Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 apr 2022

Mindfulness betekenis, wat is het precies? + 3 oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mindfulness, wat is dat nou precies?

Het is de laatste jaren een ‘hot topic’.

Raar is dat niet, aangezien steeds meer mensen last hebben van stress, burnouts en overspannen raken.

We weten inmiddels ook dat we hier in de meeste gevallen een pilletje voor kunnen nemen en dat de symptomen dan grotendeels verdwijnen. Helaas hebben die pilletjes vaak bijwerkingen.

Mensen weten dus ook dat een pilletje tegen stress hun problemen niet oplost, maar slechts de symptomen onderdrukt. Het los dus niet de oorzaak op. En daar kun je juist de sleutel vinden om je problemen op te lossen.

Mindfulness kun je zien als die sleutel. Maar wat is dat nou precies en welke oefeningen kun je concreet doen?

In deze blog gaan we er op in. Je leest:

  • Wat mindfulness precies is en wat de voordelen ervan zijn
  • Hoe we vaak leven op de automatische piloot en waarom dit voor problemen zorgt
  • Hoe je de automatische piloot kunt uitschakelen
  • 3 concrete mindfulness oefeningen

Lees je mee?

mindfulness betekenis

Vraag en antwoord

1.Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht aanwezig zijn. Je bent met je volle aandacht bij het huidige moment.

2.Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Het helpt je om beter om te gaan met je gedachten en emoties. Het is behulpzaam bij heel veel dingen zoals stress, angst, focus, relaties en creativiteit.

Hieronder vind je veel informatie over wat mindfulness is en je vindt er specifieke oefeningen. Wil je liever eerst een video kijken met uitleg over mindfulness? Dat kan natuurlijk ook! 🙂

Mindfulness betekenis, wat is het?

De betekenis van Mindfulness is al op 1001 verschillende manieren verwoord, dus het is vrij lastig om de Mindfulness betekenis in een goede duidelijke zin samen te vatten.

De meningen over de betekenis van Mindfulness zullen dan ook wat verschillen. Het beste is Mindfulness misschien nog we uit te leggen in het Engels. Daar komt de term immers ook vandaag.

Jon Kabat-Zinn is een van de grondleggers van Mindfulness.

De Mindfulness betekenis volgens hem:

“Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and non judgmentally.”

Het klinkt misschien wat ingewikkeld zo, maar het komt er in feite op neer dat je meer met je aandacht in het hier en nu bent, en dat je meer met je gedachten in dit moment bent.

Minder op de automatische piloot eigenlijk.

De automatische piloot?

Ja.

De betekenis van Mindfulness is hier nauw mee verbonden.

Laat me het verder uitleggen…

mindfulness betekenis

Leven op de automatische piloot

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je ergens naar toe liep of iets ging doen en jezelf plotseling afvroeg ‘wat ging ik ook alweer doen?’.

Of je bent al tien minuten onderweg naar je werk en realiseert je opeens dat het weekend is en dat je niet naar je werk moest maar naar de supermarkt.

Je bent fysiek wel aanwezig, maar je gedachten bevinden zich ergens anders. Klinkt bekend?

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van Mindful zijn. Het wordt nog erger als we de hele dag door gaan met ons zorgen maken over van alles.

Je gedachten krijgen de vrije loop en ondertussen loop je de mooie momenten die het leven heeft te bieden helemaal mis.

Dit heet leven op de ‘automatische piloot’.

Soms heb je het gevoel dat je je hele leven leeft op de automatische piloot. En je bent lang niet de enige die hier last van heeft.

Onderzoek heeft aangetoond dat we gemiddeld bijna de helft van onze tijd zijn verzonken in onze gedachten in plaats van in het hier en nu te zijn.

Bijna de helft!

Helaas worden we niet erg gelukkig van de tijd die we in onze gedachten spenderen. Het zijn namelijk meestal zorgen over het verleden of de toekomst.

Dus iets wat we bijna de helft van onze tijd aan het doen zijn, maakt ons ongelukkig. Geen wonder dus dat je steeds vaker hoort om in het hier en nu te leven.

wat is mindfulness precies

Zo zet je de automatische piloot uit

De automatische piloot is op zichzelf eigenlijk heel handig. Het zorgt ervoor dat je niet al je cognitieve vaardigheden nodig hebt om een taak uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk met iemand praten terwijl je autorijdt.

Het wordt echter problematisch als je de automatische piloot niet meer uit kunt zetten. Je wordt geleefd en je kunt niet meer genieten van de dingen om je heen.

Gelukkig kunnen we onszelf aanleren om de automatische piloot uit te zetten. Maar hoe doe je dat?

Hiervoor is een hoger level van bewustzijn nodig. Klinkt een beetje zweverig, maar dat is het niet. Het komt op het volgende neer:

Je moet jezelf trainen om je gedachten te observeren. Je moet dus niet alleen denken. Maar ook bewust worden van je gedachten, zodat je ze terug kunt brengen naar het hier en nu als je merkt dat ze zijn afgedwaald.

Hoe doe je dit?

Simpel: oefenen.

Stel je gedachten voor als een klein aapje. Elke keer als het aapje iets ziet wat hij leuk of lekker vindt, gaat hij er achteraan. Het is jouw taak om het aapje te leren temmen.

In andere woorden, laat je gedachten jou niet beheersen, maar leer om je gedachten te beheersen.

Voordelen van Mindfulness

Je denkt misschien ‘leuk dat Mindfulness, maar wat heb ik er nu eigenlijk aan’?

De betekenis van Mindfulness zal niet duidelijk zijn als je de voordelen er niet van inziet.

Toch?

Hieronder daarom een aantal voordelen op een rijtje.

Het maakt je gelukkiger

Laten we beginnen met het belangrijkste. Mindfulness helpt je om meer te genieten van het leven. Door de automatische piloot uit te zetten heb je meer bewondering voor de wereld om je heen en kan je er meer van genieten. Je dus simpelweg gelukkiger.

Minder stress

Daarnaast is een van de meeste bekende voordelen van Mindfulness dat het stress tegen gaat. De eerder genoemde Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR).

Minder piekeren

Een ander voordel is dat je minder aan het piekeren bent. Je bent beter in staat om onproductieve gedachten te observeren en ze vervolgens te laten gaan. Dit leidt tot minder twijfels en dus tot minder piekeren.

Meer zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen neemt toe. Doordat je minder stress hebt, minder piekert en sterker in je schoenen staat, heeft dit een positief effect op je zelfvertrouwen. Je kunt je hierdoor beter focussen en betere beslissingen nemen.

Meer creativiteit

De automatische piloot is de nummer één vijand van je creatieve vermogens. Je denkt namelijk niet echt meer na over de dingen die je doet. Dit is dodelijk voor je creativiteit.

Meer Mindfulness betekent dus meer creativiteit door dat je dingen niet meer op de automatische piloot doet en nieuwe creative verbanden kunt leggen.

Wil je meer voordelen weten? Lees dan dit blog met 11 wetenschappelijke bewezen voordelen van mindfulness.

3 simpele manieren om Mindfulness te oefenen

1. Staan en zitten

Als je een gewoon mens bent, dan ga je waarschijnlijk meerdere malen per dag staan en weer zitten.

Gebruik deze momenten om ‘in te checken’ bij jezelf. Elke keer als je gaat staan, of zitten breng je je aandacht in dit moment en zet je de automatische piloot even uit.

Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt.

2. Ademhaling ‘check-in’

Een andere simpele manier om Mindfulness te trainen, is door ‘in te checken bij je ademhaling’.

Klinkt raar, maar door je een paar keer per dag bewust te worden van je ademhaling, creëer je als het ware een extra laag van controle over je gedachten.

De automatische piloot ligt namelijk altijd op de loer, en voor je het weet neemt die de controle over je gedachten weer over.

In checken bij je ademhaling is je ‘anker’ om je gedachten weer terug te brengen naar dit moment.

Klinkt simpel. Maar dat is het niet. Kijk maar eens hoe vaak je er vandaag in slaagt om deze check-in te doen.

Geen zorgen. Hoe meer je oefent hoe makkelijker het wordt.

mindfulness wat is het

3. 5 minuten niets doen

Als je het moeilijk vindt om Mindfulness te oefenen met de sta-zit oefening of de ademhaling check-in, dan kan je ook gewoon een aantal minuten per dag gaan zitten en even niets doen.

Onze gedachten zijn namelijk zo gewend om altijd ergens aan te denken of altijd ergens mee bezig te zijn, dat ze nauwelijks meer de tijd krijgen om even te rusten.

5 minuten niets doen is in feite een ‘reset knopje’ voor je brein. Ze hoeven even niets te doen en kunnen zich daarna weer goed focussen.

Zie het als een soort trainingsomgeving om mindfulness te oefenen. Je eerste autorijles op een rustige parkeerplaats ;-).

Ga gewoon comfortabel zitten en sluit je ogen. Focus je op je ademhaling. Als je aandacht afdwaalt, breng je deze weer rustig terug naar de adem. Net zo vaak als nodig is.

Je zal merken dat dit al lastig genoeg is.

Te druk om Mindfulness te oefenen? Lees ook deze 10 Mindfulness oefeningen voor superdrukke mensen.

Online mindfulness cursus

Wil je je echt verdiepen in mindfulness, wil je zelf de voordelen ervaren? Doe dan mee met onze online mindfulness cursus.

Wat zijn jouw beste Mindfulness tips?

Uiteraard zijn er nog vele andere manieren waarop je Mindfulness kunt beoefenen.

Er is niet één juiste manier.

Het gaat erom dat je doet wat voor jou werkt!

Daarom ben ik erg benieuwd naar jouw Mindfulness betekenis en de oefeningen, tips en manieren die je hebt gevonden om het in jouw leven toe te passen.

Laat het me weten in de reacties hieronder!

PS: Direct inspiratie nodig? Lees deze 17 Mindfulness uitspraken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter