Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 jul 2022

Detox yoga – hoe doe je dat? (Incl. oefeningen en recepten)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Detox Yoga oefeningen zijn perfect om je lichaam op een goede manier te kunnen reinigen.

Detox betekent ‘ontgifting’. Detoxen helpt je om de afvalstoffen het lichaam uit te kunnen werken. Het afvoeren van afvalstoffen is nodig, omdat we vandaag de dag aan veel stoffen blootgesteld worden die onze gezondheid niet ten goede komt.

Ook mentaal gezien hebben we af en toe een detox nodig in de vorm van een digitale detox.

Het leven gaat tegenwoordig in een razend tempo voorbij en hebben we allemaal te maken met stress, technologie, nog meer stress en sociale media.

Zo nu en dan een fysieke en digitale detox inlassen kan dus absoluut geen kwaad! Maar hoe pak je dat precies aan? Welke yoga oefeningen werken ondersteunend bij het detoxen?

In deze blog leggen we het uit. Je komt te weten:

 • Waarom detoxen belangrijk is
 • Wat de voordelen van een detox precies zijn
 • Wat detox Yoga oefeningen zijn
 • Hoe je een digitale detox doet
 • Hoe voeding je kan helpen om te detoxen
 • Welke recepten je kunt gebruiken om te detoxen

Lees je mee?detox yoga oefeningen

Vraag en antwoord

1.Waarom is detoxen belangrijk?

Detoxen doet wat de naam eigenlijk al zegt, het ‘ontgiftigt’ je lichaam.

Dat is ontzettend nuttig omdat we zonder dat we het in de gaten hebben worden blootgesteld aan afvalstoffen in bijvoorbeeld ons eten, drinken en door luchtverontreiniging.

Dit werkt door op ons welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Je kunt je bijvoorbeeld vermoeid voelen of andere klachten ervaren. Met detoxen reinig je je lichaam waardoor je snel weer fris en fit bent.

2.Op welke manieren kun je detoxen?

Detoxen kan door middel van voeding, een sapkuur of door detox yoga oefeningen. Maar ook een digitale detox valt onder detoxen!

Wat is detoxen?

Detoxen heeft vaak de naam dat het alleen uit een sapkuur bestaat, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn.

Waar het om gaat is dat je je lichaam rust geeft en een handje helpt met het ontgiftingsproces. Dat kan op verschillende manieren.

Je kan bijvoorbeeld tijdelijk belastende stoffen en voedingsmiddelen vermijden (denk aan cafeïne, alcohol en suiker). Ook het doen van specifieke yoga detox oefeningen is een manier om je lichaam te helpen ontgiften.

Een digitale detox is ook een detox, maar daarmee richt je je vooral op je geest. Natuurlijk heeft dit ook effect op je lichaam, want lichaam en geest zijn met elkaar verbonden ;).

Waarom is detoxen nodig?

Vandaag de dag worden we dagelijks blootgesteld aan diverse gif- en afvalstoffen. Niet alleen het eten of drinken dat we binnen krijgen bevat diverse afvalstoffen, maar ook de lucht om ons heen met de daarbij behorende uitlaatgassen.

Je lichaam wordt, hoe gezond je ook leeft, blootgesteld aan verschillende gifstoffen. Normaal worden deze gifstoffen in kleine mate afgescheiden door je lever en nieren. Maar deze kunnen de grote hoeveelheid gifstoffen niet altijd aan.

Zonder dat we het ons misschien beseffen hebben al deze afvalstoffen een grote invloed op onze fysieke en mentale gesteldheid. We voelen ons vaak moe, futloos en krijgen een aantal lichamelijke klachten.

Deze vermoeidheid wordt langzaam opgebouwd, omdat ons lichaam de afvalstoffen niet goed kan afvoeren. Tegelijkertijd hebben we door deze geleidelijke opbouw in eerste instantie vaak geen idee waar onze klachten vandaan komen.

Pas als je het lichaam met aandacht reinigt, voel je een heel groot verschil. Detoxen zorgt ervoor dat jouw lichaam deze gifstoffen kwijtraakt, hierdoor voel je je fitter en energieker.

Een bijkomend voordeel voor mensen met overtollig vet is, dat detoxen er ook voor zorgt dat een eventueel te hoger vetpercentage verminderd wordt. Je kunt dus ook afvallen met detoxen.

Een digitale detox

Naast fysiek detoxen, is het ook zinvol om regelmatig een digitale detox in te lassen. Tijdens een digitale detox verban je alle prikkels die van je telefoon, Ipad of desktop afkomen.

Dit zal in het begin ontzettend moeilijk zijn, maar al snel zul je de verlichting voelen.

Waarom is een digitale detox belangrijk?

These days kun je onbeperkt appen, facetimen, bellen en je social media tijdlijnen doorscrollen. Als je dit met mate doet, is er niks aan de hand.

Een kleine check tijdens de lunch en een gezellig appje naar een vriendin moeten kunnen. Maar ken je het gevoel dat je als je een keer je telefoon bent vergeten, je gelijk onrustig voelt?

Dat is wel het moment om eens goed naar je telefoongebruik te kijken.

Er zijn al vele artikelen geschreven over het overmatig gebruik van internet. Het kan niet alleen verslavend zijn, maar het heeft ook een negatieve invloed op het creatieve vermogen en je fantasie.

Daarnaast is ook gebleken dat het licht dat van je telefoon, ipad en desktop komen schadelijk kunnen zijn voor de ogen en huidveroudering versnelt.

Uit onderzoek is gebleken dat Instagram en Facebook de apps zijn die het meest schadelijk zijn voor je gezondheid. Het werkt niet alleen verslavend, maar je zelfvertrouwen kan ook een flinke deuk oplopen.

Heel zinvol dus om hier af en toe even afstand van te nemen!

Een digitale detox, hoe pak je dat aan?

Stel voor jezelf een termijn in voor de detox. Een weekend is een mooi begin, maar een week zou super zijn. Prik een start -en einddatum en zet je mobiele internet uit (ja ook wifi).

Je telefoon helemaal wegleggen is niet nodig. Je zult waarschijnlijk geen huistelefoon hebben, dus enigszins bereikbaar zijn is wel handig.

Ook is het misschien handig als je een aantal mensen op je heen inlicht over jouw digitale detox. Zo schrikken ze niet als ze even niets horen en misschien kunnen ze je zelfs helpen als stok achter de deur of doen ze met je mee!

Houd in je achterhoofd dat vooral de eerste dag lastig is. Je zal om de haverklap naar je telefoon grijpen om het een en ander te checken.

Maak ook, voor je van start gaat met de detox, een planning met dingen die je kunt doen waar je blij van wordt.

Bekijk het schema van jouw yogastudio voor wat extra lessen, plan leuke dates in, mediteer, sorteer je kledingkast eindelijk eens, ga uitgebreid koken, maak een wandeling of ga heerlijk op tijd naar bed en lees een boek.

Geniet van echte quality time tijdens een etentje met vrienden zonder afgeleid te worden door piepjes vanaf je telefoon en de missie om de perfecte instagram foto te maken… Gewoon uren lang kletsen en genieten, hoe fijn klinkt dat?digitale detox

Tips voor een fijne digitale detox

Hopelijk zul je aan het einde van de detoxperiode merken dat het een verademing is geweest. Je bent niet gek geworden en hebt waarschijnlijk geen schokkende berichten gemist ;).

Na de detox is het een goed moment om dit in minder heftige vorm te integreren in je leven. Maak afspraken met jezelf en volg deze ook op.

Ja, je mag best even gezellig appen met vriendinnen en het weer voor de komende dagen checken, maar elk uur Facebook, Instagram, Twitter en je mailbox checken is echt niet nodig.

Mijn tips voor een succesvolle digitale detox op een rijtje:

 • Plan de detox tijdens een vakantie, minimaal 3 dagen.
 • Schakel je mobiele internet uit en blijf wel telefonisch bereikbaar.
 • Licht vrienden en familie in.
 • Plan extra yoga, meditatie en mindfulness lessen in.
 • Kook uitgebreid en gezond.
 • Ruim thuis iets op of ga aan de slag in de tuin, dat maakt je hoofd leeg.
 • Spreek met vrienden af en laat je telefoon in je tas, dat is pas echt ‘social’.
 • Luister naar je favoriete muziek.
 • Moeilijk momentje? Focus op je ademhaling en wees niet bang om jezelf toe te spreken. You can do this!

Uiteraard werkt een detox nog beter als je zowel een digitale (en dus mentale) als een fysieke detox tegelijk doet.

Je kan dit doen door je voeding aan te passen (zie tips verder op in dit blog) en door je digitale detox te combineren met detox yoga oefeningen.

Detox Yoga, wat is dat?

Hetverschil tussen Yoga en Detox Yoga is niet heel erg groot. Bij Detox Yoga leg je meer de nadruk op het diep reinigen van het lichaam door bepaalde oefeningen, maar tijdens een ‘normale’ Yoga practice reinig je ook lichaam en geest.

Je kunt Detox Yoga dus eigenlijk zien als een extra diepe reiniging van het lichaam en de geest. En door daarna jouw normale Yoga practices weer op te pakken, zorg je er voor dat je het lichaam en de geest schoon houdt.

6x Detox Yoga oefeningen

Hieronder geven we je graag 6 voorbeelden van Detox Yoga oefeningen, die ervoor kunnen zorgen dat de spijsvertering op gang gaat komen.

1.De zonnegroet

De Zonnegroet is een goede manier om de spijsvertering te stimuleren. Door deze oefeningen op jouw eigen ademritme uit te voeren, gaat de hartslag omhoog.

Hierdoor wordt de bloedsomloop bevorderd, met als voordeel dat een deel van de gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen.

In onderstaande video legt Mel uit hoe je de zonnegroet uitvoert.

2.Gedraaide houdingen

Torsibewegingen, twist dus, worden aangeraden bij Detox Yoga oefeningen.We schreven hier al eens eerder over de voordelen van gedraaide Yoga oefeningen.

Deze gedraaide oefeningen kunnen de lever, de milt en de spijsvertering stimuleren. Daarbij worden de buikorganen samengebracht en gemasseerd.

Als je uit de houding komt en de organen weer ruimte krijgen, worden deze organen gevuld met vers bloed. Hierdoor worden ook de afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd.

Een voorbeeld van een gedraaide Yoga oefening is Parivrtta Parsvakonasana

Of doe een simpele twist. Ga dan in kleermakerszit zitten. Zet je rechterhand vlak achter je rug neer. Adem uit. Inademend recht je je rug. Je kruin is weggestrekt. Kijk over je rechterschouder voor zover het goed voelt. Kom uitademend weer terug.

Herhaal deze oefening 3 keer en blijf daarna rustig doorademend over je rechterschouder kijken. Als je deze serie hebt afgerond, doe je hetzelfde aan de linkerkant.

3.Orgaan massage houdingen

Ook zijn oefeningen waarbij de organen gemasseerd worden goed toe te passen als Detox Yoga oefeningen.

Zo kan de kind-houding al zorgen voor een stimulering van de spijsvertering. Hierbij zit je op je knieen en liggen je handen langs je lichaam. Je buik raakt de bovenbenen. Adem rustig door in deze houding.

Deze houding zorgt niet alleen voor massage van de organen, maar ook voor de nodige ontspanning. Dit is van groot belang om de spijsvertering optimaal te kunnen laten verlopen.

4.Vooroverbuigingen

Vooroverbuigingen zoals Janu Sirsasana, staan erom bekend de spijsvertering op gang te brengen. Daarbij werken vooroverbuigingen kalmerend en helpt het bij verminderen van stress.

5.Salabhasana

Naast bovenstaande Yoga houdingen is Salabhasana een goede Detox Yoga houding, omdat je hierbij met de buik op de grond bent. Je beweegt de voorkant van de buik over de mat doormiddel van het gebruik van de Yoga ademhaling.

Dit zorgt ervoor dat de organen in de buik een massage krijgen en daardoor beter in staat zijn om zich te ontdoen van afvalstoffen.

6. Dandasana 

Ook Dandasana kun je goed gebruiken om het lichaam te reinigen. Misschien klinkt dit in het begin een beetje vreemd, omdat je rechtop blijft zitten. Het is dus geen vooroverbuiging of gedraaide houding.

Maar het voordeel van Dandasana is dat je ruimte in de ruggengraat creëert. Er ontstaat ruimte voor de ademhaling. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat we giftige stoffen af kunnen drijven en zuurstof op kunnen nemen.

Onderstaande video geeft je gedurende 20 minuten verschillende Detox Yoga oefeningen. Erg aan te raden, omdat je hierbij gebruik maakt van een goede lesopbouw. Deze serie kun je gemakkelijk een aantal keren in de week uitvoeren.

Voeding om te detoxen

Naast het doen van yoga detox oefeningen, is het slim om daarbij ook je voeding aan te passen.

Het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen kan vaak al zo veel meer energie geven. En je lichaam krijgt zo even de tijd om op adem te komen.

Belastende factoren voor je lever zijn onder andere:

 • het drinken van teveel alcohol
 • medicijngebruik
 • veelvuldig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol
 • chronische stress
 • te vaak en teveel koolhydraten eten
 • teveel suikers

Door deze dingen bewust te verminderen geef je je lichaam de ruimte om afvalstoffen te verwerken.

Detox kuur

Als je een begeleide detox kuur wil doen, dan raden wij het sapkuur detox-programma van Happyjuicy aan. Je kunt kiezen voor een kuur van 1 dag, 3 dagen of 5 dagen.

Als je een pakket bestelt, krijg je er een sapkuur gids bij inclusief kant-en-klaar schema. Zo weet je precies wanneer je welke sapjes op welke dag moet drinken.

Detox recepten

Wanneer je zelfstandig een detox wilt doen is het soms lastig om te bepalen welk eten nou wel en niet bevorderlijk is voor je detox.

Om het je iets makkelijker te maken en je een idee te geven wat je met je voeding kan doen, vind je hier een aantal voorbeelden van een detox-proof ontbijt, lunch en een diner!

Let op! Om je lichaam en je spijsvertering de rust te geven is het slim om 3 maaltijden te eten en geen tussendoortjes. Zo heeft je lichaam alle tijd om de maaltijden goed te verwerken.

In de lijst hieronder vind je wat ideeën voor goede detox maaltijden.

Ontbijt:

 • Havermout met een gebakken appeltje en wat noten
 • Smoothie met wat fruit, spinazie, avocado. Eventueel wat lijnzaad of havermout toevoegen
 • Geitenyoghurt met wat noten, chiazaad en fruit
 • Ontbijtmuffins met blauwe bessen (recept zie *)

Lunch:

 • Salade met quinoa, avocado, vis en veel groente
 • Soep (bijv. pompoen, broccoli, bloemkool of groente)
 • Boekweitpannenkoek met hummus en veel groente
 • Omelet met veel groente

Diner:

 • Zoete aardappelpuree met broccoli en zalm
 • Zilvervliesrijst/ bruine rijst met roerbakgroente en peulvruchten
 • Boekweitpasta met rode saus en veel groente
 • Gegrilde groente uit de oven met geitenkaas en zilvervliesrijst

Je ziet dat bij de lunch en het diner de groente centraal staan. Laat deze ook echt de hoofdrol spelen.

Groentes zijn altijd goed, en mocht je tussendoor toch trek krijgen dan kun je ook het beste voor groente kiezen. Deze hebben namelijk heel weinig invloed op je bloedsuikerspiegel en je spijsvertering!

detoxen

*Recept Ontbijtmuffins:

Je kunt ze van tevoren maken en bewaren in een bak wat goed afsluit. Als je ze warm wil eten, kun je ze even 10 minuten opwarmen in de oven! 

Bereiding 15 min| oventijd 20 min| 10 stuks 

Wat heb je nodig?

 • -100 gr gedroogde abrikozen
 • -walnoten (100gr)
 • -100 gr havermout
 • -2tl bakpoeder 
 • -50gr plantaardige eiwitpoeder
 • -2tl vanillepoeder 
 • -2 el agavesiroop 
 • -200 ml amandelmelk 
 • -100 gr blauwe bessen 

Plus: Keukenmachine en muffinvormpjes

Hoe maak je het? 

 • Verwarm de oven voor op 185 graden. Snijd de abrikozen in reepjes en leg deze in een kommetje met heet water voor 5 minuten. Zet ze daarna apart. 
 • Maal de walnoten fijn in de keukenmachine en meng ze met de havermout, het bakpoeder, de eiwitpoeder en de vanillepoeder.
 • Schenk de agave siroop en de amandelmelk door de droge ingrediënten en schep dan de blauwe bessen en de abrikoos door het beslag.
 • Verdeel het beslag over muffinvormpjes en bak de muffins in 25 minuten goudbruin en gaar in de oven!

Bon appetit! 

Aan de slag met de online detox yoga cursus

Ben je op zoek naar nog meer detox yoga oefeningen? Dan is onze online detox yoga cursus echt iets voor jou! De cursus bevat 7 lessen die helemaal gefocust zijn op het thema detoxen.

Doe je mee?detox yoga


Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Julia Vergeer van HealthstudioJulia en Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter