Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 sep 2015

Savasana (De Lijkhouding) – Een onmisbaar onderdeel van Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments2

Savasana, een Yoga houding die ook wel Lijkhouding genoemd wordt. Het is een houding waarbij je ultieme ontspanning ervaart.

Meestal wordt een Savasana aan het begin of aan het einde van de Yoga les toegepast.

Ik vind het altijd een groot voordeel om Savasana aan het einde van de les toe te passen. Na een goede inspanning, kan ik persoonlijk altijd beter ontspannen. Vandaar dat een Savasana aan het einde van de les beter voor mij werkt.

Voorbereiding op Savasana

Het is erg prettig om eerst de Asana’s uit te voeren, voordat je een Savasana doet. De Asana’s zorgen ervoor dat je het lichaam inspant en de focus op de oefeningen blijft houden.

Een goede opbouw in de Yoga les, zorgt ervoor dat de energie optimaal door je lichaam gaat stromen. De spanning in het lichaam wordt opgebouwd en vervolgens afgebouwd.

De focus in de Yoga houdingen neemt toe, waardoor er in je hoofd minder plaats is voor de dingen die gebeurd zijn of nog moeten gebeuren.

Je bereidt het lichaam en de geest als het ware voor op de ontspanning en stilte.

Na de Savasana volgt vaak een meditatie, aangezien je op dit moment het beste in staat bent om deze ontspanning en focus vast te kunnen houden.

Hoe voer je Savasana uit?

Bij Savasana is het de bedoeling dat je goed kunt ontspannen. Neem dus vooral de tijd om jezelf goed neer te leggen in deze houding.

Ga bij voorkeur op een Yoga mat liggen. Besteed hierbij aandacht aan alle delen van het lichaam. Til de benen één voor één op. Laat de voeten naar buiten vallen. Breng het bekken van de Yoga mat en leg deze weer terug op de mat.

Laat de handpalmen naar boven wijzen en laat de armen iets naar buiten vallen. Strek de kruin van je weg en leg het hoofd neer op de mat.

Als je het prettig vindt, mag je ook van een handdoek een rolletje maken en deze onder het hoofd, knieën of onder de onderrug plaatsen.

Kijk hoe je je goed kunt ontspannen. Gebruik alleen geen kussen onder het hoofd, want zo kun je minder goed alert blijven liggen en heb je meer kans om in slaap te vallen.

Belangrijk is dat je tijdens Savasana aanwezig blijft. Het is dus niet de bedoeling dat je in slaap valt.

Dit is een van de grootste uitdagingen tijdens Savasana. Na een complete Yogasessie is het verleidelijk om lekker je ogen te sluiten en rustig in slaap te vallen.

Hoe verleidelijk het ook is, probeer het te voorkomen en bewust te blijven.

Omdat je tijdens Savasana voor langere tijd stil ligt, kan het zijn dat je het koud kunt gaan krijgen. Dit kan erg afleidend werken, dus zorg dat je het warm genoeg hebt. Maak eventueel gebruik van een vestje, dekentje en sokken.

Je kunt nu verschillende oefeningen doen.

Een voorbeeld is dat je je focust op het stijgen en dalen van de navel. Je laat de adem komen en gaan op zijn eigen ademritme. En vervolgens probeer je de pauze na de uitademing te ontdekken. Als je het gevoel hebt dat je weer moet inademen, dan doe je dat gelijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de oefening forceert.

Doe deze Savasana oefening voor ongeveer 5 à 10 minuten. Het is belangrijk dat je je focus bij de ademhaling blijft houden.

Nadat je de oefening gedaan hebt is het de bedoeling dat je de ogen gesloten houdt. Begin langzaam de vingers, handen, tenen en voeten te bewegen.

Misschien is het prettig als je daarna rustig op een zij ligt met de ogen gesloten, voordat je komt zitten.

savasana lijkhouding

Waarom voer je Savasana uit?

Zoals al eerder beschreven is, voer je Savasana uit om ultieme ontspanning te ervaren. Niet alleen in het lichaam, maar ook in de geest.

Je neemt als het ware afstand van je lichaam en geest. Afstand van je ego. Je observeert het.

Jouw ego bepaalt voor een groot gedeelte te keuzes die je maakt of gemaakt hebt. Het ego vormt je tot wie je bent vandaag de dag. Eigenlijk bouwt je ego als het ware een muur om je heen.

Doormiddel van het vinden van de rust in lichaam en geest ben je beter in staat alles te overzien.

Stel jezelf voor als een lens van een camera. Door jouw lens regelmatig even schoon van alle viezigheid/ervaringen te maken, blijf je scherp zien door jouw lens.

Je gedachten zijn misschien wel het moeilijkste om controle over te krijgen. Gedachten blijven komen en gaan. Ze proberen je te bespelen en van alles wijs te maken.

Een goede Savasana kan ervoor zorgen dat het voelt als naar huis gaan. Thuiskomen. Je neemt afstand van je lichaam en je gedachten en ervaart diepe ontspanning in deze gebieden.

Op deze manier heb je de mogelijkheid om alles los te laten en je ware ik te ontmoeten. Je bent niet je lichaam, niet je geest, maar iets anders. Een gevoel van vrijheid.

Je krijgt een gevoel van puur bewustzijn. Niet alleen het bewustzijn van je lichaam, maar ook je gedachten en gevoelens.

En als er gedachten voorbij komen die je ontspanning kunnen verstoren, veroordeel deze gedachten niet, je hoeft er niets mee te doen. Hecht er geen waarde aan, en wordt er niet boos op.

Als gedachten komen en gaan, laat je deze langzaam vervagen als je je er bewust van wordt. Op deze manier ben je in staat om de stilte in jezelf vinden.

Savasana wordt dus niet voor niets de ‘Lijkhouding’ genoemd. Je doet niets, en probeert het lichaam zo goed mogelijk te ontspannen. Op deze manier kan de energie die je hebt losgemaakt met de Yogahoudingen vrij door je lichaam stromen.

Ik heb in mijn lessen meegemaakt dat mensen beginnen te huilen in Savasana.

Waarom?

Gedurende de dag zijn we constant met dingen bezig. We ervaren allemaal in meer of minder mate stress. Vaak zetten we dit opzij, bijvoorbeeld omdat we bezig zijn met werk. En wie gaat er nou zitten huilen op z’n werk?

In Savasana komt je lichaam helemaal tot rust. Door de voorafgaande Yoga oefeningen is de spanning uit het lichaam gewerkt, de aandacht is naar binnen gericht en er is geen ruimte mee voor stress.

Wat overblijft is ruimte. Voor een aantal minuten zijn we niet aan het denken. Niet aan het piekeren. We maken contact me wie we echt zijn.

Alles laat je los. Dus ook de emoties die je de afgelopen dagen hebt ervaren, maar die je min of meer onderdrukt hebt.

Het totale relaxte gevoel en de connectie met jezelf kan er dus voor zorgen dat er emoties omhoog komen en dat je misschien zelfs moet huilen in Savasana.

Breathe.
Slowly.
Soften.
With ease.
Let go.
Savasana.

savasana lijkhouding

Na de Savasana ben je in staat om een goede focus vast te houden. Aan te raden is om direct na Savasana in je comfortabele zithouding te komen en te mediteren.

Houd bij de overgang tussen Savasana en meditatie zoveel mogelijk de ogen gesloten. Zo blijft de aandacht goed naar binnen gekeerd.

Moet je na je Asana’s altijd een Savasana doen?

Om een goede Savasana te kunnen ervaren, is het belangrijk dat je een goede en langere inspanning geleverd hebt in de Asana’s.

Mocht je bijvoorbeeld gebruik maken van een korte ochtendroutine van 15 à 20 minuten Asana’s, dan kun je direct starten met de meditatie en Savasana overslaan.

Het is ten aller tijde van groot belang dat de Asana’s goed opgebouwd worden. Zo kun je de effecten van de Yoga les, Savasana en meditatie optimaal ervaren.

Als je zelf graag een aantal Yoga houdingen of series wilt doen, dan is dat natuurlijk altijd hartstikke goed. Maar houd er rekening mee dat er een verschil is tussen een Yoga les en de losse houdingen.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

2 Responses

 1. Alma

  Hoi,

  Soms komt de docent tijdens de Savasana langs om de schouders ‘weg’ te duwen, is dit om spanning nog beter los te laten of heeft het een ander doel?

  Gr. Alma

  1. Melanie

   Hoi Alma,

   Ik ben zelf geen hele grote ‘fan’ van mensen aanpassen in Savasana (behalve als ik zie dat iemand echt heel oncomfortabel ligt). Het is jouw eindontspanning en jij bepaalt hoe je comfortabel ligt en de les wilt navoelen. Bewegingen om je heen leiden daarbij alleen maar af.

   Maar er zijn docenten die dat wel doen. De schouders naar de grond duwen doet hij/zij waarschijnlijk om het lichaam nog meer richting de grond te laten ontspannen.

   Het is overigens heel normaal om aan te geven dat je dit niet prettig vind, mocht dit zo zijn!

   Groetjes, Mel

Laat een reactie achter