Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 okt 2019

Soorten Yoga – De 8 belangrijkste Yogavormen op een rij!

/
Geplaatst door
/
Comments3

Soorten Yoga.. Er zijn er ontzettend veel!

Omdat Yoga de afgelopen paar jaar zo populair geworden is, zijn er steeds meer Yogavarianten bijgekomen.

Al deze soorten Yoga hebben gemeen dat ze je leren om jezelf te kunnen beheersen. Yoga oefeningen zorgen er daarbij voor dat je lichaam en geest op een eigen manier in verbinding met elkaar worden gebracht.

Hoewel de verschillende Yogasoorten dus een vergelijkbaar doel hebben, is de manier waarop ze daarnaar streven zeer verschillend.

Waar jij op dit moment behoefte aan hebt, past beter binnen de ene yogastijl dan de andere. Door meer te weten over de verschillende soorten Yoga die er zijn, kun je daardoor veel efficiënter practicen.  

In dit blog laten we je daarom graag kennismaken met verschillende soorten Yoga die er zijn en besteden we extra aandacht aan vier Yogasoorten die we bijzonder waardevol vinden.

Je ontdekt onder andere meer over:

 • Hatha Yoga
 • Hatha Vinyasa Yoga
 • Yin Yoga
 • Restorative Yoga

En, ook gaan we in op andere Yogavormen zoals:

 • Kundalini Yoga
 • Power Yoga
 • Bikram Yoga
 • Ashtanga Yoga

Op het einde van het blog helpen we je ook om te bepalen welke Yogasoort goed bij jou past.

Lees je mee?

soorten yoga

Hatha Yoga, de basis van alle soorten Yoga

Alle Yogavormen zijn in meer of mindere mate gebaseerd op Hatha Yoga.

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende Asana’s afkomstig van Hatha Yoga die op verschillende manieren worden aangeboden. Hoe dat gebeurt bepaalt wat de Yogastijl is.

Bij Hatha Yoga kunnen de Asana’s afzonderlijk uitgevoerd worden, maar ook in een serie. Zo kun je denken aan een statische, of een dynamische vorm.

Op het moment dat er gekozen wordt voor een serie, blijven de oefeningen nog steeds opzichzelfstaand. De oefening heeft een eigen begin en een eigen afronding.

Een eigen begin en afronding van de Asana hoeft bij andere soorten Yoga niet te gelden.

In de video hieronder vertellen we je graag meer over Hatha Yoga en een aantal belangrijke soorten yoga die hieruit voortgekomen zijn 🙂

Vergeet je niet gratis op ons YouTube kanaal te abonneren voor elke week nieuwe inspirerende Yoga video’s!

De 4 belangrijke soorten Yoga

De zes populaire yogavormen die we hierboven beschreven, zijn maar een kleine greep uit de Yogasoorten die er vandaag de dag beschikbaar zijn.

Regelmatig komen er nieuwe Yogavormen op die soms langdurig en soms wat korter ontzettend populair worden.

Het oriënteren op welke Yogavorm bij je past kan daardoor zo ingewikkeld en demotiverend worden dat je er misschien niet aan begint, of dat teleurgesteld raakt in Yoga omdat het niet aan je verwachtingen en behoeften voldoet.

Om dit probleem te verhelpen delen we graag 4 Yogavormen met je waar wij 100% achterstaan:

1. Hatha Yoga

Omdat er steeds meer Yogavormen opkomen ligt het gevaar op de loer dat de essentie van Yoga verloren gaat.

Hatha Yoga is om die reden een ontzettend waardevolle Yogavorm om te beoefenen omdat het ervoor zorgt dat je ten allen tijde dicht bij de ‘kern van Yoga’ blijft.

Omdat Hatha Yoga zichzelf ook doorontwikkeld is er voldoende ruimte voor vernieuwing al gebeurt dit altijd door de essentie van Yoga te blijven respecteren en prioriteit te geven.

Naast dat Hatha Yoga gezien kan worden als de basis van Yoga, heeft het echter nog meer voordelen.

Hatha Yoga is namelijk een Yogavorm die zich richt op het vinden van de balans tussen het actieve en passieve. In iedere les is er dus een goede balans tussen inspanning en ontspanning. 

2. Hatha Vinyasa Yoga

Waar Hatha Yoga zich richt op het vinden van de perfecte balans tussen in- en ontspanning, legt Vinyasa Yoga  het accent nog iets meer op de inspannende kant van Yoga.

De reden dat wij Hatha Vinyasa een mooie Yogavorm vinden, is dat deze lichte verhoging van de intensiteit van de practice een dubbel voordeel biedt:

Enerzijds werk je in de Hatha Vinyasa les nog meer aan je fysieke fitheid en anderzijds kun je vaak een diepere ontspanning vinden na een verhoogde inspanning.

Hatha Vinyasa blijft net als Hatha Yoga dicht bij de ‘kern van Yoga’ en biedt daarnaast de mogelijkheid om je fysiek verder te ontwikkeling en meer diepgang in je practice te vinden, zowel op lichamelijk als mentaal vlak.  

soorten yoga

3. Yin Yoga

Vandaag de dag brengen we veel tijd zittend en liggend door. Op ons werk zitten we vaak urenlang achter een bureau en thuis ploffen we al snel op de bank neer of zitten we op een stoel.

We verliezen hierdoor veel flexibiliteit en onze lichaamshouding kan hierdoor verslechteren.

Naast een verminderen van onze lichamelijke fitheid worden we daarnaast ook vaak blootgesteld aan een overvloed aan prikkels. We kunnen hierdoor rusteloos en gestresst worden.

Yin Yoga biedt een oplossing voor allebei deze uitdagingen. In een Yin les houd je namelijk houdingen langer vast waardoor je meer ruimte in je lichaam vindt en aan je flexibiliteit werkt.

Ook is in de Yin les veel ruimte voor ontspanning. Yin Yoga staat namelijk bekend als een ontspannende Yogavorm die je helpt om meer rust en diepgang te vinden, zowel fysiek als mentaal.

Yin Yoga is hierdoor een onmisbare tool om de balans te houden in de drukke wereld van vandaag die ontzettend veel van onze lichaam en geest vraagt.

4. Restorative Yoga

Restorative Yoga is een van de meest ontspannen vormen van Yoga die er is. Waar Restorative Yoga om draait, is om volledig tot rust te komen. Het is daarom bijzonder geschikt voor mensen die erg gestresst zijn.

Tijdens een Restorative les maak je veel gebruik van Yoga props om je lichaam te ondersteunen en optimale ontspanning te bereiken.

Omdat we tegenwoordig veel stress ervaren in ons leven, is restorative Yoga een ongelofelijk belangrijk middel om in deze drukte in balans te blijven. 

Restorative Yoga is daardoor een van de belangrijkste soorten Yoga om in balans te blijven in een drukke wereld.

Benieuwd naar wat Restorative Yoga je allemaal kan bieden? Bekijk dan de video hieronder!

4 andere populaire soorten Yoga

Hoewel er talloze Yogavormen zijn, kunnen we in ieder geval zes Yogavormen onderscheiden van de rest op basis van hun populariteit, dit zijn:

1. Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga bestaat uit een vast aantal oefeningen (Asana’s). Elke Asana is een voorbereiding op de volgende.

Bij Ashtanga Yoga speelt de ademhaling (Pranayama) een belangrijke rol. De adem stuurt de beweging.

2. Power Yoga

Power Yoga is vooral geschikt voor de Yogi die zich graag met het lichamelijke deel van de Yoga bezighouden, en minder met het geestelijke- en religieuze deel.

Bij iedere oefening draait het om verbetering van de kracht, fitheid en/of lenigheid van de spieren.

poweryoga

3. Bikram Yoga

Bikram Yoga maakt gebruik van een vast patroon in de les. Dit bestaat uit twee ademhalingsoefeningen (Pranayama’s) en zesentwintig houdingen/oefeningen uit de Hatha Yoga (Asana’s).

Dit vindt plaats in een verwarmde ruimte van 38 tot 40 graden Celsius.

4. Kundalini Yoga

Kundalini Yoga een vaak intense yogavorm waarbij gewerkt wordt met energie (kundalini energie). Hierbij gaat de energie optimaal door je lichaam stromen.

Adem en Meditatie is een groot onderdeel van Kundalini Yoga. Helaas kan het bij een verkeerde beoefening ook een negatieve uitwerking hebben wanneer je niet in balans bent. Let hier dus goed op!

meditatie

Welke soort Yoga past er bij jou?

Welke soort Yoga er het beste bij je past, is van veel dingen afhankelijk. De reden hiervoor is dat je op ieder moment van je leven ergens anders behoefte aan hebt.

Wanneer je graag wilt werken aan je fysieke fitheid en kracht, is power yoga misschien de beste keuze voor je.

Voel je je in balans en wil je dat graag zou houden of ben je op zoek naar diepgang? Dan is hatha yoga of vinayasa yoga misschien de beste optie.

Wil je graag werken aan je flexibiliteit, houding en het vinden van meer rust in je leven, dan kan Yin Yoga ontzettend nuttig zijn.

Ben je er gestresst en heb je het gevoel dat je direct tot rust moet komen? Dan kan Restorative Yoga de beste keuze zijn.

Ontdekken welke yogavormen er goed bij jou passen is echt een kwestie van proberen. Waar jij behoefte aan hebt en welke soorten Yoga daar het best bij passen kun jij tenslotte als enige beantwoorden.

Op ons Practice Platform bieden we zowel Hatha-, Hatha Vinyasa-, Yin- als Restorative Yoga aan.

Dit is een perfecte omgeving om waar en wanneer jij het wilt kennis te maken met de 4 belangrijke soorten Yoga en te ontdekken wat er bij jou past.

Klik op de afbeelding hieronder om het Practice Platform te ontdekken! 🙂

Practice Platform

Welke soorten Yoga passen er goed bij jou en wat hebben ze je al gebracht? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Leuk artikel dit voor de beginnende yogi die niet weet waar te beginnen! Hier toch wel vooral een hot yoga / hatha liefhebber :)) maar Ashthanga klinkt ook wel interessant, vind die vaste routine wel fijn. Ga het uitproberen, dank!

  1. Rolf

   Goed om te horen Angelica! Het is altijd goed om af en toe eens iets nieuws te proberen en te kijken of dit bij je past, maar de vaste routine is inderdaad ook fijn!

 2. Karlien

  In opbouwende volgorde .. hatha yoga lijkt me onontbeerlijk om de basic van yoga te leren kennen en onder de knie te krijgen . Daarnaast is er vinyasa yoga om wat dynamischer met de verschillende ‘hatha ‘ asana’s bezig te zijn . Wat mij heel interessant lijkt als je zin hebt om fysiek wat meer in beweging te zijn .
  Daarnaast heb je weer yin yoga die weer iets rustiger is en waarbij je lichaam en geest in diepe ontspanning terecht komen bij al deze drukke prikkels deze tijd en na alle slechte lichaamshoudingen die er wel of niet mee gepaard gaan . Deze lijkt mij / voor mij de meest aangezen yoga vorm , aangezien ik een hoogsensitief persoon ben en stress vaak ook uitslaat op mn lichaam in de vorm van een maagzweer .. dus zowel op mentaal en fysiek vlak ideaal voor mij volgens mij ..!
  Rolf en Mel , jullie zijn heel erg bedankt voor deze video ! (Schattig ook hoe jullie tussendoor en vooral op het einde (!) Intens naar elkaar kijken , echt aanstekelijk gebracht mijn gedacht :p , dit is dan alweer een typisch belgisch-vlaamse uitspraak 😉 en ook jullie lach hoef je niet naar te kijken om ze mee te voelen !! 🙂 ik krijg er zo zelf een glimlach van op mijn gezicht ..
  Heel erg bedankt , hopelijk ~en ik kijk ernaar uit om hier snel mee aan de slag .. / op de mat te beginnen Tijd om in gang te schieten
  😀 veel groeten en een warme periode daar gezellig bij elkaar 😉
  Grtz Karlien

Laat een reactie achter