Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 sep 2022

De Ujjayi Ademhaling aanleren in 4 stappen

/
Geplaatst door
/
Comments8

De Ujjayi Ademhaling is een van de meest bekende Yoga ademhalingstechnieken, en dat terwijl er binnen de Yoga zijn ontzettend veel soorten ademhalingstechnieken zijn.

Wat is het dus dat de Ujjayi ademhaling zo speciaal maakt en waarom beschouwen veel Yogi’s dit als de belangrijkste ademhalingstechniek? In dit blog kom je het te weten!

Daarnaast leer je meer over onder andere:

  • Wat de Ujjayi ademhaling precies is
  • Hoe je deze ademhalingstechniek uitvoert
  • Welke voordelen de Ujjayi ademhaling met zich meebrengt

En nog veel meer!

ujjayi ademhaling

Vraag en antwoord

1.Wat is de ujjayi ademhaling?

Het is een techniek waarbij je ademt door je neus en een zacht ruisend geluid creëert achterin je keel.

2.Wat zijn de effecten van de ujjayi ademhaling?

De ademhaling kan zorgen voor kracht, ontspanning en balans.

Wil je de Ujjayi ademhaling meteen uitvoeren? Kijk dan even naar onderstaande video!

 

De oceaan ademhaling

De Ujjayi Ademhaling is een ademhalingstechniek die al ontzettend lang gebruikt wordt binnen de Yoga. Deze ademhalingstechniek wordt ook wel de ‘Overwinnaars-ademhaling’ of ‘Oceaan-ademhaling’ genoemd.

Als je de ademhaling op de juiste manier uit voert dan zorgt dit voor zowel kracht als ontspanning in het lichaam. Daarnaast geeft het een gevoel van balans.

Dit is misschien een beetje zoals een overwinningsgevoel ;). Het geluid dat je creëert bij deze ademhaling heeft wel wat van het geluid van de oceaan. Vandaar de bijnamen voor deze ademhalingstechniek.

De Ujjayi adem is een Pranayama techniek die je kan helpen om meer uit je Yogapractice te halen, zowel het vinden van kracht als diepe ontspanning zijn namelijk essentieel om het optimale uit je Yogapractice te halen.

Patanjali beschreef in de Yoga Sutra’s al de kracht van de ademhaling en waar deze uit zou moeten bestaan.

Uit zijn geschriften blijkt dat de ademhaling lang (dirga) en soepel (suksma) moet zijn. Iets wat kenmerkend is voor de Ujjayi ademhalingstechniek.

Zo voer je de Ujjayi ademhaling uit in 4 stappen

In de stappen hieronder leggen we graag aan je uit hoe je de ademhaling uitvoert.

Stap 1: Adem in

Adem diep in. Stuur je adem helemaal richting het bekken. Probeer de volledige Yoga ademhaling toe te passen.

Stap 2: Adem uit

Adem vervolgens uit via je neus. Terwijl je dit doet probeer je je keelgat ietsje te vernauwen. Doe dit op de manier zoals je ook zou doen als je een wolkje zou maken in de koude lucht.

Als het goed is klinkt het geluid van de adem dan zoals de oceaan. Of ‘Darth Vader’ voor de Star Wars fans onder ons ;-).

Stap 3: Wees niet bang om geluid te maken

Als je hier moeite hebt met het vinden van de juiste ademhaling, kun je er voor kiezen om bewust het geluid ‘haaaaaah’ te maken op de uitademing. Dit maakt het makkelijker om de juiste uitademing te vinden.

Stap 4: Focus je weer op de inademing

Lukt de ademhalingstechniek goed op de uitademing? Probeer dit dan vervolgens ook bij de inademing toe te passen.

Adem weer door je neus. Het geluid wat je maakt met deze ademhaling, hoeft niet altijd heel hard te zijn. Als je het zelf net kunt horen is het al voldoende.

Bij zwaardere Yoga houdingen zal je merken dat je automatisch harder begint te ademen. Bij meer relaxte Yoga houdingen zal de adem juist kalmer en zachter worden.

ujjayi ademhaling

Beginnen met de Ujjayi ademhaling

Als je net begint met Yoga kan deze ademhalingstechniek nog wat lastig zijn. Je hoeft hem dan ook niet direct toe te passen op het moment dat je net start.

Focus je in plaats van de Ujjayi Ademhaling dan op de volledige Yoga ademhaling.

Door deze techniek vanaf het begin goed aan te leren zal de Ujjayi Ademhaling uiteindelijk bijna vanzelf gaan en dus heel natuurlijk aanvoelen.

De voordelen van de Ujjayi Ademhaling

Zeker wanneer je moeite hebt met deze ademhalingstechniek vraag je je misschien af waarom je op deze manier zou moeten ademen.

De Ujjayi Ademhaling heeft veel voordelen net zoals de volledige Yoga ademhaling dit ook heeft, maar wat zijn deze precies?

1. Het verbetert je concentratie

Als je de Ujjayi Ademhaling goed uit voert kan het je concentratie tijdens het beoefenen van Yoga ontzettend verhogen.

Ik zelf vind het tijdens Vinyasa’s (aan elkaar gelinkte houdingen) altijd erg fijn om het geluid van de adem te horen. Dit je je focus punt en zo kun je de aandacht goed bij de adem houden.

2. Het creëert ritme

Doordat je beter in staat bent je aandacht bij de adem te houden, krijg je meer ritme tijdens je Yogasessie. Je hoort het geluid van de Ujjayi ademhaling en beweegt gemakkelijker op dit ritme.

3. Het creëert hitte in het lichaam

De wrijving van de lucht door je longen en luchtpijpen creëert warmte in het lichaam. Terwijl je het lichaam steeds meer opwarmt met deze ademhaling, maak je je lichaam klaar voor het beoefenen van Asana’s.

4. Het zorgt voor ontspanning

Door de Ujjayi ademhaling naar bepaalde plekken in het lichaam toe te sturen, kun je hier meer ontspanning en ruimte krijgen.

5. Ujjayi ademhaling helpt je bij het herkennen van je grenzen

Je kunt door de Ujjayi ademhaling al merken wanneer je meer uitgedaagd wordt en harder begint te ademen. Hier is niets mis mee.

Let op! Wanneer je deze ademhaling niet meer normaal kunt uit voeren, is dit een teken dat je te ver bent gegaan.

6. Verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed

Door bewust te blijven van je adem en de volledige capaciteit van je longen te benutten, zorg je voor meer zuurstof in je bloed.

Je spieren zullen minder snel verzuren en je zal langer in houdingen kunnen blijven staan.

ujjayi

Aan de slag met de Ujjayi ademhalingstechniek

Het aanleren van de Ujjayi ademhalingstechniek kan best lastig zijn. Je kan soms het idee hebben helemaal op de goede weg te zijn, en er later achterkomen dat je nog veel meer diepgang in de ademhalingstechniek kunt vinden.

We hebben om deze reden een serie video’s opgenomen om je stap voor stap door deze ademhalingstechniek te begeleiden.

Op ons Practice Platform vind je een specifieke ademhalingscursus waarin we aan de slag gaan met de het optimaliseren van je ademhalingstechniek.

Practice online yoga


Nu je een beter beeld van deze ademhalingstechniek hebt gekregen, ben ik erg benieuwd hoe het toepassen van de Ujjayi ademhaling bij jou gegaan is? Vond je het lastig? Of lukte het juist meteen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

  1. Johanna Kanis

    Beste Rolf,
    de Ujjayi adem vind ik erg fijn om te doen, het enige dat ik verwarrend vind is dat er verschillende variaties zijn. De ene stroom zegt juist niet naar je buik te ademen met het uitvoeren van de Ujjayi, de andere zegt juist van wel. Hoe denken jullie daarover, temeer omdat jullie beginnen vanuit de volledige Yoga adem. Persoonlijk vind ik de buikadem ook fijner, omdat je daar rustiger van wordt, zeker de combinatie.
    Hoor graag van je/jullie.
    Johanna Kanis vanuit Yogacentrum Kampen

    1. Rolf

      Hoi Johanna,

      Bedankt voor je berichtje! Ik snap je verwarring. Het allerbelangrijkste vinden we de Yoga ademhaling zoals wij die op de site uitleggen (van onder uit het bekken). Als je dit goed onder de knie hebt kan je de Ujjayi ademhaling daaraan toevoegen. Dit geeft als het ware een ‘extra dimensie’. Je blijft hierbij dus gewoon de Yoga ademhaling toepassen van onderuit het bekken.

      De reden waarom je altijd de adem onderin het bekken wilt krijgen is onder andere vanwege je zenuwbundels die zich in het bekken bevinden (Nervus Vagus stimulatie); het volledig benutten van je longcapaciteit; lengte maken in de hele ruggengraat van het staartbeen tot aan je kruin (energie in de ruggengraat); en het Mooladhara Chakra wat zich onderin het bekken bevindt. Bij de buikademhaling komt de ademhaling hier niet ver genoeg voor.

      Groetjes,

      Rolf

    2. Ik wil deze oefening graag doen, maar ik snap hem niet helemaal. Je schrijft dat je moet uitademen door de neus en het geluid “aaahhh” vanuit de keel moeten maken. Maar dan moet ik mijn mond open doen en adem ik vanzelf uit door mijn mond.
      Hoe zorg ik dat ik dan toch door mijn neus blijf ademen?

      1. Sven Poldervaart

        Hi Aniek!

        Doordat het geluid langs de stembanden komt kun je het geluid ook met de mond dicht maken. De adem ontsnapt dan via de neus naar buiten. De ‘aaahh klank’ maak je dus niet zoals bij de tandarts 😉

  2. Marijke

    Hallo,

    Het lijkt me wat tegenstrijdig dat je je keel wat dichtmaakt voor de ujjayi ademhaling en er toch meer lucht innje longen komt.
    Is dit so? Hoe kan dit?

    1. Rolf

      Hoi Marijke,

      Bedankt voor je vraag. Ik snap je verwarring, maar de ’tegendruk’ die je geeft heeft geen invloed op de capaciteit van je longen. Je ademt alleen anders.

      Met de Ujjayi ademhaling geef je wat tegendruk waardoor je inderdaad je keelgat ietsje dichtknijpt en er een geluid ontstaat bij de ademhaling. De grootte en de capaciteit van je longen blijft hetzelfde (op korte termijn), maar omdat je op deze manier adem haalt, is er een grote kans dat je een groter gedeelte van deze capaciteit benut. Dit komt onder andere omdat je bewust en volledig ademhaalt.

  3. Henk

    Als ik deze ujjayi ademhaling toepas ontstaat er een gevoel dat mijn buik enorm uitzet tesamen met de zijkanten en borststreek.
    Het voelt prettig maar ook een beetje vreemd om mijn buik( toch al aardig dik,vol) in omvang toeneemt.
    Het is wel een ontspannend gevoel vooral ook het zachte geluid wat je keel maakt.

    Ik vraag mij af of die uitzetting van mijn buik als ik hier mee doorgaat, ik steeds een dikkere buik ga krijgen.
    Groet, Henk.

    1. Sven Poldervaart

      Hi Henk!

      Het klinkt alsof je goed met de ademhaling aan de slag bent 🙂 Maak je geen zorgen over een eventuele dikkere buik, dit is vooral een gevoel en je buik zal zeker niet in omvang toenemen door de ademhalingstechniek 😉

      groetjes,
      Sven

Laat een reactie achter