Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 apr 2015

Yoga als levensstijl, ook als je van de mat stapt!

/
Geplaatst door
/
Comments6

Yoga als levensstijl. Tegenwoordig zijn de Yoga studio’s niet meer van het straatbeeld weg te denken. In de grote steden van Amerika kun je zelfs op iedere hoek van de straat wel een Yoga studio ontdekken.

Yoga wordt misschien vandaag de dag ervaren als iets wat misschien hip is, of iets waardoor je het idee hebt dat je gezond bezig bent.

Ik krijg vaak vragen van mensen die willen weten of je bijvoorbeeld kunt afvallen door Yoga, of je spieren ontwikkelt, of je lenig wordt. Natuurlijk hele logische vragen, en heel begrijpelijk. Dit kunnen immers gevolgen zijn van het beoefenen van Yoga, en op internet wordt daar regelmatig ook de nadruk op gelegd.

Yoga lijkt wel iets dat ervoor kan zorgen dat je van al je problemen af kunt komen! Geen stress, geen overgewicht, ontwikkeling van je spieren, meer flexibiliteit, enzovoorts.

Eerlijk gezegd wist ik in het begin ook niet zo goed wat Yoga was. Ik deed mijn uurtje Yoga en voelde me goed. Maar dit gevoel bleef niet. Het ebte langzaam weg en ik wist niet hoe ik dit gevoel weer positief kon stimuleren.

Achteraf deed ik eigenlijk geen Yoga. En waarom dat zo is, zal ik hieronder uitleggen.

Hoe ik Yoga als levensstijl ervaar

Voor mij is Yoga vandaag de dag iets heel anders. Iets wat misschien als gevolg meer flexibiliteit, fitheid en spierkracht etc. met zich mee kan brengen, maar waar de primaire focus niet ligt.

Yoga is voor mij een levensstijl. Een levensstijl die je ook toepast als je van de mat af stapt. En misschien is dat gedeelte in het dagelijkse leven nog wel het moeilijkste onderdeel, maar dat er tegelijkertijd voor zorgt dat het echt een onderdeel van je leven wordt.

Mijn levensstijl houdt in dat ik mijn dagelijkse Yoga en meditatie sessie toe pas. Bij voorkeur doe ik dit ’s ochtends voordat mijn werkdag begint. Dit geeft mij energie, bewustwording en focus.

Ook al geven mijn gedachten mij soms het gevoel dat ik te moe ben. Ik leg deze naast me neer en vertel mijn gedachten dat ik genoeg uren slaap heb gehad.

Ik focus mij daarnaast op gezonde voeding en neem de tijd om mijn maaltijden te eten. Welke voedingsmiddelen ik binnen krijg, hebben ook invloed op mijn lichaam en geest.

Daarbij probeer ik door de dag heen mij bewust te zijn van het moment waarin ik op dat moment verkeer. Ik zal je vertellen dat dit een grote uitdaging is. Maar het feit dat je er een aantal keren per dag bij stil staat, is een goede bewustwording.

Waarom Yoga als levensstijl zo belangrijk is

Dat je jouw Yoga oefeningen probeert toe te passen in het dagelijkse leven, is zeker een mooie stap in de goede richting.

Maar waarom is het nu echt zo belangrijk dat je Yoga als levensstijl toepast? En het niet alleen bij je wekelijkse Yoga uurtje blijft?

Misschien ervaar je zelf al vele voordelen, maar ik ga de belangrijkste hieronder toch voor je noemen.

– Door dagelijkse beoefening van Yoga en meditatie wordt het echt een onderdeel van je dagelijkse leven. Een discipline. Je zult merken dat je langzamerhand meer over jezelf te weten komt. En dat je je bewust wordt van je eigen handelen.

– Door bij voorkeur ’s ochtends yoga te beoefenen als je wakker wordt, ben je in staat om dagelijks bewustwording te creëren. Leg je rondrazende gedachten stil en focus je op de dingen die echt belangrijk zijn. Dit is ’s ochtends gemakkelijker, aangezien je nog weinig prikkels hebt gekregen.

– Probeer je een aantal keer per dag bewust te zijn van het moment. We zijn namelijk geneigd om een groot deel van onze tijd in het verleden of in de toekomst te leven. Dit geeft veel afleiding en is daarbij in dit heden nog helemaal niet relevant!

– Dagelijkse meditatie zorgt ervoor dat je je geest traint en meer rust creëert. Zijn bijvoorbeeld de gedachten die ik heb wel echt zo belangrijk? Wij geven zelfs aan dat meditatie zo’n essentieel onderdeel is van de Yoga als levensstijl, dat je bij weinig tijd in de ochtend beter een aantal Yoga oefeningen kan schrappen in plaats van de meditatie.

– Je wordt je bewust van je gedachten en bent beter in staat om deze te observeren. Je gedachten kunnen je wijsmaken dat je iets moet doen of iets heel graag wilt. Maar ook dit zijn maar gedachten waar je niet naar hoeft te luisteren. Moet je wel zo op jezelf of anderen reageren? Heb je die spullen wel echt nodig? Heb je echt trek in die chocola? Dit geeft veel meer rust, inzicht, zelfkennis en focus.

– Dagelijkse beoefening zorgt ervoor dat je je spieren blijft ontwikkelen en stimuleren. Juist als je moe bent of weerstand in de spieren voelt, zijn dat de momenten waarop je juist veel verder komt. Je verkent en verlegt je grenzen. Maar blijft daarnaast natuurlijk ook bewust van wanneer je moet stoppen of de oefeningen moet aanpassen.

Deze ontwikkeling stimuleert daarbij ook Mindful eetgedrag. Bewuste eetkeuzes dragen bij aan een Yoga levensstijl. Hieronder zal ik dit uitleggen.

yoga als levensstijl

Yoga levensstijl en eetgewoonten

Misschien gaan je gedachten nu gelijk de vrije loop. Moet ik bijvoorbeeld als ik Yoga als levensstijl wil toepassen dan ook hele rare dingen gaan eten? En diëten gaan volgen?

Mijn antwoord daarop is NEE. De meeste mensen weten wat goede eetgewoonten zijn en welke niet. Al eerder schreef ik in mijn gratis E-book en het artikel over Yoga voeding welke eetgewoonten een gezonde levensstijl bevorderen.

Geen diëten, jezelf niet uithongeren. Pure, het liefste onbewerkte producten, met een grote focus op veel groenten. Paleo is daar een mooi voorbeeld van.

In mijn ogen hoef je geen vegetariër of veganist te zijn om een goede Yoga levensstijl te hebben. Wil je dat graag? Prima, lekker doen! Maar wil je een stukje vlees of vis eten? Ook goed!

Wees Mindful wanneer je eten koopt of gaat eten. Wat is goed voor mijn lichaam? Proef ik mijn eten wel? Kauw ik mijn eten goed? Weer dat stukje discipline en bewustwording….

Doe hetzelfde met je drinken. Focus je op natuurlijke drankjes. Probeer bijvoorbeeld eens water met een schijfje citroen, in plaats van frisdrank.

Proef en ruik je eten. Als je het bereidt en vervolgens opeet. Door je meer bewust te zijn van het eten stimuleer je de spijsvertering en geniet je meer van het eten. Ook ben je je beter bewust van wanneer je verzadigd bent.

En ja, deze bewuste manier van eten in combinatie met beweging kan ook leiden tot gewichtsafname.

Yoga als levensstijl, heb ik daar wel tijd voor?

Maar iedere dag Yoga beoefenen, daar heb ik met mijn fulltime baan toch helemaal geen tijd voor?

Misschien denk je in eerste instantie dat het je helemaal niet gaat lukken om Yoga als levensstijl toe te passen. Ook dit zijn trouwens zelf-verzonnen excuses die je er van weerhouden om je doelen te bereiken ;-).

En als je de dag goed begint, merk je dit ook de rest van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een betere focus en meer energie door de dag heen.

Mensen vragen mij wel eens hoe ik dat weet te combineren. En eigenlijk is het heel simpel. Ik zorg dat ik op tijd ga slapen en de volgende ochtend mijn wekker iets eerder zet.

Een half uurtje kan op de dag al zoveel verschil maken. Doe bijvoorbeeld een aantal keer de Zonnegroet en vervolgens 10 minuten meditatie. Je warmt het lichaam op en besteedt aandacht aan de geest. Een heerlijk energiek begin van de dag!

En dat terwijl je eigenlijk dus eerder uit je bed bent gekomen.

En dat misschien allemaal in de tijd dat je normaal je wekker een aantal keren laat snoozen ;-).

Van uitstel komt afstel

Ik hoor van mensen dat ze morgen of volgende week wel zullen beginnen met bijvoorbeeld een goed voornemen.

Misschien gedachten die je weer wijsmaken dat het beter is om later te beginnen? Of onderliggende angst voor het onbekende?

Ik zal je zeggen dat je vandaag nog kunt beginnen met Yoga als levensstijl.

De ene keer zal het misschien gemakkelijker gaan dan de andere keer. Je zult af en toe toch je gedachten gaan volgen. Het kan confronterend zijn. Er zullen momenten zijn dat het echt even niet lukt. En noem nog maar een aantal punten op.

Maar bewustwording is al zo’n geweldige stap in de goede richting. Discipline, doorzettingsvermogen, kijken naar je eigen mogelijkheden en de punten waar je aan kunt werken.

Maak iedere dag een beetje meer kennis met jezelf, en pluk daar vandaag nog de vruchten van. Alleen op deze manier wordt je de beste versie van jezelf.

Succes! 🙂

Laat me hieronder weten wat JIJ doet om de Yoga levensstijl elke dag te leven! Wat zijn je routines, gewoontes, hoe pas je Yoga en Mindfulness toe in je leven?

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

6 Responses

 1. MIjn minimale programma bestaat uit dagelijks ’s morgens om 5.00 uur 30 minuten Yoga + 10 minuten mediteren.
  Dan voor het slapen gaan 10 minuten Apa Japa. Vaak wordt ik dan na een uur wakker en denk ik: wow, hier slaap ik goed op!

  Dank voor dit artikel, Melanie. Yoga is meer dan een paar circus-acts. Sinds ik er aan ben begonnen is mijn leven ook buiten de mat veranderd .

  Namaste

  1. Melanie

   Goed bezig, Pearl!
   Mooi om te lezen hoe Yoga echt je levensstijl is.

   Precies zoals je zegt, Yoga is geen acrobatiek. 😉

   Namasté!

 2. Ik doe zelf een uur per dag yoga en ik mediteer/concentreer 30 minuten per dag. Maar ik doe dit later op de ochtend rond 11 uur. Ik ga morgenochtend ook experimenteren met een half uur eerder opstaan, yoga en meditatie doen en die sfeer meenemen in mijn dagelijkse leven.

 3. Rolf

  Hoi Amalia,

  Bedankt voor je reactie, wat goed zeg! Het maakt in principe niet uit wanneer je het doet, als je maar een manier vindt die voor jou werkt. Als dat iets later op de ochtend is, is dat natuurlijk helemaal prima. Zelf doe ik het liever vroeg op de ochtend, zodat ik zeker weet dat ik die tijd voor mezelf heb gehad en er niets anders kan tussenkomen.

  Succes!

 4. Liesbeth

  Deze zin in het artikel behoeft nog wat aandacht: “En dat terwijl je eigenlijk dus eerder uit mijn bed bent gekomen.” 😉

Laat een reactie achter