Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jun 2014

Hondhouding Yoga (neerwaartse hond)

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Neerwaartse Hondhouding Yoga of (Adho Mukha Svanasana) bestaat uit een zogenaamde “omgekeerde beweging”, waarbij het hoofd van de Yogi naar beneden gericht is.

De omgekeerde positie biedt de Yogi veel voordelen ten opzichte van veel andere Yoga oefeningen.

Deze oefening vraagt wel om een correcte uitvoering. Het is daarom belangrijk om je eerst te verdiepen in hoe de oefening goed uitgevoerd wordt.

De uitvoering van de Neerwaartse Hondhouding Yoga

De Neerwaartse Hondhouding werkt met de zogenaamde “hondhouding”. Die naam is geen toeval, de oefening wordt namelijk staand op handen en benen uitgevoerd.

Een correcte uitvoering van de Hondhouding verloopt in de volgende stappen:

Stap 1: Ga op handen en knieën zitten op de grond. (bij voorkeur op een Yogamat ter ontlasting van de knieën). Spreid de vingers.

Stap 2: Strek nu je armen en benen, waardoor alleen je handen en voeten nog in contact zijn met de grond. Maak lengte van je kruin tot aan je staartbeen.

Stap 3: Zorg ervoor dat je billen het hoogste punt zijn, en dat je staat in een omgekeerde v-vorm.

Stap 4: De rug, nek en armen blijven in een rechte lijn. Maak lengte. Misschien moet je daarom eerst de knieën buigen. Dat is geen enkel probleem. Als je de knieën kunt strekken, dan duw je rustig de hielen zo ver mogelijk de grond in.

Stap 5: Breng de kaaklijn naar achteren. De oren lopen parallel aan de armen.

Stap 6: Adem rustig door met een volledige Yoga ademhaling.

Het is erg belangrijk om de oefening op een juiste manier uit te voeren. Zorg er dan ook goed voor dat het lichaamsgewicht op de handen rust, en niet op het hoofd.

Wanneer dit verkeerd uitgevoerd wordt, kan je namelijk (op lange termijn) veel last van je nek krijgen.

In onderstaande video leggen we je precies uit hoe je de Neerwaartse hond houding goed kunt uitvoeren. Succes met oefenen ;-).

Bijzondere voordelen van de Neerwaartse Hondhouding  

Zoals eerder genoemd biedt Hondhouding Yoga bijzondere voordelen. Het geheim zit hem daarbij in de “omgekeerde houding”, waarbij het bovenlichaam van de Yogi richting de grond wijst.

Omdat het bovenlichaam op zijn kop staat, verloopt de doorbloeding door het lichaam anders. De zwaartekracht zorgt ervoor dat er zich meer bloed in het bovenlichaam bevind dan normaal gesproken.

Hier zijn enkele voordelen het gevolg van, namelijk:

– Er komt ruimte vrij in de wervelkolom.

– Een ontstaat een betere doorbloeding van de organen.

De ruimte in de wervelkolom zorgt ervoor dat de spieren rondom je ruggengraat kunnen ontspannen. Daarnaast komt het zenuwstelsel tot rust, wat een rustgevend gevoel veroorzaakt.

Maar er is nóg een belangrijk voordeel aan de hondhouding. Om in de houding te kunnen blijven staan worden namelijk zowel je buikspieren als beenspieren getraind.

De buikspieren zorgen ervoor dat je in de omgekeerde v-vorm kunt blijven staan. De beenspieren worden vooral aan de achterkant goed getraind, door de constante spanning.

Hondhouding Yoga vormt dus een mooie afwisseling op veel “standaard” staande Yoga oefeningen.

Het bevordert de doorbloeding van het bovenlichaam en combineert dit met een kalmerende werking op het zenuwstelsel en ontwikkeling van de been- en buikspieren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter