Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 okt 2019

Prana Vayu handleiding – een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Prana Vayu, heb jij er al eens van gehoord?

In deze blogreeks besteden we aandacht aan de Vayu’s. Het kan best zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt ondanks dat je veel yoga beoefent. De Vayu’s worden namelijk niet echt vaak benoemd in een Yoga les.

In dit blog vertel ik je daarom graag:

  • Meer over de Vayu’s in het algemeen
  • Wat de Prana Vayu precies is
  • De functie van de Prana Vayu
  • De relatie tussen de Prana Vayu en de adem
  • Hoe de geest en Prana Vayu verbonden zijn
  • De relatie tussen Yoga en de Prana Vayu

Zoals je ziet een hoop info dus! Lees je mee?

prana vayu

De vayu’s

Je weet waarschijnlijk al dat Yoga veel meer is dan flexibiliteit vergroten of het lichaam versterken door de verschillende houdingen.

Misschien heb je namelijk al wel eens ervaren dat Yoga je helpt om energetisch balans te vinden, rust te creëren in je mind. In een Yoga les wil je je Prana of vitale levensenergie, vergroten en verspreiden door heel je lichaam.

Prana door je lichaam sturen helpt je om je energieker en krachtiger te voelen. Je levensenergie is immers aanwezig en stroomt vrij door het lichaam heen. Hier komen de Vayu’s dan om de hoek kijken.

Vayu betekent ‘wind, adem, levensenergie’. Volgens de Yoga traditie hebben we 5 verschillende Vayu’s.

Deze Vayu’s zijn verdeeld over verschillende delen van het lichaam en hebben verschillende fysieke en subtiele effecten.

Als deze 5 in harmonie met elkaar werken, zorgen ze ervoor dat ons lichaam en mind gezond functioneren en in balans zijn. Zo kunnen we volledig in onze kracht staan.

melanie

Wat is de Prana Vayu?

De Prana Vayu wordt soms wel eens verward met Prana zelf, de levensenergie. Echter is deze Vayu ook één van de vijf stromingen in ons lichaam.

Deze ademhalingsstroom vindt plaats in de longen. De belangrijkste plek is het hart. Prana Vayu is de ademhalingsstroom die energie-verrijkend werkt. Deze Vayu geeft ons vitaliteit, motivatie, snelheid en energie.

Deze Vayu is de basis, want alle energetische processen zijn hiervan afhankelijk.

Functie van Prana Vayu

De Prana Vayu keert naar binnen, want het neemt energie op in het lichaam.

Doordat deze stroom ook voor de verspreiding van energie zorgt in ons lichaam, wordt de beweging ook wel eens opwaarts genoemd.

De belangrijkste functie van deze Vayu is gaswisseling. Dit kun je al duidelijk zien in de longen, want daar vindt deze Vayu plaats.

In de longen wordt de ingeademde lucht omgezet en door het hele lichaam heen gestuurd. Als je uitademt in de lucht weer omgezet, vanuit je lichaam.

Alle andere processen in het lichaam hangen samen met deze Vayu. Prana Vayu heeft invloed op het kloppen van het hart, het denken, de zintuigen, de bloedsomloop en de zenuwen.

De naar binnen kerende energie zorgt ook voor ontvangen en onze ademhaling.

Prana Vayu is verbonden aan het element lucht en stimuleert ons brein, hart, keel, zintuigen en longen.

Verbinding met de adem

Zoals al eerder benoemd is Prana Vayu belangrijk voor de ademhaling.

Prana Vayu zorgt ervoor dat we kunnen ontvangen, net zoals we de ademhaling kunnen ontvangen in ons lichaam. Zeker als we een diepe buikademhaling kunnen creëren, kunnen we veel ontvangen.

Deze Vayu staat voor de gaswisseling. Door diep adem te halen kunnen we alle nieuwe lucht, prana, energie tot ons nemen om ons lichaam te geven wat het nodig heeft.

Door diep in te ademen verrijk je jouw lichaam en hierdoor worden alle andere processen gestimuleerd. Deze Vayu is de basis van alle andere stromingen in jouw lichaam.

Wil je de Yoga ademhaling beter onder de knie krijgen? Doe dan eens mee met de video hieronder!

Verbinding met de geest

Prana Vayu is een ademhalingsstroom die naar binnen gaat, het neemt immers de Prana op van buitenaf. Deze Vayu stimuleert het ontvangen.

Het ontvangen van ademhaling en het ontvangen op veel meer gebieden.

Prana Vayu stimuleert het ontvangen van alles wat we tot ons nemen. Dit kan lucht zijn, voeding, maar ook indrukken en ideeën.

Wanneer deze Vayu vloeiend stroomt door het lichaam, kan onze energie ook vrij stromen. Zo kan ook onze creativiteit vrij stromen.

Prana Vayu zorgt er ook voor dat al onze zintuigen gestimuleerd worden. Doordat onze energie vrijer kan stromen zullen al onze zintuigen nog gevoeliger worden.

Het kan dus zijn dat we nog meer informatie van buitenaf zullen ontvangen en opnemen.

Je zou dus ook kunnen zeggen dat ons innerlijk bewustzijn, onze intuïtie, dat deze ook versterkt. Dit komt dus ook doordat onze energie versterkt wordt.

Wanneer deze stroming sterk is, kunnen we de wereld steeds meer gaan zien als een mooie en fijne plek. Een plek vol met mogelijkheden en kansen. We zullen ons tevreden voelen over waar we zijn.

Als Prana Vayu niet goed doorstroomt, kunnen we last krijgen van verlangens zoals voedsel waarvan we weten dat dat niet goed voor ons is.

We kunnen weer terugvallen naar ‘slechte gewoontes’. Onze mind zal rommelig en vertroebeld zijn.

Onze zintuigen zijn dan ook vertroebeld en we kunnen de juiste informatie daar niet meer uit opnemen.

Ook zal onze intuïtie vertroebeld zijn en we kunnen niet meer zo goed het onderscheid maken tussen onze intuïtie en alle andere gedachtes die we opmerken.

prana vayu

Prana Vayu en Yoga

Uiteraard kun je met Yoga deze Vayu beïnvloeden. Prana Vayu zorgt namelijk voor verlenging in het lichaam.

Je kunt hierbij denken aan de houdingen waarbij je veel lengte creëert in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan Parsvakonasana of een hoge plank.

Prana Vayu zorgt voor energie verhoging en dat kan dus ook in het lichaam. Telkens wanneer je inademt en je bijvoorbeeld de armen mee omhoog neemt, werk je met deze Vayu.

Je zorgt voor ruimte en verlening in het lichaam zodat de energie daar doorheen kan gaan.

Ook opent deze Vayu het bovenlichaam, hoofd en armen. Deze ademhalingsstroom wordt dus nog actiever en krijgt nog meer ruimte bij achteroverbuigingen.

Denk hierbij aan de brug (Setu Bandhasana) of de koeienkophouding (Gomukhasana).

In deze houdingen open je het borstgebied en dat is precies het gebied waar de Prana Vayu doorheen stroomt. Door hier meer ruimte te creëren zal de ademhaling en energie vrijer kunnen stromen.

Als je deze houdingen de volgende keer doet, kijk of je dan heel bewust jouw ademhaling er naar toe kunt sturen. Zo kun je deze Vayu nog meer activeren.

Soms voelt dat misschien een beetje ongemakkelijk, maar sluit je ogen en adem naar dit gebied toe en kijk wat er ontstaat.

 

Wat heeft dit blog jou geleerd over de Vayu’s? Deel het hieronder in een reactie!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter