Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 sep 2018

Beter slapen: waar moet je beginnen?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Beter slapen is voor heel veel mensen noodzakelijk. Slaap is namelijk ontzettend belangrijk en wordt door veel mensen onderschat .

Het is niet alleen belangrijk om lang genoeg te slapen, ook de diepte van je slaap is bepalend voor hoe uitgerust je de dag begint.

In dit blog geef je daarom graag een aantal tips om uitgeruster door het leven te gaan!

Beter slapen

Waarom is slapen zo belangrijk?

Tijdens je slaap verwerkt je onderbewuste alle ervaringen en gedachten van de dag. Dat zijn alles bij elkaar behoorlijk wat indrukken.

Wanneer je slaapt droom je soms over deze ervaringen, of dingen die daaraan gerelateerd zijn. Je onderbewuste geeft het op die manier een plekje in je brein.

Naast de verwerking van gedachten en ervaringen, herstelt je lichaam ook tijdens je slaap. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe belangrijk een goede nachtrust is wanneer je ziek bent.

Zowel je body als je mind hebben dus belang bij een diepe en goede nachtrust. Je herstelt hierdoor optimaal en kunt weer fris en fruitig aan een nieuwe dag beginnen.

Beter slapen in een aantal stappen

Beter slapen doe je niet door alleen wat eerder naar bed te gaan. Ik heb daarom een aantal tips voor je opgesteld waarmee je direct je nachtrust kunt verbeteren:

Zet je telefoon ’s nachts uit

Het klinkt simpel, en dat is het misschien ook. Maar een van de makkelijkste en meest praktische tips is het uitzetten van je telefoon.

Veel mensen laten ’s nachts hun telefoon aanstaan. Het probleem daarbij is dat appjes, telefoontjes, of andere meldingen je vaak uit je diepe slaap houden.

Zelfs wanneer je het niet echt in de gaten hebt, kunnen deze geluiden je onderbewuste storen waardoor je niet optimaal uitrust. Wat je daarom kunt overwegen, is om je telefoon op stil te zetten of misschien wel helemaal uit te schakelen.

beter slapen tips

Minimaliseer inkomende prikkels voor je gaat slapen

Zorg ervoor dat je ongeveer twee uur voor je gaat slapen, al begint met het verminderen van inkomende prikkels. Je kunt hierbij denken aan het uitzetten van je televisie en je telefoon.

Door te zorgen voor minder inkomende prikkels voorkom je het volproppen van je mind met extra gedachten en impressies.

Een mooie vergelijking is misschien wel om je te bedenken dat je een half uur gaat hardlopen en vervolgens direct op de bank neer ploft.

Hoewel je praktisch gezien aan het rusten bent, kost het je lichaam nog behoorlijk wat tijd om weer in ruststand te komen.

Door prikkels voor het slapen al sterk te verminderen, bereid je je lichaam voor op de “verwerkfase” tijdens het slapen.

Verminder de hoeveelheid kunstmatig licht

Licht is voor ons lichaam een teken dat het dag is. Wanneer je in huis veel lichten hebt aanstaan, geef je je lichaam dus een seintje dat het dag is. Je lichaam is hierdoor actief en maakt geen slaaphormonen aan.

Door kunstmatig licht in de loop van de avond te dimmen, krijgt je lichaam een seintje dat het bijna tijd is om te gaan slapen. De slaaphormonen helpen vervolgens een handje om makkelijker in slaap te komen.

Een rustige Yogapractice voor het slapen

Beter slapen kun je stimuleren door een rustige Yogapractice en ontspanningsoefeningen te doen voor je naar bed gaat.

Tijdens je practice kun je stress gemakkelijker uit je mind werken, en ook je lichaam komt in een ontspannen stand. Het wordt daardoor gemakkelijker om naar bed te gaan en diep te slapen.

Bekijk onderstaande video voor meer uitleg en tips. Onder andere een ademhalingsoefening die je kunt doen om je zenuwstelsel te kalmeren en tot rust te komen als je niet kunt slapen.

Slapen en Yoga Nidra

Een paar jaren geleden maakten Mel en ik kennis met Yoga Nidra. Na een aantal practices merkten we al de voordelen, en we werden ontzettend enthousiast.

Slaappillen en andere medicatie worden steeds gemakkelijker, en op grotere schaal voorgeschreven. Deze bestrijden echter alleen de symptomen van slaapproblemen, niet de oorzaak.

Yoga Nidra maakt beter slapen mogelijk zonder enige vorm van medicatie. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt ontspannen door Yogapractices te doen. Hoewel het niet de bedoeling is dat je tijdens een sessie in slaap valt, en Yoga Nidra meer voordelen heeft dan alleen maar ontspanning, is het een van de beste natuurlijke methoden om diepe rust te vinden en een kwalitatief hoogwaardige nachtrust te hebben.

Zelf aan de slag met Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een techniek die een goede begeleiding vereist. Het is niet zomaar een ontspanningstechniek. We hebben ons daarom verdiept in de achterliggende technieken om dit zo goed mogelijk aan te bieden.

Wanneer je met Yoga Nidra aan de slag gaat, raden we je aan om dit onder professionele begeleiding te doen. Je hebt op die manier optimaal resultaat.

Mel en ik hebben samen twee Yoga Nidra cursussen ontworpen om op een juiste manier met de Yoga Nidra techniek aan de slag te gaan.

We hebben een Yoga Nidra cursus vormgegeven, waarbij je met de volledige basis van Yoga Nidra aan de slag gaat. En we hebben een Yoga Nidra Chakra cursus gemaakt, gericht op de Chakra’s, de belangrijkste energiecentra in je lichaam. Mocht je Yoga Nidra eens willen proberen om te kijken of het onder andere je slaap kan verbeteren, dan zijn deze cursussen misschien iets voor je!

Wat heeft jou geholpen om beter te slapen? Laat het ons weten in een reactie hieronder! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter