Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 aug 2014

Doe de Yoga Plank houding en ontwikkel meer kracht!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Yoga Plank houding is een houding die voor zowel beginners als gevorderden een goede oefening is.

Benieuwd naar hoe je deze oefening het beste kunt uitvoeren? En wat de Yoga Plank jou voor voordelen kan bieden? Lees hieronder dan snel verder!

yoga plank houding

Uitvoeren van de Yoga Plank

Bij het uitvoeren van de Yoga Plank houding is het een aanrader om eerst in de hondhouding, ook wel neerwaartse hond genoemd, te beginnen. Vanuit deze houding kom je gemakkelijker in de Yoga Plank.

Vervolgens plaats je je armen recht onder je schouders. De handpalmen wijzen naar voren.

Het is de bedoeling dat je de ellebogen hierbij niet overstrekt. Je houdt deze dus lichtgebogen. Ook zijn de schouders laag.

Je strekt de hielen weg naar achteren. De benen zijn gestrekt.

Houd je buik in en trek de navel naar binnen.

Duw je stuitje richting te grond. Zo zorg je ervoor dat je rug niet te snel hol trekt.

Zorg ervoor dat je rug recht is en je nekwervels in het verlengde van je rug lopen.

Strek weg vanuit de hielen richting de kruin.

Houd de Yoga Plank aan voor zolang het goed voelt. Je kunt aan een richtlijn denken van 30 seconden tot een minuut. Adem rustig door in deze houding.

We hebben onderstaande video gemaakt om de Yoga Plankhouding nog beter aan je uit te leggen:

Voordelen van de Yoga Plank houding

Er zijn diverse voordelen te noemen bij het uitvoeren van de Yoga Plank. Zo versterk je met deze oefening de armen, polsen en schouders.

Ook span je buik en bovenbenen aan met deze oefening, waardoor je ook deze spieren aanspreekt en ontwikkelt.

Daarbij is het een belangrijk punt bij deze oefening, dat je zelf de kracht gaat voelen. Je maakt op een krachtige manier contact met de grond, waardoor dit meewerkt aan het opbouwen van zelfvertrouwen.

Variatie op de Yoga Plank houding

Voor degene die de Yoga Plank graag eens op een andere manier uit zouden willen voeren, zijn er verschillende variaties mogelijk.

Misschien wil je jezelf eens uitdagen, of heb je beperkingen waardoor een variatie op deze Yoga Plank houding veel prettiger kan zijn.

Een manier om de Yoga Plank op een andere manier uit te voeren, is dat je een been optilt terwijl je in de houding staat. Je kunt beide benen afwisselen.

Ook kun je een zijwaartse plank uitvoeren.

yoga plank

Hierbij kom je op de gehele buitenkant van een van de voeten te staan en steun je met een handpalm op de grond.

Neem bijvoorbeeld de linkervoet. De andere voet, in dit voorbeeld dan de rechter, rust hierbij op het been dat contact heeft met de grond. Je linkerarm houdt met de handpalm het contact met de grond en de rechterarm strek je langs je oren de lucht in.

Houd hierbij de schouder in de kom en span de buikspieren aan. Houd de rug recht, anders loop je het risico door te zakken in deze houding. Dit heeft alles behalve een positieve uitwerking.

Breng het bovenste been de lucht in of plaats de voet op je bovenbeen. Als je het lastig vindt om het bovenste been de lucht in te brengen, dan kun je deze ook laten rusten op het onderste been of de voet achter je onderste been plaatsen.

Daarbij komt de Yoga Plank houding kort voor in de serie van de Yoga Zonnegroet.  Op deze manier voer je de Yoga Plank op een dynamische manier in combinatie met diverse andere Asana’s uit.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter