Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 jul 2016

Ruimte maken met de Yin Yoga Butterfly pose

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Yin Yoga Butterfly pose is een veel voorkomende houding tijdens een Yin Yoga sessie.

Je kunt de uitvoering van deze Yoga houding als prettig ervaren, maar tegelijkertijd kan het voor anderen ook juist weer een hele uitdagende Yoga houding zijn.

Ik leg je hieronder graag uit wat de Yin Yoga Butterfly pose precies is en waarom het een aanrader is om aan de slag te gaan met deze Asana.

Hoe voer ik de Yin Yoga Butterfly pose uit?

Je volgt de Yin Yoga Butterfly pose als volgt uit:

Je komt op de Yoga mat zitten met een rechte rug. Als dat betekent dat het je helpt om een dekentje onder het zitvlak neer te leggen om het bekken goed naar voren te kunnen kantelen, dan is dit zeker aan te raden.

Vervolgens buig je de benen en breng je de voetzolen tegen elkaar aan.

Op de eerstvolgende uitademing bol je de rug en breng je het hoofd richting de benen. Ook de benen laat je richting de grond zakken.

Het gaat er niet om hoe ver je komt. Je probeert te kijken hoe je in deze Yin Yoga Butterfly pose een klein beetje weerstand op kunt zoeken.

Vervolgens blijf je voor ongeveer 5 minuten in deze houding. Probeer de stilte in je lichaam en in je geest op te zoeken als je in de houding bent.

Het kan je helpen om in deze houding je te focussen op de Yoga ademhaling.

Na 5 minuten kom je rustig en met aandacht uit de Yin Yoga Butterfly pose. Het kan dan prettig zijn om de oefening heel even na te voelen. Dit zou je kunnen doen in de Krokodil houding.

Deze uitvoering van de Yin Yoga Butterfly pose kan misschien iets anders zijn dan dat je gewend bent tijdens bijvoorbeeld een Hatha Yoga les.

Hierbij wordt deze Yoga houding ook wel Baddha Konasana genoemd en focus je jezelf juist op een rechte en actieve rug in plaats van een bollende rug.

Klein voorbeeldje van Yin vs. Yang! 🙂

Yin Yoga Butterfly pose

Aanpassingen in de Yin Yoga Butterfly pose

De uitvoering van de Yin Yoga Butterfly pose is niet zo heel lastig. Maar de intensiteit van deze Yoga houding kan zeker groot zijn.

Daarom is het zeker aan te raden om diverse aanpassingen voor jezelf te proberen.

Ga er bij de Yin Yoga Butterfly van uit dat je weerstand wilt voelen. Leg hierbij de focus op weerstand aan de binnenkant van de bovenbenen (adductoren) en de liezen.

Met weerstand wordt bedoeld dat je over een groot gebied spanning en stretch opzoekt. Als je op een specifieke plek een stekende pijn hebt, dan is het aan te raden om de Yin Yoga Butterfly aan te passen.

Je kunt op diverse manieren de Yin Yoga Butterfly pose aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld kussens onder de knieën plaatsen. Als de knieën niet op de grond terecht komen, kan het ‘zweven’ van de knieën boven de grond wel eens als minder prettig ervaren worden.

Ook kun je (een stapel) kussens tussen het zitvlak en de voetzolen plaatsen. Hier kun je gemakkelijk met je handen of het hoofd op rusten. Dit werkt vaak veel prettiger dan wanneer de nek niet ondersteund wordt. Als je voor een langere tijd in de Yin Yoga Butterfly bent, kan een niet ondersteunde nek veel ongemak bieden.

Daarbij kun je er ook voor kiezen om de voetzolen dichter naar het zitvlak te brengen of juist verder van het zitvlak af. Ga weer uit van de weerstand die je wilt voelen aan de binnenkant van de bovenbenen.

Voordelen van de Yin Yoga Butterfly pose

Er zijn verschillende voordelen te benoemen van de Yin Yoga Butterfly pose. Zo stimuleer je de flexibiliteit in de onderrug, het bekkengebied en de liezen.

Deze flexibiliteit is voor iedereen heel prettig, maar met name voor degene met een zittend beroep (en daardoor vaak wat klachten of stijfheid in deze gebieden) kan een houding als deze veel uitkomst bieden.

Het gebied van de onderrug gaat bij mensen met een zittend beroep vaak heel snel vast zitten. Door tijdens een Yin Yoga practice te werken aan dit gebied kun je ervoor zorgen dat dit gebied losser wordt.

Daarbij kan de stretch in de Yin Yoga Butterfly ruimte maken in het gebied waar vaak veel emoties worden opgeslagen. Door meer ruimte te ademen en te ontwikkelen in het bekkengebied, focus je je ook op het loslaten van eventuele gebeurtenissen of emoties die je niet meer nodig hebt.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter