Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 apr 2021

3x Ochtend Yoga oefeningen – begin je dag goed! (Incl. Video)

/
Geplaatst door
/
Comments2

Ochtend Yoga is dé oplossing voor mensen die ’s morgens moeilijk kunnen opstarten.

Op het moment dat je in de ochtend Yoga beoefent, zul je op een energieke manier je dag goed te beginnen. En het positieve effect merk je de hele dag door.

Een belangrijk punt is wel, ’s morgens vroeg opstaan, begint al de avond ervoor. Zorg ervoor dat je niet te vol zit van het eten en dat je schoon je bed in stapt.

Misschien een kop warm water of thee (zonder caffeine). Tref een goede voorbereiding voor een optimale nachtrust.

Is er ’s ochtends veel tijd voor nodig?

Welnee, zelfs 10 minuten eerder opstaan kan al grote positieve gevolgen hebben. Benieuwd hoe je in vrij weinig tijd je dag op een positieve manier met Yoga kunt beginnen? In dit blog kom je te weten:

 • Waarom Yoga in de ochtend zo’n goed idee is
 • Wat de voordelen van ochtendyoga zijn
 • Welke korte Yoga oefeningen je kunt doen
 • Wat voor rol de ademhaling speelt binnen ochtend Yoga

Lees snel verder! 🙂

ochtend yoga oefeningen

Waarom yoga in de ochtend?

De meeste mensen gaan direct op hun telefoon in de ochtend. Ze worden direct blootgesteld aan allerlei prikkels. Dit zorgt voor stress.

Je blijft langer in bed liggen en je geest is gelijk gevuld met drukte. Als gevolg hiervan loop je de hele dag achter de feiten aan.

Doordat je gestresst bent reageer je anders op mensen om je heen en maak je andere beslissingen. Vaak maak je keuzes die voor nog meer stress zorgen. Het zijn zo net dominosteentjes die een voor een omvallen.

Een ochtendyoga routine, kan je helpen om je dag heel anders te starten. In plaats van gestresst, start je de dag met Yoga rustig.

Je neemt de tijd om voor je lichaam en geest te zorgen en om eventueel een intentie te zetten voor de rest van de dag.

“Een van de beste dingen die je voor je lijf en je geest kunt doen, is een Yogales in de ochtend.” – Melanie van Baalen

Ochtend Yoga kan zo een heel positief effect hebben op het verloop van je dag. Iedere dag weer. En Yoga in de ochtend hoeft helemaal niet veel tijd te kosten.

Als je weinig tijd hebt, kan je met slechts een paar minuten al een heel groot verschil maken.

Bekijk ook onze YouTube video over Yoga in de ochtend. En als je toch kijkt, abonneer je dan gelijk gratis op ons kanaal voor de leukste Yoga tips!

Voordelen van een ochtendyoga routine

Hieronder een aantal van de vele voordelen van Yoga in de ochtend op een rij:

 • Je start je dag bewust en energiek.
 • Yoga in de ochtend helpt je om beter te focussen.
 • Het geeft je motivatie om je bed uit te komen.
 • Yoga in de ochtend helpt tegen fysieke klachten en stijfheid.
 • Het vermindert stress (volgens wetenschappelijk onderzoek)

ochtend yoga

3 Korte ochtend Yoga oefeningen

1. De Yoga zonnegroet

De Yoga Zonnegroet. Er komt een goede doorstroming van de energie op gang. Je Chakra’s worden op een positieve manier geopend, je wordt flexibeler en je gebruikt een totale Yoga ademhaling. Een rustige opbouw van 3 tot 12 keer is van groot belang 

2. De 5 Tibetanen

5 Tibetanen Yoga. 5 oefeningen die je achter elkaar uitvoert. Hierbij is het ook belangrijk dat je een rustige opbouw hanteert. Ook bij 5 Tibetanen Yoga zorg je ervoor dat je Chakra’s op een juiste manier geopend worden.

3. Diverse asanas

Diverse Asana’s. Pas diverse asana’s toe die erop gespitst zijn om het lichaam op te warmen en energie te laten stromen.

In de ochtend is het fijn om een dynamischere Yogales te doen waarbij je jezelf opwarmt en lekker de energie door je lichaam laat stromen, zodat je jezelf klaar maakt voor de dag.

In de avond zou je juist rustigere oefeningen kunnen doen die je klaar maken voor de rust van de nacht.

De les van hieronder met Rolf is een goede manier om je dag te beginnen met Yoga.

Een korte ochtend Yogales op YouTube met Happy with Yoga

Bekijk ook even onderstaande video voor een korte serie ochtend Yoga oefeningen die we voor je hebben gemaakt. Zeker als je een druk baasje bent zijn deze oefeningen ideaal. Je hebt er slechts vier minuten voor nodig.

Wil je langer aan de slag? Doe de oefeningen uit de video dan gewoon meerdere keren of combineer het samen met de Zonnegroet.

Mediteren na je ochtend Yoga routine

Na het uitvoeren van diverse Yoga oefeningen is het van belang om meditatie toe te passen.

Bij een hele korte ochtendsessie van bijvoorbeeld 5 à 10 minuten is een totale eindontspanning niet van belang. Je kunt na de oefeningen direct de meditatie toepassen.

Bij de meditatie richt je je helemaal naar binnen. Het is de bedoeling dat je je alleen op je ademhaling concentreert. Alle gedachten die voorbij komen, zet je opzij.

In het begin kan het fijn zijn om naar een kaarsje te kijken tijdens de meditatie. Je naar binnen richten kan dan onwennig en onprettig aanvoelen. Later kun je dit uitbouwen tot de stilte in jezelf vinden.

Probeer deze korte meditatie eens:

Als je geen ochtendmens bent, is het wel aan te raden eerst te kijken of deze oefening voor je werkt.

Het kan vooral in het begin voorkomen dat de concentratie op je adem wegebt en je in slaap valt. Dan moet je alsnog vol stress je haasten om op tijd op je werk te zijn… 😉

Ik ben de laatste tijd aan het experimenteren met een nieuwe ochtend routine en voel me fitter, scherper en energieker. Benieuwd welke ochtend routine ik heb? Lees dit blog!

De ademhaling tijdens Ochtend Yoga

De ademhaling is tijdens het beoefenen van Ochtend Yoga van groot belang. Door een totale Yoga ademhaling toe te passen, komt er meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je doorbloeding gestimuleerd wordt en je meer energie krijgt.

Bovendien maakt op de juiste manier ademen je practice effectiever. Je haalt dus meer uit je practice in een korte tijd.

Door de dag heen last van een korte, gejaagde ademhaling? Ook dan kan de Yoga je rust en energie bieden. En het is ook gemakkelijk toe te passen van achter je bureau!

Serieus aan de slag met ochtend Yoga?

Wil je Yoga in de ochtend echt aanpakken en ervoor gaan om iedere ochtend eventjes op de mat te stappen?

Dan is de Ochtend Yoga cursus op ons Practice platform een hele goede stap.

Dit is een serie van 12 fijne lessen die je in je ochtend kunt doen.

De lessen zijn toegankelijk en niet te lang, zodat ze gemakkelijk in je dagelijkse ritme in te passen zijn.yoga oefeningen in de ochtend

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. xandra

  Mooie blog en het werkt. Ik doe al een paar maanden in de ochtend de 5 Tibetanen( ben nog aan het opbouwen want 21x is best zwaar) en daarna een 10 min meditatie. Heerlijke start!

Laat een reactie achter