Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 mei 2014

Detox yoga – alles over detoxen (incl oefeningen en recepten)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Detox Yoga oefeningen zijn perfect om je lichaam op een goede manier te kunnen reinigen.

Detox betekent ‘ontgifting’. Detoxen helpt je om de afvalstoffen het lichaam uit te kunnen werken. Het afvoeren van afvalstoffen is nodig, omdat we vandaag de dag aan veel stoffen blootgesteld worden die onze gezondheid niet ten goede komt.

Ook mentaal gezien hebben we af en toe een detox nodig digitale detox, in de vorm van een digitale detox.

Het leven gaat tegenwoordig in een razend tempo voorbij en hebben we allemaal te maken met stress, technologie, nog meer stress en sociale media.

Zo nu en dan een fysieke en digitale detox inlassen kan dus absoluut geen kwaad! Maar hoe pak je dat precies aan?

In deze blog leggen we het uit. Je komt te weten:

 • Waarom detoxen belangrijk is
 • Wat de voordelen van een detox precies zijn
 • Wat detox Yoga oefeningen zijn
 • Hoe je een digitale detox doet
 • Hoe voeding je kan helpen om te detoxen
 • Welke recepten je kunt gebruiken om te detoxen

Lees je mee?

Vraag en antwoord

1.Waarom is detoxen belangrijk?

Detoxen doet wat de naam eigenlijk al zegt, het ‘ontgiftigt’ je lichaam. Dat is ontzettend nuttig omdat we zonder dat we het in de gaten hebben worden blootgesteld aan afvalstoffen in bijvoorbeeld ons eten, drinken en door luchtverontreiniging.

Dit werkt door op ons welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Je kunt je bijvoorbeeld vermoeid voelen of andere klachten ervaren. Met detoxen reinig je je lichaam waardoor je snel weer fris en fit bent.

2.Op welke manieren kun je detoxen?

Detoxen kan door middel van voeding, een sapkuur of door detox yoga oefeningen. Maar ook een digitale detox valt onder detoxen!

Wat is detoxen?

Detoxen heeft vaak de naam dat het alleen uit een sapkuur bestaat, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn.

Waar het om gaat is dat je je lichaam rust geeft en een handje helpt met het ontgiftingsproces. Dat kan op verschillende manieren.

Je kan bijvoorbeeld voor een bepaalde periode belastende stoffen en voedingsmiddelen vermijden (denk aan cafeïne, alcohol en suiker). Ook het doen van specifieke yoga detox oefeningen is een manier om je lichaam te helpen ontgiften.

Een digitale detox is ook een detox, maar daarmee richt je je vooral op je geest. Natuurlijk heeft dit ook effect op je lichaam, want lichaam en geest zijn met elkaar verbonden ;).

Waarom is detoxen nodig?

Vandaag de dag worden we dagelijks blootgesteld aan diverse afvalstoffen. Niet alleen het eten of drinken dat we binnen krijgen bevat diverse afvalstoffen, maar ook de lucht om ons heen met de daarbij behorende uitlaatgassen.

Zonder dat we het ons misschien beseffen hebben al deze afvalstoffen een grote invloed op onze fysieke en mentale gesteldheid. We voelen ons vaak moe, futloos en krijgen een aantal lichamelijke klachten.

Deze vermoeidheid wordt langzaam opgebouwd, omdat ons lichaam de afvalstoffen niet goed kan afvoeren. Tegelijkertijd hebben we door deze geleidelijke opbouw in eerste instantie vaak geen idee waar onze klachten vandaan komen.

Pas als je het lichaam met aandacht reinigt, voel je een heel groot verschil. Daarom is het zeker aan te raden om regelmatig eens aandacht te besteden aan een Detox.

Detox Yoga, wat is dat?

Eerlijk gezegd vind ik het verschil tussen Yoga en Detox Yoga niet heel erg groot. Bij Detox Yoga leg je meer de nadruk op het diep reinigen van het lichaam, maar tijdens een ‘normale’ Yoga practice reinig je ook lichaam en geest.

Je kunt Detox Yoga dus eigenlijk zien als een extra diepe reiniging van het lichaam en de geest. En door daarna jouw normale Yoga practices weer op te pakken, zorg je er voor dat je het lichaam en de geest schoon houdt.

Wat zijn Detox Yoga oefeningen goed voor?

Detox Yoga oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam van binnen uit gereinigd wordt. Detox Yoga kan je helpen om het lichaam de afvalstoffen af te laten voeren. Dit heeft een gezonder lichaam en hoop energie tot gevolg!

Je lichaam wordt, hoe gezond je ook leeft, blootgesteld aan verschillende gifstoffen. Normaal worden deze gifstoffen in kleine mate afgescheiden door je lever en nieren. Maar deze kunnen de grote hoeveelheid gifstoffen om je heen niet aan.

Detoxen zorgt ervoor dat jouw lichaam deze gifstoffen kwijtraakt, hierdoor voel je je fitter en energieker.

Een bijkomend voordeel voor mensen met overtollig vet is, dat detoxen er ook voor zorgt dat een eventueel te hoger vetpercentage verminderd wordt. Je kunt dus ook afvallen met detoxen.

3x Detox Yoga oefeningen

Hieronder geven we je graag 3 voorbeelden van Detox Yoga oefeningen, die ervoor kunnen zorgen dat de spijsvertering op gang gaat komen.

De Zonnegroet is een goede manier om de spijsvertering te stimuleren. Door deze oefeningen op jouw eigen ademritme uit te voeren, gaat de hartslag omhoog.

Hierdoor wordt de bloedsomloop bevorderd, met als voordeel dat een deel van de gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen.

Torsibewegingen worden aangeraden bij Detox Yoga oefeningen. Ga bijvoorbeeld in kleermakerszit zitten. Zet je rechterhand vlak achter je rug neer.

Adem uit. Inademend recht je je rug. Je kruin is weggestrekt. Kijk over je rechterschouder voor zover het goed voelt. Kom uitademend weer terug.

Herhaal deze oefening 3 keer en blijf daarna rustig doorademend over je rechterschouder kijken. Als je deze serie hebt afgerond, doe je hetzelfde aan de linkerkant.

Ook zijn oefeningen waarbij de organen gemasseerd worden goed toe te passen als Detox Yoga oefeningen.

Zo kan de kind-houding al zorgen voor een stimulering van de spijsvertering. Hierbij zit je op je knieen en liggen je handen langs je lichaam. Je buik raakt de bovenbenen. Adem rustig door in deze houding.
Deze houding zorgt niet alleen voor massage van de organen, maar ook voor de nodige ontspanning. Dit is van groot belang om de spijsvertering optimaal te kunnen laten verlopen.

Onderstaande video geeft je gedurende 20 minuten verschillende Detox Yoga oefeningen. Erg aan te raden, omdat je hierbij gebruik maakt van een goede lesopbouw. Deze serie kun je gemakkelijk een aantal keren in de week uitvoeren.

 

Voeding bij Detox Yoga oefeningen

Je voeding aanpassen is een hele belangrijke manier om te detoxen.

Het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen kan vaak al zo veel meer energie geven. En je lichaam krijgt zo even de tijd om op adem te komen.

Belastende factoren voor je lever zijn onder andere:

 • het drinken van teveel alcohol
 • medicijngebruik
 • veelvuldig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol
 • chronische stress
 • te vaak en teveel koolhydraten eten
 • teveel suikers

Door deze dingen bewust te verminderen geef je je lichaam de ruimte om afvalstoffen te verwerken.

Om ervoor te kunnen zorgen dat je optimaal resultaat bereikt, is het zeer aan te raden om yoga detox oefeningen te combineren met je voeding.

Als je een echte detox kuur wil doen, dan raden wij het 7 daagse Detox programma aan van Marjolijn Verkaik. Hierin kun je gemakkelijk toepasbare recepten vinden, die er in 7 dagen voor zorgen dat jouw lichaam optimaal gereinigd wordt.

Binnen nog geen 10 minuten staan de meeste recepten op tafel, en de ingrediënten kun je over het algemeen in iedere supermarkt vinden.

Op een verantwoorde, uitgebalanceerde manier. En een goede begeleiding na afloop van het Detox-programma. Zo krijgt je lichaam de mogelijkheid langzaam te wennen aan een normaal eetpatroon.

7 daagse detox

 

Detox recepten

Wanneer je zelfstandig een detox wilt doen is het soms lastig om te bepalen welk eten nou wel en niet bevorderlijk is voor je detox.

Om het je iets makkelijker te maken en je een idee te geven wat je met je voeding kan doen, vind je hier een aantal voorbeelden van een detox-proof ontbijt, lunch en een diner!

Let op! Om je lichaam en je spijsvertering de rust te geven is het slim om 3 maaltijden te eten en geen tussendoortjes. Zo heeft je lichaam alle tijd om de maaltijden goed te verwerken.

In de lijst hieronder vind je wat ideeën voor goede detox maaltijden.

Ontbijt:

 • Havermout met een gebakken appeltje en wat noten
 • Smoothie met wat fruit, spinazie, avocado. Eventueel wat lijnzaad of havermout toevoegen
 • Geitenyoghurt met wat noten, chiazaad en fruit
 • Ontbijtmuffins met blauwe bessen (recept zie *)

Lunch:

 • Salade met quinoa, avocado, vis en veel groente
 • Soep (bijv. pompoen, broccoli, bloemkool of groente)
 • Boekweitpannenkoek met hummus en veel groente
 • Omelet met veel groente

Diner:

 • Zoete aardappelpuree met broccoli en zalm
 • Zilvervliesrijst/ bruine rijst met roerbakgroente en peulvruchten
 • Boekweitpasta met rode saus en veel groente
 • Gegrilde groente uit de oven met geitenkaas en zilvervliesrijst

Je ziet dat bij de lunch en het diner de groente centraal staan. Laat deze ook echt de hoofdrol spelen.

Groentes zijn altijd goed, en mocht je tussendoor toch trek krijgen dan kun je ook het beste voor groente kiezen. Deze hebben namelijk heel weinig invloed op je bloedsuikerspiegel en je spijsvertering!

detoxen

*Recept Ontbijtmuffins:

Je kunt ze van tevoren maken en bewaren in een bak wat goed afsluit. Als je ze warm wil eten, kun je ze even 10 minuten opwarmen in de oven! 

Bereiding 15 min| oventijd 20 min| 10 stuks 

Wat heb je nodig?

 • -100 gr gedroogde abrikozen
 • -walnoten (100gr)
 • -100 gr havermout
 • -2tl bakpoeder 
 • -50gr plantaardige eiwitpoeder
 • -2tl vanillepoeder 
 • -2 el agavesiroop 
 • -200 ml amandelmelk 
 • -100 gr blauwe bessen 

Plus: Keukenmachine en muffinvormpjes

Hoe maak je het? 

 • Verwarm de oven voor op 185 graden. Snijd de abrikozen in reepjes en leg deze in een kommetje met heet water voor 5 minuten. Zet ze daarna apart. 
 • Maal de walnoten fijn in de keukenmachine en meng ze met de havermout, het bakpoeder, de eiwitpoeder en de vanillepoeder.
 • Schenk de agave siroop en de amandelmelk door de droge ingrediënten en schep dan de blauwe bessen en de abrikoos door het beslag.
 • Verdeel het beslag over muffinvormpjes en bak de muffins in 25 minuten goudbruin en gaar in de oven!

Bon appetit! 


Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl en Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter