Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 mrt 2014

Yoga voor ouderen, kan dat?

/
Geplaatst door
/
Comments7

Yoga voor ouderen, is dat wel geschikt? Zeker weten! Yoga staat er namelijk om bekend om spieren en gewrichten soepel te houden. Ook ouderen zijn heel goed in staat om een (eventueel op maat gemaakte) Yoga les te volgen. Het is juist erg goed om op oudere leeftijd Yoga te blijven doen of er zelfs mee te beginnen.

Ook voor ouderen met eventuele beperkingen is het heel goed mogelijk om Yoga les te volgen. Zo zijn er verschillende hulpmiddelen als bijvoorbeeld yogablokken, meditatiekussentjes of je kunt de oefeningen vanaf een stoel uitvoeren.

Wil je graag weten wat Yoga voor ouderen kan betekenen? En welke voordelen het met zich meebrengt? Lees hieronder dan snel verder!

yoga voor ouderen

6 Voordelen van Yoga voor ouderen

Yoga voor ouderen heeft verschillende voordelen. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet:

1. Je leert dieper te ademen. Ouderen hebben vaak last van een korte ademhaling, waarbij te vaak geademd wordt. Dit kun je voorkomen door de adem in de buik plaats te laten vinden. Deze zogenaamde buikademhaling of uiteindelijk zelfs totale ademhaling zorgt voor optimaal gebruik van de totale longcapaciteit. Hierdoor komt er meer zuurstof in het bloed, voel je je energieker, maar minder gejaagd.
2. Concentratie. Doormidden van meditatie of andere oefeningen (bijvoorbeeld oogoefeningen), oefen je de concentratie. Uiteindelijk ben je beter in staat je te richten op jezelf of op een bepaald punt. Je geeft op deze manier richting aan jezelf, leert afleiding van binnen- of buitenaf te negeren.
3. Je wordt emotioneel rustiger. Jongere mensen vaak naar buiten gericht, ouderen meer naar binnen. Yoga helpt om bewuster van je lichaam te worden. Je emoties onder controle te houden. Zo kunnen de ouderen onder ons best last hebben van emotionele spanningen of ze hebben een heftige emotionele gebeurtenis meegemaakt (in het verleden).
4. Yoga zorgt voor ontspanning. Doormiddel van verschillende Yoga oefeningen leer je de onrust, stress en de spanningen in je lichaam te verminderen. Je leert gehele ontspanning toe te passen, waardoor blokkades in je lichaam verminderd of bestreden kunnen worden. Spierspanningen worden minder, waardoor je je beter in je vel voelt. Ook wordt de flexibiliteit positief gestimuleerd.
5. Het stimuleert de bloedsomloop. Bij verschillende Yoga oefeningen (Asana’s) en ademhalingsoefeningen  (Pranayama) gaat het bloed in je lichaam stromen. Ook krijg je meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit zorgt voor meer energie, blokkades worden verminderd of zelfs bestreden. Denk aan hartklachten, een hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen.
6. Stabiliteit. Je leert doormiddel van de verschillende Asana’s de stabiliteit aan te bevorderen. Denk aan evenwichtsoefeningen of juist de geaardheid op twee benen in verschillende Asana’s. Hierdoor leer je een goede houding en voel je je stabieler.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

7 Responses

 1. Alexandra

  Hallo,
  Simpele maar enthousiaste uitleg mbt yoga!
  Wat mij op valt bij yoga is dat het met name een ” vrouwen- dingetje” is!
  Ik heb bij verschillende iyoga Org. rondgekeken… 99% vrouwen!
  Dat is het enige dat ik er op tegen heb. Dat er geen nauwelijks mix is…. Al die ” meiden” en na afloop ” meiden- klets”… Ik ga dan liever voor individueel..

  1. Rolf

   Dankje Alexandra! Het grootste gedeelte in de meeste lessen is inderdaad vrouw. Maar er komen steeds meer mannen hoor! Let maar op dat ook de komende jaren steeds meer mannen aan Yoga gaan doen! 🙂

 2. Edith

  Goeie motivatie om als oudere te beginnen ondoordacht gegaan met yoga. Hebben jullie misschien ook tips en ideeen voor de les met ouderen? Of weten jullie waar ik dat kan vinden?

Laat een reactie achter