Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 feb 2019

Yoga voor beginners – Video’s, tips en inspiratie

/
Geplaatst door
/
Comments4

Yoga voor beginners – het zijn de eerste stappen die je gaat zetten op je ontdekkingsreis in de wereld van de Yoga.

Een lange, leuke en inspirerende reis, waar je waarschijnlijk je leven lang mee bezig zult zijn.

Als je wilt beginnen met Yoga, kunnen er echter soms wat obstakels ontstaan die ervoor kunnen zorgen dat je het nog maar even uitstelt, of waardoor je na een aantal lessen al weer wilt stoppen.

Of misschien heb je jezelf wel wijsgemaakt dat Yoga om diverse redenen helemaal niet jouw ding is!

Begrijp me niet verkeerd, ik wil je zeker niet overtuigen dat beginnen met Yoga voor iedereen de beste beslissing is in zijn of haar leven, want je zult er sowieso eerst zelf voor open moeten staan.

Een ‘open-mind’ die bereid is om te leren en af en toe een stapje te zetten buiten zijn comfort zone, heb je zeker wel nodig.

yoga beginners quote

Je doet immers dingen die vaak nooit eerder hebt gedaan, en dat kan af en toe best vreemd zijn. Maarja, hoe leuk zou de wereld zijn als iedereen altijd veilig en stil in zijn eigen hoekje bleef zitten?!

Toch kunnen diverse invloeden van buitenaf er voor zorgen dat je er van weerhouden wordt om te beginnen met Yoga.

Perfecte Yoga plaatjes, van mensen in de meest onmogelijke houdingen en met een perfect lichaam, zweverigheid, geen tijd.

Misleiding?

Zeker weten! Want met dit beeld over Yoga sla je totaal de plank mis! Maar heel logisch, als je simpelweg niet weet wat je kunt verwachten en je alleen deze informatie kunt vinden.

In dit blog over Yoga voor beginners ontdek je:

 • Wat Yoga precies is.
 • Waarom je zou moeten beginnen met Yoga.
 • Hoe je kunt beginnen met Yoga.
 • Verschillende Yoga oefeningen voor beginners.
 • De voordelen van Yoga.

Wat is Yoga dan wel?

Veel mensen die willen beginnen met Yoga willen eerst weten wat yoga precies is. Hieronder daarom een korte uitleg van yoga voor beginners die nog niet precies weten wat yoga eigenlijk is.

Yoga is…..

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘verbinden’. Het verbinden van lichaam en geest, door middel van de gedachten. Yoga zelf is ongeveer 5000 jaar oud.

De meest bekende vorm van Yoga is Hatha yoga, waarbij er een serie houdingen wordt uitgevoerd om de energie beter door het lichaam te laten stromen. ‘Ha’ betekent ‘zon’ en ‘tha’ betekent ‘maan’. Dit refereert naar actieve en warme aspecten en de ontvankelijke en rustige aspecten die we allemaal hebben.

Je probeert als het ware twee tegenpolen in balans te brengen. Met je lichaam probeer je bijvoorbeeld kracht en flexibiliteit te ontwikkelen, terwijl je met je geest ook je inspanningen probeert te balanceren en ‘mindful’ probeert te zijn, zodat je niets forceert.

Hatha yoga wordt gezien als een krachtig middel, of levensstijl om je leven positief te veranderen. Het leert je om de ademhaling controleren zodat je controle kan krijgen over alsmaar ronddwalende gedachten in je hoofd.

yoga voor beginners

Waarom zou je met Yoga moeten beginnen?

Yoga heeft talloze voordelen, misschien heb je er wel een aantal gehoord en heeft dit je gestimuleerd om te beginnen met Yoga.

Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Meer ontspanning.
 • Opbouw van spierkracht.
 • Meer zelfvertrouwen.
 • Een betere concentratie.
 • Creëren van meer flexibiliteit en stabiliteit.
 • Jezelf uitdagen binnen je eigen mogelijkheden.
 • Je hoofd leegmaken en een momentje voor jezelf creëren.

Je kunt Yoga zien als een holistisch systeem. Een levenswijze. Een volledige Yoga practice heeft een effect op het gehele bodymind-systeem. Wanneer je net begint met Yoga zal je dit misschien niet meteen merken, maar hoe vaker je oefent, hoe meer je dit zal realiseren.

In onze workshops, online cursussen en retreats hebben we mogen werken met duizenden mensen. We hebben zowel Yoga voor beginners gegeven, als gewerkt met ervaren Yoga beoefenaars.

We hebben mensen gezien die hun gezondheid transformeerden door Yoga. Rug- en nekklachten die sterk verminderden of zelfs helemaal verdwenen. Mensen die van hun burn-out afkwamen door bewust door middel van Yoga met zichzelf aan de slag zijn gegaan. Ook hebben we mensen gehad die zich door het beoefenen van Yoga realiseerden dat ze vast zaten in het leven en de moed hebben gevonden om voor een andere baan te kiezen.

Yoga kan je zo ontzettend veel bieden, maar je moet er alleen wel mee beginnen!

met yoga beginnen

Hoe te beginnen met yoga?

Als je nog niet eerder aan yoga gedaan hebt, dan kan het zijn dat je niet weet waar je precies moet beginnen. Erg begrijpelijk, want Yoga is erg breed en vertaald zich naar allerlei aspecten van het leven.

Yoga voor beginners bestaat de eerste paar lessen voornamelijk uit het aanleren van alle basishoudingen. Veel mensen worden in eerste instantie dan ook aangetrokken door de fysieke aspecten van Yoga. En dat is helemaal oké.

Ik zelf ook trouwens. Ik begon met Yoga omdat ik mijn lichaam sterker wilde maken en meer flexibiliteit wilde krijgen.

Daarom raad ik je ook vooral aan om te beginnen met Yoga zonder te veel verwachtingen. Volg eens een aantal lessen of doe een thuiscursus en kijk hoe het bevalt.

Veel beginners krijgen vervolgens langzaam maar zeker steeds meer interesse in de filosofie en gedachten achter yoga. Dit hangt alleen wel erg samen met de manier waarop je les krijgt en van wie je les krijgt.

Veel yogascholen in Nederland besteden (helaas) te veel aandacht aan alle fysieke aspecten en laten de mindfulness, meditatie en ademhalingstechnieken achterwege. Vooral yoga bij fitnesscentra wordt op deze manier gegeven. Erg zonde, want in mijn menig streef je dan het echte doel van Yoga voorbij.

yoga voor beginners

Yoga oefeningen voor beginners

Zoals ik eerder al aangaf is Yoga voor beginners voornamelijk het aanleren van een aantal fysieke houdingen zodat de energie beter door je lichaam kan stromen.

Ook zijn er een aantal oefeningen die je uit kunt voeren om beter te leren ademhalen en gemakkelijker kunt zitten

Later kunnen gaandeweg andere technieken worden aangeleerd die je meer controle geven over de gedachten, bijvoorbeeld meditatie.

Yoga beginners oefeningen

Yoga oefeningen voor beginners starten met een aantal basisoefeningen.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om op de juiste manier te leren ademhalen. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan ook dit artikel eens.

Daarnaast is het van belang dat je comfortabel kunt zitten. Dit is belangrijk omdat je dan bij de ontspanningsoefeningen geen fysieke pijntjes voelt, en je beter kunt focussen op de oefening.

Zie onderstaand filmpje om er achter te komen hoe je comfortabel kunt zitten.

Yoga houdingen voor beginners

Yoga voor beginners bestaat naast bovenstaande oefeningen uit een aantal basishoudingen.

Bewegen op de ademhaling zoals je hierboven hebt gelezen en de bewegingen door middel van deze ademhaling aan elkaar linken.

Hieronder een aantal videos van ons YouTube kanaal waarin we wat basishoudingen aan je uitleggen. Als je het leuk vindt kun je ze gelijk even thuis mee proberen.

Yoga voor beginners: De Neerwaartse hond houding

Yoga voor beginners: De berghouding

Yoga voor beginners: De opwaartse hond houding

Meer yoga houdingen voor beginners? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal! (ook voor gevorderden Yogi’s!)

Online Yoga oefeningen voor beginners

Bovenstaande online yoga oefeningen voor beginners geven je een klein beetje inzicht in de bewegingen die je bij yoga doet. Yoga voor beginners bestaat uiteraard uit nog veel meer houdingen en oefeningen.

Op ons YouTube kanaal kan je er aantal gratis bekijken. Ga lekker thuis aan de slag met deze oefeningen en kijk wat het met je doet.

Veel mensen voelen zich direct zowel mentaal als fysiek beter in hun vel zitten door yoga.

Wil je serieus aan de slag met Yoga. Doe dan mee met onze uitgebreide Yoga voor beginners cursus waarin je basishoudingen thuis Stap voor Stap aan kunt leren.

Nog enkele laatste Yoga tips voor beginners

Wees vooral niet bang dat je niet flexibel genoeg bent. Yoga is voor iedereen en je hoeft echt niet je tenen aan te kunnen raken.

Sommige mensen hebben het idee dat yoga zweverig is. Dit is een groot misverstand. De enige manier om hier zelf achter te komen is door een aantal yogalessen te volgen.

Ga de les lekker zonder verwachtingen in en laat het op je af komen. Sommige dingen zullen raar en vreemd zijn, maar wees gewoon ‘open-minded’ en neem jezelf niet te serieus ;-).

Hieronder de voordelen van onze online Yoga cursus voor beginners

 • Je bouwt Yoga vanaf de basis op.
 • Je kunt dus op je eigen tempo alle houdingen aanleren.
 • Je leert stapje voor stapje alle beginners vaardigheden en Yoga houdingen. Je hoeft dus niet een les binnen te stappen met mensen die al jarenlang aan yoga doen.
 • Je leert op de juiste manier ademhalen en hoe je dit kunt gebruiken om kracht, balans en flexibiliteit te vinden in de houdingen.
 • Je ervaart de voordelen van een meditatie. Mensen beginnen zich nu langzaam maar zeker te realiseren dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Meditatie is de manier om dit te doen en in deze yogacursus maak je hier op een eenvoudige manier kennis mee.

 

Effecten van Yoga.

Yoga infographic door Happy with Yoga

Wil je deze infographic op je eigen website delen? Kopieer de code hieronder:

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

  1. Melanie

   Hoi Marleen,

   Dankjewel voor je reactie!
   Fijn om te horen dat het artikel je helpt om Yoga ook thuis te kunnen beoefenen.
   Succes ermee! 🙂

 1. Goed dat je het verschil tussen een Yoga studio en een training in het fitness center even aanstipt.
  Dank voor de beginners oefeningen.

  Het huiswerk voor komende week!

  Groet,

  Pearl

  1. Melanie

   Dankje Pearl!
   Helaas streven fitness centra het doel van Yoga nogal eens voorbij.
   Heel veel succes met je huiswerk de komende week ;-).

Laat een reactie achter