Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 jan 2024

Beter in je vel met deze 9 dagelijkse Yoga oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments10

In dit blog gaan we kijken naar 9 Yoga oefeningen die je dagelijks kunt doen.

Je leert in dit blog:

 • Waarom het belangrijk is om dagelijks Yoga oefeningen te doen.
 • Een ademhalingsoefening om iedere dag te oefenen.
 • Rustige en uitdagende Yoga houdingen die je dagelijks kunt beoefenen.
 • Een ontspanningsoefening die je dagelijks kunt doen na de Yoga les.

De 9 Yoga oefeningen die je ontdekt in dit blog helpen je om je lichaam in balans te houden zodat je beter in je vel zit.

dagelijkse Yoga oefeningen

Waarom zou je dagelijks aan Yoga doen?

Yoga oefeningen hebben meer effect als je ze regelmatig doet, dat is geen geheim.

Als je alleen Yoga doet wanneer het je uit komt of wanneer je zin hebt, is er waarschijnlijk weinig regelmaat te vinden in je practice. Hierdoor is er ook weinig regelmaat te vinden in de voordelen van yoga die je ervaart.

Ik kreeg een tijdje geleden de vraag van iemand:

‘Ik hoor zoveel goede verhalen over Yoga, en beoefen zelf ook al een tijdje Yoga, maar ik merk die voordelen helemaal niet. Hoe kan dat?’

Dus ik vroeg: ‘Hoe vaak beoefen je Yoga?’

Zijn antwoord was: ‘Gemiddeld ongeveer één keer per week een uurtje. Soms doe ik het drie keer per week, en dan weer een paar weken niet.’

Dit voorbeeld is voor veel mensen niet onbekend. Het dagelijkse leven zit ons vaak in de weg.

Om de voordelen van Yoga te ervaren en het echt te integreren in je leven zijn dagelijkse Yoga oefeningen een ‘must’. Je hoeft natuurlijk niets, maar als je er serieus werk van wilt maken is dit wel mijn advies. – Rolf

Als je drie keer per week je huis schoonmaakt, is het waarschijnlijk super netjes, opgeruimd en schoon. Maar als je er vervolgens de volgende drie weken niet meer naar om kijkt is het weer een bende.

Hetzelfde geldt in feite voor het doen van Yoga.

Als je het drie keer in de week doet, voel je je sterk, flexibel en in balans. Maar als je een tijdje geen dagelijkse Yoga oefeningen doet, dat verslapt je lichaam weer, hopen spanningen zich op in je lichaam, ben je onrustiger en minder in balans.

De sleutel is regelmaat. Oftewel, dagelijkse Yoga oefeningen. Dit staat aan de basis van gezondheid, vitaliteit en balans.

9 dagelijkse Yoga oefeningen

Dagelijkse Yoga oefeningen #1: Kapalabhati

De Kapalabhati Yoga ademhaling is een techniek die reinigend en activerend werkt.

Je doet hierbij hele korte ademhalingen door de adem vanuit het bekken naar buiten te persen door je neus.

Doe Kapalabhati bijvoorbeeld aan het begin van je Yogasessie om meer zuurstof in de spieren te krijgen en meer energie in het lichaam. Bovendien vermindert deze ademhalingsoefening CO2 in je lichaam.

Kapalabhati is daarom erg goed om in je rijtje van dagelijkse Yoga oefeningen op te nemen.

Je voert Kapalabhati als volgt uit:

 • Zorg er weer voor dat je comfortabel kunt zitten.
 • Bij de Kapalabhati ademhaling ‘pers’ je als het ware de ademhaling door de neus naar buiten op de uitademing. Span hierbij de onderste buikspieren en bekkenspieren aan.
 • Het zijn hele korte krachtige uitademingen. De inademing komt eigenlijk vanzelf door de buikspieren weer te laten ontspannen en de lucht daar binnen te laten stromen.
 • Doe om te beginnen drie rondes van 11 ademhalingen.

Lees hier meer over Kapalabhathi en de voordelen.

Dagelijkse Yoga oefeningen #2: Balasana

Na je ademhalingsoefeningen is het fijn om als eerste in de kindhouding (balasana) te komen.

Hierin kan je contact maken met jezelf en de gewone Yoga ademhaling in het bekken proberen te krijgen. De houding heeft een kalmerend effect.

Hieronder een video van balasana. Deze houding hoort zeker thuis in het rijtje van dagelijkse Yoga oefeningen.

Dagelijkse Yoga oefeningen #3: De Neerwaartse hond

De neerwaartse hond houding is een van de dagelijkse Yoga oefeningen die voor veel mensen wel bekend is.

Toch is de uitvoering ervan vaak lastig. Je weet namelijk niet precies waar je lichaam zich in de tijd en ruimte bevindt. Proprioceptie noemen we dat.

Er is veel oefening nodig om de houding goed uit te voeren en de voordelen ervan te ervaren. Daarom raden we dagelijkse beoefening van deze houding zeker aan!

Hieronder een video van Down Dog:

Dagelijkse Yoga oefeningen #4: Plankhouding

De plankhouding is zeker een belangrijke houding om te doen tijdens je dagelijkse Yoga oefeningen. De plankhouding is een krachtige houding. Coördinatie van het hele lichaam is belangrijk om de houding correct uit te voeren.

De extensie en alignment die je zoekt in de plankhouding is ontzettend belangrijk voor een goede lichaamshouding in het dagelijkse leven.

De plankhouding voer je als volgt uit:

Dagelijkse Yoga oefeningen #5: Bakasana

Ook is het belangrijk om wat lol en uitdaging te hebben in je practice. We gaan de uitdaging opzoeken met een armbalance houding: Bakasana.

In de plankhouding hebben we het hele lichaam geactiveerd en dit gaan we nu gebruiken op bakasana op de juiste manier uit te voeren.

Als je de neerwaartse hond en de plankhouding goed hebt gedaan, zouden je polsen goed genoeg opgewarmd moeten zijn deze houding te doen.

Armbalance houdingen zijn belangrijk omdat er een coördinatie van het hele lichaam nodig is, je traint je kracht (en soms flexibiliteit), je focus en leert ademhalen op het moment dat je uitgedaagd wordt.

Bakasana is belangrijk, omdat het de basis is voor tal van andere armbalance houdingen. Ik raad je aan om pas andere armbalance houdingen te gaan doen op het moment dat je je comfortabel voelt in Bakasana.

Daarom is het belangrijk om Bakasana op te nemen in je rijtje van dagelijkse Yoga oefeningen.

Zo voort je deze uitdagende houding uit:

Maak je trouwens vooral geen zorgen als je denkt dat je nog niet klaar bent voor deze houding.

Sla hem dan gewoon over totdat je wel denkt dat je hem wel wilt proberen. Dit geldt overigens ook voor alle andere houdingen. Niets moet en geef je lichaam rust als het daarom vraagt.

Dagelijkse Yoga oefeningen #6: Urdhva Dhanurasana

Alle energie die we nu opgebouwd hebben gaan we gebruiken om in een diepe backbend te komen: Urdhva Dhanurasana, of de Opwaartse Boog Houding.

Het is overigens wel aan te raden om je practice ietsje uit te breiden wanneer je deze uitdagende houding wilt oefenen.

Warm het lichaam eerst goed op door lichtere achteroverbuigingen te doen en zorg dat je goed weet hoe je je bekken moet roteren. Bijvoorbeeld de ondersteunde brughouding.

Deze houding kan je ook als alternatief gebruiken voor wanneer de opwaartse boog houding te uitdagend voor je is.

De Opwaartse Boog Houding boost de energie in het lichaam die prana heet. Doe je hem goed, dan zal je merken dat je na het doen van de houding barst van de energie en vitaliteit.

Daarom is deze houding fijn om op te nemen in je sessie van dagelijkse Yoga oefeningen.

Lees in deze blog hoe je Urdhva Dhanurasana uitvoert.

Werk na de oefeningen de curve iets uit je ruggengraat, maar weersta de verleiding om je knieën direct naar je borst te brengen.

Dagelijkse Yoga oefeningen #7: Schouderstand

Alle energie die we nu hebben opgebouwd gaan we naar binnen brengen tijdens de schouderstand.

De schouderstand lijkt misschien zwaar, maar met de juist alignment zou je hier makkelijk 15 minuten kunnen blijven. Dat hoef je natuurlijk niet te doen, maar kijk of het je voor drie minuten lukt.

Tijdens de hele sessie dagelijkse Yoga oefeningen ben je hopelijk doorgegaan met de volledige Yoga ademhaling. De schouderstand is een goed moment om de Ujjayi ademhaling toe te passen, als je weet hoe dit moet.

Lees hier hoe je de schouderstand uit kunt voeren.

Dagelijkse Yoga oefeningen #8: Ardha Matsyendrasana

De sessie eindigen we in een twist, namelijk Ardha Matsyendrasana. Twists, of gedraaide houdingen werken kalmerend en brengen de aandacht terug naar het centrum van je lichaam.

Ook werken ze reinigend. Twists zijn bijvoorbeeld ideaal om te doen als je een periode aan het detoxen bent.

Gastblogger Susanne legt je in deze blog uit hoe je Ardha Matsyendrasana goed uit kunt voeren.

Ardha Matsyendrasana

Dagelijkse Yoga oefeningen #9: Savasana

De sessie van dagelijkse Yoga oefeningen eindigen we in savasana. Dit is verreweg de allerbelangrijkste houding van allemaal.

Zoek de stilte op en ervaar de volledige effecten en voordelen van de practice die je zojuist gedaan hebt.

Ik ken veel Yogadocenten die muziek draaien tijdens savasana, maar ik raad je sterk af om dit te doen. Het leidt vaak alleen maar af en staat in de weg om de ware essentie van savasana te proeven.

Lees hier meer over savasana.

savasana liggen

Bonus tip voor je dagelijkse Yoga practice

Als je je practice helemaal compleet wilt maken, eindig je sessie dan met een meditatie.

Als je nieuw bent met mediteren, dan raad ik je aan om een ademhaling meditatie te doen. Simpel, maar lastig genoeg zoals je zult merken.

Meditatie heeft heel erg veel voordelen en veel hiervan zijn ook wetenschappelijk bewezen, zoals o.a uit deze studie blijkt.

Lees hier over mediteren voor beginners.

Meer variatie in je Yoga practice nodig?

Hoewel deze Yoga oefeningen een houdingen heel mooie serie vormen waarbij je dagelijkse werkt aan kracht, flexibiliteit en vitaliteit, is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken.

Afhankelijk van je behoeften kun je selecteren waar je precies aan wilt werken tijdens je Yoga sessie. Op ons PRACTICE platform kan je kiezen uit een grote selectie van verschillende Yoga houdingen en oefeningen.

Het is in feite een online Yoga school.

Hier een aantal suggesties van ons:

De mogelijkheden zijn eindeloos! En het mooie is dat je dit allemaal vanuit huis kunt doen!

Discussie

Melanie: Om dagelijks yoga oefeningen te doen, helpt het mij om een klein schema te maken met daarin vermeld wat ik ga doen door de week heen. Waar besteed ik aandacht aan, hoe lang gaat dat ongeveer duren?

In onderstaande video deelt Rolf nog een aantal van fijne dagelijks yoga oefeningen.

Conclusie

Yoga oefeningen dagelijks uitvoeren zorgt ervoor dat je de effecten ervan blijvend kunt ervaren. Het heeft veel meer zin om regelmatig kort op de mat te stappen, dan 1x lang.

Bovenstaande zorgvuldig uitgezochte dagelijkse Yoga oefeningen helpen je lichaam sterk en flexibel te maken en te houden.

Daarnaast boosten ze energie en vitaliteit en brengen ze je lichaam op het einde van de sessie in een staat van ontspanning en balans.

Stel je eens voor wat het voor je dagelijkse leven zou betekenen als je deze sessie iedere dag zou doen? Of een paar keer per week?

Natuurlijk zijn er oneindig veel variaties te bedenken voor deze sessie. Wees dus vooral creatief, maar houd wel in je achterhoofd waarom je bepaalde dingen doet.

We hopen dat we je geïnspireerd hebben om vaker op de mat te stappen en zijn heel benieuwd of jij al bent begonnen met dagelijkse yoga oefeningen! Zo ja, hoe bevalt dat je? Zo nee, wat houdt je nog tegen?

Laat het ons weten in de comment sectie onder dit blog, dan kunnen we elkaar inspireren en motiveren om vaker op de mat te stappen!

FAQ over Yoga oefeningen

Als je met yoga wil beginnen, raden wij aan om te starten met hatha yoga, vinyasa yoga of yin yoga. Deze soorten zijn het meest toegankelijk. Welke vorm jij kiest, is afhankelijk van de reden waarom je aan yoga wil gaan doen.

De meest intensieve vorm is power yoga, dus als je yoga vooral vanwege kracht opbouw wil doen, kan die vorm geschikt zijn.

In dit blog lees je meer over de soorten yoga.

Wat zijn de beste Yoga oefeningen voor de rug?

Dit zijn chakravakasana, het rollen van de onderrug en Tadasana. Meer over deze houdingen tegen rugpijn delen we in dit blog met je.

Wat zijn goede Yoga oefeningen om thuis te doen?

De meeste Yoga houdingen zijn geschikt om ook thuis te beoefenen. Onze beste tips en oefeningen delen we in dit blog met je.

Wat zijn goede Yoga oefeningen voor in de ochtend?

In de ochtend wil je vooral oefeningen doen die energie laten stromen en je klaar maken voor de dag. Een fijne Yoga serie voor in de ochtend delen we met je in dit blog.

Wat zijn de beste Yin Yoga oefeningen?

Yin Yoga is een rustige vorm van Yoga. De oefeningen zijn iets anders dan de normale Yoga oefeningen. Onze favoriete Yin yoga oefeningen voor beginners delen we in dit blog.

Waar vind ik online Yoga oefeningen?

Meer dan 300 online Yoga lessen, houdingen en oefeningen vind je op ons Practice platform. Dit is onze online Yoga studio waarmee je onbeperkt online Yoga kunt volgen.

Wat zijn rustgevende Yoga oefeningen?

Een aantal fijne rustgevende Yoga oefeningen delen we met je in dit blog.

Wat zijn goede Yoga oefeningen voor het slapen gaan?

Niet alle Yoga houdingen zijn goed om te doen als je rustig in slaap wilt vallen. Veel houdingen zijn daarvoor te energiek, waardoor je niet goed kunt slapen. De oefeningen in dit blog helpen je wel om beter in slaap te vallen.

Welke yoga oefeningen zijn geschikt voor ouderen?

Yoga oefeningen voor ouderen zijn vaak gericht op het behouden van mobiliteit. Dit kunnen dezelfde oefeningen zijn als voor iedereen, maar indien er beperkingen zijn is bijvoorbeeld stoelyoga ook heel geschikt.

Hier lees je meer over yoga voor ouderen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

10 Responses

 1. M.

  Hallo, heerlijke oefeningen om de dag mee te beginnen! Is het een idee om van deze serie (en bv. ook andere series ) een filmpje maken voor op jullie YouTube kanaal?

  1. Rolf

   Dankje! Er staan al een aantal series op ons YouTube kanaal die je kunt bekijken. We gaan binnenkort weer nieuwe filmpjes opnemen dus wie weet! 🙂

 2. Jude Roosen

  Ik zou graag mijn yoga oefeningen in het begin van de dag doen, omdat ik ze dan meer op regelmatige basis kan doen. Maar als ik ze op nuchtere maag doe of na het ontbijt wordt ik zo misselijk en duizelig, met een zeurende hoofdpijn voor de rest van de dag. Aan mijn spieren voel ik wel voordeel.
  Enige tips?

  1. Rolf

   Hi Jude, Misschien werkt het om een klein stukje fruit te eten voor je practice. Zo zit je maag niet helemaal vol, maar heb je toch iets gegeten.

   1. Jude

    Hallo Rolf, dank je wel voor de tip.
    Inmiddels ben ik er ook achter gekomen dat mijn bloeddruk te laag is en de spieren in mijn nek veel te vast zitten . Beiden zijn kenmerkend voor de duizeligheid.
    Welke oefeningen zouden helpen voor het losmaken van mijn nek?

 3. Inge Brunello

  Super interessante blog. Door dagelijks yoga te doen ervaar ik al veel meer diepgang. Van in het begin gaf het al een fijn gevoel. Hoe meer je het doet des te beter het gevoel. Het is een investering in je gezondheid en geen tijdverlies

 4. Caroline

  Hoi Melanie & Rolf,
  Ik dacht dat ga ik doen. Mijn meditatiekussen en yogamat gepakt en begonnen !
  Inderdaad ik kan het niet allemaal… maar dat geeft niet.
  De plank kost nogal wat kracht in de armen.
  Zo ook de kraanvogel houding maar die is voor gevorderde.
  De boog lukte helaas niet geen kracht in de bovenramen om deze te doen en deze oefening luier er zo “makkelijk” uit., helaas.
  Zouden jullie daarvoor nog tips kunnen geven dat het wel gaat lukken?
  Heerlijke ademhaling aan begin en slot. Ik voel na deze oefeningen de energie door mijn lijf stromen. :))

Laat een reactie achter