

Deze vastgelegde serie van oefeningen vindt plaats in een verwarmde ruimte. Hierbij kan men rekenen op een temperatuur tussen de 38 en 40 graden Celsius.

De Bikram Yoga les duurt in totaal 90 minuten.

bikram yoga

Oorsprong van de Bikram Yoga

Bikram Choudhury is de oprichter van Bikram Yoga. Deze soort Yoga is rond 1970 ontstaan.

Bikram Yoga is gebaseerd op de Hatha Yoga. Vele houdingen (Asana’s) uit de Hatha Yoga worden gebruikt als basis voor deze les.

Het verschil hierbij is wel dat bij Bikram Yoga gebruik wordt gemaakt van een vast aantal Asana’s en Pranayama’s onder hoge temperaturen.

Bij de Hatha Yoga wordt een serie van op zichzelf staande Asana’s aangeboden die op hun eigen manier gestart en beëindigd worden. Bij Bikram Yoga leidt de ene Asana de ander in.

Waar Bikram Yoga goed voor is

Het is er met name op gericht om de gezondheid te bevorderen. Doormiddel van deze yoga oefeningen verminder je stress en wordt je soepeler.

Ook kun je je beter concentreren, omdat je je hoofd leeg maakt tijdens de oefeningen. Hierdoor kun je gemakkelijker verbanden leggen en ben je alerter. Daarbij krijg je door de Yoga oefeningen meer spierkracht.

Doordat de Bikram Yoga les plaats vindt in een verwarmde ruimte, zorgt dit ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit heeft als voordeel dat blessures op deze manier voorkomen of soms juist verholpen kunnen worden.

Het tweede voordeel van een Yoga les volgen in een verwarmde ruimte, is dat er door een toename van de bloedsomloop meer zuurstof in het bloed opgenomen kan worden.

Topsporters maken ook gebruik van het sporten in een verwarmde ruimte ook om het opnemen van meer zuurstof te stimuleren.

Wat belangrijk is bij Bikram Yoga

Het doel van de ademhalingstechnieken bij de Yoga oefeningen is de verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Concentratie ligt hierbij vooral op een juiste buikademhaling. Deze zorgt voor veel zuurstof in de longen.

Bikram Yoga is een intensieve en warme les. Hierdoor is het erg belangrijk dat je je vocht op peil houdt. Veel water drinken is dus erg belangrijk.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

 1. Esmee Van Zele

  Hoi,

  Ik heb nog nooit yoga gedaan, maar ben heel nieuwsgierig naar deze stijl. Heb je misschien goede adresjes om ermee te beginnen, die van prijs ook meevallen?

  Alvast bedankt!

  1. Rolf

   Hoi Esmee,

   Leuk dat je deze Yogastijl wilt gaan proberen. Wij volgen deze vorm zelf niet zo vaak, dus helaas kunnen we je niet helpen aan goede adresjes. Het is ook afhankelijk van waar je woont natuurlijk. Vaak is er wel een Bikram Yoga studio in de wat grotere steden. Kijk dus eens op internet of je iets kunt vinden bij jou in de buurt.

   Groetjes,

   Rolf

 2. Lia

  Ha die Rolf en Melanie, ik doe nu zo 2 a 3 keer in de week hot yoga, echt heerlijk zweten als een pakkedrager, al na een kwartier bezig te zijn. Maar nu voelde ik toen ik met de rust op de grote kussen, lag mijn onderrug een beetje zeuren, dacht zal wel spierpijn zijn, maar nu na een les en gedoucht te hebben, trok ik mijn steunkousen aan en het leek wel of ik op de grond geduwd werd. Wat een zweepslag in mijn onderrug. Ben 58 zal deze yoga dan niet voor mij geschikt zijn, of met welke oefening moet ik voorzichtiger zijn, is echt balen was juist zo goed bezig. Mvg lia. Welke oefeningen kunnen jullie mij adviseren na deze of tijdens deze blessure?

  1. Rolf

   Hi Lia! Sommige Yoga vormen zijn beter voor de een dan voor de ander. Als je lichaam er niet goed bij voelt, doe het dan niet, of wat rustiger aan. Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Specifieke oefeningen kan ik je helaas niet geven omdat ik de aard van je blessure niet ken. Overleg hiervoor even met een arts of specialist!

Laat een reactie achter