Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 jul 2014

Rustgevende Yoga oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Rustgevende Yoga oefeningen hebben als doel om je een ontspannen gevoel te geven. De oefeningen helpen je om je geestelijk tot rust te laten komen.

Er zijn talloze Yoga oefeningen die een rustgevend effect op het lichaam kunnen hebben. Op het moment dat je je afsluit van de wereld om je heen, je leert te luisteren naar je eigen lichaam en in het hier en nu leeft, kan dat al heel veel schelen!

Ook kunnen de diverse Asana’s (oefeningen) rustgevend werken als je ze langzaam uitvoert op het ritme van je adem. Toch zijn er een aantal Yoga oefeningen die je gemakkelijker in staat stellen om tot rust te komen.

rustgevende yoga oefeningen

De kracht van rustgevende Yoga oefeningen

Rustgevende Yoga oefeningen zorgen ervoor dat je beter kunt ontspannen. Volgens de Yoga, vormen lichaam en geest namelijk één geheel. Het lichaam heeft invloed op de geest en andersom.

Het is bij rustgevende Yoga oefeningen daarom belangrijk om een ontspannen houding aan te nemen, en goed op je ademhaling te letten. De ademhaling is namelijk enorm belangrijk voor hoe je je voelt!

Een korte snelle ademhaling gaat vaak gepaard met een gestrest gevoel. Een rustige langzame ademhaling past beter bij een kalm gevoel. Door een rustige langzame ademhaling aan te nemen ontspan je dus automatisch al meer.

Daarnaast is het belangrijk dat je ontspannen houdingen aanneemt, waarbij je lichaam zich niet actief hoeft in te spannen.

Ook is het aan te raden een rustgevende omgeving te creëren. Haal alle afleidingen weg en zorg voor een comfortabele ondergrond. Daarnaast kan muziek je helpen om te ontspannen.

Voorbeelden van rustgevende Yoga oefeningen 

Rustgevende Yoga oefeningen kunnen zowel zittend-, liggend-, als staand uitgevoerd worden. Denk aan een ontspannen liggende oefening, en al snel kom je uit bij een houding waarbij je stil op de grond ligt. In de Yoga bestaat deze oefening onder de naam “de lijkhouding”.

1)    Bij de lijkhouding lig je op je rug op de grond met je benen iets uit elkaar, en je armen slap langs je lichaam. Het is bij deze oefening belangrijk dat je goed op je ademhaling let.

De lijkhouding kan ook andersom uitgevoerd worden. Dat wil zeggen: op de buik liggend.

Wanneer je de omgekeerde lijkhouding uitvoert ga je op je buik liggen. Ook nu spreid je je benen en armen licht uit elkaar. Je hoofd draai je, zodat je op één wang steunt.

Ook bij deze oefening is de rustige ademhaling erg belangrijk!

Een voorbeeld van een rustgevende zittende Yoga oefening, is de zogenaamde diamantzit.

2)    De diamantzit wordt uitgevoerd door op je knieën te gaan zitten, deze op schouderbreedte uit elkaar te zetten en je handen op je bovenbenen te leggen. Vervolgens strek je je rug zo ver mogelijk uit.

Bij deze oefening is de rustige ademhaling ook van groot belang.

Een voorbeeld van een staande rustgevende Yoga oefening is de berghouding.

3)    De berghouding kan je uitvoeren door rechtop te gaan staan. Zet je benen aansluitend naast elkaar, strek je rug volledig, en druk je armen tegen je lichaam terwijl je armen naast je lichaam hangen.

Rustgevende Yoga oefeningen zijn vaak ook zelf te bedenken. Zorg er daarbij altijd voor dat je lichaam ontspannen is en dat je een rustige ademhaling aanneemt. Op deze manier kom je optimaal tot rust!

Kijk voor meer ontspanningsoefeningen nog eens naar ons artikel ‘3 praktische Yoga ontspanninsoefeningen voor meer rust!’, ‘7 oefeningen om te ontspannen’ en ‘Hoe kan ik ontspannen? 5 tips’.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter