Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 apr 2015

Buiten Yoga, 5 tips om er op uit te trekken

/
Geplaatst door
/
Comments0

*Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot over ‘Buiten Yoga’

De dagen zijn weer langer en het lente zonnetje schijnt volop. Als ik dan binnen op mijn yoga matje sta begint het bij mij weer te kriebelen; ik wil er op uit!

Dus yoga mat in de tas en op de fiets naar het bos waar ik inmiddels een mooi plekje gevonden heb waar ik ongestoord yoga kan doen. Daarmee kom ik dan ook bij de eerste tip:

Buiten Yoga tip 1: Zoek een plekje waar je niet gestoord wordt

Dit kan natuurlijk jou tuin zijn maar misschien woon je dicht bij duinen of bossen of een park.  Zelf vind ik het belangrijk dat het een plek is waar geen wandelaars of fietsers langs komen.

Je kent vast wel de uitdrukking “magic happens outside your comfort zone”. Om “jouw” plekje te vinden waar je ongestoord je gang kunt gaan zal je mogelijk een stukje van het geijkte pad af moeten wijken.

Let er op dat de ondergrond waar je je matje uitrolt vlak is en vrij is van stokjes etc. Kijk ook even rond of er niet te veel insecten zijn die je af kunnen leiden. Zeker in de zomer is het handig om je vooraf wat in te smeren met muggenolie.

Buiten Yoga tip 2: Kom tot rust

De kans is groot dat er bij buiten Yoga veel meer om je heen gebeurd dan binnen in je woon- of slaapkamer. Belangrijk is dus om eerst te wennen aan de plek.

Je hebt je plek gevonden en je matje is uitgerold. Neem de tijd om “aan te komen” op deze plek.

Ga zitten op een manier die voor jou fijn is en sluit je ogen. Neem de tijd om te luisteren naar de geluiden om je heen.

Hoor je vogels? Waait de wind langs je gezicht? Is er een geluid van water op de achtergrond? Gezoem, gekraak van takken? Laat dit op je inwerken en neem waar. Hoe is het met je ademhaling? Is deze al wat gezakt?

Buiten Yoga tip 3: Asana’s

Vanuit de yoga filosofie is alles met elkaar verbonden en heeft men respect voor alles wat leeft. De mens is een onderdeel van de natuur en de namen van asana’s zijn in vroegere tijden afgeleid van o.a. namen van goden, planten en dieren.

Het aannemen van een bepaalde houding geeft blijk  van respect voor desbetreffende god, dier of plant.  Vanuit deze gedachte zou je je je asana’s af kunnen stemmen op je omgeving. Als je een plek aan zee hebt gevonden kunnen dit bijvoorbeeld houdingen zijn als; vis, meeuw,  matsyendrasana (houding vissegod), dolfijn.

Ben je in een bos dan zou je kunnen denken aan cobra, boom, adelaar, beer.

En als je bij een ven bent  denk dan eens aan kikker, sprinkhaan en kraanvogel. Doe vooral wat goed voor jou voelt!

buiten yoga

Buiten Yoga tip 4: Dank je plek

Misschien heb je na je yoga sessie nog een tijdje gemediteerd,  gemijmerd of heb je ontspannen in savasana.

Als je zo voor een korte of langere tijd op een plek in de natuur bent geweest , heb je bewust of onbewust verbinding gemaakt met deze plek . Het is mooi om even bij deze verbinding stil te staan.

Zelf vind ik het prettig om een soort bedankje achter te laten. Dit kan van alles zijn. Denk hierbij aan hele eenvoudige dingen als  een steentje of een bloemetje.

Je zult merken dat de plek hier door nog specialer voor je wordt en het is tegelijkertijd een subtiele vorm van respect.

Buiten Yoga tip 5: Geniet van het buiten-zijn

Buiten Yoga draait voor al om het genieten van het ‘buiten-zijn’. Voel de zon op je huid, de wind door je haren waaien, misschien vallen er wat onverwachte druppeltjes regen.

Woel met je blote voeten door het zand of laat het gras tussen je tenen kriebelen.  Ruik de bloesems. Aanschouw de ontluikende bloemen of laat je inspireren door de weerspiegelingen in water.

Verwonder je over de vele verschillende kleuren  groen. Hoe dan ook, maak gebruik van deze ontspruitende, lichte periode in het jaar, slurp het op.

Het zal je energie level doen stijgen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter