Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 mrt 2014

Yoga oefeningen voor de nek en schouders, laat het los!

/
Geplaatst door
/
Comments8

Yoga oefeningen voor de nek en schouders zijn een goede manier om de spanning in deze gebieden los te kunnen laten of te verminderen. Eerder behandelden wij al het onderwerp wat Yoga kan betekenen bij rugklachten. Tegenwoordig zijn er veel mensen die last hebben van spanning in al deze gebieden. Dit kan door stressvolle situaties zijn, maar ook doordat veel mensen een zittende kantoorbaan hebben.

Omdat de spanning er in een bepaalde periode ingeslopen kan zijn, is het mogelijk dat je houding langzamerhand is veranderd. Bijvoorbeeld de schouders die hoger opgetrokken worden of een gespannen nek. Je hoofd kan vaak naar beneden gericht zijn. Daarbij kun je met een kantoorbaan voor langere tijd in dezelfde verkeerde houding zitten.

Op den duur is het zelfs mogelijk dat de gehele houding op een negatieve manier verandert. Hierbij gaan ook de pijnklachten die inmiddels opgedaan zijn een grote rol spelen. Daarnaast kunnen de klachten bij langdurige spanning naar de bovenrug en de borst verspreid worden.

yoga oefeningen voor de nek en schouders

De Berghouding als Yoga oefening voor nek en schouders

De Berghouding kan een goede Yoga oefening zijn om de juiste houding weer terug te krijgen. Je bent hierbij helemaal opgestrekt. Bij de Berghouding sta je stevig op de grond met beide benen onder de heupen. Je rug is recht.

Denk hierbij aan schouders die naar beneden en licht naar achteren staan. Je bent helemaal opgestrekt en bent je bewust van een juiste houding, die je ook in het dagelijkse leven kunt toepassen.

Andere Yoga oefeningen voor de nek en schouders zijn:

Yoga oefeningen nek en schouders

Bij Yoga oefeningen voor de nek en schouders is het belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Anders kun je alleen maar meer klachten krijgen. We willen daarom samen met jou een les doen met Yoga oefeningen voor de nek en schouders. De video geeft je goede handreikingen om nekklachten en schouderklachten te kunnen verminderen of bestrijden.

We vinden het belangrijk om Yoga oefeningen voor de nek en schouders aan je mee te geven die ervoor kunnen zorgen dat nekklachten en schouderklachten vermeden kunnen worden. Zoals we eerder schreven, is een zittende kantoorbaan niet optimaal voor je lichaam.

Buiten het feit dat regelmatige pauzes met beweging erg aan te raden zijn, kun je de volgende oefeningen goed uitvoeren na een dag achter je bureau gezeten te hebben. Ook deze oefeningen zijn specifiek op de rug en nek gericht.

Hoe vaak moet je Yoga oefeningen voor de nek en schouders doen?

Je vraagt je misschien af hoe vaak je Yoga oefeningen voor de nek en schouders moet doen om je nek en schouders vrij van klachten te houden.

Dit is bij iedereen anders.

Het hangt ook samen met je levensstijl. Als je echt heel erg veel ineengedoken achter je computer zit, dan is de kans groter dat je op den duur klachten krijgt. Als je ze eenmaal hebt, dan komen ze vaak sneller terug.

In dat geval moet je je constant bewust zijn van je lichaamshouding. Regelmatig Yoga oefeningen voor de nek en schouders doen, zal hier een groot verschil in kunnen maken.

Ook is het natuurlijk afhankelijk van je lichaamstype. Sommige mensen hebben nu eenmaal sneller last van nek- en schouderklachten dan andere mensen. Deze mensen zijn gebaat bij meer Yoga oefeningen voor de nek en schouders.

Wat vooral belangrijk is, is dat je naar je lichaam luistert. Heb je last, voel je spanningen, of zit het helemaal vast? Dan kan het zeker geen kwaad om regelmatig wat Yoga oefeningen voor de nek en schouders te doen.

Iets als te vaak op de Yogamat stappen bestaat niet. Dus doe de oefeningen net zo vaak als waar jij behoefte aan hebt en blijf naar je lichaam luisteren!

Graag horen we van je of deze oefeningen ook voor jou gewerkt hebben. Laat gerust hieronder een reactie achter!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

8 Responses

 1. Tania

  De oefeningen voor nek- en schouders zijn zalig om te doen, voor iemand zoals ik met spier- en artrose klachten aldaar.
  Het is verstandig de clip eerst eens aandachtig te bekijken, om een goed beeld te hebben van de oefeningen, gezien ikzelf graag mijn ogen sluit tijdens de sessie.
  Bedankt en doe zo verder 😉

  1. Rolf

   Hoi Tania,

   Bedankt voor je reactie en wat goed om te horen dat de oefeningen je zo helpen! 🙂 De eerste keer kan inderdaad even onwennig zijn, maar als je de oefeningen een beetje weet is het vaak inderdaad prettig om je ogen te sluiten.

   Succes met oefenen verder en laat het weten als we ergens bij kunnen helpen!

 2. Toen ik een aantal jaar geleden begon met yoga, merkte ik ook dat mijn klachten minder werden. Door mijn spieren te stretchen werden deze soepeler. De spanning die zich had opgebouwd in mijn spieren rondom mijn schouders verdween hierdoor geleidelijk. Ik kan yoga ook echt aanraden.

 3. Dafne

  Heerlijk om hier in Singapore dit thuis te kunnen doen. Dank! M’n nek en schouders voelen nu ontspannen. Ik verwacht dat ik er ook migraine mee kan voorkomen.

  1. Sven Poldervaart

   Hi Dafne,

   Graag gedaan! Super dat je er zoveel aan gehad hebt en gaaf dat we je helemaal in Singapore hebben kunnen helpen 🙂

 4. Eline

  Wat fijn omschreven en een erg inspirerend filmpje! Ik ben net zelf begonnen met de Vinyasa docentenopleiding en ik wil graag een oefenlesje bedenken voor mijn vriend omdat hij zo’n last heeft van zijn schouders en nek, en dit heeft me erg geholpen, bedankt! 🙂

Laat een reactie achter