Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 mrt 2024

6 Yin Yoga houdingen voor beginners (Incl. video’s)

/
Geplaatst door
/
Comments4

Wat zijn Yin Yoga houdingen voor beginners?

Yin Yoga houdingen voor beginners zijn de eerste Yogahoudingen waarmee je aan de slag gaat als je aan Yin Yoga gaat doen. Yin is een van de Yogavormen die erg toegankelijk is voor beginners en is daarom razend populair om mee te starten.

Bij Yin Yoga blijven we langer in eenzelfde houding, wel zo’n 3 tot 5 minuten. Als je in het begin al jezelf zo ver of diep mogelijk brengt, dan wordt het verblijven in de houding zwaar en kan het zijn dat je er zelfs eerder uit moet komen.

Bij Yin Yoga voor beginners en eigenlijk in het algemeen, bouwen we dit rustig op. 3 tot 5 minuten klinkt lang, maar het zijn niet de fysieke en krachtige houdingen die je misschien van Hatha Yoga gewend bent.

“We willen met Yin Yoga juist rustig in de houding ‘zinken’ – ease into it. Naarmate je langer in de houding verblijft, ontstaat er meestal meer ruimte, waardoor je alsnog dieper in de houding kunt komen.” – Melanie 

Vind je jezelf een ongeduldig persoon? Mooi! Dan is deze Yoga stijl echt iets voor jou. Het zal je – naast alle fysieke voordelen – ook helpen om geduld en acceptatie te cultiveren.

Wat is Yin Yoga?

Veel mensen hebben weleens gehoord van Yin Yoga, maar veel minder weten er wat het precies inhoudt. In de video hieronder geef ik je graag een korte introductie in de wereld van Yin Yoga.

Yin Yoga is een Yogavorm waarin houdingen op een passieve vorm lang worden aangehouden, vaak variërend van zo’n 3 tot 10 minuten.

Het doel van Yin Yoga houdingen

Yin Yoga houdingen en oefeningen hebben als doel om in een specifiek gedeelte van het lichaam weerstand op te zoeken, maar daarnaast de rest van het lichaam totaal te ontspannen.

“‘Yin’ staat voor het vrouwelijke en het zachte. Het is het tegenovergestelde van ‘Yang’, het mannelijke en het vurige.” – Melanie

yin yang yoga

In Yin Yoga houdingen zorg je voor stress/druk in een bepaald gebied van het lichaam, de target area (bijvoorbeeld de buitenkant van je bovenbeen).

Door deze Yoga houding langer aan te houden, zorg je er dus voor dat deze stretch helemaal doordringt tot in het bindweefsel. Hierdoor stimuleer je de flexibiliteit en ruimte in dat gebied.

Ondanks dat de houdingen vaak redelijk toegankelijk zijn, kan Yin Yoga voor beginners nog best pittig zijn doordat je langer in een houding bent.

Waarom is Yin Yoga zo geschikt voor beginners?

Door het zachte karakter van Yin Yoga is het een toegankelijke Yogavorm voor beginners.

Daarnaast heeft een Yin les een meditatief karakter: je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand. Veel mensen beginnen met Yoga omdat ze meer rust in zichzelf willen vinden. Yin past hier mooi bij.

Ook mensen met fysieke klachten zoals reuma, artrose, fibromyalgie, artritis en spanningen in het lijf geven vaak aan dat ze Yin Yoga een fijne vorm van Yoga vinden en dat het erg helpt bij bestrijding en verlichting van hun klachten.

Overigens helpt restoratieve Yoga ook goed bij deze klachten.

Wat heb je nodig om thuis Yin Yoga oefeningen te doen?

Oké, wat heb je nodig om thuis je Yin Yoga houdingen voor beginners te oefenen?

1.Een timer

In het begin is het lastig inschatten hoe lang je al in de houding bent. Dit is ook niet iets waar je mee bezig wilt zijn. Zet daarom gewoon een timer op je telefoon.

Het is wel handig om je telefoon op vliegtuigstand te zetten; zodat je niet afgeleid raakt door telefoontjes of whatsappjes tijdens je practice.

2.Yoga ‘props’

In een les Yin Yoga maken we veelvuldig gebruik van ‘props’ om het lichaam in optimale ontspanning te kunnen brengen. Je hebt geen dure bolsters of blokken nodig om je eigen yin practice te doen.

Zorg er voor dat je een plaid/dekentje hebt dat je op kunt rollen en 1 of 2 kussens.

3.Een yogamat

Je kunt de houdingen op een yogamatje uitvoeren. Als je geen matje hebt, kun je ook een kleed/deken op de grond leggen. Als de ondergrond maar comfortabel is.

Wil je thuis Yin Yoga oefeningen doen? Dat kan heel goed! Een aanrader is om eens een kijkje te nemen op onze online Yoga practice platform. Daar vind je een heleboel yogalessen die je vanuit het comfort van je eigen huis kunt doen. practice platform

Wij raden aan om altijd yogalessen te volgen van ervaren en gecertificeerde yogadocenten. Zo weet je zeker dat je de beste begeleiding krijgt die er is.

6 Yin Yoga houdingen voor beginners 

1. Easy pose – Meditatie van 5 min

Een van de belangrijkste houdingen om Yin Yoga mee te beginnen, is een meditatiehouding. Start met een meditatie in kleermakerszit (easy pose) en de ogen gesloten.

Het is belangrijk om eerst het lichaam en geest tot rust te laten komen voordat je in een houding komt. Je kunt je ademhaling observeren en met elke uitademing het lichaam ontspannen.

Kijk hier voor meer tips voor de meditatie.

2. Vlinderhouding – 3 min

Ga zitten met de benen vooruit en plak de voetzolen tegen elkaar aan zodat je een soort diamantvorm krijgt met de benen. Buig met een bolle ruggengraat voorover.

Kijk hier voor een meer gedetailleerde omschrijving en eventuele aanpassingen die je kunt maken in deze houding.
Met deze houding stimuleer je de lever- en blaas-meridiaan.

3. Sphynxhouding – 3 min

Kom op de buik liggen en plaats de ellebogen recht onder de schouders, de onderarmen liggen parallel en plat op de mat. Je kunt het hoofd laten hangen of naar voren blijven kijken.

Als de druk in de onderrug teveel is, schuif je je ellebogen iets naar voren.

Als je ruimte voelt ontstaan in de onderrug kun je de houding dieper maken door de handen iets naar buiten te zetten en de armen uit te strekken. Je komt dan in de seal houding.

Beide houdingen zijn een backbend en stimuleren de nier- blaas- milt- maag- en hartmeridiaan.
Kom na de 3 minuten ontspannen liggen op de buik in makarasana.

yoga quote

4. Kindhouding – 3 min

Na makarasana duw je je handen naast de borstkas in de mat en schuif je jezelf naar achter in ‘wide-knee child’s pose’ ofwel Kindhouding met wijd gespreide knieën.

Dit is een erg fijne houding vooral na de Sphynx; je kunt je onderrug hierin weer helemaal laten ontspannen.

Kindhouding stimuleert de lever- en galblaasmeridiaan.

5. Ondersteunde Brughouding – 3 min

Kom liggen op de rug. Plaats een wat steviger kussen, blok, boek of opgerolde deken onder het heiligbeen (niet in de onderrug!). Je kunt eventueel de benen strekken als dit oké voelt voor de onderrug.

Deze houding is stimulerend voor de maag-, milt- en blaasmeridiaan.
Als je de armen naar achter strekt, stimuleer je ook de hart- en dunne darmmeridiaan.

6. Savasana – 5 min

Ja ook in de yin yoga beoefenen we savasana! Sla deze houding niet over, maar gun jezelf even dat afsluitende moment, al is het maar 5 minuten.

Meer Yin Yoga voor beginners?

Heb je de smaak te pakken en wil je meer Yin Yoga voor beginners proberen? Dan hebben we verschillende opties voor je!

1. Nederlandstalige Yin Yoga les online op YouTube van Happy with Yoga

In deze Nederlandstalige online Yin Yoga les op YouTube begeleid Melanie je door een heerlijke serie Yin Yoga houdingen die je helpen om te ontspannen en tot rust te komen.

2. Online Yin Yoga les voor het slapen gaan op YouTube

Yin Yoga is erg prettig om te doen vlak voor het slapen gaan. Dit komt omdat Yin een rustig karakter heeft.

De wat dynamischere lessen zoals hatha Yoga en hatha vinyasa Yoga zijn juist prettig om in de ochtend te doen en energiek je dag te starten.

Doe deze online Yin Yoga les voor het slapen gaan vanavond lekker met ons mee!

3. Online Yoga les: Yin Yoga voor beginners

Deze online Yin Yoga les is een stukje uit een van de lessen van onze Yin Yoga cursus op ons PRACTICE platform.

We hebben dit stukje eruit gehaald zodat je het lekker met ons mee kunt doen om te kijken of het bevalt!

4. Online Yin Yoga cursus

Mocht je verder aan de slag willen met Yin Yoga en echt de voordelen ervan willen ervaren door middel van verdiepende lessen, oefeningen en series?

Dan is onze complete Yin Yoga cursus voor beginners op het PRACTICE platform een hele goede optie.

Je krijgt:

 • Onbeperkt toegang tot alle lessen zolang je lid bent
 • Yoga beoefenen vanuit huis
 • Oefenen waar en wanneer je maar wilt voor de kosten van een enkele losse les bij een studio
 • Fijne uitleg van de oefeningen en goed begeleiding
 • Onbeperkt, altijd en overal werken aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid

Enthousiast geworden? Klik op de afbeelding hieronder en neem een kijkje op het platform!

yin yoga cursus voor beginners

Onze favoriete houdingen

Rolf: Mijn favoriete yin yoga houding is de Duif.

Melanie: Ik vind de liggende vlinder een hele fijne houding.

Welke Yin Yoga houding vind jij het prettigst? Laat het ons weten in de comments! We horen graag van je.

Conclusie

Yin yoga houdingen zijn geschikt voor bijna iedereen omdat houdingen met behulp van hulpmiddelen aangepast kunnen worden.

Begin rustig en blijf in het begin niet te lang in een houding. Deze tijd kun je gaandeweg steeds wat langer maken.

Wil je beginnen met Yoga en ben je op zoek naar meer flexibiliteit, ruimte en meer rust in je hoofd en in je lichaam? Dan is Yin heel erg geschikt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Hanna

  Zijn er ook nog tips om mijn heupen ‘open’ te krijgen..
  Want de eerste oefeningen voor beginners die je noemt, zijn voor mij al niet te doen. De kleermakerszit (lukt überhaupt niet) en Butterfly pose (mijn knieën ‘zakken’ niet verder dan borsthoogte en vooroverbuigen is al helemaal onmogelijk). En ik wil het wel graag leren zonder mezelf heel veel pijn te doen 😉

  1. Sven Poldervaart

   Hi Hanna!

   De wide-knee Childs pose is vaak een goede houding om mee te starten. Je kunt hierbij je heupen namelijk precies zover openen als je lichaam op dit moment toelaat en met je lichaamsgewicht hier een lichte druk op uitoefenen om wat meer ruimte te vinden. Wellicht dat je daar dus mee kunt starten 🙂

Laat een reactie achter