Wat is Vinyasa Yoga? Op naar een goede dynamiek!
Wat is Vinyasa Yoga? Tegenwoordig hoor je zoveel soorten Yoga voorbij komen, dat je niet meer weet welke eigenschappen deze verschillende Yoga vormen bezitten.
Erg jammer, want door een betere kennis van de verschillen, kan dit je helpen bij het kiezen van een geschikte Yoga vorm die bij je past.
In dit blog besteed ik daarom graag wat meer aandacht aan Vinyasa Yoga. Je komt in dit blog onder meer te weten:
- Wat Vinyasa Yoga precies inhoudt
- Welke positieve effecten het op je kan hebben
- Hoe zwaar Vinyasa is
- Hoe je met Vinyasa Yoga aan de slag gaat
Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder!
Vinyasa Yoga in het kort
1. Wat is de oorsprong van Vinyasa Yoga?
Vinyasa Yoga is een onderdeel van de Ashtanga Yoga. Ashtanga Yoga vindt zijn oorsprong in het Achtvoudige Pad, dat beschreven werd door Patanjali.
2. Wat is Vinyasa Yoga?
Vinyasa Yoga maakt gebruik van ‘Vinyasa’s’, dit is een serie van dynamische houdingen die je achter elkaar beoefent en laat samenwerken met de ademhaling om een bepaalt effect te krijgen. Je kunt hierdoor meer diepgang opzoeken in je practice.
3. Hoe is een Vinyasa les opgebouwd?
Als de les goed opgebouwd is, begin je rustig waarna je opbouwt naar de meest uitdagende houdingen. Vanuit deze uitdagende houdingen ga je naar wat rustigere houdingen om af te koelen en tot slot sluit je af met Savasana.
Wat is Vinyasa Yoga?
‘Vinyasa’ is een Sanskriet woord dat vrij vertaald staat voor ‘dingen in juiste volgorde zetten’.
Een Vinyasa les is inderdaad opgebouwd in een bepaalde volgorde dat naar een specifiek resultaat of effect toewerkt.
Vinyasa Yoga is daar niet uniek in, aangezien iedere goede Yogales ongeacht de Yogavorm, een bepaalde achterliggende gedachte heeft, een doel waar naartoe wordt gewerkt.
Elke Yogales kun je daarom zien als soort recept om naar een resultaat toe te werken.
Vinyasa doet dat door gebruik te maken van ‘Vinyasa’s’, dit is een serie van dynamische houdingen die je achter elkaar beoefent en laat samenwerken met de ademhaling om een bepaalt effect te krijgen.
Een van de bekendste Vinyasa’s is misschien wel de Zonnegroet. Dit is een typisch voorbeeld van een serie dynamische bewegingen waarbij de ademhaling centraal staat.
Het dynamische karakter van Vinyasa Yoga zorgt ervoor dat een les al snel uitdagend kan worden. Er zit namelijk veel beweging in de practice.
In de video hieronder vertelt Rolf je daar graag wat meer over en wat Vinyasa precies is.
De opbouw van een Vinyasa les
Omdat Vinyasa’s centraal staan binnen de Vinyasa Yoga, is deze Yogavorm lichamelijk intensiever dan bijvoorbeeld Restorative Yoga of Yin Yoga.
Tijdens een Vinyasa les komt er veel energie vrij omdat je beweegt op de adem en soms uitdagende Yogahoudingen opzoekt.
Als de les goed opgebouwd is, begin je rustig waarna je opbouwt naar de meest uitdagende houdingen. Vanuit deze uitdagende houdingen ga je naar wat rustigere houdingen om af te koelen en tot slot sluit je af met Savasana.
De relatie tussen Vinyasa en Ashtanga Yoga
Vinyasa Yoga is een onderdeel van Ashtanga Yoga of Ashtanga Vinyasa Yoga. Ze bezitten allemaal de kenmerkende eigenschappen van de Ashtanga Yoga.
Vinyasa is het onderdeel van de Ashtanga Yoga dat zich toespitst op de ademhaling en hoe je deze toe kunt passen tijdens de verschillende Asana’s.
Ashtanga Yoga is net als Vinyasa Yoga erg dynamisch, al is een van de grote verschillen dat binnen de Ashtanga Yoga houdingen (Asana’s) in vaste series achter elkaar uitgevoerd worden.
Dit is bij Vinyasa Yoga geen vereiste, al kan een vaste volgorde van series wel voorkomen zoals bij de Zonnegroet.
Patanjali
Het moderne beeld van Vinyasa Yoga heeft natuurlijk een oorsprong die teruggaat in het verleden. Om deze te vinden zijn de geschriften van Patanjali erg belangrijk.
Zoals eerder beschreven is Vinyasa Yoga een onderdeel van de Ashtanga Yoga. Ashtanga Yoga vindt zijn oorsprong in het Achtvoudige Pad, dat beschreven werd door Patanjali. Als je dit pad bewandelt, zul je optimaal in balans zijn.
Om lichaam en geest optimaal met elkaar in verbinding te krijgen, bewandel je het Achtvoudige Pad. Het Achtvoudige Pad staat beschreven in de Yoga Sutra’s. Hierin staat stap voor stap beschreven hoe je het optimale evenwicht in je lichaam en geest kunt bereiken.
In de Yoga Sutra’s heeft Patanjali zijn ideeën over Yoga opgeschreven. Dit boek bevat vier hoofdstukken. En in het vierde hoofdstuk komt het Achtvoudige Pad aan bod.
Voordelen van Vinyasa Yoga
Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest. Hieronder geef ik je graag een aantal voorbeelden.
1. Meer beweging
Door middel van het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe, maar je gaat automatisch ook meer zweet produceren en dus transpireren.
2. Reiniging van het lichaam
Doordat je beweegt, de bloedsomloop op gang komt en de zweetklieren worden gestimuleerd, zul je je afvalstoffen beter kwijt kunnen raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd.
Ook worden de spieren en organen doormiddel van deze oefeningen beter doorbloed. Hierdoor kunnen verschillende spierklachten voorkomen worden, verminderen of verdwijnen.
3. Meer kracht
Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt.
4. Een betere ademhaling
Ademhalingsoefeningen en meditaties spelen bij Vinyasa Yoga een grote rol. Een goede ademhaling en meditatie zal voor meer rust, ontspanning en energie zorgen. Hierdoor voel je je lekker in je vel!
Aan de slag met Vinyasa
Als je aan de slag wilt gaan met Vinyasa Yoga kun je natuurlijk op zoek gaan naar een Yogastudio in de buurt.
Wanneer je het fijner vindt om eens laagdrempelig kennis te maken met Vinyasa Yoga waar en wanneer het jou uitkomt, is ons Practice Platform ook zeker een aanrader!
Je vindt hier niet alleen Vinyasa lessen maar ook talloze andere Yogastijlen waar je kennis mee kunt maken, zo kom je er snel achter welke Yogavorm er het best bij jou past 🙂
Via de afbeelding hieronder kun je eens een kijkje nemen op het platform!
Wat zijn jouw ervaringen met Vinyasa Yoga? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Een van mijn leraren begint de les met een Vinyasa zonnegroet. Het nadeel vind ik dat mijn ademhaling nooit synchroon loopt met de leraar en ik moet regelmatig smokkelen…. Is dat normaal voor beginners?
Hey Rene!
Goede vraag! In het begin is het altijd lastig om de ademhaling gelijk te laten lopen met de bewegingen. De ademhaling zelf is al lastig genoeg, dus zeker het koppelen aan de beweging. Zeker bij Vinyasa Yoga dus.
In onze lessen geven we altijd duidelijk aan dat de cursisten moeten bewegen op hun eigen ademritme. Iedereen ademt namelijk anders. De kans is groot dat een getrainde Yogadocent wat rustiger ademt dan iemand die hier weinig ervaring mee heeft. Als je een goede leraar hebt past hij zijn ademritme ook een klein beetje aan op het ritme van de cursisten.
Wat ik je aanraad is om de zonnegroet een aantal keer mee te doen op het ritme van de leraar, zodat kunt leren hoe de bewegingen gaan, en vervolgens verder gaat op je eigen ademritme. Dit is veel belangrijker dan het tempo van je leraar volgen. Ga je hierdoor iets sneller of langzamer dan de rest van de groep, so be it….Het is jouw Yogales en je staat er voor jezelf. Hou dus vooral je eigen tempo aan.
Het is trouwens ook best oke om in een bepaalde houding iets langer te blijven staan en een extra ademhaling te nemen om je ritme weer te vinden. Niets mis mee!
Leuk artikel om te lezen. Vinyasa yoga is echt mijn ding omdat het zo dynamisch is. Mijn lichaam reageert niet goed op rustige vormen maar vinyasa lukt mij beter. De zonnegroet ken ik inmiddels wel goed omdat ik die bijna iedere ochtend doe. Ik voel mij ook sterker en flexibeler worden iedere keer dat ik op de mat stap.
Vraag: wat vinden jullie van 30-dagen challenges. Ik ben er nu met één bezig van yoga with Adriene. Ik hoop dat het mij helpt om iedere dag op de mat te staan. Nu sta ik maar twee keer per week op de mat.
Alvast bedankt voor je tijd.
Hi Anjana,
Super dat je ons blog zo waardeert!
Yoga challenges zijn heel goed, we hebben er zelf ook eentje 🙂
30 dagen kan echter wel lang zijn voor een challenge. Een challenge is namelijk heel goed om bijvoorbeeld kennis te maken met de verschillende kanten van Yoga maar daarna is het zaak dit zo snel mogelijk tot een gewoonte te maken.
Het karakter van challenges is vaak tijdelijk waardoor je hierna gemakkelijk kunt terugvallen je oude leefpatroon (zonder yoga). Echter is dit natuurlijk ook een kwestie van smaak en vergeleken met niet practicen is een lange challenge stukken beter! 🙂
Groetjes,
Sven