Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 apr 2014

Wat is Vinyasa Yoga? Op naar een goede dynamiek!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Wat is Vinyasa Yoga? Tegenwoordig hoor je zoveel soorten Yoga voorbij komen, dat je niet meer weet welke eigenschappen deze verschillende Yoga vormen bezitten.

Erg jammer, want door een betere kennis van de verschillen, kan dit je helpen bij het kiezen van een geschikte Yoga vorm die bij je past.

Ben je benieuwd wat Vinyasa Yoga precies inhoudt? En wat voor positieve effecten het op jou kan hebben? Lees dan snel verder! 

wat is vinyasa yoga

Wat is Vinyasa Yoga?

Vinyasa Yoga is een onderdeel van Ashtanga Yoga of Ashtanga Vinyasa Yoga. Ze bezitten allemaal de kenmerkende eigenschappen van de Ashtanga Yoga.

Vinyasa is het onderdeel van de Ashtanga Yoga dat zich meer spitst op de ademhaling. En hoe je deze toe kunt passen tijdens de verschillende Asana’s. Vinyasa Yoga legt dus meer de nadruk op de adem.

Ashtanga Yoga is een dynamische vorm van Yoga. Hierbij voer je houdingen (Asana’s) in series achter elkaar uit. Maar doordat deze vorm dynamisch is, moet je ook overgangen maken naar de verschillende houdingen. Deze overgang noem je een Vinyasa.

Wat is Vinyasa Yoga volgens Patanjali?

Wat is Vinyasa Yoga eigenlijk volgens de oud Indiase geleerde en filosoof Patanjali?

Zoals eerder beschreven is Vinyasa Yoga een onderdeel van de Ashtanga Yoga. Ashtanga Yoga vindt zijn oorsprong in het Achtvoudige Pad, beschreven door Patanjali. Als je dit pad bewandelt, zul je optimaal in balans zijn.

Om lichaam en geest optimaal met elkaar in verbinding te krijgen, bewandel je het Achtvoudige Pad. Het Achtvoudige Pad staat beschreven in de Yoga Sutra’s. Hierin staat stap voor stap beschreven hoe je het optimale evenwicht in je lichaam en geest kunt bereiken.

In de Yoga Sutra’s heeft Patanjali zijn ideeën over Yoga opgeschreven. Dit boek bevat vier hoofdstukken. En in het vierde hoofdstuk komt het Achtvoudige Pad aan bod.

Voordelen van Vinyasa Yoga

Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor het menselijk lichaam. Hieronder geven we je graag een aantal voorbeelden.

Doormiddel van het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe, maar je gaat automatisch ook meer zweet produceren en dus transpireren.

Doordat je beweegt, de bloedsomloop op gang komt en de zweetklieren worden gestimuleerd, zul je je afvalstoffen beter kwijt kunnen raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd.

Ook worden de spieren en organen doormiddel van deze oefeningen beter doorbloed. Hierdoor kunnen verschillende spierklachten voorkomen worden, verminderen of verdwijnen.

Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt.

Ademhalingsoefeningen en meditaties spelen bij Vinyasa Yoga een grote rol. Een goede ademhaling en meditatie zal voor meer rust, ontspanning en energie zorgen. Hierdoor voel je je lekker in je vel!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

2 Responses

 1. ReneS

  Een van mijn leraren begint de les met een Vinyasa zonnegroet. Het nadeel vind ik dat mijn ademhaling nooit synchroon loopt met de leraar en ik moet regelmatig smokkelen…. Is dat normaal voor beginners?

  1. Rolf

   Hey Rene!

   Goede vraag! In het begin is het altijd lastig om de ademhaling gelijk te laten lopen met de bewegingen. De ademhaling zelf is al lastig genoeg, dus zeker het koppelen aan de beweging. Zeker bij Vinyasa Yoga dus.

   In onze lessen geven we altijd duidelijk aan dat de cursisten moeten bewegen op hun eigen ademritme. Iedereen ademt namelijk anders. De kans is groot dat een getrainde Yogadocent wat rustiger ademt dan iemand die hier weinig ervaring mee heeft. Als je een goede leraar hebt past hij zijn ademritme ook een klein beetje aan op het ritme van de cursisten.

   Wat ik je aanraad is om de zonnegroet een aantal keer mee te doen op het ritme van de leraar, zodat kunt leren hoe de bewegingen gaan, en vervolgens verder gaat op je eigen ademritme. Dit is veel belangrijker dan het tempo van je leraar volgen. Ga je hierdoor iets sneller of langzamer dan de rest van de groep, so be it….Het is jouw Yogales en je staat er voor jezelf. Hou dus vooral je eigen tempo aan.

   Het is trouwens ook best oke om in een bepaalde houding iets langer te blijven staan en een extra ademhaling te nemen om je ritme weer te vinden. Niets mis mee!

Laat een reactie achter