Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 dec 2015

11 Yoga tips voor de beginnende Yogi

/
Geplaatst door
/
Comments0

Oké, na lang twijfelen is de kogel door de kerk…je wilt beginnen met Yoga!

Je hebt gehoord en gelezen dat Yoga gezond is, goed is voor je lichaam én geest en dat Yoga een uitstekende manier is om aan jezelf te werken.

Alle vooroordelen die zeggen dat je lenig moet zijn voor Yoga en dat Yoga zweverig en alleen voor moderne hippies is, heb je ook aan de kant gezet en je bent er helemaal klaar voor.

Maar waar en hoe begin je?

Deze 11 Yoga tips helpen je op weg zodat je de moed je niet meteen in de schoenen zakt na je allereerste Yogasessie.

11 Yoga tips voor de beginnende Yogi

Yoga tip #1 – Yoga draait niet om ontspanning

Veel mensen die beginnen met Yoga, komen naar Yoga toe om te ontspannen. Als ze tijdens de eerste merken dat de houdingen en oefeningen ongemakkelijk zijn, zijn ze vaak verbaasd, verward en komen ze niet meer terug, omdat het niet was wat ze er van verwacht hadden.

Yoga heeft niets te maken met ontspanning. Je zoekt juist eerder de weerstand op in de houdingen.

Je vraagt je misschien af waarom iedereen dan roept dat Yoga helpt tegen stress en dat het ontspanning biedt?

Dit komt omdat je zelf sterker wordt. Naarmate je beter kan omgaan met de weerstand die je voelt, reageer je hier fysiek en mentaal anders op, waardoor je meer ontspanning ervaart en minder stress.

Natuurlijk zijn er lekkere houdingen tijdens een Yogales waarin je kunt ontspannen. Maar elke Yogales die je doet, zou elementen moeten bevatten waarin je bewust de weerstand op kunt zoeken.

Yoga tip # 2 – Kijk niet naar je buurman of buurvrouw

Vaak is het zo dat je een Yogales binnen stapt met mensen die al wat langer aan Yoga doen.

We leven in een samenleving waar veel van ons verwacht wordt, dus je bent eigenlijk getraind om jezelf te vergelijken met anderen. De kans is groot dat je deze neiging ook tijdens de Yogales hebt.

Probeer dit niet te doen. De mensen naast wie je staat, doen misschien al maanden of jaren aan Yoga. Het is volkomen zinloos om jezelf met hen te vergelijken.

Als je gefrustreerd raakt doordat jij bepaalde dingen (nog) niet kan en anderen wel, dan schiet de essentie van de les aan je voorbij.

Je staat er alleen voor jezelf, dus probeer je aandacht ook bij jezelf te houden.

Yoga tip # 3 – Ga ook thuis aan de slag met Yoga

Hoe vaker je bezig bent met Yoga, hoe meer je de effecten ervan zal merken in je dagelijkse leven. Een van de beste Yoga tips die ik je daarom kan geven is, om ook thuis aan de slag te gaan.

Je kunt ook elke dag naar een Yogaschool gaan, maar dit kost vaak veel geld. Volg daarom één of twee lesjes per week bij een studio en neem die dingen die je leert mee naar huis om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Voordeel is dat je zo veel geld (en tijd) bespaart.

Als je niet goed weet welke oefeningen je thuis op je Yogamat moet doen, dan vind je het misschien prettig om wat YouTube filmpjes te kijken, of misschien wel een volledige online Yogacursus te volgen.

yoga tips

Yoga tip # 4 – Drink niet te veel water tijdens de les

Als je uitgedaagd wordt en je begint te zweten heb je misschien de neiging om liters water naar binnen te werken. Probeer dit niet te doen.

Tijdens de lessen probeer je van binnen juist een vuurtje aan te wakkeren. Als je heel veel water gaat drinken doof je dit vuurtje weer en zijn de effecten van de les minder goed te merken.

Als je echt moet drinken, neem dan hele kleine slokjes.

Yoga tip # 5 – Zet een intentie voor de les

Dit hoef je de allereerste les niet te doen omdat alles nog nieuw voor je is. Maar wanneer je een aantal lessen gevolgd hebt, raad ik je aan om aan het begin van elke les een intentie te zetten.

Iets waar je aan wilt werken tijdens de komende les. Bijvoorbeeld:

  • Bewustwording van de ademhaling
  • Weerstand opzoeken maar niet over m’n grenzen heen gaan
  • Ik laat de ademhaling me vertellen wanneer in uit een houding moet komen

De intentie die je voor jezelf zet, geeft je houvast en focus tijdens je les.

Yoga tip # 6 – Verdiep je ook in de filosofie van Yoga

De redenen waarom mensen starten met Yoga lopen uiteen van rugklachten, nekklachten, stress, hoge bloeddruk, tot meer rust krijgen in hun hoofd.

Wat hun motief om te starten ook is….de reden waarom ze blijven hangen is de filosofie van Yoga.

Koop dus een leuk boekje over de Yoga filosofie of speur het Internet af naar leuke Yoga blogs en laat je inspireren door de super interessante Yoga filosofie.

Yoga tip # 7 – Laat je niet frustreren door de ademhaling

De ademhaling is iets essentieels binnen de Yoga en voelt fantastisch wanneer je het onder de knie hebt.

In het begin kan het alleen best wat onwennig zijn. Je hebt immers je hele leven op een andere manier geademd. Het is dus niet vreemd dat dit in het begin niet goed lukt.

Alvast oefenen? Lees deze artikelen over de Yoga ademhaling en de Ujjayi ademhaling.

Yoga tip # 8 – Probeer verschillende lessen uit

Een van de beste Yoga tips die ik je kan geven is door verschillende docenten en scholen uit te proberen.

Soms heb je gewoon geen goede klik met iemand, of passen de lessen niet bij hetgeen waar jij op dit moment behoefte aan hebt.

Schroom daarom niet om af en toe ergens anders een lesje te volgen en je horizon te blijven verbreden.

Yoga tip # 9 – Negeer kritiek

Sommige mensen zullen je raar aankijken omdat je wilt beginnen met Yoga, Mindfulness en Meditatie. Ze behoren nog tot het type mensen wat in de vooroordelen over Yoga gelooft.

Laat ze lekker gaan. Laat jouw plezier voor Yoga er niet door verpesten. Jij voelt je er goed bij en dat is genoeg. Wat andere mensen er van vinden maakt niet uit.

Probeer ze er ook niet te van overtuigen om ook lessen te gaan volgen. Ze zullen er vanzelf meer open voor gaan staan als ze zien hoeveel baat jij er bij hebt.

Wees een voorbeeld en inspiratie voor mensen, in plaats van te proberen iedereen een Yogales binnen te krijgen.

Yoga tip # 10 – Investeer in een goede Yogamat

Dit hoef je niet meteen vanaf het begin te doen. Maar als je een tijdje bezig bent met Yoga weet je misschien al wel hoe vervelend een gladde mat kan zijn.

Als je zeker weet dat je door wilt gaan met Yoga, dan is het zeker de moeite waard om in een goede Yogamat te investeren, zonder dat je frustraties krijgt over dat je wegglijdt of niet comfortabel op je mat staat.

Lees dit artikel over het kiezen van de juiste mat, of dit artikel voor een review van de Manduka Yogamat.

Manduka Yoga mat prolite

Yoga tip # 11 – Wees ‘open-minded’ en geniet

Yoga heeft ontzettend veel moois te bieden. Het kan je leven ontzettend veranderen op een hele positieve manier.

Het belangrijkste om dit voor de volle honderd procent te ervaren is om open-minded te zijn en te genieten van het mooie Yoga-avontuur dat je aan het maken bent.

Kortom, heb geen vooroordelen, maar probeer alles uit en kijk wat het met je doet. Alleen zo kun je Yoga echt ervaren.

Wat zijn jouw beste Yoga tips?

Er zijn vast nog meer Yoga tips te bedenken bij het volgen van (je eerste) Yogalessen.

Wat zijn jouw belangrijkste Yoga tips voor het volgen van Yoga die je met mij en anderen wilt delen?

Laat het weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter