Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 jan 2019

Pranayama ademhaling voor meer levensenergie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Naast Asana is ook de pranayama een belangrijk onderdeel van het beoefenen van Yoga. Het is een van de onderdelen van het achtvoudige pad van yoga.

Pranayama wordt door de westerse beoefenaars van Yoga vaak vergeten, terwijl de ademhaling ontzettend belangrijk is binnen de Yoga. Het heeft een hele grote impact op onze gezondheid en is de brug tussen lichaam en geest.

Bij veel Yogascholen draait het vaak alleen maar om het zo goed mogelijk uitvoeren van een serie Asana’s. Dit is zonde, want de Pranayama ademhaling kan ontzettend veel voordelen hebben. Sterker nog, Pranayama ademhaling is een van de belangrijkste onderdelen van de Yoga filosofie.

Pranayama leert ons bewust te ademen. Je leert bewust te ademen en de volledige capaciteit van je longen te gebruiken. Op een rustige manier in- en uitademen speelt hierbij een grote rol.

pranayama ademhaling

Oorsprong van de Pranayama ademhaling

Van oorsprong is de Pranayama ademhaling bedoeld om meer levensenergie te krijgen en prana te sturen. Prana wordt ook wel de vitale levensenergie genoemd. Je leert door middel van de juiste oefeningen de ademhaling te beheersen en op de juiste momenten los te laten.

Yama betekent controle hebben. Dus Pranayama is controle over de vitale levensenergie.

Door de Pranayama ademhaling te beheersen krijg je meer controle over je zenuwstelsel, wat uiteindelijk leidt tot controle over je geest en over de Prana.

Bij Pranayama is het volgens oude tradities de bedoeling dat je liggend begint. Op het moment dat je nog niet eerder ademhalingsoefeningen hebt gedaan, dan is het op deze manier beginnen erg zinvol. Hierbij kun je de weg die de adem aflegt door het lichaam goed voelen.

Waar is Pranayama ademhaling goed voor?

Men gaat er vaak van uit dat ademen heel vanzelfsprekend is, maar toch ademen veel mensen verkeerd. Zo neem je minder zuurstof op en gebruik je dus niet de gehele longinhoud.

Bij het gebruik van de Yoga ademhaling kalmeer je de geest en blijf je helder. Door bij de inademing de gehele longinhoud te gebruiken komt er meer zuurstof in je bloed. Dit gaat ook naar je hersenen. Je hartslag daalt en je hebt minder last van stress. Ook wordt je er gelukkiger van.

Waarom vraag je je misschien af?

Je moet proberen te begrijpen dat de lucht die we inademen ons voorziet van de prana, of vitale levensenergie. We kunnen niet zonder lucht en het is het meest kostbare geschenk wat je ooit hebt gekregen.

Als je controle krijgt over je adem, of de Prana heb je niet gewoon controle over de lucht die je inademt, maar over het leven dat je leeft. Je ontwikkelt in principe een relatie met de allerbeste versie van jezelf die je ooit zou kunnen worden. Niet beïnvloed door dagelijkse problemen en afleidingen. Eigenlijk je ‘pure ik‘.

Je begrijpt dat niet binnen een dag kan, maar dat als je controle hebt over jezelf en je zintuigen, dat je simpelweg een gelukkiger mens bent. Een mens met een passie en een doel in het leven. Want het is jouw taak om jouw leven zo geweldig mogelijk te maken.

Wat belangrijk is bij de Pranayama ademhaling

Bij Pranayama kan de uitoefening hiervan per oefening verschillen. Bij bijvoorbeeld de Yoga Zonnegroet leidt de adem de beweging. Het is belangrijk om in te spelen op de behoeftes van het lichaam. Kijk welke  ademhalingsoefeningen het nodig heeft.

Over het algemeen ligt de nadruk op het ratio’s tussen de inademing, de uitademing en de pauzes daartussen. Je legt de nadruk bij de Pranayama ademhaling op het verlengen en vasthouden van de ademhaling. Het middenrif speelt hierbij een belangrijke rol. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om pranayama ademhaling te oefenen.

Verschillende pranayama oefeningen

Pranayama is een overkoepelende term voor een hele lijst aan verschillende ademhalingsoefeningen. Niet alle oefeningen hebben hetzelfde doel.

Ga het maar eens na bij jezelf…

Als je een aantal minuten heel snel gaat ademen, dan voel je je anders dan wanneer je heel rustig en langzaam gaat ademen.

Je voelt je anders wanneer je hoog in je borst ademt, dan wanneer je laag in de buik ademt.

Als je je adem inhoudt, dan voelt dat anders dan wanneer je doorademt.

Al deze verschillende dingen die je kunt doen met de adem, beïnvloeden hoe je je door de dag heen voelt. Ze hebben een effect op je lichaam en geest. En dat is precies waarom de adem zo belangrijk is.

Hier is een lijstje van pranayama ademhalingsoefeningen die je veel tegenkomt in de Yoga:

Stress en de ademhaling

Veel mensen zijn gewend oppervlakkig en kort te ademen. Dit komt vooral voor als je stress krijgt of gejaagd bent. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van de ademhaling in de borst.

Geen wonder dat mensen zich gestresst voelen op deze manier. Een snelle, oppervlakkige ademhaling geeft namelijk een seintje aan je onderbewustzijn dat je moet vluchten of dat er gevaar is. Alle zintuigen worden op scherpt gesteld.

En in sommige situatie is dit goed, want het helpt je te overleven. Maar als je constant in deze staat bent is dat niet goed voor je lichaam en ervaar je stress, met alle gevolgen van dien. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat ca. 75% van de doktersbezoeken is terug te leiden naar stress. 75 %! 

Ik weet niet hoe jij daarover denkt, maar ik vind het ontzettend veel!

Hoe mooi zou het zijn als we een groot deel van dit percentage omlaag kunnen brengen door het beoefenen van Yoga en Pranayama ademhalingstechnieken?

Op het moment dat je wel de hele inhoud van je longen gaat gebruiken en controle krijgt over je adem, zal je onderbewustzijn een signaal krijgen dat het kan ontspannen. Hierdoor krijg je weer meer focus en betere concentratie en zal je je veel beter voelen.

In het begin kan het best even wennen zijn als je de volledige inhoud van de longen weer gaat gebruiken met de Pranayama ademhaling. De spieren van de borstkas zijn daar niet op ingesteld en dit kan soms best pijnlijk aanvoelen. Dagelijks oefenen en een routine creëren biedt hierbij uitkomst.

Wil je meer weten over pranayama en de ademhaling? Download dan ons gratis ademhaling Ebook.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter