Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 mei 2015

De Opwaartse Boog Houding of Het Wiel

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Opwaartse Boog Houding, in het Sanskriet ook wel Urdhva Dhanurasana genoemd, heeft nog een naam waarmee dezelfde Yoga houding bedoeld wordt.

Een andere naam voor de Opwaartse Boog Houding is namelijk Het Wiel. Ook Het Wiel heeft een naam in het Sanskriet, namelijk Chakrasana.

Ik begrijp heel goed dat dit een beetje verwarrend kan zijn, maar met beide benamingen wordt dus dezelfde Yoga houding bedoeld.

Nu we dat weten kunnen we eens goed gaan kijken naar de houding zelf. Want buiten het feit dat de Opwaartse Boog Houding er niet alleen heel mooi uitziet, kun je ook heel veel voordelen met deze houding behalen.

Hieronder zal ik het je uitgebreid uitleggen.

5 Voordelen van de Opwaartse Boog Houding.

Er zijn verschillende voordelen te noemen van de Opwaartse Boog Houding. De vijf belangrijkste voordelen van het Wiel heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. Zo is het een goede oefening waarmee je de borst een stretch geeft. Je opent de borst. Ruimte in de borst geeft meer ruimte bij de ademhaling. Daarbij werkt opening van de borst bloeddruk verlagend. Een goede manier om ontspanning en rust te vinden.
  1. Ook stretch je de heupspieren. Je kantelt het bekken als het ware de gehele oefening richting het plafond. Je blijft het bekken maximaal kantelen om de onderrug te beschermen. Tegelijkertijd zorgt dit voor een optimale stretch van de heupspieren.
  1. Daarbij ontwikkel je de schouderspieren. Je versterkt het gebied van de schouders, omdat je op handen en voeten de houding uitvoert. Je gewicht is dus verdeeld over deze gebieden. Bij verkeerde uitvoering kun je ook (ongemerkt) in je schouders gaan hangen. Dit kan juist voor een schouderblessure zorgen.
  1. Het Wiel, of de Opwaartse Boog Houding wordt ook wel een echte hartopener genoemd. Doordat je de borst opent, open je als het ware ook je hart. Je krijgt meer ruimte in dit gebied. Hierdoor stimuleer je onder andere positiviteit.
  1. De Opwaartse Boog Houding is een omgedraaide houding. Dit zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed vanuit het hart direct het hoofd in stroomt. Zo zorg je voor een goede doorbloeding van de hersenen en het hoofd.

Hoe voer ik de Opwaartse Boog Houding uit.

Ben je net zo enthousiast als ik over de Opwaartse Brug Houding? Dan kun je met deze aanwijzingen direct aan de slag met Het Wiel:

  1. Plaats de handen met de handpalmen en de vingers naar de schouders gericht op de mat. Ongeveer ter hoogte van de oren.
  2. Plaats de voeten zo dicht mogelijk achter het zitvlak.
  3. Adem uit. Inademend zet je af vanaf de handen en voeten en duw je het bekken richting het plafond.
  4. Duw de borst naar voren. Laat de tenen niet naar buiten wijzen, maar recht naar voren. Schouderbladen naar elkaar toe.
  5. Adem de volledige Yoga ademhaling krachtig door in deze houding. Voel de ruimte die je in de borst creëert bij iedere ademhaling.
  6. Blijf bij jezelf ten aller tijde je onderrug beschermen met het kantelen van het bekken. De schouders kun je beschermen door de schouderbladen naar elkaar toe te brengen. Houd de schouders laag, dus breng ze niet richting de oren.
  7. Blijf in deze houding voor 3 tot 9 totale Yoga ademhalingen.

opwaartse booghouding

In onderstaande video kun je bekijken hoe je de opwaartse boog houding op de juiste manier kunt uitvoeren:

De Opwaartse Boog Houding rustig opbouwen

Ik kan me heel goed voorstellen dat je in het begin erg veel moeite hebt met de Opwaartse Boog Houding. Je maakt namelijk gebruik van spiergroepen die je misschien nog niet eerder getraind hebt. Deze moet je dus eerst ontwikkelen.

Veiligheid in de houding is het aller belangrijkste. Bouw de Opwaartse Boog Houding dus vooral heel rustig op. Anders ontwikkel je juist alleen maar sneller blessures.

Er zijn diverse houdingen die je kunnen voorbereiden op de Opwaartse Boog Houding.

Denk hierbij aan de Yoga houdingen als Chaturanga Dandasana, de Neerwaartse Hond Houding en de Dolfijn Yoga houding. Ook kunnen de Opwaartse Hond Houding en de Cobra Houding goede voorbereidende houdingen zijn.

Daarbij kan een hulpmiddel als de Feetup ervoor zorgen dat je gemakkelijker in het Wiel kunt komen.

Waar je op moet letten bij de Opwaartse Boog Houding.

In sommige gevallen is het aan te raden om uit te kijken met de Opwaartse Boog Houding.

Bijvoorbeeld als je last hebt van een te hoge of te lage bloeddruk, het Carpaal Tunnel Syndroom, als je last hebt van diverse hartproblemen, rugproblemen, hoofdpijn en migraine.

Bij twijfel is het aan te raden om de Yoga docent of een arts om advies te vragen.

Heel veel succes met oefenen! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

    1. Rolf

      Hoi Lot,

      Voor houdingen om op te warmen geldt eigenlijk altijd dat gelijksoortig, maar iets simpeler (minder intens) moeten zijn. Voor de opwaartse booghouding kun je dan denken aan Shalabasana, de opwaartse hond, de cobra en andere achteroverbuigingen.

      Hopelijk helpt dit je een beetje! 🙂

Laat een reactie achter