Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 mrt 2020

Yoga voor beginners – 10 onmisbare tips!

/
Geplaatst door
/
Comments6

Yoga voor beginners – het zijn de eerste stappen die je gaat zetten op je ontdekkingsreis in de wereld van de Yoga.

Een lange, leuke en inspirerende reis, waar je waarschijnlijk je leven lang mee bezig zult zijn.

Als je wilt beginnen met Yoga, kunnen er echter soms wat obstakels ontstaan die ervoor kunnen zorgen dat je het nog maar even uitstelt, of waardoor je na een aantal lessen al weer wilt stoppen.

Of misschien heb je jezelf wel wijsgemaakt dat Yoga om diverse redenen helemaal niet jouw ding is!

Begrijp me niet verkeerd, ik wil je zeker niet overtuigen dat beginnen met Yoga voor iedereen de beste beslissing is in zijn of haar leven, want je zult er sowieso eerst zelf voor open moeten staan.

Een ‘open-mind’ die bereid is om te leren en af en toe een stapje te zetten buiten zijn comfort zone, heb je zeker wel nodig.

In dit blog help ik je daarom graag een beetje op weg en geef ik je 10 onmisbare tips voor als je met Yoga aan de slag wilt gaan. Je komt onder meer te weten:

 • Wat Yoga precies is
 • Waarom je zou moeten beginnen met Yoga
 • Hoe je kunt beginnen met Yoga
 • Verschillende Yoga oefeningen voor beginners
 • De voordelen van Yoga
 • Hoe je het maximale uit je practice haalt

En nog veel meer!

Lees je mee?

Yoga voor beginners

Wat is Yoga precies?

Veel mensen die willen beginnen met Yoga willen eerst weten wat yoga precies is. Hieronder daarom een korte uitleg van yoga voor beginners die nog niet precies weten wat yoga eigenlijk is.

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘verbinden’. Het verbinden van lichaam en geest, door middel van de gedachten. Yoga zelf is ongeveer 5000 jaar oud.

De meest bekende vorm van Yoga is Hatha yoga, waarbij er een serie houdingen wordt uitgevoerd om de energie beter door het lichaam te laten stromen.

‘Ha’ betekent ‘zon’ en ‘tha’ betekent ‘maan’. Dit refereert naar actieve en warme aspecten en de ontvankelijke en rustige aspecten die we allemaal hebben.

Je probeert als het ware twee tegenpolen in balans te brengen. Met je lichaam probeer je bijvoorbeeld kracht en flexibiliteit te ontwikkelen, terwijl je met je geest ook je inspanningen probeert te balanceren en ‘mindful’ probeert te zijn, zodat je niets forceert.

Hatha yoga wordt gezien als een krachtig middel, of levensstijl om je leven positief te veranderen. Het leert je om de ademhaling controleren zodat je controle kan krijgen over alsmaar ronddwalende gedachten in je hoofd.

yoga voor beginners

Yoga voor beginners – 10 onmisbare tips

Yoga heeft veel verschillende kanten en de kans is groot dat je bij Yoga al snel denkt aan de fysieke kant van Yoga met Asanas (Yogahoudingen).

Wanneer je interesse hebt om met asanas aan de slag te gaan, is het ontzettend belangrijk om op een goede manier te starten.

De beginfase bij Yoga is namelijk ontzettend belangrijk en bepaalt voor de meeste mensen of ze Yoga wel of geen echte kans zullen geven.

In de video hieronder deel ik daarom graag 10 onmisbare tips met je zodat je goed weet wat je van Yoga en je practice kunt verwachten 🙂

Tip 1: Wees open minded

Wanneer je met Yoga begint, zul je soms dingen tegenkomen waar je niet aan gewend bent. Ik weet zelf bijvoorbeeld nog goed dat ik het een beetje onwennig vond toen ik voor het eerst in een groep Ohm chantte.

Probeer hierover niet te oordelen maar stel je echt open voor wat Yoga je te bieden heeft.

Tip 2: Focus op je eigen practice

Zeker in het begin wanneer we erg onzeker zijn over onze practice, hebben we vaak de neiging om veel af te kijken bij andere Yogi’s om ons heen.

Hier is niks mis mee maar probeer net als bij tip 1 om niet te oordelen. Vergelijk je practice dus niet met die van een ander maar focus je in plaats daarvan op wat de practice met jou doet.

Tip 3: Focus op de ademhaling

Probeer zeker bij uitdagende houdingen je aandacht te verplaatsen naar het gebruik van de ademhaling.

Wanneer je niet volledig ademt in een houding ben je namelijk bezig met een workout en kun je je niet richten op de diepere laag dan de fysieke laag van de houding.

Door de beweging en ademhaling in een lijn te brengen haal je meer uit je asana’s en je practice.

Tip 4: Drink water met mate

Drink water tijdens je practice, maar doe dit met mate. Tijdens je practice ben je namelijk bezig met een ‘vuurtje in jezelf aanwakkeren’ en water ‘blust’ dit vuurtje. Houd het dus bij een klein slokje af en toe.

Tip 5: Zet een intentie

Zet een intentie voor jezelf door je af te vragen waarom je practiced en wat je doel precies is.

Waarom stap je de mat op? Welke redenen heb je hier precies voor? Hierdoor vind je meer regelmaat en motivatie voor je practice waardoor je de kracht vindt om te blijven practicen.

Tip 6: Practice regelmatig

Oefen met regelmaat. Door regelmatig te practicen raakt je lichaam namelijk gewend aan de asana’s.

Je bent hierdoor steeds meer bezig met het vinden van diepgang in je practice en kunt gemakkelijker de lichamelijke uitdaging overwinnen.

Tip 7: Accepteer dat Yoga hard werken is

Yoga is niet alleen ontspannen en vraagt om het verkennen van de grenzen van je comfortzone. Accepteer dit en zoek de uitdaging op tijdens je practice om echt te groeien.

Tip 8: Doe dat wat je doet goed

In je practice is het belangrijker waarom je iets doet dan hoe je het precies doet. Wees dus kritisch naar jezelf en je practice en stel jezelf de vraag waarom je iets precies doet. Richt je daarbij op de intentie achter je practice.

Tip 9: gebruik hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen is bijna onmisbaar om aan te sluiten op de restricties in je lichaam. Wees dus niet bang om hulpmiddelen in je practice te gebruiken.

Je haalt hierdoor niet alleen meer uit je practice, ook verklein je de kans op blessures enorm!

Tip 10: Sluit altijd af met een meditatie

Als je het mij vraagt is de meditatie de kers op de taart. Zie het als het doel of de beloning waarvoor je practiced. Ook al mediteer je kort, sla dit belangrijkste deel van je practice dus nooit over!

Stel jezelf dus open om te leren en Yoga kan je ontzettend veel moois brengen.

yoga beginners quote

Waarom zou je met Yoga moeten beginnen?

Yoga heeft talloze voordelen, misschien heb je er wel een aantal gehoord en heeft dit je gestimuleerd om te beginnen met Yoga.

Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Meer ontspanning.
 • Opbouw van spierkracht.
 • Meer zelfvertrouwen.
 • Een betere concentratie.
 • Creëren van meer flexibiliteit en stabiliteit.
 • Jezelf uitdagen binnen je eigen mogelijkheden.
 • Je hoofd leegmaken en een momentje voor jezelf creëren.

Je kunt Yoga zien als een holistisch systeem. Een levenswijze. Een volledige Yoga practice heeft een effect op het gehele bodymind-systeem. 

Wanneer je net begint met Yoga zal je dit misschien niet meteen merken, maar hoe vaker je oefent, hoe meer je dit zal realiseren.

In onze workshops, online cursussen en retreats hebben we mogen werken met duizenden mensen. We hebben zowel Yoga voor beginners gegeven, als gewerkt met ervaren Yoga beoefenaars.

We hebben mensen gezien die hun gezondheid transformeerden door Yoga. Rug- en nekklachten die sterk verminderden of zelfs helemaal verdwenen.

Mensen die van hun burn-out afkwamen door bewust door middel van Yoga met zichzelf aan de slag zijn gegaan.

Ook hebben we mensen gehad die zich door het beoefenen van Yoga realiseerden dat ze vast zaten in het leven en de moed hebben gevonden om voor een andere baan te kiezen.

Yoga kan je zo ontzettend veel bieden, maar je moet er alleen wel mee beginnen!

met yoga beginnen

Hoe te beginnen met yoga?

Als je nog niet eerder aan yoga gedaan hebt, dan kan het zijn dat je niet weet waar je precies moet beginnen. Erg begrijpelijk, want Yoga is erg breed en vertaald zich naar allerlei aspecten van het leven.

Yoga voor beginners bestaat de eerste paar lessen voornamelijk uit het aanleren van alle basishoudingen. Veel mensen worden in eerste instantie dan ook aangetrokken door de fysieke aspecten van Yoga. En dat is helemaal oké.

Ik zelf ook trouwens. Ik begon met Yoga omdat ik mijn lichaam sterker wilde maken en meer flexibiliteit wilde krijgen.

Daarom raad ik je ook vooral aan om te beginnen met Yoga zonder te veel verwachtingen. Volg eens een aantal lessen of doe een thuiscursus en kijk hoe het bevalt.

Veel beginners krijgen vervolgens langzaam maar zeker steeds meer interesse in de filosofie en gedachten achter yoga. Dit hangt alleen wel erg samen met de manier waarop je les krijgt en van wie je les krijgt.

Veel yogascholen in Nederland besteden (helaas) te veel aandacht aan alle fysieke aspecten en laten de mindfulness, meditatie en ademhalingstechnieken achterwege. Vooral yoga bij fitnesscentra wordt op deze manier gegeven. Erg zonde, want in mijn menig streef je dan het echte doel van Yoga voorbij.

yoga voor beginners

Yoga oefeningen voor beginners

Zoals ik eerder al aangaf is Yoga voor beginners voornamelijk het aanleren van een aantal fysieke houdingen zodat de energie beter door je lichaam kan stromen.

Ook zijn er een aantal oefeningen die je uit kunt voeren om beter te leren ademhalen en gemakkelijker kunt zitten.

Later kunnen gaandeweg andere technieken worden aangeleerd die je meer controle geven over de gedachten, bijvoorbeeld meditatie.

Yoga beginners oefeningen

Yoga oefeningen voor beginners starten met een aantal basisoefeningen.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om op de juiste manier te leren ademhalen. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan ook dit artikel eens.

Daarnaast is het van belang dat je comfortabel kunt zitten. Dit is belangrijk omdat je dan bij de ontspanningsoefeningen geen fysieke pijntjes voelt, en je beter kunt focussen op de oefening.

Zie onderstaand filmpje om er achter te komen hoe je comfortabel kunt zitten.

Yoga houdingen voor beginners

Yoga voor beginners bestaat naast bovenstaande oefeningen uit een aantal basishoudingen.

Bewegen op de ademhaling zoals je hierboven hebt gelezen en de bewegingen door middel van deze ademhaling aan elkaar linken.

Hieronder een aantal videos van ons YouTube kanaal waarin we wat basishoudingen aan je uitleggen. Als je het leuk vindt kun je ze gelijk even thuis mee proberen.

Yoga voor beginners: De Neerwaartse hond houding

Yoga voor beginners: De berghouding

Yoga voor beginners: De opwaartse hond houding

Meer yoga houdingen voor beginners? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal! (ook voor gevorderden Yogi’s!)

Online Yoga oefeningen voor beginners

Bovenstaande online yoga oefeningen voor beginners geven je een klein beetje inzicht in de bewegingen die je bij yoga doet. Yoga voor beginners bestaat uiteraard uit nog veel meer houdingen en oefeningen.

Op ons YouTube kanaal kan je er aantal gratis bekijken. Ga lekker thuis aan de slag met deze oefeningen en kijk wat het met je doet.

Veel mensen voelen zich direct zowel mentaal als fysiek beter in hun vel zitten door yoga.

Wil je serieus aan de slag met Yoga. Doe dan mee met onze uitgebreide Yoga voor beginners cursus waarin je basishoudingen thuis Stap voor Stap aan kunt leren.

Cursus Yoga stap voor stap

Nog enkele laatste Yoga tips voor beginners

Wees vooral niet bang dat je niet flexibel genoeg bent. Yoga is voor iedereen en je hoeft echt niet je tenen aan te kunnen raken.

Sommige mensen hebben het idee dat yoga zweverig is. Dit is een groot misverstand. De enige manier om hier zelf achter te komen is door een aantal yogalessen te volgen.

Ga de les lekker zonder verwachtingen in en laat het op je af komen. Sommige dingen zullen raar en vreemd zijn, maar wees gewoon ‘open-minded’ en neem jezelf niet te serieus ;-).

Hieronder de voordelen van onze online Yoga cursus voor beginners

 • Je bouwt Yoga vanaf de basis op.
 • Je kunt dus op je eigen tempo alle houdingen aanleren.
 • Je leert stapje voor stapje alle beginners vaardigheden en Yoga houdingen. Je hoeft dus niet een les binnen te stappen met mensen die al jarenlang aan yoga doen.
 • Je leert op de juiste manier ademhalen en hoe je dit kunt gebruiken om kracht, balans en flexibiliteit te vinden in de houdingen.
 • Je ervaart de voordelen van een meditatie. Mensen beginnen zich nu langzaam maar zeker te realiseren dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Meditatie is de manier om dit te doen en in deze yogacursus maak je hier op een eenvoudige manier kennis mee.

Effecten van Yoga.

Yoga infographic door Happy with Yoga

Wil je deze infographic op je eigen website delen? Kopieer de code hieronder:

Hopelijk ben je wat wijzer geworden met dit blog over wat Yoga je allemaal kan bieden. Laat het me vooral weten in een reactie wat jouw ervaringen met Yoga zijn! 🙂

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

6 Responses

  1. Melanie

   Hoi Marleen,

   Dankjewel voor je reactie!
   Fijn om te horen dat het artikel je helpt om Yoga ook thuis te kunnen beoefenen.
   Succes ermee! 🙂

 1. Goed dat je het verschil tussen een Yoga studio en een training in het fitness center even aanstipt.
  Dank voor de beginners oefeningen.

  Het huiswerk voor komende week!

  Groet,

  Pearl

  1. Melanie

   Dankje Pearl!
   Helaas streven fitness centra het doel van Yoga nogal eens voorbij.
   Heel veel succes met je huiswerk de komende week ;-).

 2. selena jurg

  Ik ben erg benieuwd
  Ik vind het best spannend
  Maar ga morgen voor het eerst een les yoga doen
  Dit ga ik samen met me moeder doen
  Ik heb zelf ook een visuele beperking
  Kan dit problemen opleveren bij me yoga les
  Gr selena

  1. Sven Poldervaart

   Hi Selena!

   Wat leuk dat je aan de slag gaat 🙂

   Of je beperkingen zult ervaren heeft voor een groot deel te maken met hoe ernstig de visuele beperking is. Met enige aanpassingen zou dit echter geen probleem moeten zijn denk ik.

Laat een reactie achter