Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 jan 2016

6 Voordelen van Balasana (kindhouding)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Balasana, voor iedereen die al eens een Yoga les gevolgd heeft, ontgetwijfeld een hele bekende houding. Balasana is de Sanskriet naam voor de Kindhouding.

De Kindhouding is niet voor niets een houding die voor heel veel Yogi’s een bekende en vaak voorkomende houding is.

Het is een Asana die veel verschillende voordelen heeft. Benieuwd waarom? Ik zal je hieronder de belangrijkste voordelen geven. Maar eerst is het misschien handig om voor de Yogi’s die graag willen beginnen met Yoga uit te leggen hoe je de Kindhouding (Balasana) precies uitvoert.

balasana

Hoe voer je Balasana uit?

Als je Balasana uit wilt gaan voeren, dan kom je als eerste op handen en knieën. Zorg er hierbij voor dat de polsen recht onder de schouders staan en de knieën recht onder de heupen.

De nek is in het verlengde van de ruggengraat. Adem uit.

Inademend duw je de borst naar voren en uitademend breng je het zitvlak richting de hielen. Het voorhoofd breng je helemaal richting de grond/ de Yoga mat.

Je mag de handen voor je uit laten liggen, maar je mag ze ook naast het lichaam neerleggen. Net wat prettig en ontspannend voor je voelt.

Je focus in Balasana is bij de Yoga ademhaling. Welke emoties of gedachten er ook bij je naar boven komen, laat deze er vooral zijn, maar breng vervolgens je aandacht op vriendelijke wijze weer richting de Yoga ademhaling.

Bekijk ook deze video waarin we de Kindhouding stap voor stap aan je uitleggen:

Voordelen van Balasana

Er zijn verschillende voordelen te benoemen van Balasana. Ik zal de belangrijkste 6 voordelen hieronder voor je beschrijven.

  1. Ontspanning

Balasana is een houding waarin je goed kunt ontspannen. Je bent in staat om onnodige spanning in het lichaam los te laten.

De Yoga houding kan heel prettig zijn als je merkt dat je last hebt van drukte in je hoofd en stress in en om je heen.

Je komt als het ware weer even helemaal bij jezelf en zondert je even af van alle hectiek en drukte om je heen.

Ook kan het prettig zijn om deze Yoga houding aan te nemen, als je merkt dat de Yoga les of de Yoga serie die je op dat moment aan het doen bent even teveel wordt.

Je hebt je grenzen verkend, maar merkt dat je toch net iets te ver over je grenzen bent gegaan.

Zie het als een houding waar je altijd in terug kunt komen. Waar je weer even op kunt laden en kunt ontspannen. Zo ben je in staat om de les na deze ontspanning weer goed op te kunnen pakken.

  1. Stretch

De Kindhouding is een houding waarbij je gebruik maakt van een fijne stretch. Als je de handen voor je laat liggen, voel je een goede stretch aan beide zijkanten van het lichaam. Ook wel de flanken genoemd.

Een kleine stretch in de hamstrings is bij Balasana ook aanwezig.

  1. Angsten/veiligheid

Zoals we al eerder aangaven in ons artikel ‘Hoe Yoga je kan helpen om je angsten te overwinnen.‘, kan Yoga je helpen om bepaalde angsten te overwinnen.

Onder andere Balasana is daar een prettige houding bij. Je ondervindt controle en zelfverzekerdheid in deze houding. Dit zorgt ervoor dat angsten meer naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

Je voelt je veilig.

  1. Emoties loslaten

Daarbij kan Balasana helpen om bepaalde dieper liggende emoties los te laten. Vaak zie ik diverse cursisten emotioneel in de Kindhouding liggen.

Het komt daarbij regelmatig voor dat de cursisten eigenlijk niet eens weten waarom er opeens bepaalde emoties naar boven komen.

Je leert als het ware emoties los te laten die je niet meer nodig hebt. Laat deze emoties er dus vooral zijn als ze naar boven komen. Alleen op deze manier ben je echt in staat om deze emoties los te laten en te verwerken.

  1. Les starten

De Kindhouding kan een hele prettige houding zijn om je les mee te starten. Je intentie van de les te zetten en je focus naar binnen te richten.

Op deze manier begin je rustig aan je les en ben je beter in staat om het maximale eruit te halen.

  1. Toepassen van de Yoga ademhaling

Op het moment dat je begint met de Yoga les of je hebt een uitdagende serie zoals de Zonnegroet uitgevoerd, dan kan het zo zijn dat je het contact met de Yoga ademhaling een beetje uit het oog bent verloren.

Zie Balasana dan als een uitstekende houding om weer even in contact met die ademhaling te komen. Je kunt in Balasana de Yoga ademhaling heel goed voelen vanuit het bekken. En vervolgens voel je ook heel goed hoe deze via de voorkant van het lichaam als een golvende beweging omhoog rolt.

Door het contact leggen met de ademhaling, ben je ook in staat om de ademhaling rustig weer helemaal richting het bekken te sturen.

Op deze manier zul je merken dat je de ademhaling kalmeert en dus ook zelf meer controle krijgt en tot rust komt.

Iedere inademing is een mogelijkheid om richting eventuele weerstand in het lichaam te ademen. En iedere uitademing is een mogelijkheid om het zitvlak nog iets meer richting de hielen te bewegen.

kindhouding

Aanpassingen en variaties op Balasana

Er zijn verschillende variaties op Balasana. Op deze manier wordt deze houding voor heel veel mensen toegankelijk gemaakt. Hoe meer mensen de voordelen van deze houding kunnen ervaren, hoe beter!

Vaak zien we terug in de Yoga les dat cursisten hun zitvlak niet helemaal richting de hielen kunnen brengen. Dit geeft helemaal niets, want door een handdoek tussen het zitvlak en de onderbenen te leggen, kun je alsnog het zitvlak richting de hielen laten rusten.

Ook merken we regelmatig op dat cursisten het voorhoofd niet helemaal richting de Yoga mat kunnen bewegen. Ook dit is helemaal geen probleem. Plaats dan gerust een Yoga blok of een handdoekje (of 2) onder het voorhoofd.

Uiteindelijk is je doel dat je volledig kunt ontspannen in Balasana. Gebruik dus vooral hulpmiddelen als je die nodig hebt!

Als je merkt dat de Kindhouding erg prettig aanvoelt, dan kun je er ook eens voor kiezen om de knieën nog meer uit elkaar te leggen. Leg de knieën richting de buitenkant van de mat. Je maakt nu met de gebogen benen een V-vorm. Op deze manier kun je nog beter de stretch voelen in deze Kindhouding.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter