Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 okt 2015

De Ujjayi Ademhaling aanleren in 4 stappen

/
Geplaatst door
/
Comments8

De Ujjayi Ademhaling is de meest bekende Yoga ademhalingstechniek.

Binnen de Yoga zijn er ontzettend veel soorten ademhaling en ademhalingstechnieken.

Wat maakt de Ujjayi ademhaling zo speciaal en waarom beschouwen veel Yogi’s dit als de belangrijkste ademhalingstechniek?

Hieronder leg ik meer uit. Lees je mee?

Wat is de Ujjayi Ademhaling?

De Ujjayi Ademhaling is een oude ademhalingstechniek die erg veel gebruikt wordt binnen de Yoga.

De Ujjayi ademhaling wordt ook wel de ‘Overwinnaars-ademhaling’ genoemd. Als je de ademhaling op de juiste manier uit voert dan zorgt dit voor zowel kracht als ontspanning in het lichaam. Daarnaast geeft het een gevoel van balans.

De Ujjayi adem is een Pranayama techniek die je kan helpen om meer uit het beoefenen van Yoga te halen.

Patanjali schrijft in de Yoga Sutra‘s ook dat de ademhaling lang (dirga) en soepel (suksma) moet zijn.

ujjayi ademhaling

Zo voer je de Ujjayi ademhaling uit

Je bent vast benieuwd geworden naar hoe je deze ademhaling kun aanleren.

Hieronder een stap voor stap uitleg:

1. Adem diep in. Stuur je adem helemaal richting het bekken. Probeer de volledige Yoga ademhaling toe te passen.

2. Adem vervolgens uit via je neus. Terwijl je dit doet probeer je je keelgat ietsje te vernauwen. Doe dit op de manier zoals je ook zou doen als je een wolkje zou maken in de koude lucht. Als het goed is klinkt het geluid van de adem dan zoals de oceaan. Of ‘Darth Vader‘ voor de Star Wars fans onder ons ;-).

3. Als je hier moeite mee hebt, kun je er ook voor kiezen om bewust het geluid ‘haaaaaah’ te maken op de uitademing.

4. Lukt dit goed op de uitademing? Probeer dit dan vervolgens ook bij de inademing toe te passen. Adem weer door je neus. Het geluid wat je maakt met deze ademhaling, hoeft niet altijd heel hard te zijn. Als je het zelf net kunt horen is het al voldoende.

Bij zwaardere Yoga houdingen zal je merken dat je automatisch harder begint te ademen. Bij meer relaxte Yoga houdingen zal de adem juist kalmer en zachter worden.

Beginnen met de Ujjayi ademhaling

Als je net begint met Yoga kan de Ujjayi ademhaling nog wat lastig zijn. Je hoeft hem dan ook niet direct toe te passen op het moment dat je net start.

Focus je in plaats van de Ujjayi Ademhaling of de volledige Yoga ademhaling. Dit lijkt hier erg op.

Door deze techniek vanaf het begin goed aan te leren zal de Ujjayi Ademhaling uiteindelijk bijna vanzelf gaan en dus heel natuurlijk aanvoelen.

Ujjayi Ademhaling voordelen

Je vraagt je misschien af waarom je op deze manier zou moeten ademen?

De Ujjayi Ademhaling heeft veel voordelen. Net zoals de volledige Yoga ademhaling dit ook heeft.

1. Het verbetert je concentratie

Als je de Ujjayi Ademhaling goed uit voert kan het je concentratie tijdens het beoefenen van Yoga ontzettend verhogen. Ik zelf vind het tijdens Vinyasa‘s (aan elkaar gelinkte houdingen) altijd erg fijn om het geluid van de adem te horen. Dit je je focus punt en zo kun je de aandacht goed bij de adem houden.

2. Het creëert ritme

Doordat je beter in staat bent je aandacht bij de adem te houden, krijg je meer ritme tijdens je Yogasessie. Je hoort het geluid van de Ujjayi ademhaling en beweegt gemakkelijker op dit ritme.

3. Het creëert hitte in het lichaam

De wrijving van de lucht door je longen en luchtpijpen creëert warmte in het lichaam. Terwijl je het lichaam steeds meer opwarmt met deze ademhaling, maak je je lichaam klaar voor het beoefenen van Asana’s.

4. Het zorgt voor ontspanning

Door de Ujjayi ademhaling naar bepaalde plekken in het lichaam toe te sturen, kun je hier meer ontspanning en ruimte krijgen.

5. Ujjayi ademhaling helpt je bij het herkennen van je grenzen

Je kunt door de Ujjayi ademhaling al merken wanneer je meer uitgedaagd wordt en harder begint te ademen. Hier is niets mis mee.

Wanneer je deze ademhaling niet meer normaal kunt uit voeren, is dit een teken dat je te ver bent gegaan.

6. Verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed

Door bewust te blijven van je adem en de volledige capaciteit van je longen te benutten, zorg je voor meer zuurstof in je bloed.

Je spieren zullen minder snel verzuren en je zal langer in houdingen kunnen blijven staan.

Deel jouw ervaringen over de Ujjayi adem

Ik ben erg benieuwd hoe het toepassen van de Ujjayi ademhaling bij jou gegaan is?

Vond je het lastig? Of lukte het juist meteen?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

8 Responses

 1. Johanna Kanis

  Beste Rolf,
  de Ujjayi adem vind ik erg fijn om te doen, het enige dat ik verwarrend vind is dat er verschillende variaties zijn. De ene stroom zegt juist niet naar je buik te ademen met het uitvoeren van de Ujjayi, de andere zegt juist van wel. Hoe denken jullie daarover, temeer omdat jullie beginnen vanuit de volledige Yoga adem. Persoonlijk vind ik de buikadem ook fijner, omdat je daar rustiger van wordt, zeker de combinatie.
  Hoor graag van je/jullie.
  Johanna Kanis vanuit Yogacentrum Kampen

  1. Rolf

   Hoi Johanna,

   Bedankt voor je berichtje! Ik snap je verwarring. Het allerbelangrijkste vinden we de Yoga ademhaling zoals wij die op de site uitleggen (van onder uit het bekken). Als je dit goed onder de knie hebt kan je de Ujjayi ademhaling daaraan toevoegen. Dit geeft als het ware een ‘extra dimensie’. Je blijft hierbij dus gewoon de Yoga ademhaling toepassen van onderuit het bekken.

   De reden waarom je altijd de adem onderin het bekken wilt krijgen is onder andere vanwege je zenuwbundels die zich in het bekken bevinden (Nervus Vagus stimulatie); het volledig benutten van je longcapaciteit; lengte maken in de hele ruggengraat van het staartbeen tot aan je kruin (energie in de ruggengraat); en het Mooladhara Chakra wat zich onderin het bekken bevindt. Bij de buikademhaling komt de ademhaling hier niet ver genoeg voor.

   Groetjes,

   Rolf

  2. Ik wil deze oefening graag doen, maar ik snap hem niet helemaal. Je schrijft dat je moet uitademen door de neus en het geluid “aaahhh” vanuit de keel moeten maken. Maar dan moet ik mijn mond open doen en adem ik vanzelf uit door mijn mond.
   Hoe zorg ik dat ik dan toch door mijn neus blijf ademen?

   1. Sven Poldervaart

    Hi Aniek!

    Doordat het geluid langs de stembanden komt kun je het geluid ook met de mond dicht maken. De adem ontsnapt dan via de neus naar buiten. De ‘aaahh klank’ maak je dus niet zoals bij de tandarts 😉

 2. Marijke

  Hallo,

  Het lijkt me wat tegenstrijdig dat je je keel wat dichtmaakt voor de ujjayi ademhaling en er toch meer lucht innje longen komt.
  Is dit so? Hoe kan dit?

  1. Rolf

   Hoi Marijke,

   Bedankt voor je vraag. Ik snap je verwarring, maar de ‘tegendruk’ die je geeft heeft geen invloed op de capaciteit van je longen. Je ademt alleen anders.

   Met de Ujjayi ademhaling geef je wat tegendruk waardoor je inderdaad je keelgat ietsje dichtknijpt en er een geluid ontstaat bij de ademhaling. De grootte en de capaciteit van je longen blijft hetzelfde (op korte termijn), maar omdat je op deze manier adem haalt, is er een grote kans dat je een groter gedeelte van deze capaciteit benut. Dit komt onder andere omdat je bewust en volledig ademhaalt.

 3. Henk

  Als ik deze ujjayi ademhaling toepas ontstaat er een gevoel dat mijn buik enorm uitzet tesamen met de zijkanten en borststreek.
  Het voelt prettig maar ook een beetje vreemd om mijn buik( toch al aardig dik,vol) in omvang toeneemt.
  Het is wel een ontspannend gevoel vooral ook het zachte geluid wat je keel maakt.

  Ik vraag mij af of die uitzetting van mijn buik als ik hier mee doorgaat, ik steeds een dikkere buik ga krijgen.
  Groet, Henk.

  1. Sven Poldervaart

   Hi Henk!

   Het klinkt alsof je goed met de ademhaling aan de slag bent 🙂 Maak je geen zorgen over een eventuele dikkere buik, dit is vooral een gevoel en je buik zal zeker niet in omvang toenemen door de ademhalingstechniek 😉

   groetjes,
   Sven

Laat een reactie achter