Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 apr 2023

Yoga oefeningen voor de nek en schouders, laat het los!

/
Geplaatst door
/
Comments8

Yoga oefeningen voor de nek en schouders kunnen je helpen om de spanning in nek en schouders los te laten of te verminderen.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die last hebben van spanning in deze regio. Dit kan door stressvolle situaties zijn, maar ook doordat veel mensen een zittende kantoorbaan hebben.

Omdat de spanning er in een bepaalde periode ingeslopen kan zijn, is het mogelijk dat je houding langzamerhand is veranderd.

En vaak zitten mensen ook nog eens lange tijd op de verkeerde manier.

Een verkeerde houding uit zich bijvoorbeeld in schouders die hoger opgetrokken worden waardoor er continu spanning staat op dat gebied. Het kan ook dat het hoofd vaak naar beneden, of te ver naar voren gericht is.

Op den duur is het zelfs mogelijk dat de gehele houding op een negatieve manier verandert. Dit alles kan tot vervelende klachten leiden. In deze blog delen we daarom een aantal fijne oefeningen om de klachten te verminderen en voorkomen.

Je leest onder andere:

 • Welke houdingen geschikt zijn voor nek- en schouderklachten
 • Welke yoga oefeningen je kunt doen bij nek- en schouderklachten
 • Hoe vaak je yoga oefeningen voor nek en schouders moet doen

Lees je mee?

yoga oefeningen voor de nek en schouders

Vraag en antwoord

1.Hoe ontstaat spanning in de nek en schouders?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld stress, een verkeerde houding of een verkeerd ademhalingspatroon.

2.Wat moet je doen bij pijnlijke nek- en schouderspieren?

Het hangt af van de oorzaak maar vaak is het goed om zachte, rustige bewegingen te maken. Het helpt om oefeningen te doen die je houding verbeteren.

Sowieso helpt het om regelmatig aan yoga te doen om de klachten te verkopen.

Wil je meteen met wat oefeningen beginnen? Doe dan mee met deze korte les speciaal voor de nek en schouders!

Welke yoga houdingen zijn fijn voor de nek en schouders?

De Berghouding kan een goede Yoga oefening zijn om de juiste houding weer terug te krijgen. Bij de Berghouding sta je stevig op de grond met beide benen onder de heupen. Je rug is lang.

De schouders zijn naar beneden en licht naar achteren. Je bent helemaal opgestrekt en bent je bewust van een juiste houding. Deze houding kun je ook in het dagelijkse leven toepassen.

Andere Yoga oefeningen voor de nek en schouders zijn:

Yoga oefeningen nek en schouders

Bij Yoga oefeningen voor de nek en schouders is het belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Anders kun je alleen maar meer klachten krijgen.

In de video hieronder vind je een aantal oefeningen. Deze oefeningen zijn heel fijn om te doen als je de hele dag achter je bureau hebt gezeten. 

Naast deze oefeningen is het ook belangrijk dat je regelmatig pauzes neemt van het zitten en ervoor zorgt dat je even beweegt.

Loop bijvoorbeeld een stukje heen en weer, strek je armen eens uit boven je hoofd en draai rustig je hoofd van links naar rechts. Doe dit meerdere keren per dag. Bij voorkeur sta je ieder uur een paar minuten op of verander je van positie.

Heb je bijvoorbeeld ook weleens geprobeerd om staand te werken?

De onderstaande video geeft je goede handreikingen om nekklachten en schouderklachten te kunnen verminderen of bestrijden. Doe je mee?

Hoe vaak moet je Yoga oefeningen voor de nek en schouders doen?

Je vraagt je misschien af hoe vaak je de oefeningen moet doen om je nek en schouders vrij van klachten te houden.

Dit is bij iedereen anders.

Het hangt ook samen met je levensstijl. Als je echt heel erg veel ineengedoken achter je computer zit, dan is de kans groter dat je op den duur klachten krijgt. Als je ze eenmaal hebt, dan komen ze vaak sneller terug.

In dat geval moet je je constant bewust zijn van je lichaamshouding. Regelmatig de oefeningen doen, zal hier een groot verschil in kunnen maken.

Ook is het natuurlijk afhankelijk van je lichaamstype. Sommige mensen hebben nu eenmaal sneller last van nek- en schouderklachten dan andere mensen. Deze mensen zijn gebaat bij meer Yoga oefeningen voor de nek en schouders.

Wat vooral belangrijk is, is dat je naar je lichaam luistert. Heb je last, voel je spanningen, of zit het helemaal vast? Dan kan het zeker geen kwaad om regelmatig wat oefeningen voor de nek en schouders te doen.

Iets als ’te vaak op de Yogamat stappen’ bestaat niet. Dus doe de oefeningen net zo vaak als waar jij behoefte aan hebt en blijf naar je lichaam luisteren!

yoga oefeningen voor de nek en schouders

Yoga tegen stress

Zoals gezegd ontstaan veel klachten ook door stress. Het is daarom super belangrijk dat je leert hoe je goed en effectief kunt ontspannen.

In de cursus ‘yoga tegen stress‘ op het HWY practice platform ga je in 8 video’s aan de slag om diepe ontspanning te vinden. 

yoga tegen stress


Graag horen we van je of deze oefeningen ook voor jou gewerkt hebben. Laat gerust hieronder een reactie achter!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

 1. Tania

  De oefeningen voor nek- en schouders zijn zalig om te doen, voor iemand zoals ik met spier- en artrose klachten aldaar.
  Het is verstandig de clip eerst eens aandachtig te bekijken, om een goed beeld te hebben van de oefeningen, gezien ikzelf graag mijn ogen sluit tijdens de sessie.
  Bedankt en doe zo verder 😉

  1. Rolf

   Hoi Tania,

   Bedankt voor je reactie en wat goed om te horen dat de oefeningen je zo helpen! 🙂 De eerste keer kan inderdaad even onwennig zijn, maar als je de oefeningen een beetje weet is het vaak inderdaad prettig om je ogen te sluiten.

   Succes met oefenen verder en laat het weten als we ergens bij kunnen helpen!

 2. Toen ik een aantal jaar geleden begon met yoga, merkte ik ook dat mijn klachten minder werden. Door mijn spieren te stretchen werden deze soepeler. De spanning die zich had opgebouwd in mijn spieren rondom mijn schouders verdween hierdoor geleidelijk. Ik kan yoga ook echt aanraden.

 3. Dafne

  Heerlijk om hier in Singapore dit thuis te kunnen doen. Dank! M’n nek en schouders voelen nu ontspannen. Ik verwacht dat ik er ook migraine mee kan voorkomen.

  1. Sven Poldervaart

   Hi Dafne,

   Graag gedaan! Super dat je er zoveel aan gehad hebt en gaaf dat we je helemaal in Singapore hebben kunnen helpen 🙂

 4. Eline

  Wat fijn omschreven en een erg inspirerend filmpje! Ik ben net zelf begonnen met de Vinyasa docentenopleiding en ik wil graag een oefenlesje bedenken voor mijn vriend omdat hij zo’n last heeft van zijn schouders en nek, en dit heeft me erg geholpen, bedankt! 🙂

Laat een reactie achter