Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 aug 2021

Bikram Yoga – de kenmerken en voordelen samengevat

/
Geplaatst door
/
Comments4

Bikram Yoga, je hebt er vast wel eens van gehoord. 

Het is namelijk die Yogavorm die je doet in een opgewarmde ruimte, waarmee het zich trouwens onderscheidt van alle andere Yogavormen.

In dit blog staan we stil bij een aantal kenmerken van Bikram Yoga en vertellen we je waar dit precies goed voor is. Zo kom je bijvoorbeeld te weten:

 • Hoe een typische les eruit ziet
 • Wat de oorsprong van deze Yogavorm precies is
 • Waar Bikram Yoga goed voor is
 • Welke punten belangrijk zijn om te onthouden als je practiced

En nog veel meer! Lees je mee?

Bikram yoga

Hoe ziet een Bikram Yoga les eruit?

Binnen Bikram Yoga maak je gebruik van een ‘vast patroon’ in de les. Deze ziet er als volgt uit:

Om te beginnen bestaat de les uit twee ademhalingsoefeningen (Pranayama’s). Vervolgens ga je aan de slag met maar liefst zesentwintig houdingen/oefeningen uit de Hatha Yoga (Asana’s).

Deze vastgelegde serie van oefeningen vindt plaats in een verwarmde ruimte. Hierbij kun je rekenen op een temperatuur tussen de 38 en 40 graden Celsius. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dus niet zo dat je practiced in een sauna.

De Yogales duurt in totaal vaak 90 minuten.

Wat opvalt bij Bikram Yoga, is dat zoals je ziet deze Yogavorm zich dus voornamelijk onderscheidt door de warme ruimte en het vaste patroon van de houdingen.

Variaties op de houdingen zelf vindt namelijk nauwelijks plaats, deze zijn rechtstreeks van de Hatha Yoga gekopieerd.

Oorsprong van de Bikram Yoga

Bikram Choudhury is de oprichter van Bikram Yoga. Deze soort Yoga is rond 1970 ontstaan en is gebaseerd op de Hatha Yoga. Vele houdingen (Asana’s) uit de Hatha Yoga worden dus gebruikt als basis voor deze les zoals we eerder al zagen.

Het verschil hierbij is dus dat er gebruik wordt gemaakt van een vast aantal Asana’s en Pranayama’s onder hoge temperaturen.

Bij de Hatha Yoga wordt een serie van op zichzelf staande Asana’s aangeboden die op hun eigen manier gestart en beëindigd worden.

Bij Bikram Yoga leidt de ene Asana de ander in, er zit daardoor als het ware een ‘flow’ in de les en de houdingen vormen samen een geheel.

In de video hieronder vertellen we je graag wat meer over wat asana’s precies zijn en waarom deze zo belangrijk zijn.

Voordelen van Bikram Yoga

Waar deze Yogavorm vooral op gericht is, is om de gezondheid te bevorderen. Doormiddel van deze yoga oefeningen verminder je stress en wordt je soepeler.

Ook kun je je beter concentreren, omdat je je hoofd leeg maakt tijdens de oefeningen. Hierdoor kun je gemakkelijker verbanden leggen en ben je alerter. Daarbij krijg je door de Yoga oefeningen meer spierkracht.

Maar dit zijn niet de enige voordelen van Bikram Yoga. We zetten er graag een paar hieronder op een rijtje!

Voordeel 1: De bloedsomloop wordt gestimuleerd

Doordat de les plaatsvindt in een verwarmde ruimte, zorgt dit ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit heeft als voordeel dat blessures op deze manier voorkomen of soms juist verholpen kunnen worden.

Voordeel 2: Meer zuurstof in je bloed

Het tweede voordeel van een Yoga les volgen in een verwarmde ruimte, is dat er door een toename van de bloedsomloop meer zuurstof in het bloed opgenomen kan worden.

Veel topsporters maken trouwens ook gebruik van het sporten in een verwarmde ruimte om het opnemen van meer zuurstof te stimuleren.

Je hebt hierdoor bijvoorbeeld meer energie en je spieren verzuren minder snel waardoor je langer en diepgaander kunt practicen.

Voordeel 3: Een soepeler lichaam

Een derde voordeel is dat een warme ruimte je spieren vaak wat soepeler maakt, ze zijn namelijk zowel letterlijk als figuurlijk al opgewarmd door de omgevingstemperatuur. Hierdoor is het vaak makkelijker om wat meer ruimte te vinden in het lichaam.

Wanneer je de mat op stapt met het doel om leniger of flexibeler te worden, kan Bikram je dus naast Yin Yoga ontzettend goed helpen.

bikram yoga

Ook is een Bikram les ontzettend fijn in de winter. Door de kou en vochtigheid zijn we dan vaak stijver wat bikram yoga goed tegengaat. Het is als het ware een Yogapractice en sauna ineen! 😉

Belangrijke tips voor de Bikram Yoga les

Bikram Yoga is een intensieve en warme les. Hierdoor is het erg belangrijk dat je je vocht op peil houdt. Veel water drinken is dus erg belangrijk. Probeer dit alleen wel met kleine slokjes te doen.

Hoewel je de neiging kunt hebben om grote slokken te nemen is het erg vervelend om met een klotsende maag te practicen. Beperkt water innemen voorkomt dit probleem en houdt je gehydrateerd in de juiste balans.

Binnen Bikram, is het doel van de ademhalingstechnieken bij de Yoga oefeningen om de verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Concentratie ligt hierbij vooral op een juiste buikademhaling. Deze zorgt voor veel zuurstof in de longen.

Het omlaag brengen van de ademhaling kun je onder andere doen door meer te weten te komen over de middenrif ademhaling. Hieronder vind je daarvoor nog wat nuttige aanwijzingen 🙂

Dat de ademhaling tijdens een Bikram les belangrijk is, heeft niet alleen met het uitvoeren van de oefeningen te maken en de diepgang die je daardoor in de les kunt vinden.

Een goede ademhaling zorgt er ook voor dat je de warmte van de ruimte beter kunt verdragen. Een hogere temperatuur kan je namelijk een benauwd gevoel geven wanneer je practiced, net zoals je dat in een sauna weleens ervaart.

Op ons practice platform hebben we hierdoor onder meer een ademhalingscursus staan met talloze nuttige oefeningen om je ademhalingstechniek te verbeteren. Neem daar dus zeker eens een kijkje! 🙂

ADEMHALING CURSUS

Wat zijn jouw ervaringen met Bikram Yoga? En waarom zou je het anderen wel of niet aanraden? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Esmee Van Zele

  Hoi,

  Ik heb nog nooit yoga gedaan, maar ben heel nieuwsgierig naar deze stijl. Heb je misschien goede adresjes om ermee te beginnen, die van prijs ook meevallen?

  Alvast bedankt!

  1. Rolf

   Hoi Esmee,

   Leuk dat je deze Yogastijl wilt gaan proberen. Wij volgen deze vorm zelf niet zo vaak, dus helaas kunnen we je niet helpen aan goede adresjes. Het is ook afhankelijk van waar je woont natuurlijk. Vaak is er wel een Bikram Yoga studio in de wat grotere steden. Kijk dus eens op internet of je iets kunt vinden bij jou in de buurt.

   Groetjes,

   Rolf

 2. Lia

  Ha die Rolf en Melanie, ik doe nu zo 2 a 3 keer in de week hot yoga, echt heerlijk zweten als een pakkedrager, al na een kwartier bezig te zijn. Maar nu voelde ik toen ik met de rust op de grote kussen, lag mijn onderrug een beetje zeuren, dacht zal wel spierpijn zijn, maar nu na een les en gedoucht te hebben, trok ik mijn steunkousen aan en het leek wel of ik op de grond geduwd werd. Wat een zweepslag in mijn onderrug. Ben 58 zal deze yoga dan niet voor mij geschikt zijn, of met welke oefening moet ik voorzichtiger zijn, is echt balen was juist zo goed bezig. Mvg lia. Welke oefeningen kunnen jullie mij adviseren na deze of tijdens deze blessure?

  1. Rolf

   Hi Lia! Sommige Yoga vormen zijn beter voor de een dan voor de ander. Als je lichaam er niet goed bij voelt, doe het dan niet, of wat rustiger aan. Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Specifieke oefeningen kan ik je helaas niet geven omdat ik de aard van je blessure niet ken. Overleg hiervoor even met een arts of specialist!

Laat een reactie achter