Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 feb 2017

7 redenen waarom Yoga goed voor je is!

/
Geplaatst door
/
Comments8

Waarom is Yoga goed voor je? Velen stappen wel eens de mat op, omdat ze hebben gehoord dat Yoga goed voor je zou kunnen zijn.

Na de eerste les kan al snel aangenomen worden dat Yoga goed voor je is, omdat je met een geweldig gevoel van de mat afstapt. Maar misschien ook helemaal niet. De eerste Yogales kan een fantastische ervaring zijn, maar het kan ook frustratie of emoties met zich meebrengen.

Wat kan resulteren in: ‘Die mat hoeft van mij nooit meer!’

De nieuwsgierigheid naar Yoga wordt steeds meer. Het zweverige imago gaat er een beetje af. Maar waarom stappen we nu eigenlijk met z’n allen vandaag de dag steeds massaler de mat op?

In dit blog 7 redenen waarom Yoga goed voor je is. En waarom je misschien op sommige momenten ook even door die zure appel heen moet :-).

yoga goed

1. Yoga is goed voor minder stress

Yoga kan er zeker voor zorgen om het stressniveau te verlagen. Al met een enkele ademhalingsoefening kun je jouw zenuwstelsel beïnvloeden. Je bloeddruk en hartslag daalt en je voelt je direct rustiger worden.

Lees hier een blog over waarom ademhalingsoefeningen werken bij stress.

Daarbij schreven we al eerder over 5 tips voor Yoga tegen stress. Handige, direct toepasbare tips.

En mocht je direct zo enthousiast geworden zijn en direct aan de slag willen gaan met Yoga oefeningen tegen stress, dan kun je dat hier doen:

2. Yoga is goed voor meer flexibiliteit

Vaak wordt gedacht dat je heel lenig moet zijn om Yoga te kunnen beoefenen. Maar… dat is zeker helemaal geen vereiste!

Het is wel zo dat Yoga je kan helpen om je flexibiliteit te bevorderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen een andere bouw heeft en daarbij ook een andere (sport)achtergrond.

Ieder mens heeft dus een uniek lichaam waar ruimte ervaren kan worden, maar ook restricties. Het is te aller tijde aan te raden om te ontdekken vanaf welk punt je weerstand tegenkomt. Dat is jouw beginpunt.

En vervolgens ga je met iedere Yoga ademhaling ruimte ademen in de restrictie die je tegenkomt.

Plekken waar regelmatig weerstand ervaren wordt, is bijvoorbeeld in het gebied van de heupen, nek/schouders en de hamstrings.

Mocht je ruimte ervaren na een aantal Yoga ademhalingen, dan kom je iets verder in de houding.

Een mooie manier om dat te ontdekken, is bijvoorbeeld met Yin Yoga. Je kunt direct meedoen met onze video.

3. Yoga is goed voor spieropbouw

Daarnaast is Yoga goed om je spieropbouw te bevorderen. Je zult misschien merken dat als je langer Yoga beoefent, je lichaamsbouw ook zal veranderen.

Tijdens de Asana’s maak je gebruik van verschillende spiergroepen. Door actief te blijven in de Yoga houdingen, zorg je er ook voor dat je jouw spieren aanspant, gebruikt en ontwikkelt.

Niet alleen de meer uitdagende Yoga houdingen (zoals een Chaturanga), maar ook Yoga houdingen als de Krijger of de Maansikkelhouding vragen diverse spiergroepen om actief te zijn.

4. Yoga is goed om te leren omgaan met weerstand

Ook is Yoga goed om om te leren gaan met de weerstand die je tegenkomt. Niet alleen op de Yogamat, maar ook in het dagelijkse leven.

Ben je geneigd ervoor weg te lopen of ben je misschien geneigd om jezelf er vol in te gooien?

Een balans vinden in het iedere keer bewust opzoeken van een klein beetje weerstand, zal groei stimuleren. Niet alleen op de Yogamat, maar ook in het dagelijkse leven.

Bewust aandacht geven, ruimte ademen naar de weerstand die je tegenkomt. En als je ruimte ervaart, opnieuw een klein beetje weerstand opzoeken.

Op zoek naar dat kleine stukje buiten je comfortzone. Dat stukje waar groei gestimuleerd wordt!

5. Yoga is goed voor een betere focus

Daarbij is Yoga goed voor het ontwikkelen van een betere focus. Focus bij bijvoorbeeld de ademhaling in diverse Yoga houdingen in plaats van bij de rondrazende gedachten in je hoofd.

Deze focus train je niet alleen in uitdagende houdingen als bijvoorbeeld armbalances, maar ook al door simpelweg je aandacht te brengen naar de ademhaling in een neerwaartse hond.

En als je merkt dat je focus toch even afdwaalt naar rondrazende gedachten, dan geef je daar heel even vriendelijk aandacht aan en laat je vervolgens deze gedachten weer langzaam naar de achtergrond verdwijnen door de focus terug te brengen naar de adem.

Misschien merk je dat je daardoor ook veel langer in een houding kan blijven en rustiger begint te worden in je hoofd.

6. Yoga is goed om gelukkig te zijn

Een mooi onderdeel van Yoga is dat het je kan helpen om je gelukkig te voelen.

Tevreden te zijn met waar je bent en wat je hebt. En los te durven laten wat je niet meer nodig hebt. Te leven in het NU, obstakels in het leven te zien als een uitdaging in plaats van een belemmering.

Met een regelmatige beoefening van Yoga, zul je merken dat je ook een ontwikkeling als persoon meemaakt in het dagelijkse leven.

7. Yoga is goed voor een betere nachtrust

Yoga kan je daarbij ook helpen om je nachtrust te verbeteren. Door bijvoorbeeld het toepassen van diverse ontspanningsoefeningen of een avondroutine, kun je ervoor zorgen dat je daarna heerlijk kunt slapen.

En de volgende ochtend weer fris en fruitig optimaal kan genieten van een mooie nieuwe dag!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

 1. Doria kuster

  Leuke en goede tips voel mij altijd heerlijk na een sessie en mijn houding word ook steeds beter dank voor jullie fijne filmpjes

  1. Melanie

   Wow, dankjewel! Tof om te horen, Els! 🙂
   Heel veel succes en plezier met lesgeven.
   Mooi om met elkaar Yoga te mogen delen!

   Liefs,
   Mel

  1. Melanie

   Hi Marianne!
   Om Yoga te integreren in je dagelijkse leven, adviseer ik toch wel om iedere dag aan Yoga te doen. Maar dat kan ook alleen een meditatie of een korte practice van 15 minuten zijn! Door bijvoorbeeld 2x in de week een les te volgen en daarnaast zelf ook thuis (kort) aan de slag te gaan met Yoga, zul je vaak merken dat Yoga echt onderdeel wordt van je leven. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een enkele les in de week geen uitwerking heeft op je lichaam en geest. 🙂 Veel succes ermee! Groetjes, Mel

Laat een reactie achter