Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mrt 2023

Yin Yoga Butterfly – maak ruimte met deze houding

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Yin Yoga Butterfly houding is een veel voorkomende houding tijdens een Yin Yoga sessie.

Je kunt de uitvoering van deze Yoga houding als prettig ervaren, maar je kan ook juist als een hele uitdagende Yoga houding ervaren. Ieder lichaam is immers anders!

De Yin Yoga Butterfly houding is een houding met veel voordelen. En je kan hem gelukkig op allerlei manieren aanpassen, waardoor hij voor de meeste mensen uiteindelijk goed te doen is!

In deze blog leg ik graag meer uit over de Yin Yoga Butterfly houding. Zo kom je te weten:

  • Wat de Yin Yoga Butterfly pose precies is
  • Hoe je de houding uitvoert
  • Hoe je de Yin Yoga Butterfly kunt aanpassen
  • Waarom het een aanrader is om aan de slag te gaan met deze Asana.

Lees je mee?

Yin yoga butterfly

Vraag en antwoord

1.Wat is de Yin Yoga Butterfly houding?

Het is een zittende vooroverbuiging waarbij de voetzolen tegen elkaar worden gebracht.

2.Waarom wordt de houding butterfly / vlinder genoemd?

Je knieën vallen naar buiten in deze houding en dat heeft wel wat weg van de vleugels van een vlinder, een butterfly dus.

Wat is yin yoga nou eigenlijk precies? In deze video leg ik het uit.

Hoe voer ik de Yin Yoga Butterfly pose uit?

Je volgt de Yin Yoga Butterfly pose als volgt uit:

Je komt op de Yoga mat zitten met een rechte rug. Als dat betekent dat het je helpt om een dekentje onder het zitvlak neer te leggen om het bekken goed naar voren te kunnen kantelen, dan is dit zeker aan te raden.

Vervolgens buig je de benen en breng je de voetzolen tegen elkaar aan. Op de eerstvolgende uitademing bol je de rug en breng je het hoofd richting de benen. Ook de benen laat je richting de grond zakken.

Het gaat er niet om hoe ver je komt. Je probeert te kijken hoe je in deze Yin Yoga Butterfly pose een klein beetje weerstand op kunt zoeken.

Vervolgens blijf je voor ongeveer 5 minuten in deze houding. Probeer de stilte in je lichaam en in je geest op te zoeken als je in de houding bent. Het kan je helpen om in deze houding je te focussen op de Yoga ademhaling.

Na 5 minuten kom je rustig en met aandacht uit de Yin Yoga Butterfly pose. Het kan dan prettig zijn om de oefening heel even na te voelen. Dit zou je kunnen doen in de Krokodil houding.

Deze uitvoering van de Yin Yoga Butterfly pose kan misschien iets anders zijn dan dat je gewend bent tijdens bijvoorbeeld een Hatha Yoga les. Hierbij wordt deze Yoga houding ook wel Baddha Konasana genoemd en focus je jezelf juist op een rechte en actieve rug in plaats van een bollende rug.

Yin Yoga Butterfly pose

Aanpassingen in de Yin Yoga Butterfly pose

De uitvoering van de Yin Yoga Butterfly pose is niet zo heel lastig. Maar de intensiteit van deze Yoga houding kan zeker groot zijn. Daarom is het zeker aan te raden om diverse aanpassingen voor jezelf te proberen.

Ga er bij deze houding van uit dat je weerstand wilt voelen. Leg hierbij de focus op weerstand aan de binnenkant van de bovenbenen (adductoren) en de liezen.

Met weerstand wordt bedoeld dat je over een groot gebied spanning en stretch opzoekt. Als je op een specifieke plek een stekende pijn hebt, dan is het aan te raden om de Yin Yoga Butterfly aan te passen.

Je kunt deze houding op diverse manieren de aanpassen.

Zo kun je bijvoorbeeld kussens onder de knieën plaatsen. Als de knieën niet op de grond terecht komen, kan het ‘zweven’ van de knieën boven de grond wel eens als minder prettig ervaren worden.

Ook kun je (een stapel) kussens tussen het zitvlak en de voetzolen plaatsen. Hier kun je gemakkelijk met je handen of het hoofd op rusten. Dit werkt vaak veel prettiger dan wanneer de nek niet ondersteund wordt.

Als je voor een langere tijd in de Yin Yoga Butterfly bent, kan een niet ondersteunde nek veel ongemak bieden.

Daarbij kun je er ook voor kiezen om de voetzolen dichter naar het zitvlak te brengen of juist verder van het zitvlak af. Ga weer uit van de weerstand die je wilt voelen aan de binnenkant van de bovenbenen.

Voordelen van de Yin Yoga Butterfly pose

Er zijn verschillende voordelen te benoemen van deze pose. Zo stimuleer je de flexibiliteit in de onderrug, het bekkengebied en de liezen.

Deze flexibiliteit is voor iedereen heel prettig, maar met name voor degene met een zittend beroep (en daardoor vaak wat klachten of stijfheid in deze gebieden) kan een houding als deze veel uitkomst bieden.

Het gebied van de onderrug gaat bij mensen met een zittend beroep vaak heel snel vast zitten. Door tijdens een Yin Yoga practice te werken aan dit gebied kun je ervoor zorgen dat dit gebied losser wordt.

Daarbij kan de stretch in deze houding ruimte maken in het gebied waar vaak veel emoties worden opgeslagen.

Door meer ruimte te ademen en te ontwikkelen in het bekkengebied, focus je je ook op het loslaten van eventuele gebeurtenissen of emoties die je niet meer nodig hebt.

Aan de slag met Yin Yoga

Wil je zelf ervaren hoe het is om Yin Yoga houdingen uit te voeren? Doe dan mee met onze cursus yin voor beginners.

YIN YOGA BEGINNERS


Doe jij deze houding weleens en hoe ervaar jij hem? We vinden het heel leuk om van je te horen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter