Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jun 2017

6 Yin Yoga houdingen voor beginners

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Tessa Mook van Yogabird.


Yin Yoga is erg afwijkend vergeleken met de andere yoga vormen. Wil je beginnen met Yin, zorg er dan voor dat je het jezelf niet meteen te moeilijk maakt. Of je nu ervaren bent met (andere vormen van) yoga of niet, teveel willen is een algemeen bekende valkuil. Je kunt het vergelijken met een hardloop wedstrijd waarbij je veel te snel van start gaat en de laatste kilometers zo op bent, dat je moet gaan lopen.

Bij Yin Yoga blijven we langer in een zelfde houding, wel zo’n 3 tot 5 minuten. Als je in het begin al jezelf zo ver of diep mogelijk brengt, dan wordt het verblijven in de houding zwaar en kan het zijn dat je er zelfs eerder uit moet komen.

We willen met Yin Yoga juist rustig in de houding ‘zinken’ – ease into it. Naarmate je langer in de houding verblijft, ontstaat er meestal meer ruimte, waardoor je alsnog dieper in de houding kunt komen.

Vind je jezelf een ongeduldig persoon? Mooi! Dan is de Yin Yoga echt iets voor jou.. Het zal je – naast alle fysieke voordelen – ook helpen om geduld en acceptatie te cultiveren.

Wat heb je nodig voor Yin Yoga?

  • Iets om mee te timen. In het begin is het lastig inschatten hoe lang je al in de houding bent. Dit is ook niet iets waar je mee bezig wilt zijn. Zet daarom gewoon een timer op je telefoon. Het is wel handig om je telefoon op vliegtuigstand te zetten; zodat je niet afgeleid raakt door telefoontjes of whatsappjes tijdens je practice.
  • Hulpmiddelen! Bij de Yin yoga maken we veelvuldig gebruik van ‘props’ om het lichaam in optimale ontspanning te kunnen brengen. Je hebt geen dure bolsters of blokken nodig om je eigen yin practice te doen. Zorg er voor dat je een plaid/dekentje hebt die je op kunt rollen en 1 of 2 kussens.
  • Je kunt de houdingen op een yogamatje uitvoeren. Als je geen matje hebt, kun je ook een kleed/deken op de grond leggen. Als de ondergrond maar comfortabel is.

Laten we beginnen!

Yin Yoga

Easy pose – beginmeditatie – 5 min

Start met een meditatie in kleermakerszit (easy pose) en de ogen gesloten. Het is belangrijk om eerst het lichaam en geest tot rust te laten komen voordat je in een houding komt. Je kunt je ademhaling observeren en met elke uitademing het lichaam ontspannen.

Kijk hier voor meer tips voor de meditatie.

Butterfly – 3 min

Ga zitten met de benen vooruit en plak de voetzolen tegen elkaar aan zodat je een soort diamantvorm krijgt met de benen. Buig met een bolle ruggengraat voorover.
Kijk hier voor een meer gedetailleerde omschrijving en eventuele aanpassingen die je kunt maken in deze houding.
Met deze houding stimuleer je de lever- en blaas-meridiaan.

Sphynx – 3 min

Kom op de buik liggen en plaats de ellenbogen recht onder de schouders, de onderarmen liggen parallel en plat op de mat. Je kunt het hoofd laten hangen of naar voren blijven kijken. Als de druk in de onderrug teveel is, schuif je je ellenbogen iets naar voren.

Als je ruimte voelt ontstaan in de onderrug kun je de houding dieper maken door de handen iets naar buiten te zetten en de armen uit te strekken. Je komt dan in de seal houding.

Beide houdingen zijn een backbend en stimuleren de nier- blaas- milt- maag- en hartmeridiaan.
Kom na de 3 minuten ontspannen liggen op de buik in makarasana.

Klik hier voor een video van Sphynx.

Child’s pose – 3 min

Na makarasana duw je je handen naast de borstkast in de mat en schuif je jezelf naar achter in wide-knee child’s pose. Dit is een erg fijne houding  na de sphynx, je kunt je onderrug hierin weer helemaal laten ontspannen.

Child’s pose stimuleert de lever- en galblaasmeridiaan.

Supported bridge pose – 3 min

Kom liggen op de rug. Plaats een wat steviger kussen, blok, boek of opgerolde deken onder het heiligbeen (niet in de onderrug!). Je kunt eventueel de benen uitstrekken, als dit oké voelt voor de onderrug.

Deze houding is stimulerend voor de maag- milt- en blaasmeridiaan.
Als je de armen naar achter strekt stimuleer je ook de hart- en dunne darmmeridiaan.

Een video van deze pose vind je hier.

Savasana – 5 min

Ja ook in de yin yoga beoefenen we savasana! Sla deze houding niet over, maar gun jezelf even dat afsluitende moment, al is het maar 5 minuten.

Enjoy your day!

 

 

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter